Tuesday, September 23, 2008

kaunselor siswa: smk ubai

assalamualaikum...

salam ramadhan semuanya~


pada hari sabtu yang lepas...aku telah pun pergi ke SMK UBAI untuk menjalani aktiviti kaunselor siswa di sana...program motivasi la...

di sebabkan sem nie aku amik kokurikulum...dan subjek yang aku amik ialah kaunselor siswa...maka task utk kitorang kenalah bt program motivasi di sekolah...
dan kami pun memilih sekolah smk ubai...(pilih ke? xpun...)....

dengan tagline motivasi ini 'THE GOLDEN KEY"...meletop je kan tagline dia he3 ala2 the da vince code lak...ha3


actually...inilah first time aku menjalani aktiviti seumpama ini lagi2 menjadi fasilitator...dan sepanjang proses untuk program ini di buat...aku antara org yang byk tak buat kerja...hu3 lepas tue ada 2 perjumpaan aku tak pergi...

ye lah...aku ni klu perjumpaan2 nie memang mls sikit...lagi2 benda2 mcm nie...lagi la aku malas nak pergi...he3

tapi...lepas merasai dan melalui program ini...sebenarnya aku amat teruja...teruja utk membantu pelajar2 sekolah nie...mungkin di sebabkan ini pengalaman pertama aku agaknya... sebelum tue jugak...rasa cuak pun ada...sebab guru kaunselor dia kata...budak2 nie nakal sikit...so aku pun mcm takut2 nak jadi fasi...

tapi lepas dah bagi group...aku dapat group yang sangat pasif...tak mcm group lain...so aku bersama fasi yg dlm group aku iaitu ina,tan dan izian sedaya upaya untuk membuat group kitorang tidak terlalu memboringkan...hu3 nasib baik ada izian dan ina yang byk cakap gak la...


ada banyak yang mengejutkan aku akan budak2 nie...first sekali budak2 nie mentaliti mereka tak berapa tinggi berbanding dengan budak2 bandar....of cos la kan...tapi budak2 nie sangat banyak tak tahu pape...lagi2 apa yang dorang nak jadi pada masa depan....masih kabur2 lagi....
memang kalau korang semua tengok pun...bukan macam pelajar sekolah menengah...terasa mcm sekolah rendah jek...bukan nak merendahkan tapi itu pendapat aku...

tapi dorang sangat best la...walauapapun....seronok bila dapat bantu dorang dari segi menyedarkan dorang untuk berjaya...aku pun apa lagi...banyaklah yang aku propa2 time bagi ceramah kat dorang...

dan yang paling best bila aku dan abg khairy kenakan dorang utk aktiviti petang tue...ha3 seronok sangat... walaupun dalam keadaan berpuasa...budak2 nie tetap semangat utk memotivasikan diri....sayang gak lah kitorang juz dapat buat 1 hari...kalau 2 or 3 hari mesti program nie lagi berkesan utk memotivasikan diri budak2 nie...

dan bagi pendapat aku...banyak yang sistem pendidikan perlu di ubah...bukannya apa...nampak sangat jurang pelajar bandar dan luar bandar masih jauh jurangnya..memang nampak perbezaan mereka terutamanya dari segi berfikir...
tapi yang penting aku seronok kat sana...kalau boleh aku nak join lagi program2 sebegini....coz sekurang2nya dapat gak memotivasikan diri aku sendiri utk terus sedar apa tujuan aku ke universiti nie...hu3



law tengah handle 'ice breaking'...
sangat respect cara law bekerja...he3
kembang law sekejap ha3





nie lah budak2 group aku...gigih...


budak laki group aku...fitri,amirul n talib


izian n ina tengah menerangkan modul seterusnya....



p/s: walaupun aku tengah memotivasikan orang time tue..
actually aku ada problem dengan someone...
tapi nasib baik xde kputusan yg
giler dr aku hu3

nnt aku akn update picture lg he3


0 pengkritk ceritera duniaku:

Popular Posts

Popular Posts since May 2010