Monday, January 26, 2009

apy chinese new year 2009

assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga sentiasa di rahmati dan di berkati olehNYA....

i juz nak wish apy chinese new year to all my frends yang menyambut tahun baru china...terutamanya LAW KOK SIN dan juga bdk2 fakulti aku...(ramai pulak...tak tersenarai...he3)

so semoga tahun baru nie membawa seribu makna utk anda ok...semoga lebih banyak 'ong' he3

ok lah...
aku pun nak wish cuti utk mereka2 yg bercuti...
semoga cuti nie dpt di gunakan utk bersama keluarga yg tercinta~

hari nie aku balik rumah...kat puchong...
aku balik dgn abg azril...
naik kelisa express he3
minyak kongsi2....
tol je yg di sponser...hampehhh...hu3

ok la...
sampai sini...
dah nak gerak dah...
bye....

Friday, January 23, 2009

rasa itu kembali...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
semoga sentiasa di rahmati dan di berkati olehNYA...

rasa itu kembali...
ehmmm...
tajuk entri yang aku kira mungkin agak beremosi...
kot...

actully...
aku nak cerita tentang dunia debatku sebenarnya...
aku kira agak jarang gak aku nak cerita pasal dunia debat ku
jika di bandingkan dengan dunia tarian aku...hu3
aku sendiri pun tak tahu...

bila bercerita mengenai dunia debat nie...
pastinya suatu yang amat sukar utk aku ceritakan...
ye lah...
banyak yang aku pelajari melalui debat...
walaupun usiaku dalam arena debat universiti nie masih baru lagi bagi aku...
tapi kesannya sangat banyak yang tersemat dalam hati...

ya...
rasa itu kembali...
sama seperti tatkala aku mula menjejaki dunia debat ini...
saat2 aku mula mengenali senior2 yg aku hormati dan sanjungi...


kenangan royal 2008
aku sangat suka gambar nie...
sbb aku suka tgk rambut aq time nie...
(rindunya dgn rambut itu hu3)

ya...
aku akui...
aku pernah sepi sekejap dari debat...
sebab bagi aku...
rasa itu tiada...
rasa aku bernafsu untuk berdebat...
sehinggakan ada satu saat...
perkataan untuk 'lari' dari dunia debat pernah terlintas di ruang mindaku...
namun
aku me'waras'kan diri...
itu dunia yang aku amat sayangi dan cintai...
tak kan semudah itu aku lupakan...
bukan kerana tiadanya mereka2...
yang mula2 mengajar aku debat...
ataupun...
hadirnya orang2 yang tidak sehaluan dgn aku dalam debat...
tapi
rasa itu tiada...
rasa utk aku bernafsu utk berdebat...

kini...
aku bersyukur...
rasa itu kembali...
rasa tatkala mula2 aku mahu berjinak dan bertatih utk berdebat...
rasa yang selama ini aku cuba cari semula...
akhirnya...
ALLAH mengizinkan utk aku meneruskan...



dan latihan dis week...
yang menyebabkan aku rasa sgt terlalu happy...
happy yg aku rasa agak lama aku dambakan...
sebab kehadiran pendebat2 UMP yang aku kira ramai...
di tambah dgn mereka2 yg mahu belajar debat...
al-maklumlah...
debat NC dah semakin hampir...
dan malam tadi...
senior debat...
abg dayat...
mencemar duli...
ehmmm...itulah pertama kali kitorg berjumpa...
sebelum nie hanya berhubung melalui blog jek...
gembira jugak la...
walaupun tak sempat berborak lama...hu3

skrg nie...
aku hanya mempositifkan diri...
perjalanan dunia debat aku harus di teruskan...
aku ada mereka...
pedulikan mereka yang tak pernah hargai aku...
melutut dan merayu utk kembali...
tapi semuanya hanya di mulut semata...
busy???
hey...
aku juga busy...
mereka yang juga ada komitmen lain...
mereka masih mampu utk hadir...
masih mampu utk berdiri
dan berdebat...

ingatlah...
hanya satu pesanan aku...
jangan sampai debat mati dari hati...
aku tahu,anda juga tahu
jauh dari sudut hati dan sanubari kita semua yang pernah berdebat...
pastikan akan rindu...
untuk berdebat
percayalah~


