Tuesday, April 29, 2008

hari ini dewan parlimen bergema....

hari ini
buat pertama kalinya
seluruh warga dewan parlimen bersidang
selepas pilihanraya ke-12
yg lepas....

semalam adalah sesi angkat sumpah
oleh semua ahli parlimen
yg telah di pilih oleh rakyat
di hadapan YANG Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin

dewan kali ini
berbeza dgn sebelumnya
kerana ianya membariskan
82 orang wakil pembangkang
4 kali ganda berbanding penggal yg lepas
manakala parti kerajaan seramai 140 wakil
dan juga 90 muka baru


dan pagi td juga
dewan parlimen telah bergema
dengan titah yg di pertuan agong
iaitu tuanku sultan mizan zainal abidin

dan apa yg menarik
apabila perlantikan timbalan yg di pertuan dewan
melihat 17 undian yg diterima oleh wan junaidi (adun santubong)
adalah dari parti pembangkang
dan ini melihatkan bahawa
walaupun kerajaan tidak mempunyai 2/3 dewan
tetapi ada dikalangan ahli parlimen dari pembangkang
begitu profesional di dalam membuat keputusan
oleh itu,
ini adalah salah satu berita baik utk kerajaan
sebab
mereka yakin untuk melakukan sesutu tanpa mengendahkan kehadiran pembangkang
yg telah menghalang mereka utk mengusai 2/3 dewan
yg kekurangan 8 kerusi
utk menggenapkan 2/3 dewan...

apa2 pun...
ini semua baru permulaan
untuk memanaskan suhu dewan parlimen itu
ada lebih kurang 16 hari lagi
untuk sidang parlimen ini berlangsung di mana akan tamat pada 27 mei ini
dan pastinya suasana dewan pasti
sentiasa hangat daripada biasa
apa yg paling penting
ahli2 parlimen menjadi seorang wakil rakyat
yg dapat memberi kebaikan kepada rakyat
dan bukannya utk diri sendiri mahupun parti
kerana tanggungjawab mereka
menjadi wakil rakyat
yg mampu membawa perubahan yg positif
bukan sesuatu yg menyusahkan rakyat
pada masa hadapan....
sama2 la kita nantikan berita2 hangat
yg selanjutnya dari dewan parlimen...
pasti suatu yg menarik......!!!



Monday, April 28, 2008

perjuangan bermula....

assalamualaikum semua....

agak lama gak aku tak update blog kesayangan aku nie....hu3
lebih kurang seminggu aku langsung tak update....tapi tak mengapa....yg penting aku dapat bersama keluarga dirumah selama seminggu....

hari ahad lepas aku baru kembali ke bumi UMP....sebab hari isnin aku kena berperang dengan soalan2 yg bakal membunuh aku.....dan selama seminggu study week aku habiskan di rumah....barulah aku tahu...memang susah nak study kat rumah....banyak halangannya...tapi dapat juga aku tempuhi...walaupun tv lebih banyak bermain di mataku berbanding buku2 yg berat2 aku bawa balik rumah...buat penat je bawa blk...bukannya aku baca pun...sia2 hu3

aku memang suka mengambil kesempatan ruang masa yg ada utk balik ke rumah...sebab bagi aku family adalah keutamaan...walaupun keluargaku hanya sederhana...yg penting aku bangga memiliki mereka semua sebagai ahli keluargaku.....dan berita yg menyedihkan aku ketika aku berada dirumah ialah...ayah aku sakit....teruk gak la sakit dia...misteri....dengar kata ayah aku terkena buatan org....hu3 kesian aku tengok ayah aku...dah makin kurus....dah banyak kali pergi hospital...tapi tetap juga mcm tue....aku pun tak faham...aku hanya mampu utk berdoa agar ayahku cepat sembuh...amin....

selama aku kat rumah gak...aku seronok tengok cerita2 indon...ada 3 cerita indon yg aku layan...demi cinta (ntv7),liontin 2 (tv3) dan kat astro aruna...kul 11 malam...aku lupa tajuk dia...hu3 pastue aku layan gak prince hours kat 8tv...best pulak cite tue.....he3 layan.....teruk kan aku...org study aku leh layan tgk2 cite tue semua...pastue AF6 sah2 la tak lepas dr aku....he3

lepas tue....yg paling aku hapy...kat rumah aku dah ada kucing...dah bertahun2 lamanya kitorg tak bela kucing kat rumah....setelah kucing kesayangan family aku mati kena langgar lori....time tue aku masih sekolah rendah lg...hu3 suka sangat dengan kucing nie....dua ekor pulak tue,...comel jek....masih kecil lg...nakal gak la kucing nie....tapi seronok....he3 rindu lak dgn kucing2 aku tue...hu3 tak pe...kucing daoz ada....combi namanya...he3

so....aku kat ruma start study bila semua org kat ruma aku dah tido..br la aku start study...yakin je aku berani study kat ruma tgh2 mlm...dah la rumah aku tue ada je benda2 yg tak sedap mata memandang kalau tgk dgn mata kasar...tp aku tak kesah pun....aku tak kacau dorg...so dorg pun xde la kacau aku.....he3

********************************************

ha! nie aku nak cite time aku odw nak blk ump...time tue aku nak pg pudu la nie....dgn barang2 aq yg agak berat tue....bawa buku la konon...tp sia2 je tak baca....hu3 time aku tgh2 terhoyong hayang bawa beg aku...boleh pulak zip beg aku terbuka.....habis semua barang2 mandi aku segala....tercampak keluar...tgh jalan besar pulak tue...korg bayangkanlah betapa malunya aku depan org2 ramai terpaksa kutip balik benda2 alah tue....aku pun selumber je la....langsung tak pandang org...terus je amik then aku blah...rupa2nya...pagi td aku br tersedar yg berus gigi aku lupa dah xde kat dlm beg aku....mungkin aku terlupa kutip kot time dia jatuh tue...hu3


********************************************

hemmm...so petang tadi aku telahpun lepas menjalani satu perjuangan....paper engneering construction.....korg tau tak...soalan dia susah giler...semua soalan aplikasi...kalau tak tau teori matilah....nasib baik aku leh recall blk apa yg lecture aku ajar...kalau tak...adalah aku mati kutu tak leh jawab soalan2 tue...syukur gak lah....tak sia2 aku study mlm sampai kul 3 pagi....hu3 next paper aku hari rabu lak....eng.surveying....subjek nie kena kira2 gak la....tapi ada gak yg kena baca.....ehm.....syukur gak la...dah selesai satu paper....so ada 3 paper lg yg bakal di tempuhi.....



ok...sampai sini saja.....


Friday, April 18, 2008

memori tercipta-shila oiam

untuk beberapa hari ini...mungkin tiada entri baru akan menyusul....
sebab.....mood study week dah bermula....
aku...??? study week kat ruma.....he3
lagu ini aku tujukan khas untuk anda semua.....



Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya

Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi

Sukar dipercaya pintunya terbuka


Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa
Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pun terduga pintunya terbuka


Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa


Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah

Kuingati buat selama-lamanya
Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita

Mungkin disini kita kan terpisah

Kenangan bersama tiada kulupa

Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama (3x)
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa


Thursday, April 17, 2008

peluang....


hidup ini begitu banyak peluang yang diberi
untuk kita menentukan kemana hala tuju kita
kita di beri hak utk memilih dan mewarnai hidup seharian kita
samada berwarna PELANGI ataupun sekadar hitam putih
kita sentiasa di beri peluang olehNYA...

peluang bukan hanya satu
tapi beribu di depan mata
DIA memberi kita begitu banyak pilihan
dan kita hanya mampu untuk memilih satu
satu yang akan menentukan destinasi kehidupan kita

tetapi kita harus sedar
kiranya kita tersalah langkah
memilih jalan yang bukan sepatutnya
kita harus bersedia menghadapinya
meskipun ianya pahit utk kita telan

kerana itu jalan yang kita pilih

mungkin ada juga di antara kita
memilih antara satu peluang yang diberi
tetapi tidak menjadi kenyataan
bak kata orang kita hanya mampu merancang
DIA yang menentukan...

peluang....
bukan suatu yang mudah utk kita kecapi
untuk kita hargai
ada manusia terleka dengan peluang yang diberi
ada manusia yang melakukan dengan sepenuh hati
dan tak kan melepaskan peluang yang diberi

sedar ataupun tidak
hidup kita sentiasa di beri peluang
peluang utk mencapai segala impian kita
tanpa kita sedari jua

ada peluang yang kita tidak pernah impikan
sekarang menjadikan diri kita
seorang insan....

~mhd.jumain bin mapplati~

Wednesday, April 16, 2008

AF6 : TuGaSaN kE-5

minggu ke lima
pastinya akan menjanjikan suatu yang luar biasa
aku kira itulah yg sepatutnya...
adakah mampu konsert kelima ini meyakinkan
peminat2 dan penonton AF selama ini..
ataupun masih juga mempamerkan prestasi yg tidak memberangsangkan...
apa2 pun kita tunggu konsert kelima nanti....

ini adalah tugasan2 kelima...

PELAJAR LELAKI

Alif : Hai (Adam)
Nubhan : Kembali Senyum (Izwan Pilus)
Riz : Time Is Running Out (Muse)
Stanly : Umi (Dato' Shake)
Toi : Beautiful Girls (Sean Kingston)


PELAJAR WANITA

Nadia : Kalis Rindu (Elyana)
Rina : Sorga Dan Neraka (Hetty Koes Endang)
Saida : Bila Bunga Berguguran (Fauziah Ahmad Daud)
Stacy : Makhluk Tuhan Paling Sexy (Mulan)

suka dengan tugasan mereka minggu ini...semua lagu2 yg aku rasa best2 belaka.....apa yang pasti membuat au tertunggu2 ialah persembahan stacy,nadia,toi,riz dan alif.....di sebabkan lagu yang mereka terima bukanlah satu lagu yg mudah untuk mereka bawakan....apa yg pasti alif akan menerima ujian yg hebat dengan menyanyikan lagu adam....apa yg alif perlu berhati2 ialah jangan terlalu focus pada persembahan...kerana sudah pasti lagu ini menyuruh alif utk menari...dan itu tidak perlu di berikan focus...vocal alif harus bagus untuk membuktikan yg alif boleh....nadia mungkin tidak mendapat masalah untuk menyanyikan lagu kalis rindu....kerana lagu itu sesuai utk vocal nadia...manakala stacy...tugasan minggu ini agak berat utk dia kerana stacy memerlukan teknik vocal yg tinggi utk menyanyikan lagu ini sebab ia banyak bermain dgn nada rendah kemudia tinggi....dan apa yg stacy kena focuskan minggu ini ialah sebutan yg betul dan clear....itu yg penting.....riz pulak...aku rasa tak menjadi masalh utk dia membawa lagu ini cuma dia perlu berstamina tinggi seperti minggu lepas tetapi more than that....

tugasan untuk saida pula yg menyanyikan lagu kak ogy mungkin akan memberi sedikti tekanan utk saida sebab akan menyanyikan lagu kak ogy yg akan mengkrtik nyanyian saida....apa yg penting saida harus yakin dan all out mlm tue....nubahn pula mungkin tidak mempunyai masalah utk menyanyikan lagu itu cuma dia mesti kuat akan vocal dan berjaga2 dpd 'terkucil' time nyanyi....mama rina pulak...dapat lg lagu lama...dan seperti biasa lagu itu akan dapat di bawa oleh mama rina dgn baiknya jika dia all out dan menjiwai lagu itu....stanly pula...minggu ini dia kena nyanyikan lagu umi itu dengan bersungguh2 dan mengawal pernafasan dia dgn baik....utk menjadikan persembahan dia suatu yg baik dan menghiburkan.....toi pula harus berhati2 kerana pada minggu ini dia mendapat lg yg benar2 menguji vocal dia...dan dia harus sedar...dia antara calon2 pelajar yg akan tersingkir dan menjadi mangsa seperti faisal yg lambat bangkit utk menunjukkan kebolehan dia....

tiga peserta ramalan yg aku rasa akan membuat persembahan yg teruk ialah toi,saida dan alif....dan calon2 peserta yg bakal tersingkir(berdasarkan terkini undian) ialah toi,saida dan mama rina...

apa2 pun yg terjadi....kita tunggu dan lihat malam konsert nnt....~



tanpa blog....

ya ALLAH....
syukur...akhirnya boleh juga aku dapat bertemu dgn blog aq....
setelah beberapa hari...
internet kat UMP nie bengong sikit...sikit je tak banyak....
korang tahu tak betapa bosannya hidup aku tanpa ALIF BA TA DUNIAKU ini....
terasa dunia amat kososng sangat....hu3
nasib baik boleh guna dah hari nie....
terasa dalam penjara mcm prison break pulak tanpa blog nie....
ntah la....aku terlalu obses dgn blog....
kalau tak jumpa sehari....
tak senang duduk di buatnya....hu3
melalui blog nie la aku mendapat banyak ilmu dan pengetahuan...
dengan membaca blog2 org lain....
bermacam2 ragam.....
ada yg buat kita gelak...
ada yg buat kita sedih...
ada juga yg menyentapkan kita....hu3
bak kata astro...macam2 ada....

tapi kan....
hari nie menteri penerangan iaitu dato' shabery chik
buat kenyataan yang sesiapa penulis blog yg menfitnah kerajaan @
menyampaikan berita2 palsu
tidak akan di lepaskan oleh kerajaan dan akan di kenakan tindakan...
wah....
tegas sekarang pihak kerajaan....
membuat aku rasa takut...
ya la....mana tahu blog alif ba ta nie....
tiba2 kena saman kan...
sebab ada gak entri2 aku yg laha.....hu3
tak pasal2 aku kena tindakan....
tidakkkk....
tapi aku yakin...
entri2 aku baik2 belaka....
berkata atas dasar kebenaran (yakin dan cakna) he3

ehmmm....
ni nak bagi tau kat korang....
ada la blog kawan saya nie....
kesian kat dia....
tiba2 je blog dia kena remove....
ntah sebab apa pun tidak di ketahui puncanya....
kalau la blog aku yg kena remove tiba2....
adalah aku tak makan sebulan.....hu3
buat rakanku itu....
besabarlah....buat blog baru....
senang je aku cakap mcm tue....he3

dan buat semua pembaca setia blog ALIF BA TA DUNIAKU (ada ke pminat setia???)
buat 2 or 3 week nie
mungkin entri2 baru tidak akan kerap menyusul seperti biasanya....
ini kerana aku akan menghadapi peperangan....
peperiksaan yg menentukan masa depan....hu3
so next week adalah study week
28 start 1st paper....
dan paper last 6 mei 2008....
dan buat rakan2 yg masih menuntut di luar sana....
selamat menjawab peperiksaan dgn jayanya....
good luck semua.....

sampai di sini saje....da~...

