Wednesday, October 8, 2008

raya 1429 hijrah: episod 2

assalamualaikum...

salam syawal kepada semua pembaca blog aku yang masih sudi untuk membaca he3

hari nie masuk 8 syawal....seperti yang aku janjikan...aku akan bercerita mengenai raya aku yang lepas....iaitu episod ke-2...

untuk episod ke-2 ini aku akan bercerita mengenai persiapan raya aku dan juga family aku....he3

ehmmm....aku rasa utk raya kali ini...family aku tak de la bt semeriah mana pun....kitorang bersederhana jek...

aku pulak...memadai dengan ada sepasang baju melayu baru utk tahun nie.,..dah brapa tahun aku tak pakai baju melayu baru....(tapi aku tak lah mcm bdk dlm iklan kfc tue...tiap2 tahun pakai baju melayu abg dia kan) tapi aku time kecik pun mcm tue gak...al maklumlah...adik beradik aku ada 6 orang lelaki...so xnak membazir punya pasal....hu3 untung jadi abang sulung jap...he3

persiapan utk rumah pun sama seperti tahun2 lepas....tiada yang berganti baru...cuma langsir je yang aku rasa bertukar tiap2 tahun....ehmm...ok lah tue...

aku lak...mcm biasalah...antara yang paling malas utk membersihkan dan membuat persiapan raya kat rumah....bayangkan aku tak membantu banyak utk persiapan raya kali nie...hu3 jahat betul aku....jadi anak derhaka...he3 tak delah...ye lah...banyak kerja2 rumah...abang2 aku yang rajin pergi bt....eh! aku baru teringat...ada gak lah yang aku bt...pasang langsir kat rumah...yeah...tak de lah aku malas tahap gaban kan...ada gak lah aku bt kat rumah....

pasal masak memasak....aku tak berani kacau la kan....mak aku akan bt....aku juz menyibuk sekejap adalah...ha3 kuih raya lak mak aku dah bt awal dengan kakak and cousin aku....so xdapat den nak membantu hu3


nie lah ayam goreng masak merah yang sempat aku godek2...he3

owh ya...ehmm...ada sesuatu yang aku nak perkenalkan kepada anda semua...biasanya bagi orang bugis sabah...tak tau la klu bugis johor ke pe ke kan.....makanan raya bukanlah lemang or ketupat...tetapi makanan utama utk hari raya ialah buras....ianya sejenis nasi gak...tapi bukan dalam lemang...ianya di lipat di dalam daun pisang....ehmm....utk buras nie akan aku ceritakan di entri episod ke-3 raya aku k....dan yang paling aku terkilan...aku tak membantu pun mak aku bt buras nie...coz lepas sahur jek aku terus terbongkang tido...sedar2 je bgn pg....buras tue dah pun di masak....khua3

tapi aku sempat membantu mak aku utk buat gogos....gogos nie sejenis pulut yang di letakkan dalam daun pisang gak....dan dalam dia ada inti...inti dia di bt dr kelapa dan udang kering....ini dia rupanya...




inilah rupa gogos tue...pastu nanti ia akan di panggang he3 sedap....yummmy...

ehmm...pe lagi ek nak cerita...owh ya...so time pose last ari tue...aku ingat nak keluar g KL...g masjid india ke pe ke kan...utk shoping la...pastu time aku tgh tunggu bus...bapa aku call...katanya pak cik aku datang...so bapa aku pun menyuruh utk aku folow pak cik aku ke bukit jalil coz ada jualan murah kat sana....maka aku dengan hati yang malas pun ikut je lah....maka aku,abg aku n pak cik aku pun gigih ke bukit jalil...