Wednesday, January 21, 2009

dia bukan utk hati si dia


dia...
yang dulu ku cinta
namun sudah berpunya

dia memilih dia..
aku
terus terluka
lama juga hati ini melara

kini
aku dan dia
hanya sekadar teman
untuk aku berkongsi cerita
tatkala hati merasa penat
dengan kehidupan dunia...

aku bisa menerima
hanya sekadar teman

cukup
apa yang pernah aku lalui
mencintai org yang suda di punyai
perit & pedih
itu yang aku lalui..

kini
dia dan hati si dia
sudah tidak bersama

aku
hanya terdiam & membisu
tidak mahu ambil tahu
atau mahu ambil pusing
kerana itu pilihannya dulu
yang harus dia terima

tiada jodoh
itu kata dia...

jika dulu
dia pilih aku
adakah situasi ini akan berlaku???

aku
yang masih menyimpan perasaan~



iluminasi lagu untukkmu


Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga sentiasa di rahmati olehNYA...

kali nie aku nak cerita pasal AJL23 yang baru saja berlalu...
walaupun lambat update...
tapi aku tetap nak update gak...he3

semua dah tahu...
AJL23 JUARANYA ialah MUH dengan LAGU UNTUKKMU...
tahniah aku ucapkan...
seperti yang aku duga...
mereka berjaya menjadi juara...he3



AJL23 kali nie memang sangat gempak dan aku rasa antara yang terbaik dengan setiap persembahan yang bagi aku cukup mantap dan berjaya memukau ramai penonton...
memang kena dengan tema ILUMINASI MUZIK...
siap di iringi orkestra di bawah pimpinan ramli ms...
memang superp...
kredit utk ramli ms...




untuk persembahan kategori etnik kreatif...
keputusan bagi aku agak meleset...
sebab seperti entri aku yang sebelum nie...
aku target doa dalam lagu or cinta berkalang yang menang...
tengok2...bila result di umumkan...
persoalan cinta menang...
aku sentap!!!!
tak terkata seketika...
lagu tersebut pertama kali aku dengar kat juara lagu nie la...
dan aku sgt keliru mcm mn lagu yang sebegitu rentaknya boleh masuk kategori tersebut...
ada sape2 leh perjelaskan x??? hu3
tapi
mungkin juri lebih tahu kot...
tahniah la utk farawahida dan zulfekar..
at least bolehla bayar penari dan pemain alat muzik dr cina tue kan...he3
tak sia2 bt persembahan ala2 kak ani ha3


untuk persembahan balada...
memang sume gempak kecuali sofaz...
pembukaan yang tidak hebat bagi aku...
dan bagus gak dia di awal2...acara...sedap sikit mata memandang...
then lagu2 lain...
ehmmm...kak ziana boleh tahan la...
tapi nampak sgt sengatan kak ziana dah berkurang...
sedih aku tengok dia 'terjerit2' masa menyanyi...hu3
spider pun mcm biasa jek...
tapi suara tam memang gempak...
suka giler dgr suara serak2 dia...
tapi nak bt mcm mn...
xde rezki kali nie...cuba lagi...
aizat lak...
mmg terasa gak la jiwa lagu nie masa aizat nyanyi...
memang suara aizat sedap...
tapi nape tetiba akak aizat interfrem tetiba? hu3
utk faizal tahir...
persembahan memang menusuk jiwa...
mmg faizal balas dendam tak dpt masuk AJL thn lepas...
suka giler vocal faizal...no wonder boleh menang vocal terbaik serta persembahan terbaik...
mmg idea yang bernas utk bt konsep persembahan time lagu sampai syurga...
apa2 pun tahniah kat faizal tahir..semoga cepat2 bt album br...
so tahun depan boleh masuk lagi...
tapi kan persembahan time lagu coba tu sgt menyentuh hati aku hu3
sedih giler...



utk pop rock lak...
persembahan semua peserta pun tak kurang hebatnya...
stacy dengan lagu aku stacy...
membuat aku nak menari sekali dgn dia...
vocal stacy pun mantap...
maintain tue vocal walaupun menyanyi sambil menari...
god job stacy walaupun tak menang...
ko telah membuktikan org sabah mmg gempak he3
elyana...kalis rindu...
comel je tgk elyana menyanyi...he3
estranged..yang pernah...
fuhhh...memang hebat dan mantap...
tapi sayang tak de rezeki...hu3
sofaz???
malas nak komen...soryy...
MUH...
sememangnya layak menang...
aku sudah jatuh cinta pada vocal lan...he3
mmg superb wei...
ko mampu starting2 dah tinggi? hu3

secara keseluruhan...
penganjuran AJL kali nie mmg berjaya...
tahniah pada TV3...
sesuai dgn usia AJL yg ke 23 dan TV3 sendiri yg ke 25...