Monday, April 14, 2008

bulan tidak seperti dulu....

fakta ini aku terima dari seorang rakanku
ia menyebarkan kepada semua rakan2 ku melalui skype...
agak mengejutkan dan membuat aku berfikir sekejap....

menghitung segala amalan ku...


sekadar gambar hiasan


8 april 2008,
bulan sabit berbentuk senyum,
sabitnya berada di bawah,
tidak seperti biasa yang sepatutnya sabitnya di kiri/kanan.
dan semalam,
berbentuk mangkuk,

hampir separanya di bawah,
sepatutnya di kiri/kanan..
adakah ini ada kaitan dengan putaran planet marikh yang dah berubah?

bumi tinggal tunggu masa untuk berputar arah berlawanan..

apbila itu berlaku,
matahari akan terbit dari barat!
sementara masih sempat,
marilah bersama-sama kita bertaubat
dan tambah amalan serta amar makruf nahi munkar..
wallahua'lam.. sebarkan

itulah petikan yang aku terima dari rakanku...
agak menyentapkan aku
apakah semua ini benar/???
apa yang penting adakah kita sudah bersedia menghadapinya....
dan apa yg di kt memang betul...
semalam (14april08)
aku sendiri menjenguk ke arah langit...
bulan berbentuk mangkuk....!!!

sama2 lah kita renungkan....

ruang.....


ruang....
kita selalu mengabaikannya...
bila ruang kita luas....
saat itu kita leka...
leka dengan ruang luas yang kita ada.....
kita alpa lantas terlupa pada apa yang harus kita lakukan....
tanggungjawab yang harus kita pikul....
'malam masih muda' itu yang sering kita ungkapkan tatkala merasa masih ada ruang....
bila ruang terasa sempit baru kita sedar...
baru kita bangun dari lena...
ada benda yang belum kita lakukan....
dan dari saat itu...
kita baru tersedar....
sempitnya ruang untuk kita...
baru kita sedar ruang itu tak akan luas lagi untuk kita....
hanya ruang itu buat kita...
dan tiada lagi peluang untuk kita untuk meluaskan ia semula....
segalanya sudah terlambat...
dari saat itu juga kita akan sedar...
jika kita di beri peluang sekali lagi...
kita tidak akan mensia-siakan ruang itu...
tapi permintaan itu tidak akan di kabulkan...
dan perhitungan segala apa yang telah kita lakukan semasa ada ruang akan di nilai....
dan dari situ kita akan melihat sejauh mana ruang yang di berikan kepada kita ...
kita manfaatkan seadanya...
ketika itu...
kita hanya mampu berserah...
adakah ruang yang bakal kita terima lagi lebih luas dari ruang sebelum ini ataupun ruang yang juga luas tapi tidak selesa untuk kita....
segala jawapan ada pada kita....
tepuk dada tanya selera...
adakah ruang yang telah kita ada sekarang luas ataupun semakin menyempit....
dan berapa banyak yang telah kita manfaatkan.....???!!


p/s;mampukah anda ketahui apakah 'ruang' yang aku maksudkan...???!!


Sunday, April 13, 2008

AF6: konsert minggu 4

minggu ke-4...
konsert yg bagi aku biasa saje...
tiada yg luar biasa dari pelajar2 AF6...
semuanya membuat persembahan biasa2 saje...
ada yg menarik ada yg teruk...
macam biasalah...

aku pun xtau nak komen apa tentang konsert AF6 kali nie...
ha! jika sebelum nie aku tengok AF6 kat luar...
minggu nie aku tgk konsert kat blk TV KK2...
kul 9 aku dah tercangak kat depan TV...
nasib baik tak de orang....
so aku pun tengok la sorg2...
then baru la dtg budak2 lain...
aku duk kat blk tv tue sampai kul 10 lebih jek....
sebab aku tau mesti budak2 nie nak tgk bola...hu3
so aku pun keluar dulu sebelum dorg tukar nak tgk bola....
tak kan aku nak duk terperangkap tengok bola kan...
terpaksa la aku berhijrah kat cafe KK2...
sedih jek...khua3

sesi komentar....

pelajar perempuan


saida-hati kama (ct & noraniza idris)

aku sangkakan minggu ini saida mampu menyanyi dengan baik...malangnya saida masih seperti minggu yg sebelumnya...malu dan tak nyanyi dengan betul....apa yang menyelamatkan persembahan saida ialah apabila noraniza idris datang utk berduet dgn saida,....awal persembahan saida ok...tapi bila kak ani masuk jek saida dah hilang focus...dan saida tak pandai untuk ambil peluang mempersembahkan yg terbaik apabila berduet dgn kak ani....dan nampak sangat saida hanya syok sendiri dan tak pandai untuk terus berduet dgn kak ani....saida harus sedar...ini adalah satu pertandingan....dan dia harus ada dalam diri untuk menang....saida harus buang perasaan malu dalam diri dan nyanyi dengan baik....tone suara saida bagus cuma saida tidak mahu keluarkan...itu masalah saida....dan tak mungkin 2 atau 3 minggu lagi jika saida tiada peningkatan...saida akan terkeluar....tapi keseluruhan persembahan saida...ok la tue....he3

2/5


rina-terbang helang ( sharifah aini)

aku rasakan minggu ini persembahan mama rina ok walaupun sakit lutut tapi pandangan aku tentang persembahan mama rina minggu ini walaupun mendapat komen teruk dari pengkritik tapi persembahan mama rina menarik perhatian aku....walaupun mama rina tak menjiwai lagu ini tapi penceritaan lagu itu sampai kepada aku....dan aku rasakan mama rina bawa dengan baik...mama rina membuat lagu itu seperti lagu dia sendiri..itu yang bagus....mungkin di sebabkan lagu lama dan rentak juga yg agak slow menyebabkan tidak begitu mendapat perhatian penonton...tapi mama rina telah buat da best...!!!

4/5



nadia-mengapa di rindu (saloma )

suka sangat persembahan nadia malam ni walaupun kurang lenggok ataupun air lagu tapi aku rasakan nadia telah berjaya menarik perhatian semua penonton untuk melihat persembahan dia...apa yang menarik pada nadia ialah dia membawa lagu itu dengan gaya dia sendiri dan tidak memaksa dia untuk menyanyi dengan lentok gaya nyanyi yang sepatutnya...memang betul kata ogy nadia membuat lagu tersebut menjadi RnB...tapi bagi aku bila orang muda menyanyi lagu lama sudah tentu akan tak sama seperti penyanyi asalnya....tak ramai org muda sekarang mampu utk nyanyi lagu seperti ini....tapi nadia telah pun membuat yang terbaik.....nadia memang best...!!!

