Saturday, February 23, 2008

ekspresi lagu asli traditional

akhirnya ada juga kesempatan untuk aku berbicara dengan korang semasa aku pergi pertandingan lagu asli dan traditisional yang berlangsung di usim pada 18-19 january yang lepas....

dan aku pun pernah brjanji untuk berkongsi dengan korang semua....he3

lama jugak baru aku ambil gambar dari nota kematian semasa berada kat pertandingan tu....akhirnya aku pun dah dapat...siap dengan video dia lagi...he3

permulaan ceritanya begini...after je habis pertndingan teater aku terus balik malam tue ke um untuk beristirehat....coz besok pagi kena bertolak awal.....

pagi besok tue dalam kul 7pagi aku pun bertolak ke usim untuk sesi pendaftaran bersama kak nina ,kak ana dan tak lain dan tak bukan nota kematian...he3 menaiki kereta waja ump....hu3 vough la sgt terasa diri ini mcm artis nak angrah oscar pulak...he3

sampai2 jek...terus breakfast dulu...azim pun dah sampai lagi awal dari kitorang....mesra dia dengan peserta2 lain...baiknya...tapi aku apa lagi sombong lah...budget baguskan...ha3

so after breakfast kat usim dengan nasi lemak yang tak pedas...pelik jap coz selama aku skol kat seremban dulu...tak pernah aku makan nasi lemak yang tak pedas....hu3 so kitorg pun daftar....daftar punya daftar...turn kitorg rupa2 nya time malam akhir time v.i.p ada.....aku apa lagi cuak giler la...dah la nie 1st time aku buat persembahan dalam pertandingan depan orang ramai....hu3 tapi aku gagahi jua langkah....

petang tue kitorang pg nilai 3 shopping....he3 coz turn kitorg latihan dengan orkestra esok pagi...so ptg tue kitorg shopping je lah...malam balik um...xnak tinggal kat usim coz azim kata bilik dorang laha sangat...so kitorg pun blk um....sampai2 um jek ingatkan nak ikut budak teater pg uiam mlm tue tapi penat sngat punya pasal...lagi pun tak cukup kereta abg wan coz bus dah pergi time kitorg sampai um....hu3 so mlm tue aku juz berehat...azim ikut aku blk um....aku dgn azim dinner mcd jek....hu3 ok lah tue...sepatutnya malam tue ada final 1....tapi kitorg tak nak pg

so pagi esoknya kitorg pun berangkat ke usim utk sesi lat. bersama orchestra....punyalah laha aku bt lat. dgn orchestra...hu3 confident aku time tue terus jatuh...hu3 cuak tahap giler dah...after lepas lat. tue kitorg pg ruma adik kak ana...lunch kat sana....lepas tue ingat nak pg tgk final 2 ptg tue tapi sampai2 je dah pun habis...so juz bt raptai final 3 je lah...coz vip dtg....

FINAL 3
bermulalah saat sejarah dalam hidup aku di mana buat pertama kalinya aku mengikuti pertandingan nyanyi lagu traditional....hu3 malam tue sebelum pertandingan aku dah tak tahu ke mana aku....coz macam2 yang aku fikir.....tak pernah aku nervous mcm tue.....ya lah...bayangkan buat persembahan depan vip...tan sri jin samsudin lagi....hu3 dan yang menambahkan nervous aku ialah semua peserta sebelum aku buat persembahan yang terbaik maklumlah malam final terakhir...kenalah bt persembahan yang terbaik....kan nina pun nyanyi dgn bagus malam tue....

tibalah giliran aku selepas kak nina nyanyi( wakil ump utk lagu asli) korang nak tau apa yang berlaku semasa kat atas pentas....penyakit aku bila bt persembahan....ada je perkara yang akan terjadi kat aku bila buat persembahan kat depan orang....kali nie aku boleh terlupa lirik....tapi aku buat muka selamba jek....yakin walaupun dalam hati....teruknya aku....hu3 yang paling aku tention speaker utk kita dengar suara kita sedap atau pun tidak tak dengar.....tention aku...so aku pun nyanyi tanpa kawalan suara yang baik.....hu3

lepas habis buat persembahan tue rasa nak jerit jek....khua3 malunya aku boleh lupa lirik.....hu3
tapi apa yang penting bg aku...semuanya sudah berakhir....debaran yang aku alami selama 2 hari sudah pun berakhir...alhamdulillah...


aku sempat lagi posing he3

berikut adalah pemenang2; kategori traditional.
  • johan: uthm
  • n.johan: uiam
  • ke-3: ukm
kategori asli.
  • johan: utm
  • n.johan: ukm
  • ke-3: uitm
johan keseluruhan: ukm


pentas yang laha....boleh buat final kat dewan kuliah....

tahniah kepada semua rakan2 ku yang telah berjaya....aku? aku stakat sijil penyertaan je ha3 tak pe lah coz ini adalah penyertaan sulung aku...lagi pun aku bertanding dengan orang2 yang sudah mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang nyanyian lagu asli dan traditional nie...sekurang2nya aku telah mencuba yang terbaik...

apa yang menarik dan berlaku semasa pertandingan....:
  • aku tiada persediaan yang cukup.
  • suara aku mula serak time nak bt persembahan.
  • baju persembahan tiada.....last minit sewa kat ukm...tapi malangnya baju sewa tue besar...lepas tu aku tertinggal pulak baju melayu adam yang aku pinjam kat um...hu3 sebab baju mood aku xde nak menyanyi...
  • petang sebelum persembahan tu baru nak berlatih buat persembahan...berlatih menari sikit2 je....hu3
  • aku berlagak....xnak tegur budak2 yg masuk pertandingan nie....aku ingat dorang sombong..rupa2nya semuanya baik2 belaka...rugi lak tak baik dgn dorg awal2...patutlah azim baik jek dgn dorg...coz dorg semua peramah....
  • aku make-up sendri hu3
  • sebelum persembahan aku berulang alik ke toilet...cuak punya pasal.
  • time persembahan aku boleh pulak LUPA LIRIK....hu3 malu giler time tue.....
itulah serba sedikit apa yg terjadi semasa di usim...


p/s malu tengok balik video aku nyanyi...laha giler...baru aku tau menyanyi kat pentas tak sama bila kita berkaraoke....he3


3 pengkritk ceritera duniaku:

Raja Azrul said...

Teringat kenangan karaoke waktu astar..sentap sangat!!

Enjoy that moment..hahaha!!

jumain said...

ha3 memang pun...karaoke time astar emamng bebas...enjoy giler....walaupun time tue suara serak....yang penting dapat nyanyi...he3

Diriku.... said...

sorry la...lmbt bace entry ttg ni..heheh...
xpe..at least ko dh ada pengalamn bertanding...!! apa yg kurg,baiki..apa yg baik..tmbh spy jd lebih baik..k..
brp mnggu je lg nk hjg bulan jan ni..!! huhhuhuh..sama2 kite berlatih deh..

Popular Posts

Popular Posts since May 2010