3 pengacara malam tue
iaitu faizal,cheryl n ally...
bagi aku biasa jek...
kadang2 ada lawak yang mebosankan dan tak kena...hu3
perlu di perbaiki lagi...
gandingan tahun lepas lagi mantap...

persembahan pembukaan pun best gak...
rasa nak join skali dorg menari kat atas pentas tue hu3
time persembahan sebelum pengumuman result pun best...
2 genarasi....
aku mmg minat kat penyanyi kecil tue wada dan haqiem( tak silap aku ) juara dan naib juara bintan kecil baru2 nie...hebat giler vocal dorg....baru kecil...belum besar lg....
bila part lagu isabella...suka tgk jac nyanyi lagu isabella...ct pun tak mampu ok...hu3

ini adalah keputusan AJL23

PERSEMBAHAN TERBAIK = FAIZAL TAHIR (SAMPAI SYURGA)

VOCAL TERBAIK = FAIZAL TAHIR (SAMPAI SYURGA)

JUARA KATEGORI ETNIK KREATIF = FARAWAHIDA (PERSOALAN CINTA)

JUARA KATEGORI BALADA = FAIZAL TAHIR (SAMPAI SYURGA)

JUARA KATEGORI POP ROCK = MEET UNCLE HUSSIEN (LAGU UNTUKKMU)

JUARA AJL23 = MEET UNCLE HUSSIEN (LAGU UNTUKKMU)


jutaan tahniah aku ucapkan.....
semoga akan terus berkarya...
denga karya yg lagi hebat...
dan pastinya teori baru akan timbul dalam industri muzik malaysia kini...
iaitu...
zaman kebangkita indie band...
setelah lama mereka menjadi indie...
akhirnya mereka berani utk keluar dari kepompong kebiasaan mereka...
dan teori2 palsu pun keluar...
jika tahun lepas ESTRANGED menang...
tahun nie MUH...
maka tahun depan pasti milik BUNCKFACE @ HUJAN....he3
tak gituw?

apa2 pun...
AJL kali ini telah berjaya memartabatkan lagi
industri muzik kita...
apa yang penting komposer kena berani utk berubah...
dan berani utk mencuba sesuatu yg baru...
jika mahu industri hiburan ini setaraf dgn indonesia...
kenapa indonesia? sebab mereka adalah antara komposer di asia yg berani utk mencipta sesuatu yg unik & baru...sory to say la...hu3
marilah kita sama2 memartabatkan industri muzik malaysia...

ok la...
aku pun mls nak komen byk2...
sebab aku bukannya pakar pun kan...
satu pesanan utk sume penyanyi dan pencipta komposer yg bertanding...
tak menang bukan bermaksud kalah...
yg menang bukan bermaksud akan terus menang...
hanya rezeki berpihak pada mereka yang menang...

sampai sini jek...
nak g tido dah...(1.01am)



p/s: harap2 tahun depan siti bertanding utk kategori etnik...he3




Tuesday, January 20, 2009

BARACK HUSSIEN OBAMA


SELAMAT MENJALANKAN TUGAS
SEBAGAI PRESIDEN AMERIKA SYARIKAT
20 januari 2009


semoga menjadi presiden yang dikenang hingga akhir hayat
bukan di keji sampai akhirat

janji harus dikota
realisasikan jadi realiti
bukan sekadar manifesto yg jadi sanjungan
namun hasilnya
yang amat di harapkan

seluruh dunia
mengharap
agar perubahan mampu di lakukan
oleh
BARACK HUSSIEN OBAMA

tatkala
tangisan dan rintihan
di bumi palestin

tatkala
tanah tercinta
bermandikan
darah

beban
di pundakmu kini
yang harus di pikul
dengan penuh tanggungjawab & adil
agar dunia
aman sentosa~



CNY 09 UMP...

Assalamualikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik dari semalam...

pada hari sabtu yang lepas...
iaitu bersamaan 17 januari 09
saketriat cina telah mengadakan satu party tahun baru cina 2009
bertempat di astaka UMP...

maka seperti biasa...
kencana pawana di jemput utk membuat persembahan...
di sebabkan mereka nak tarian moden...
maka kami pun telah memilih tarian timang burung yang telah di modenkan...
ala kitorg tiru ala2 final time so you think you can dance season 1...he3
tenaga pengajarnya en.KHALIS he3 (garang gila khalis mengajar ha3 propa jek)

so...
aku pun skrg nie lebih suka mempamerkan gambar dr menulis he3
nie adalah antara gambar yg sempat di edit oleh aku dan 3 gambar lagi aku amik dr blog kencana pawana he3
malas nak edit2 gambar lg...(sebab gambar2 aku pun dah byk aku edit he3)

semasa sesi latihan & reheasel...
gigih!!!



sesi solek menyolek berlangsung...
semua gigih 'menghodohkan' diri sendiri...ha3
tapi aku n daoz ada juru make up sendiri (ko mampu?)
siapa dia biarlah rahsia he3


pose jgn tak pose...
tapi che am paling 'daring' pose semasa gambar..
xboleh tahan he3



wajah2 aku...
sebelum sehingga la siap di make up...he3
(mesti ada yang duk mula mengutuk la tue hu3)


pose khas ala2 ANTM utk
pembaca blog aku ;)

walauapapun...aku memang enjoy giler malam tue...
nie la pertama kali aku rasa kitorg bt persembahan moden dance...
memang gempak walaupun hanya 2 minit lebih saje...hu3

harap2 lepas nie ada lagi persembahan moden dance...hopefully...

ok la...
dapat gak aku post entri nie...
lepas nie entri AJL23 lak...hu3 (w/pun lambat teap gak nak update)
nantikan k...

salam sayang dr
alif ba ta duniaku~

bengkel pengucapan awam 2009

Assalamualaikum & salam sejahtera semua...
semoga sentiasa di rahmati olehNYA...

pada hari sabtu yang lepas bersamaan 17 januari 2009...
aku telah pun mengadakan Bengkel Pengucapan AWAM 2009...
aku sebagai PENGARAH PROJEK (ko mampu??/)

actually bila aku di beri tugas nie...
aku memang tak nak...
mmg klu boleh aku nak tolak...
sebab aku sangat tak suka nak menguruskan benda2 nie lagi2 dgn birokrasi UMP yg menjengkelkan aq...hu3

tapi...
nak bt mcm mn...
dah t/jawab sebagai club ORATOR...
maka aku pun menerima dgn hati yg terpaksa...hu3

untuk pengetahuan semua...
secara jujurnya...
pengurusan utk bengkel nie...
semuanya last minute aku buat...
di sebabkan aku tiada masa sebab jadual belajar aq yg agak padat gak (yer la tue..alasan jek )

bayangkan...
untuk bengkel nie...
dalam kertas kerja ada senarai AJK...
tapi aku tak pernah pun menyuruh org yg dlm senarai AJK tue...
sebab aku tak nak menyusahkan org...(katanya la...hu3)

di sebabkan terlalu budget boleh handle bengkel nie...
dgn sedikit bantuan oleh kak mas dan adam...
maka aku gigih menguruskan semuanya...
sehingga ke saat2 akhir...
dan semuanya berjalan lancar...
walaupun sebenarnya tidak...hu3

maka pada tarikh jadinya bengkel ini...
apa yang ada dalam hati aku ialah...
semoga bengkel nie cepat habis...he3
dan akhirnya ianya berakhir juga...
walaupun peserta yg mendaftar agak memberangsangkan...
iaitu 67 org sedangkan aku hanya memerlukan 60 org...
sehinggakan tarikh tutup pun masih ada lagi yang gigih nak masuk...
tapi...
macam biasa la UMP....
daftarnya je ramai...
bila perginya...hampehhh...
sabar je la aku...

tapi aku bersyukur...
sebab seramai 30 org yg sudi datang ke bengkel nie dpd 67 org yg mendaftar...
alhamdulillah...

aku pun malas nak cerita detail2...
pasal bengkel nie...
apa yang penting kerja aku sudahpun selesai...
just L.O utk makanan,sijil dan laporan aku kena buat hu3
leceh betul...