5/5


stacy-cinta khayalan (lagu baru)

stacy adalah antara peserta yang paling bertuah kerana mendapat lagu baru walaupun masih berada pada konsert migguan...dan info yang aku dapat lagu tersebut di cipta untuk anuar zain...tetapi kini menjadi milik stacy....bertuah sangat....aku pun suka lagu tue walaupun baru pertama kali dengar...he3 mungkin di sebabkan lagu baru membuat kita sukar untuk menilai persembahan stacy...apa yang dapat aku kesan ialah stacy suka menelan perkataan semasa dia menyanyi...di sebabkan ia lagu baru so lagi mudah untuk orang kesan stacy menelan lirik sebab org tak pernah dengar....tapi apa yang bagusnya stacy....dia telah berjaya membuat lagu itu lagu dia sendiri dengan gaya dia sendiri...tapi nampak juga yang stacy terseksa sedikit menyanyikan lagu ini...tapi tak mengapa lagu sendiri...suka hati ko la nak bawa macam mana...he3 stacy best...nak buat mcm mana...he3

5/5


pelajar lelaki


faisal-joget bunga melati ( halil chik )

persembahan pembukaan yang ok...cuma macam biasalah...lagu joget bukan mudah untuk di bawa...lagi2 orang yg tak pernah nyanyi lagu joget...tapi faisal nyanyi lagu ni ok je...cuma kurang dari segi bunga dia lah....tak kesah la....sekurang2nya persembahan faisal pada malam ini persembahan yg ok....dan malam tue juga baru aku tahu yg faisal nie abg kepada kawan aku iaitu azhar muslim...ehmm...sesuai la tue adik beradik penyanyi nasyid....he3

2/5



toi-laukku cukup masin (spider )

persembahan toi masih sama seperti minggu2 sebelumnya....tapi aku rasa minggu nie lagi teruk...macam nyanyi karaoke jek....vocal out...aku tak suka...pengkritik pun sendiri bagi kritikan yang teruk kat toi...so maknanya bukan aku sorang je kata toi tak bagus....aku harap dia keluar minggu depan....please...(suka ati aku la nak suruh dia keluar)

1/5



alif-menghapus jejakmu (peterpan)

tugasan di tukar last2 minute.....hanya sempat membuat preparation selama 2 hari...menangis semasa dairy....lonjak terus undian...huhh...tektik lama...boring...persembahan minggu nie alif tetap tak menunjukkan persembahan yang bagus....betul kata adlin...alif nyanyi macam sudah buat album 150 kali....slumber jek nyanyi tanpa perasaan....alif ada tone suara yg bagus cuma dia tak tau di mana key untuk buat suara dia bagus....tak keterlaluan untuk aku katakan alif sama seperti dafi baik punya...rupa ada....tapi suara pulak tak ok...tapi alif nyanyi lg ok la dpd dafi baik punye...(sory peminat2 dafi semua...) dan apa yg memelikkan aku...alif ramai pulak pengundi dia....terkezut sekejap...bila pembukaan awal konsert...carta keluar alif tangga pertama...aku pun tak tahu apa yg pengundi tengok pada alif...mungkin alif ada karisma kot....he3 sebenarnya alif ni bagus gak...dia ada pakage...cuma dia harus berusaha dengan bersungguh2 lg utk memperbaiki dirinya....teruskan usaha anda alif...

1/5
stanly-kasih tercipta (faizal tahir)

aku tak faham dengan stanly nie....awal2 nyanyi ok jek...dah sedap jek...tapi bila dah masuk korus hancurrrr....terus....kecewa aku (duduk tersendar sambil mulut ternganga)...sedangkan lagu nie 'makanan' dia...malangnya stanly tak mampu membawa lagu ini serta menjiwainya....nampak terseksa seperti minggu lepas....apa g lg membuat aku kecewa ialah stanly boleh lupa lirik pula(sentap bila lupa2 lirik pulak) betul kata adlin....ada angin dalam badan stanly yg tak di keluarkan..dia mampu untuk buat tapi ada penghalang...stanly harus kaji diri dia sendiri...lantas mencari kelemahan dan terus memperbaikinya....tak keterlaluan untuk aku katakan stanly tidak akan dapat untuk ke final jika dia terus membuat persembahan seperti itu...sudah pasti pengafundi aku boring dan tidak mengundi dia lagi...stanly harus bangkit untuk membuktikan dia sebenarnya seorang penyanyi yang bagus....go stanly...

2/5

nubhan-cinta hampa ( d'Llyod)

suka lagu nie....lagu aku dgn my mum....he3 tak sangka nubhan nyanyi lagu ni....ehm...komen utk nubhan...starting ok....tapi bila dia dah bagi bunga kak ogy tue dia dah lost...penghayatan kurang....sedangkan lagu ini berat...nampak ringan tapi perlu penghayatan yang tinggi...tapi persembahan nubhan memang menghiburkan....tapi persembahan ala2 streotaip....apa2 pun tahniah untuk nubhan....

3/5


riz-marabahaya (pop shuvit)

seperti entri aku yg lepas...aku ada kata lagu ini tak menjadi masalah utk riz bawa..dan malam tue...dia buktikan....persembahan yg menghiburkan....time raping riz ok...tapi bila time before raping tu ada masalah ckit...tapi persembahan riz memang best....

4/5

***********************************


dan....peserta yang tersingkir malam tue...adalah faisal...sian kat dia....baru nak tunjukkan yg dia sebenarnya bagus....apa kan daya kuasa di tangan pengundi....terima seadanya.....tapi memang layak pun faisal keluar....he3 sorry....

persembahan minggu ini starting yg teruk kepada yang baik...ok la tue ada juga peningkatan pada konsert AF6 kali ini....

ranking alif ba ta duniaku ( base on persmbahan konsert 4)

  1. nadia *
  2. stacy *
  3. riz
  4. mama rina
  5. nubhan
  6. faisal
  7. stanly
  8. saida
  9. alif
  10. toi
p/s: kepada pembaca...semua di atas adalah pandangan peribadi aku...so suka kati aku la nak kutuk siapa...dan siapa yg aku minat...aku komen sekadar suka2 saje....takde kaitan samada ada yg hidup atau pun sudah meninggal dunia....he3


Friday, April 11, 2008

PAK LAH : punca BN kalah!!!/???



akhirnya.....
pak lah mengeluarkan statement beliau...
di mana beliau berkata....
dia antara penyebab mengapa BN kalah teruk pada PRU12....
sentap aku kejap....
tapi...
baguslah pak lah mengaku akhirnya....
sekurang2 nya rakyat tidak terlalu terasa tertanya2....
sebab musabab mengapa BN kalah teruk....
so....takde lah tuduh sana sini...
kononnya sabotaj la....
sebab tun dr M la...
sebab anwar la...
sebab itulah...inilah....
macam2....kan baik dari awal lagi kata mcm tue...
aman sikit....
tak de lah isu suruh letak jawatan ( aku rasa la )
betul jugak kata pak lah...
bagi dia peluang utk menyelesaikan apa yg terjadi...
atas kekalah BN kepada 5 buah negeri....
dia harus bertanggungjawab atas apa yg terjadi....
dan kita beri pak lah peluang....
biarkan dia lakukan apa yg dia telah janjikan pada rakyat...
pembangunan2 wilayah yg dia gula2 kan....
sekurang2 nya sebelum beliau berhenti
ada jugak jasa yg boleh di kenang....
so...
kita sebagai rakyat
sentiasalah berdoa agar
malaysia akan sentiasa aman dan damai
amin...

petikan utusan...klik sini...

korang ada mata...
melihat
membaca....
lantas berfikir...
mana yg baik
dan mana yg buruk...
ada otak...
ko fikirlah sendiri...



