Monday, April 7, 2008

AF6: konsert minggu 3



dengan tema ROCK....ianya tidak menarik perhatian aku walaupun sedikit...namun atas sebab minat pada AF yg penuh dengan propaganda (sesuai la utk aq) maka aku tetap pergi menontonnya....ha! jika last week aq keluar dengan 'super diva' tapi dis week aku keluar dengan 'diva' 2 biasa jek...tak de la vough sangat...ha3 sape lg d a o z, zakryee, azim@cleopatra dan khai...kali nie tak yah nak sewa2 kereta...coz khai ada kereta save budget lg....dan dis week jg aku tengok AF6 kat datran GAMBUT kat kuantan.....he3 jom sesi komen mengomen dah nak bermula....

pertama....aku ingatkan malam nie mesti tak best coz malam rock...aku pun xtau kenapa mereka pilih tema nue utk minggu ke-3 nie....macam xsesuai jek....

tapi...semua apa yg aku sangkakan itu meleset....dis week persembahan pelajar2 ada peningkatan tapi ada juga yg kasihan sebab rock bukan jiwa mereka...kebanyakan peserta seperti terpaksa untuk menyanyi dengan gaya rock bukan pada penghayatan lagu tersebut...aku memetik kata2 seorang pengkritik pada musim2 yg lepas dimana beliau ada berkata 'untuk menyanyikan lagu rock tak semestinya kita perlu bersuara serak ataupun ganas tapi apa yg penting penghayatan pada lagu rock itu sendiri....maka ianya akan lahir sendiri gaya rock itu'....

pelajar perempuan



stacy-pelesit kota ( search )

stacy adalah peserta pertama yg membuat persembahan pada minggu ke-3 ini....persembahan beliau memang aku nanti2 kan tp xsangka pulak awal dia bt persembahan...mungkin inginkan persembahan yg mantap di awal persembahan pada konsert ke-3 ini maka produksi meletakkan stacy di awal persembahan....biasalah af penuh dengan propa...berbalik pada stacy....dia telah membuat 1 persembahan yg mantap lagi pada minggu ini....cuma mungkin tidak baik seperti minggu2 yang lepas....sebab pada minggu ini pengawalan suara stacy ada yg tak kena....dengan penguasaan pentas yg tidak terkawal....stacy selepas ni harus belajar begaimana ingin menguasai pentas jika menyanyi lagu yg rancak....tapi vocal stacy memang bagus cuma seperti di buat2 rock....

4/5

nadia-totaly eclipse of the heart ( bonnie tyler )

ya nadia...masih tidak mengecewakan....suara yg mantap...vocal terkawal...ditambah dengan backup singer oleh stacy membuatkan persembahan nadia satu persembahan bertaraf 5 bintang...nadia memang hebat....tiada apa yg dapat aku komen.....sehinggakan adlin aman ramli begitu tergilakan nadia sampai suruh nadia nanyai semula sebab persembahan yg teruk oleh peserta2 yg lain...

5/5

lufya-tika dan saat ini (medicine)

jika minggu lepas dia nyani lagu dangdut..minggu ini dia di uji pela dengan lagu rock....tapi apa yg boleh aku puji dengan lufya pada minggu ini ialah usaha dia yg cuba untuk menyanyikan lagu ini dengan baik...tapi sayangnya lufya menyanyi seperti terpaksa...expresi muka dia dah mengambarkan dia terpaksa untuk menyanyi walaupun ok...tapi dia tak menghayati....ini kelemahan lufya sehingga mendapat kritikan oleh adlin.....dan minggu ni lufya pulak jd mangsa fashion....sedih...

3/5

saida-sepi sekuntum mawar merah (ella)

saida...antara peserta2 yg aku tunggu gak...sebab minggu lepas dia telah menunjukkan 1 persembahan yg agak baik....namun minggu ini....saida seperti menyanyi karaoke....semuanya tidak kena.....mungkin kerana kurangnya keyakinan dalam diri serta penghaytan jiwa rock itu tiada menyebabkan persembahan saida persembahan biasa....saida harus cepat bangkit seperi minggu lepas dan bukan seperti minggu pertama...perasan atau tidak..gaya saida menyanyi sama seperti minggu pertama.....pandang bawah dan angkat tangan kedepan...stail orang2 dulu je nyanyi mcm tue..tak kan tak pernah tengok ct menyanyi kot....tiru la ckit...bukan suru tiru gaya menyanyi...tapi keyakinan dan gaya persembahan...saida mungkin antara peserta yg akan tersingkir pada minggu depan....

1/5

rina-enter sandman ( metalica )

ya....jika sebelum ini aku mencari apa sebenarnya kelebihan yg ada pada mama rina...minggu ini dia berjaya membuktikan kat aku yg dia memang hebat...berbekalkan pengalaman yg luas dalam menyanyi memberi kredit pada mama rina lg2 lagu seperti ini....persembahan yg begitu memukau....dan mantap yg teramat....apa yg pasti peserta2 yg muda harus tunduk malu dengan kehebatan mama rina...yg tua mampu buat seperti itu...tapi yg muda....hangat2 tahi ayam....sedih....go mama go...!!! u rock !!!