dan untuk pengetahuan semua...
ada banyak benda yang berlaku sebenarnya ketika aku menguruskan bengkel nie...
cuma biarlah ianya menjadi rahsia aku buat selama2nya...
sekurang2nya ianya mengajar aku apa erti kesabaran dan t/jawab...

di sini aku nak ucapkan jutaan terima kasih utk kak mas dan adam serta mis haslinda yang sudi membantu dan juga mis has yg sudi menjadi penceramah kitorg...memang gempak mis has...he3 tak lupa juga utk ahli2 orator yg sudi dtg samada jadi fasi or peserta..iaitu kak nad,abg najmi,abg fendy,abg firdaus,abg khairy,Q dan iqa kerana sudi memeriahkan bengkel ini..tak lupa juga pada yg memberi dorongan dan semangat utk aku secara langsung ataupun tidak...he3

semoga bengkel ini memberi sedikit sebanyak pengetahuan dan pengalaman buat peserta yg hadir...semoga di kemudian hari ianya dapat di jalankan lagi dgn lebih meriah...




miss has tengah memberika ceramah beliau
kacau je butiran kuning tue hu3


budak kumpulan aku...he3
supporting jugak dorg nie...
sbenarnya aku yg cuak nak jd fasi time tue hu3
nasib baik dorg pun ok gak..


Q tgh menyampaikan public speakingnya...
tajuk 'POLIGAMI"
meriah giler....ha3


nadia johan public speaking...
tajuk mengenai kebaikan pertukaran pelajar luar negara ke malaysia..


di akhir bengkel nie ada pertandingan public speaking...so nadia jd johan dan q naib johan...

ehmmm...
apa2 pun...
aku bersyukur semua dah berakhir...
amin...


p/s; nak naik giler aku handle benda nie...hu3

Monday, January 19, 2009

asimilation nigth

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua...
semoga sentiasa di rahmati dan di berkati olehNYA...

untuk pengetahuan anda semua...
UMP baru2 nie telah pun menerima beberapa pelajar dari china untuk melanjutkan pelajaran mereka di UMP...

maka dalam minggu induksi siswa bdk china nie...
ada satu slot iaitu asimilation night yang mana pada malam tersebut di adakan persembahan kebudayaan bagi memperkenalkan budaya2 yang ada di malaysia...

seperti biasa tarian kencana pawana di jemput untuk membuat 2 persembahan iaitu zapin n sewang...so aku menari utk sewang he3

aku malas nak tulis dah nie...
sebab byk lg benda aku nak buat...
lagi pun ada beberapa entri lg yg menunggu utk di post kn...hu3

so..
nie adalah sedikit gambar utk aku kongsi dgn korg he3...




malam tue tetiba je rasa puas sgt menari sewang sbb dpt sambuatn yg menghangatkan dpd penonton (tapi masih tetap xdpt menandingi kehangatan time makan malam graduasi ke 3 UMP he3)


p/s: tq gambar yg telah di edit oleh abg ajid he3 slumber je post kat blog sendiri kan...he3


Sunday, January 18, 2009

sentap PAS rampas KT




Assalamualaikum...salam sejahtera...
lama gak aku tak update blog...( baru 3 ari)..hu3

maklumlah...dis week agak sibuk dgn aktiviti...tention giler...tapi alhamdulillah semua dah selesai...syukur pada ilahi dengan memudahkan segala urusan hambanya ini...amin

terus kepada tajuk entri aku...ketika aku duk buka online malaysia kini...aku pun terbaca keputusan pilihanraya kecil KT....

PAS menang...sentap yang amat...aku bukan sokong PAS or BN...tapi sangat sentap sebab BN bukan main lagi duk canang projek nielah..projek itulah...dana sini sana..akhirnya kalah gak...sangat kelakar...sekarang nie masyarakat tak memandang semua tue...bagi aku tindakan kerajaan yang'terlalu over' memberi segala apa benda termasuk wang ketika dalam kempen pilihanraya nie...tidak langsung dapat menarik minat majoriti rakyat kuala terengganu...ha3 nak tergelak sekejap....