BABI : tiada tempat mengadu....???

ehmm...sejak akhir2 nie timbul isu babi @ khinzir...
sorylah kalau aku guna perkataan babi ek....
ok la aq guna khinzir la...
tak best la...
nak babi gak...he3
isu masalah babi nie pernah gak timbul dulu...
yg terakhir pun time isu kat melaka dulu...
tapi dah selesai la...
tapi bangkit balik isu babi nie....
ehm....apa isunya tue....???
isu bermula apabila kerajaan selangor
telahpun meluluskan projek ternakan babi di serdang
aku ulang PROJEK TERNAKAN BABI....
bukan projek ternakan lembu or ayam ke wei...
ternakan babi dorang nak buat....
bukan murah wei....
rm100juta!!!.....just nak ternak babi2 tue je....
ya ALLAH apa nak jadi la...
aku pun tak tau....
ehmm...mari kita ikut sketsa nie....he3



"ehmm....kerajaan negeri akan meneruskan cadangan
membina ladang ternakan babi moden di Kampung Tumbuk, Kuala Langat di Sepang kerana
kawasan itu menjadi tapak utama ladang ternakan babi."





"owh...terima kasih la dato' ...kerana memberikan tempat berteduh kami yg baru...lepas nie makin besarla family kami....setelah 'negeri' kami di melaka ditutup hu3"








"tak setuju....tak setuju....kami tak setuju...
babi tu mendatang keburukan....
serta ia berkaitan sensetiviti agama...
batalkan projek tue...xnak...xnak...
katakan xnak pada babi...."








"alah biarlah...babi2 nie comel la...tengokla nie...comel je pun....korang kesian la kat binatang nie,....hu3
korang kena jugak jaga hati org cina gak tau....hu3
sian kat babi2 nie..tak de tempat berteduh..."











"tak nak...batalkan juga....

demi menjaga alam sekitar....
kebaikan masyarakat....
serta sensetiviti kaum terjaga....
hentikan ini semua.....
jangan kerana perniagaan kita sanggup gadaikan
semua"





"alah kita buat projek nie guna teknologi tinggi la....
utk proses sisa najis babi nie....
sebab tue projek nie mencecah rm100juta...."







ini adalah contoh teknologi yg akan di gunakan...











ehm....begitula alkisahnya....
ada yg setuju ada juga yg tak setuju....
apa2 pun harap2 benda nie selesai dengan cepat...
pihak yg berwajib harus ambil tindakan yang sewajarnya...
jangan jadi isu perkauman sudah....


korang ada mata...
melihat...
membaca...
lantas berfikir....
mana yang buruk
mana yang baik....
so....
ko fikirla sendiri....




Thursday, April 10, 2008

SUFIAH : bangga jadi PELACUR

AMARAN:

GAMBAR DI DALAM ENTRI INI

MEMAPARKAN
AKSI-AKSI MELAMPAU

pastikan anda cukup umur untuk melihatnya
(amaran dari kementerian kesihatan)

ya....sebagaimana yg kita ketahui...
sufiah yusuf telahpun membuat statement balas dia
seperti paklah membuat statement balasnya kepada tun dr.m, ku li dan anwar...
apa yg aku kesal dengan kenyataan sufiah yg sengal nie
ialah apabila dia berasa bangga atas apa yg dia lakukan sekarang
menjadi PELACUR membuat dia bahagia...
wah....

tak pernah lagi mana2 pelacur2 di malaysia @ luar negara
yg berani mati membuat statement giler mcm tue...
solute (bodoh) kat sufiah....
apa yg bt aq kelakar...
boleh pulak tiap kali dia jalankan kerja bodoh dia nie...
leh la bt formula math @ ajar math kat pelanggan dia...
wah memang dia pelacur yg hebat....
siap leh ajar math lagi...

sebab dia kata
dengan bt mcm tue
dia rasa lebih seronok asmara dia dgn pelanggan

wah...boleh pulak mcm tue kan...
lepas nie pasangan2 suami isteri boleh la sebelum berasmara
korang bt math utk jadi anak korang pandai math...
lepas tu kalau nak anak pandai sejarah
sebelum berasmara tue baca buku sejarah bersama2
mesti anak2 korang pandai sejarah..
ya la kan budak2 sekrg sume bodoh sejarah..oppps selamber jek...
he3 boleh pulak aku ajar org bt mcm tue...(gurau jek)
lepas tu kan...
yg aku rasa mcm sentap jap...
bila dia leh kata
mentaliti org sekarang terlalu pandang hina dengan pekerjaan "khidmat sosial"
ya ALLAH....memang la org pandang hina...
orang kafir pun tau benda tu hina...
apa lg org islam....
sedih lihat sufiah sengal nie....
mcm bodoh jek
kerajaan malaysia nak sibuk2 pergi london jumpa dia...
konon nak sedarkan dia...
aku rasa tak payah la...
buang masa jek...
lebih baik doakan je dia supaya satu hari nanti dapat hidayah dari ILAHI...AMIN..
itu lagi aku rasa bagus....

pengajaran untuk semua....
ilmu tanpa taqwa
ibarat ada mata tapi tak mampu utk melihat
ada telinga tp tak mampu utk mendengara
ada tangan tp tak mampu utk menggapai
ada kaki tapi tak mampu utk melangkah
ada hidung tp tak mampu utk menghidu
ada otak tp tak mampu utk berfikir...

ilmu tak kan sempurna
tapi iman dan taqwa di dada
ilmu tak kan kemana
kalau kita lupa pada ALLAH...

pesanan terakhir untuk sufiah
hidup ini hanya sementara
kita ada akal utk berfikir
mana yg baik dan mana yg buruk....
ingatlah dimana asal usul mu
apa yg penting apa AGAMAMU....

pesanan utk ibubapa sekalian...
pandainya seseorang anak itu
bukan pada kepaksaan kita mengajar mereka...
kita hanya mampu untuk mendidik
mereka kearah cemerlang,gemilang dan terbilang...
kerana semuanya terletak pada tangan mereka utk berjaya @ tidak...

sama2 kita renungkan...
ada otak...
ko fikirlah sendiri...


ini adalah petikan bharian....klik sini...

nak tambah dosa...gambar2 seksi sufiah....klik sini....



manusia bermata satu!!!

entri kali ini...
aku cuba membawa korang semua
untuk menilai....
dan secara tak langsung
menyebabkan kita befikir....
bumi ini rupanya sudah tua....
sudah ada tanda pengakhirnya cerita hidupnya
sebagai planet di alam semesta....
sama-samlah kita renungkan....