5/5

pelajar lelaki

faisal-sentuhan kecundang (ekamatra)

faisal...antara peserta2 yg aku tunggu2...sebab last week dia telah persembahan terbaik....tapi pada minggu ini seperti faisal ingin di hantar pulang kerumah oleh penonton...sebab persembahan faisal agak teruk pada minggu ini....starting nyanyi pun dah salah...dan banyak lagi pitching2 yg tak menentu...terkucil sana sini....aku gak kecewa gak dengan faisal nie....sepatutnya dia mampu utk membuat persembahan yg terbaik...malangnya tidak.....jika faisal ingin bertahan dalam af dia harus cepat belajar memperbaiki diri....

1/5

alif-kamelia ( sweet charity )

jika di bandingkan dengan persembahan 2 minggu yg lepas...persembahan alif pada minggu ini adalah yg terbaik.....cuma stamina yg kurang dpd alif menyebabkan momentum persembahan alif dari tinggi ke rendah....persembahan alif tak konsisten...pengawalan suara yg masih kurang baik....tapi sekurang2 nya alif sudah bangkit...

3/5

naim-opera hidup ( wings )

persembahan yg teruk...macam tak berlatih je selama seminggu....vocal out...persembahan out...
totally out....memang tak terkejut pun dia keluar...tahniah...

0/5

stanly-patahnya sayap malam (massa )

teruk....stanly semakin merudum....apa sudah jadi....persembahan yg terlalu mencuba...spatutnya nyanyi mcm biasa je lah kalau tak mampu....yg penting tak terseksa...memalukan je....tak kisah la suara ko tu sesuai lagu2 ala josh groban ke...tapi make the songs as ur style...lagi bagus...pe la....tention aku dengan stanly...nasib baik org tau yg vocal ko sebenarnya mantap....susah....kalau mcm nie...hu3

0/5

nubhan-summer of 69 (bryan adams )

ni lg sorang...nyanyi main nyanyi jek....sepatah haram pun tak faham dia nyanyi...nampak sangat tak bt homework selama seminggu kat AF,....suara ada...tapi semangat nak menang tu mcm xde jek...sia2....tention aku...

1/5

riz-dari sinar mata (bpr)

persembahan yg bagus....riz seorang pelajar yg konsisten....tapi dia masih tak berjaya menarik perhatian aku...tapi minggu ni ok kot....xde nak komen coz memang bagus....

4/5

toi-C.I.N.T.A (XPDC)

sorry to peng'afundi toi...aku sampai sekarang tak tau kenapa dia masuk af...package sebagai bintang langsung tak de...mungkin atas kredit pemain angklung kot dapat masuk af...lepas nie utk AF7 cari pulang org yg pandai main 'buonang' ke....hu3 tapi persembahan toi mlm ke-3 nie ok kot....dpd yg lain...

2/5

fuhhh...habis gak aku mengomen makhluk2 AF nie...hu3 tahniah la aku ucapkan kat dorang coz membuat minggu ke-3 nie tak la terlalu mengecewakan....hu3 tapi apa yg aku tak puas hati cara ac mizal mengacara memang teruk...tak pandai nak berinteraksai dgn peserta mahupun penonton membuat org rasa cepat boring dgn dia...dan apa yg paling aku sakit hati time umumkan pelajar yg terkeluar...laha sangat main terus sebut jek....nasib baik budak2 af yg terkeluar tue tak de sakit jantung...mau mati di buatnya....org biarlah bg debar2 ckit...bg dorg pasrah sekejap....then baru la sebut sape yg terkeluar....ac mizal memang 'laha'....sowie.....ac dimana....ac disini...sempoi....

ni adalah carta selepas undian di tutup....
  • Stacy 14%
  • Alif 10%
  • Stanly 10%
  • Rina 10%
  • Nadia 9%
  • Riz 9%
  • Nubhan 8%
  • Saida 7%
  • Faisal 6%
  • Toi 6%
  • Naim 6% (tersingkir)
  • Lufya 5% (tersingkir)
carta dari aku pulak....(base on persembahan minggu ke-3 )

  • mama rina *
  • nadia *
  • stacy
  • riz
  • lufya (tersingkir)
  • alif
  • toi
  • saida
  • faisal
  • nubhan
  • stanly
  • naim (tersingkir )

p/s: apa la tema minggu ke-4 nie......




2 pengkritk ceritera duniaku:

Raja Azrul said...

wah..kalau komen orang memang no.1, cuba nyanyi sket..hehehe, off key terus danlah lupa lirik lagi teruk dari naim, saida, stanly dan faisal..

hehehe..ingat senang ke nak masuk AF..suh berdebat depan senior pun masih kecut perut apatah lagi berdepan dengan penonton satu malaysia...

hahahaha!! (fire ko balik)

jumapx said...

sentap....

alah adlin n ogy pun bukan sedap nyanyi pun...sy sbg pengkritik bebas jek....he3 nama pun mengkritik....hu3

alah berdebat n nyanyi berbeza la abg raja hu3

down kejap....

Popular Posts

Popular Posts since May 2010