kiranya PAS hebatlah...walaupun mencanangkan hukum HUDUD untuk di laksanakan...tak banyak peruntukan pun...tapi mampu juga menang...strategi apa yang PAS guna ek...he3 lepas nie bila dah menang...laksanakanlah hukum hudud tue ek...sebab bukan main lagi duk kata nie itu pasal hukum HUDUD nie...aku bukan nak kata HUDUD nie tak bagus...nnt org kata aku membelakangkan agama...tapi bila kita bercakap dan berjanji tue biarlah bend ayang kita mampu laksanakan...hu3

aku malas nak ckp banyak...sebab pilihanraya kecil kali nie tak menarik minat aku pun utk tahu...(tak seperti p/raya kecil kepala batas)....hu3



juz aku nak ucapkan tahniah kepada calon PAS...MOHD ABDUL WAHID ENDUT...kerana berjaya menjadi ahli parlimen kuala terengganu dengan majoriti 2,631...



kepada wan ahmad farid...sabar je lah ek...dah bukan rezeki....(confirm dlm hati menyesal lepas jawatan ari tue hu3)...ini bermakna BN telah kehilanga 1 lagi kerusi...dan skrg hanya memiliki 137 kerusi setelah SAPP keluar dr BN...

Dengan itu, pembangkang pula kini mempunyai 82 kerusi Parlimen dan tiga calon bebas - Datuk Ibrahim Ali dan dua ahli Parlimen SAPP.

semoga PAS dapat memerintah dengan cemerlang,gemilang dan terbilang serta dapat merialisasikan hukum HUDUD dgn di mulakan di kuala terengganu dahulu...he3

tahniah (PAS) & takziah (BN)...

p/s:adakah ini tanda2 PRU13???

Thursday, January 15, 2009

kena sekali lagi...hu3


NOTIS KESALAHAN-KESALAHAN DI BAWAH KAEDAH-KAEDAH UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG (TATATERTIB PELAJAR) 2003

No Matrik : AA07067 - MHD JUMAIN BIN MAPPLATI
Tarikh : 13-JAN-09
Tempat : POS KAWALAN 01
Kod Kesalahan : SCS0000151 - Tiada Kad Matrik (Tidak Mempamer/membawa)

Tuan/Puan,

Adalah dimaklumkan bahawa pelajar dibawah jagaan tuan/puan telah diberikan NOTIS kesalahan yang tercatat seperti di atas. Sebarang pertanyaan terhadap laporan ini hendaklah dimajukan kepada Unit Tatatertib/Unit Kolej Kediaman/Unit Keselamatan.

Harap maklum.


Pihak Berkuasa Tatatertib
Universiti Malaysia Pahang

-- System Generated Memo --



ini adalah kesalahan kepada mana2 pelajar UMP yang tidak membawa kad matrik keluar dpd UMP...

dan aku telah menerima memo ini untuk kali ke-2...habut....

sebab hari tue keluar lupa bawa kad matrik...sebab kad matrik aku member aku pinjam...hu3

so salah siapakah sebenarnya? he3

salah diri sendiri la...hu3

jangan pernah berubah~


ST12-JANGAN PERNAH BERUBAH

Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Malah kini kau ucapkan selamat tinggal
Membuat keresahan

Reff:[*]
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

[**]
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Back to Reff:[*] , [**]

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya


p/s: tengah layan lagu jiwang nie...mmg menyentuh jiwa yang lara~....ha3 hayati lah lagu nie k...he3


Wednesday, January 14, 2009

terus melangkah~



aku
terus melangkah
menjelajah seribu rahsianya dunia
mentafsir kitab warisan umat

langkah dan terus melangkah
walau
panasnya gurun sahara
walau
dinginnya kutub utara

hidup harus aku teruskan

meskipun
terkadang aku tersungkur
jatuh
&
rebah

aku
bangkit dari robohnya
hati yang hancur
dari runtuhnya
akal berfikir

kerana
aku tahu
langkah ini tidak semestinya sumbang
pasti
akan ada
rentak bahagia yang tercipta

langkah itu aku teruskan
kerana
cahaya itu masih ada
memberi petunjuk
pada hati yang makin kelam

kini
aku
terus melangkah
mencari Nur dalam diri...
mencari mana kekasih ilahi
untuk bekalan bertemu
pada yang satu



Tuesday, January 13, 2009

DEBARAN:::finalis AJL23



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

18 januari 2008
debaran AJL23
menjelma~

pastinya bukan hanya penyanyi & komposer sahaja yang ketika ini berdebar2...
malahan peminat industri muzik juga turut merasakan kehangatan AJL23 kali ini...

dengan tema ILUMINASI MUZIK...
pastinya membawa 1001 kelainan dalam industri muzik
malah mengangkat martabat muzik ke satu aras lagi...