Cyclops Child born in Chennai, India (nauzubillah)




Mystery of the One-Eyed Child

Scott Carney

CHENNAI, India -- A child born here last month with one eye and severe brain damage has died, leaving unanswered how doctors came to suspect the infant’s mother may have been exposed to an experimental cancer drug known to cause the defect.

The child was never given a name and was listed in the hospital's register as "baby of Gomathi." She died in the first week of September of complications arising from her condition, known as cyclopia, having survived longer than any other known similar case. Wired News first reported on the child's condition in August.

Cyclopia is a rare defect that affects about one child in a million. The child's brain had been fused into a single hemisphere; she had no nose and only a single eye socket in the center of her forehead.

An internal hospital report seen by Wired News stated that there were only two potential causes: Either it was the result of an undetected chromosomal disorder or the child's mother had been exposed to cyclopamine, an experimental drug being researched by several U.S. pharmaceutical companies as a potential treatment for cancer.

Cyclopamine is available through several drug suppliers in the United States and Canada.
Hospital authorities at Kasturba Gandhi Hospital for Women and Children stated that the mother had sought an unknown treatment from a local fertility clinic that may have caused the condition. Yet hospital authorities remain tight-lipped about the child's medical history and have refused several attempts by multiple press agencies to locate the fertility clinic or interview the mother.

An attending nurse said that the mother "must have taken some tablets" to cause the condition. Before going to the clinic the mother had been childless for six years.

Despite several weeks of inquiry there have been few developments in the investigation to uncover more information about the cause of the condition. Hospital authorities have refused a request for the child's birth and death certificates and efforts to locate the mother have been unsuccessful.

Hospital superintendent Dr. S. Dhanalakshmi said doctors did not collect information about the fertility clinic or medication the mother had been using. She defended the oversight in the medical report by stating the pediatrician was uncomfortable asking for medical information because the mother had already been "traumatized enough." The mother remained at the hospital for at least three days after delivery.



Marilah kita berdoa memohon kepada Allah swt agar melindungi kita dan umat Islam keseluruhannya daripada malapetaka dan musibah serta memohon kepada Allah swt memberi kita rahmat dan cintaNya dan kasihNya kepada kita. Amin.


Wednesday, April 9, 2008

AF6: tugasan minggu ke-4

AF6 kini masuk minggu ke-4
kehebatan dan kehangatan AF6 masih belum dirasai...
cuma minggu ke-3 adalah menyengat sikit...hu3
dan sudah pasti...minggu baru dengan lagu baru....
mari kita lihat apa lagu2 yg di berikan kepada pelajar2 AF6 yg bilangannya semakin berkurang

pelajar perempuan

NADIA - Mengapa Dirindu (Saloma)

ehm...nampaknya minggu ni lagu yg diberikan kepada nadia memerlukan kelenggokan vocal yg cukup tinggi...lagu ini memerlukan nadia utk menyanyi dengan lentok vocal yg banyak....he3 tapi aku yakin nadia mampu utk bawa dengan baik dan berbeza dengan penyanyi asal...tak sabar rasanya nak tengok nadia...

RINA - Terbang Helang (Sharifah Aini)

aku rasa lagu nie tak menjadi masalah utk mama rina bawa....coz kita tau la kan lagu terbang hilang nie lagu2 lama gak....samala mcm mama rina...he3 go mama...go mama rina....!!!

SAIDA - Hati Kama (Siti Nurhaliza/Noraniza Idris)

aiyoo...dapat lagu adik la pulak....aku rasa lagu ni tak menjadi masalah utk saida...mustahil dia tak boleh bawa lagu nie dengan baik...lagi pun mak saida kan penyanyi lagu asli....mesti dah kena ajar sejak dr kecil lg....semoga saida dapt buat yg terbaik agar tidak tersingkir minggu ke-4 nie...ooopsss..

STACY - Cinta Terhalang (Stacy - single baru)

sejarah tercipta...apabila buat kali pertama peserta di berikan lagu baru untuk konsert mingguan...biasanya semasa final jek dorang bagi nyanyi lagu baru....tapi aku rasa mesti agak susah stacy bawa lagu baru dia nie....tapi aku yakin dengan stacy...she can do it....

peserta lelaki

ALIF - Come Out And Play (The Offspring)

matilah alif...baru jek nak naik dah kena bagi tugasan yg berat....aku rasa badi nubhan pasti kena kat alif gak....ehm...kita tunggu dan lihat je la....

FAISAL - Joget Bunga Melati (Halil Chik)

habislah faisal....kena lagu traditional la pulak....dah la minggu lepas teruk...minggu nie aku pasti teruk gak....ya la aku yakin budak nie tak pernah dengar lagu joget nie...aku pun tak pernah dengar...hu3 semoga berjaya terkeluar minggu nie faisal....

NUBHAN - Cinta Hampa (D'Lloyd)

wah..good song for nubhan....lagu ni mungkin sesuai dengan vocal nubhan....aku harap dia mampu untuk buat yg terbaik....dan mengatasi masalah2 vocal dia selama nie....

RIZ - Marabahaya (Pop Shuvit)

riz nampaknya di uji pada minggu ini dengan lagu yang aku rasa berat seberat dia...he3 ya la lagu nie memerlukan pernafasan yang tinggi untuk membawa lagu ni dengan baik...bukan mudah...tapi aku yakin riz mampu untuk buat yg terbaik...

STANLY - Kasih Tercipta (Faizal Tahir)

yess....stanly is back...aku rasa minggu ke-4 nie adalah untuk stanly...lagu yg begitu sesuai dengan dia...dan aku yakin dia leh bawa lagu nie sebaik faisal dan bob nyanyi...apa yg aku harap stanly jangan nyanyi terover confident....

TOI - Laukku Cukup Masin (Spider)

adoii...budak nie dapat lagu mcm ni lagi...mesti tak de perkembangan dari budak nie...tak menguji vocal dia langsung....confirm calon2 pelajar tersingkir minggu nie.....

p/s: mengikut senarai lagu yg di berikan kepada pelajar2 af utk minggu ke-4 nie pelajar yg aku rasakan tersingkir ialah faisal,toi dan alif...tapi kalau dari segi 'afundi' aku rasa toi,faisal dan nubhan kot....serta saida...apa pun 'afundi' sentiasa tak boleh di ramalkan...apa2 pun boleh terjadi....so tunggu dan lihat je la...

Tuesday, April 8, 2008

bloggers indonesia lebih bebas....!!!

entri kali ini...
aku ingin membawa anda semua
untuk terbang ke negara seberang iaitu negara jiran kita
indonesia....
seperti tajuk entri yang aku tulis di atas...
maka di entri ini aku akan berbicara
bagaimana bloggers2 di indonesia lebih bebas untuk menulis apa sahaja yang mereka inginkan...
tidak seperti malaysia yg masih terkawal....
mungkin di sebabkan bloggers2 indonesia ini sudah lama bertapak pada dunia blogging
berbanding bloggers2 malaysia...
menyebabkan mereka lebih matang daripada bloggers malaysia....
apa yang menarik perhatian aku ialah...
pada 7 april 2008 iaitu semalam...
menteri komunikasi indonesia telah pun mengadakan pertemuan dengan komuniti bloggers di sana...
apa yang menarik perhatian aku ialah apabila menteri tersebut menyambut baik kehadiran blog dan juga bloggers2 di indonesia....
kerana beliau berkata kehadiran blog ini adalah satu medium yg baru untuk menyampaikan maklumat seperti pendidikan dan maklumat dengan cepat kepada masyarakat...
ini ada;ah petikan ucapan oleh menteri komunikasi indonesia...

