Tuesday, April 8, 2008

bloggers indonesia lebih bebas....!!!

entri kali ini...
aku ingin membawa anda semua
untuk terbang ke negara seberang iaitu negara jiran kita
indonesia....
seperti tajuk entri yang aku tulis di atas...
maka di entri ini aku akan berbicara
bagaimana bloggers2 di indonesia lebih bebas untuk menulis apa sahaja yang mereka inginkan...
tidak seperti malaysia yg masih terkawal....
mungkin di sebabkan bloggers2 indonesia ini sudah lama bertapak pada dunia blogging
berbanding bloggers2 malaysia...
menyebabkan mereka lebih matang daripada bloggers malaysia....
apa yang menarik perhatian aku ialah...
pada 7 april 2008 iaitu semalam...
menteri komunikasi indonesia telah pun mengadakan pertemuan dengan komuniti bloggers di sana...
apa yang menarik perhatian aku ialah apabila menteri tersebut menyambut baik kehadiran blog dan juga bloggers2 di indonesia....
kerana beliau berkata kehadiran blog ini adalah satu medium yg baru untuk menyampaikan maklumat seperti pendidikan dan maklumat dengan cepat kepada masyarakat...
ini ada;ah petikan ucapan oleh menteri komunikasi indonesia...

“Saya kira komunitas blogger itu tak perlu distabilo. Sama sekali ndak ada niat kami untuk memusuhi. Kami justru ingin mendorong komunitas blogger sebagai pendorong dinamika baru, pencerahan masyarakat.

Kalau dirunut perjalanannya, di mana saya ikut terlibat, seperti yang pernah saya sampaikan pada Pesta Blogger 2007, saya bahkan mendorong blogger itu sebagai komunitas baru untuk menyebarkan fungsi pendidikan, pemberdayaan, dan memberi fungsi pencerahan masyarakat. Semua itu dikemas dalam bingkai membangun bangsa. Oleh sebab itu blogger itu part of our family.

“Ndak mungkin bapak menyembelih anaknya sendiri. Kalau ada kawan-kawan atau orang yang mengatakan bahwa blogger is our common enemy, ya harus dijawil. Saya kira nanti tugas kami yang akan menyampaikan bahwa ndak ada yg namanya musuh itu.

Kita justru membangun komunitas blogger ini bersama-sama.”


wah...kat malaysia belum ada lagi menteri2 yg sudi untuk membuat perjumpaan dengan bloggers2 malaysia....
tak kiralah menteri apa pun....
semua busy nak rebut jawatan MT UMNO dan nak popular sekarang....
kalau ada pun baru sekarang kementrian belia dan sukan nak buat blog untuk belia2 kini....
semuanya baru tersedar
bahawa pengaruh blog itu begitu besar dalam mempengaharui masyarakat
seperti apa yg berlaku pada PRU12....
dan juga bermula la pemimpin2 yg dah jatuh utk membuat blog contohnya dr.khir toyo....
itu situasi di malaysia...
berbeza di indonesia...
mereka sudah lama menyedari betapa kuasa blog ini begitu besar....
dan bagi mereka
blog ibarat satu industri baru....
dan juga satu tempat untuk menjadi popular....
ada dua perkara yg boleh mempopularkan sesorang bloggers dan blog mereka...
pertama membuat entri yg penuh dengan kontroversi
di indonesia mereka bebas untuk membuat entri yg penuh kontroversi...
tak macam malaysia...sekejap-kejap salah taip je terus kena saman....miskin terus,....hu3
kedua ialah blogger itu adalah seorang artis...
contohnya blog dian sastrawardoyo
dalam satu entri boleh dapat beratus2 komen....
selain itu juga...
bloggers di indonesia....
akan ada di antara mereka...
yang akan di jemput untuk menhadiri tayangan perdana filem
ataupun datang ke perasmian apa2....
selain itu mereka juga mempunyai hari blog indonesia iaitu pada bulan 27 oktober....
selain itu mereka juga ada pesta bloggers..
yg telah dijalankan pada 2007....
itulah udara bloggers di indonesia yang orang kata udara blog mereka bernafas pada udara yg segar...
tak seperti malaysia...
apa2 je yg kita buat mesti ada kawalannya...
sedangkan permit untuk harakah daily dan suara keadilan rakyat sampai sekarang tidak di perbaharui....(tak tau la kalau sekrang dah diperbahaui....betulkan aku kalau silap)
isu saman bloggers pun bukan main lagi kat malysia...
contohnya raja petra kamaruddin
yg kena saman sebab kena tuduh memfitanh dalam blog beliau...
kasihan.....
itulah perbezaan dua dunia blog....
blogerz malaysia dan blogerz indonesia...
semoga bloggers2 di malaysia selepas ini akan lebih mudah bernafas...
dan di berikan kebebasan untuk menulis....



1 pengkritk ceritera duniaku:

Raja Azrul said...

seronok gak baca blog ko nie..banyak info dan banyak bercorak santai..huhuhu...

memang layak dapat award "Blogger paling propa"..hahaha!!

Popular Posts

Popular Posts since May 2010