korang nak tau pe yang terjadi saat kitorang tiba kat depan stadium bukit jalil tue...khemah2 jualan tue ada la kelihatan....tapi yang malangnya...jualan karnival nie dah habis dah....ye lah...tak kan la org nak menjual hari2t erakhir sok nak raya kan....sah2 la org dah bungkus balik coz nak bersiap raya...kalau kat jalan TAR td lain cite la kan...hu3 aku pun dengan perasaan kecewa hanya mampu utk pasrah sekejap....kalau aku pergi je KL td lagi best...khua3

then...kitorang pun bt keputusan utk pergi ke GIANT baru kat kinrara....aku rasa nie GIANT paling besar kat malaysia...bapak la...memang besar giler....struktur bangunan dia pun menarik...hu3 tapi yang malangnya...kitorang juz jalan2 makan angin je kat situ....sekali lagi aku frust...lepas tue terus balik rumah...hu3 tention2...masa aku di bazirkan begitu saja...



sesampainya aku kat rumah...tetiba aku dapat msg dr aizat...katanya dia nak balik ump hari sabtu...ha? aku sentap jap....xkan la nak balik awal raya2 nie kan...hu3 aku dengan perasaan ntah..ntah aku pun xtau perasaan aku time tue mcm mn...hu3 maka aku pun decide utk cr tiket dulu...

maka kul 4 ptg tue aku gigih pg puchong prima utk mencari tiket...nasib baik bapa aku ada time tue...so leh la bapa aku hantar...sampai2 jek...aku pun tercari2 kedai jual tiket bus...eh? mana nie...aku tercari2...rupa2nya kedai tu tutup...sengal betul aku nie....so...aku pun teringat yang fa ada tanya aku pasal beli tiket ke belum...so aku pun terus call dia...dia pun br je lepas beli tiket....so aku pun suruh dia belikan tiket...tapi yang malangnya tiket hari ahad dah habis...fa pun beli tiket hari isnin petang...aku pun dengan berat hati mengiakan utk balik dengan fa...walaupun isnin tue aku ada class n lab....hu3 ponteng la nampaknya....

fuhh...selesai satu perkara....maka planning aku setersnya utk membeli butang baju melayu n songkok...so aku pun pg la kompleks puchong perdana....dapat la gak aku cari songkon n butang tue....plus aku beli sandle baru he3

lepas tue aku pun balik rumah...

malam lak...family aku bt doa selamat katanya....orang yang nak baca doa tue ta datang2....tengok2 mak aku suru pak cik aku baca je...dah xde orang kan...ini adat orang bugis kot...aku tak tau la benda mcm nie ada dalam islam ke x kan...nanti la suatu hari aku buat entri pasal benda2 nie k....lepas tue yang menyentap kan aku...mak aku n pak cik aku fire aku n ang aku yang belajar kat uum tue....aku lagi kena teruk kena sindir....hu3 'blajar je tinggi2 tapi tak tau nak baca doa selamat..'......pastu kena lagi...'belajar ke ke sana sini tapi pasal agama n baca doa2 nie tak tau" fuhhh...memang kena skali la....panas telinga dengar khua3

after baca doa tue...aku.pakcik aku n 2 orang abg aku pg ke uptown...shopping kat sana...memang seronok aku tgk kat uptown tue...ramai giler org shopping las mint....aku pun sempat beli sehelai bj tue...comel jek...gambar spongebob....tapi ada smthg wrong dg
n bj tue...hu3 xpe la...mls nak cite...he3

lepas tue balik rumah....sampai rumah je tgk cite sutun then tertido kat depan tv....he3

ok...sampai tue je k utk episod 2 nie k...

salam syawal....he3


p/s: malam tue jugak aku msg dgn DIA...
bahagia je rasanya....he3



click HERE to view my recent rank and do vote for me k!

5 pengkritk ceritera duniaku:

budak_ORGANIK said...

"hayam" mana yang jadi mangsa dlm pic tuh??..hohohohoh

FendyHekka said...

ha3. dsr memboangkang je keje ko yer. pi tolong mak tuh. kemas2 ke. hadek2 skrg...

jumapx said...

to budak organikostarika...
ayam kat rumah ko la ha3

to fendyhekkatulisyah...
ala....bukan mls la nak bantu..tapi semua keje dah d bt...xde benda nak bantu...(ya ke) he3

FendyHekka said...

wah sengaje nk mensensasikan nama aku...

jumapx said...

ye la...
kena lah sensasikan...
baru meletop...

bom ke da babom...ha3

Popular Posts

Popular Posts since May 2010