“Saya kira komunitas blogger itu tak perlu distabilo. Sama sekali ndak ada niat kami untuk memusuhi. Kami justru ingin mendorong komunitas blogger sebagai pendorong dinamika baru, pencerahan masyarakat.

Kalau dirunut perjalanannya, di mana saya ikut terlibat, seperti yang pernah saya sampaikan pada Pesta Blogger 2007, saya bahkan mendorong blogger itu sebagai komunitas baru untuk menyebarkan fungsi pendidikan, pemberdayaan, dan memberi fungsi pencerahan masyarakat. Semua itu dikemas dalam bingkai membangun bangsa. Oleh sebab itu blogger itu part of our family.

“Ndak mungkin bapak menyembelih anaknya sendiri. Kalau ada kawan-kawan atau orang yang mengatakan bahwa blogger is our common enemy, ya harus dijawil. Saya kira nanti tugas kami yang akan menyampaikan bahwa ndak ada yg namanya musuh itu.

Kita justru membangun komunitas blogger ini bersama-sama.”


wah...kat malaysia belum ada lagi menteri2 yg sudi untuk membuat perjumpaan dengan bloggers2 malaysia....
tak kiralah menteri apa pun....
semua busy nak rebut jawatan MT UMNO dan nak popular sekarang....
kalau ada pun baru sekarang kementrian belia dan sukan nak buat blog untuk belia2 kini....
semuanya baru tersedar
bahawa pengaruh blog itu begitu besar dalam mempengaharui masyarakat
seperti apa yg berlaku pada PRU12....
dan juga bermula la pemimpin2 yg dah jatuh utk membuat blog contohnya dr.khir toyo....
itu situasi di malaysia...
berbeza di indonesia...
mereka sudah lama menyedari betapa kuasa blog ini begitu besar....
dan bagi mereka
blog ibarat satu industri baru....
dan juga satu tempat untuk menjadi popular....
ada dua perkara yg boleh mempopularkan sesorang bloggers dan blog mereka...
pertama membuat entri yg penuh dengan kontroversi
di indonesia mereka bebas untuk membuat entri yg penuh kontroversi...
tak macam malaysia...sekejap-kejap salah taip je terus kena saman....miskin terus,....hu3
kedua ialah blogger itu adalah seorang artis...
contohnya blog dian sastrawardoyo
dalam satu entri boleh dapat beratus2 komen....
selain itu juga...
bloggers di indonesia....
akan ada di antara mereka...
yang akan di jemput untuk menhadiri tayangan perdana filem
ataupun datang ke perasmian apa2....
selain itu mereka juga mempunyai hari blog indonesia iaitu pada bulan 27 oktober....
selain itu mereka juga ada pesta bloggers..
yg telah dijalankan pada 2007....
itulah udara bloggers di indonesia yang orang kata udara blog mereka bernafas pada udara yg segar...
tak seperti malaysia...
apa2 je yg kita buat mesti ada kawalannya...
sedangkan permit untuk harakah daily dan suara keadilan rakyat sampai sekarang tidak di perbaharui....(tak tau la kalau sekrang dah diperbahaui....betulkan aku kalau silap)
isu saman bloggers pun bukan main lagi kat malysia...
contohnya raja petra kamaruddin
yg kena saman sebab kena tuduh memfitanh dalam blog beliau...
kasihan.....
itulah perbezaan dua dunia blog....
blogerz malaysia dan blogerz indonesia...
semoga bloggers2 di malaysia selepas ini akan lebih mudah bernafas...
dan di berikan kebebasan untuk menulis....



Monday, April 7, 2008

ADUHAI PAK LAH! siri ke-3




"letak jawatan cepat!!! kau harus bertanggungjawab"


"tak nak...beri aku peluang"







"hahaha....seronok tengok mereka bertekak....mari kita bina pakatan rakyat yg tidak berpecah belah...aman dan damai"





"mari kita bina pakatan rakyat dan
negeri yg berunsurkan islam"







"nik aziz ko jangan mimpi nak bina negara islam...aiyoyo..."










kaedahnya...sama je oh anuar ibrahim......(sentap)!!!




"aiyaa...apa ni gadoh2.....susah la mcm nie...lebih baik saya naik itu roket.... pergi ke bulan...lagi bagus..."


"ehmm...saya ikut jek.....kalau pak lah jd PM saya sokong je.....
kalau pak lah letak jawatan...ehm...sy la bakal PM...he3"


kasihan rakyat....terpaksa menerima semua ini walaupun pahit...hanya mampu untuk berdoa...semua ini akan cepat selesai.....

so....seperti biasa....renung2 kan...dan selamat beramal...korang yg undi...korang fikirlah sendiri.....!!!


AF6: konsert minggu 3



dengan tema ROCK....ianya tidak menarik perhatian aku walaupun sedikit...namun atas sebab minat pada AF yg penuh dengan propaganda (sesuai la utk aq) maka aku tetap pergi menontonnya....ha! jika last week aq keluar dengan 'super diva' tapi dis week aku keluar dengan 'diva' 2 biasa jek...tak de la vough sangat...ha3 sape lg d a o z, zakryee, azim@cleopatra dan khai...kali nie tak yah nak sewa2 kereta...coz khai ada kereta save budget lg....dan dis week jg aku tengok AF6 kat datran GAMBUT kat kuantan.....he3 jom sesi komen mengomen dah nak bermula....

pertama....aku ingatkan malam nie mesti tak best coz malam rock...aku pun xtau kenapa mereka pilih tema nue utk minggu ke-3 nie....macam xsesuai jek....

tapi...semua apa yg aku sangkakan itu meleset....dis week persembahan pelajar2 ada peningkatan tapi ada juga yg kasihan sebab rock bukan jiwa mereka...kebanyakan peserta seperti terpaksa untuk menyanyi dengan gaya rock bukan pada penghayatan lagu tersebut...aku memetik kata2 seorang pengkritik pada musim2 yg lepas dimana beliau ada berkata 'untuk menyanyikan lagu rock tak semestinya kita perlu bersuara serak ataupun ganas tapi apa yg penting penghayatan pada lagu rock itu sendiri....maka ianya akan lahir sendiri gaya rock itu'....

pelajar perempuan



stacy-pelesit kota ( search )

stacy adalah peserta pertama yg membuat persembahan pada minggu ke-3 ini....persembahan beliau memang aku nanti2 kan tp xsangka pulak awal dia bt persembahan...mungkin inginkan persembahan yg mantap di awal persembahan pada konsert ke-3 ini maka produksi meletakkan stacy di awal persembahan....biasalah af penuh dengan propa...berbalik pada stacy....dia telah membuat 1 persembahan yg mantap lagi pada minggu ini....cuma mungkin tidak baik seperti minggu2 yang lepas....sebab pada minggu ini pengawalan suara stacy ada yg tak kena....dengan penguasaan pentas yg tidak terkawal....stacy selepas ni harus belajar begaimana ingin menguasai pentas jika menyanyi lagu yg rancak....tapi vocal stacy memang bagus cuma seperti di buat2 rock....

4/5

nadia-totaly eclipse of the heart ( bonnie tyler )

ya nadia...masih tidak mengecewakan....suara yg mantap...vocal terkawal...ditambah dengan backup singer oleh stacy membuatkan persembahan nadia satu persembahan bertaraf 5 bintang...nadia memang hebat....tiada apa yg dapat aku komen.....sehinggakan adlin aman ramli begitu tergilakan nadia sampai suruh nadia nanyai semula sebab persembahan yg teruk oleh peserta2 yg lain...

5/5

lufya-tika dan saat ini (medicine)

jika minggu lepas dia nyani lagu dangdut..minggu ini dia di uji pela dengan lagu rock....tapi apa yg boleh aku puji dengan lufya pada minggu ini ialah usaha dia yg cuba untuk menyanyikan lagu ini dengan baik...tapi sayangnya lufya menyanyi seperti terpaksa...expresi muka dia dah mengambarkan dia terpaksa untuk menyanyi walaupun ok...tapi dia tak menghayati....ini kelemahan lufya sehingga mendapat kritikan oleh adlin.....dan minggu ni lufya pulak jd mangsa fashion....sedih...

3/5

saida-sepi sekuntum mawar merah (ella)

saida...antara peserta2 yg aku tunggu gak...sebab minggu lepas dia telah menunjukkan 1 persembahan yg agak baik....namun minggu ini....saida seperti menyanyi karaoke....semuanya tidak kena.....mungkin kerana kurangnya keyakinan dalam diri serta penghaytan jiwa rock itu tiada menyebabkan persembahan saida persembahan biasa....saida harus cepat bangkit seperi minggu lepas dan bukan seperti minggu pertama...perasan atau tidak..gaya saida menyanyi sama seperti minggu pertama.....pandang bawah dan angkat tangan kedepan...stail orang2 dulu je nyanyi mcm tue..tak kan tak pernah tengok ct menyanyi kot....tiru la ckit...bukan suru tiru gaya menyanyi...tapi keyakinan dan gaya persembahan...saida mungkin antara peserta yg akan tersingkir pada minggu depan....

1/5

rina-enter sandman ( metalica )

ya....jika sebelum ini aku mencari apa sebenarnya kelebihan yg ada pada mama rina...minggu ini dia berjaya membuktikan kat aku yg dia memang hebat...berbekalkan pengalaman yg luas dalam menyanyi memberi kredit pada mama rina lg2 lagu seperti ini....persembahan yg begitu memukau....dan mantap yg teramat....apa yg pasti peserta2 yg muda harus tunduk malu dengan kehebatan mama rina...yg tua mampu buat seperti itu...tapi yg muda....hangat2 tahi ayam....sedih....go mama go...!!! u rock !!!

5/5

pelajar lelaki

faisal-sentuhan kecundang (ekamatra)

faisal...antara peserta2 yg aku tunggu2...sebab last week dia telah persembahan terbaik....tapi pada minggu ini seperti faisal ingin di hantar pulang kerumah oleh penonton...sebab persembahan faisal agak teruk pada minggu ini....starting nyanyi pun dah salah...dan banyak lagi pitching2 yg tak menentu...terkucil sana sini....aku gak kecewa gak dengan faisal nie....sepatutnya dia mampu utk membuat persembahan yg terbaik...malangnya tidak.....jika faisal ingin bertahan dalam af dia harus cepat belajar memperbaiki diri....

1/5

alif-kamelia ( sweet charity )

jika di bandingkan dengan persembahan 2 minggu yg lepas...persembahan alif pada minggu ini adalah yg terbaik.....cuma stamina yg kurang dpd alif menyebabkan momentum persembahan alif dari tinggi ke rendah....persembahan alif tak konsisten...pengawalan suara yg masih kurang baik....tapi sekurang2 nya alif sudah bangkit...

3/5

naim-opera hidup ( wings )

persembahan yg teruk...macam tak berlatih je selama seminggu....vocal out...persembahan out...
totally out....memang tak terkejut pun dia keluar...tahniah...

0/5

stanly-patahnya sayap malam (massa )

teruk....stanly semakin merudum....apa sudah jadi....persembahan yg terlalu mencuba...spatutnya nyanyi mcm biasa je lah kalau tak mampu....yg penting tak terseksa...memalukan je....tak kisah la suara ko tu sesuai lagu2 ala josh groban ke...tapi make the songs as ur style...lagi bagus...pe la....tention aku dengan stanly...nasib baik org tau yg vocal ko sebenarnya mantap....susah....kalau mcm nie...hu3

0/5

nubhan-summer of 69 (bryan adams )

ni lg sorang...nyanyi main nyanyi jek....sepatah haram pun tak faham dia nyanyi...nampak sangat tak bt homework selama seminggu kat AF,....suara ada...tapi semangat nak menang tu mcm xde jek...sia2....tention aku...

1/5

riz-dari sinar mata (bpr)

persembahan yg bagus....riz seorang pelajar yg konsisten....tapi dia masih tak berjaya menarik perhatian aku...tapi minggu ni ok kot....xde nak komen coz memang bagus....

4/5

toi-C.I.N.T.A (XPDC)

sorry to peng'afundi toi...aku sampai sekarang tak tau kenapa dia masuk af...package sebagai bintang langsung tak de...mungkin atas kredit pemain angklung kot dapat masuk af...lepas nie utk AF7 cari pulang org yg pandai main 'buonang' ke....hu3 tapi persembahan toi mlm ke-3 nie ok kot....dpd yg lain...

2/5

fuhhh...habis gak aku mengomen makhluk2 AF nie...hu3 tahniah la aku ucapkan kat dorang coz membuat minggu ke-3 nie tak la terlalu mengecewakan....hu3 tapi apa yg aku tak puas hati cara ac mizal mengacara memang teruk...tak pandai nak berinteraksai dgn peserta mahupun penonton membuat org rasa cepat boring dgn dia...dan apa yg paling aku sakit hati time umumkan pelajar yg terkeluar...laha sangat main terus sebut jek....nasib baik budak2 af yg terkeluar tue tak de sakit jantung...mau mati di buatnya....org biarlah bg debar2 ckit...bg dorg pasrah sekejap....then baru la sebut sape yg terkeluar....ac mizal memang 'laha'....sowie.....ac dimana....ac disini...sempoi....

ni adalah carta selepas undian di tutup....
  • Stacy 14%
  • Alif 10%
  • Stanly 10%
  • Rina 10%
  • Nadia 9%
  • Riz 9%
  • Nubhan 8%
  • Saida 7%
  • Faisal 6%
  • Toi 6%
  • Naim 6% (tersingkir)
  • Lufya 5% (tersingkir)
carta dari aku pulak....(base on persembahan minggu ke-3 )

  • mama rina *
  • nadia *
  • stacy
  • riz
  • lufya (tersingkir)
  • alif
  • toi
  • saida
  • faisal
  • nubhan
  • stanly
  • naim (tersingkir )

p/s: apa la tema minggu ke-4 nie......




Popular Posts

Popular Posts since May 2010