rasa tak sabar sangat nak tengok AJL23 kali ini...
aku sendiri pun tidak tahu hu3
walaupun tanpa kehadiran datuk ct...

ini adalah senarai lagu yang bertanding:



kategori Etnik Kreatif
  • Persoalan Cinta-Farawahida, (Julfekar/Ku Seman dan Izza Rosley)
  • Dusta Berkalang-Aiman (Hafiz Hamidun/Ahmad Fedtri Yahya)
  • Doa Dalam Lagu-Mawi dan Heliza (Ajai/Loloq) = (Zahid akan menggantikan Mawi pada malam tersebut)

kategori Balada

  • Sampai Syurga-Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir)
  • Bila Nak Saksi-Spider (Tam/Loloq)
  • Hanya Di Mercu-Ayu (Aubrey Suwito/Habsah Hassan)
  • Cuba-Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir)
  • Dingin-Ziana Zain (Azlan Abu Hassan/Azalea)
  • Lagu Kita-Aizat (Aizat).

kategori Pop Rock

  • Kalis Rindu-Elyana (Aidit Alfian/Ad Samad)
  • Lagu Untukmu-Meet Uncle Hussein (Taja, Tass, Lan/Taja, Tass)
  • Yang Pernah-Estranged (Estranged/Estranged)
  • Aku Stacy-Stacy (Intan Norul Azlin/Intan Norul Azlin, Layla Ismail)
  • Bukan Di Sini oleh Sofaz (Zimi, Ameer/One)
pastinya ada di antara kita telah meneka2 siapa yang bakal menjadi juara lagu edisi ke 23 kali ini...dan pastinya aku juga ada ramalan aku sendiri...

pada awalnya terlalu sukar untuk aku menilai lagu mana yang boleh berpotensi menjadi juara kerana bagi aku kebanyakan lagu memang yang terbaik terutama untuk kategori balada...

dan bagi kategori etnik kreatif mungkin ramai yang akan bersetuju Doa Dalam Lagu-Mawi dan Heliza akan menjadi juara untuk kategori itu. kerana bagi aku ( mungkin ramai yang bersetuju) pencipta lagu dan lirik bagi lagu ini sangat hebat. dan jarang sekali untuk kedua2 komposer ini untuk menghasilkan lagu dalam etnik kreatif dan lagu ini sangat berkualiti dan tak salah jika lagu ini yang menjadi juara bagi kategori etnik kreatif dan lagi satu...antara ketiga2 lagu tersebut hanya lagu ini yang biasa di telinga pendengar...tapi jangan lupa dengan lagu aiman...kerana lagu ini juga berpotensi untuk menang...dgn lirik ciptaan fedtri pastinya membuat juri 'terjerat' utk memilih lagu ini...

rank etnik kreatif dari alif ba ta duniaku;
  1. doa dalam lagu ( selayaknya menang)
  2. dusta berkalang ( ada potensi utk menang)
  3. persoalan cinta

bagi kategori pop rock lak...memang susah untuk aku meramal siapa yang bakal menjadi juara utk kategori ini..hu3 semuanya ada potensi...kerana semua lagu bagi aku berkualiti kecuali lagu sofaz...aku tak tahu mcm mn lagu tersebut boleh 'terlepas' masuk ke AJL23...kalis rindu dengan komposer yang mmg sudah biasa bergandingan utk mencipta lagu berkualiti, lagu untukmu walaupun di cipta oleh group nie sendiri tapi dgn muzik yang sangat unik di tambah dgn vocalis yang mantap juga mampu utk menjadi juara, yang pernah-estranged lagu yang sememangnya aku target utk ke AJL23 pastinya sebuah lagu yang kuat dan bertenaga,aku stacy walaupun di cipta dari komposer baru namun lagu ini ada kekuatan dan tenaga dia sendiri yang boleh membuat penonton dan juri sendiri terpukau...

rank kategori balada;

aku tak leh nak buat pilihan...tapi aku tak kesah siapa yang menang pun kecuali jangan sofaz menang sudah...bukan tak suka kumpulan nie tapi lagu tersebut tak laya pun utk menang soryyy...tapi kalau aku yang jadi juri dan kena jugak bt keputusan ini dia ranking aku he3

  1. lagu untukmu (sgt berpotensi utk menang)
  2. aku stacy (ada harapan)
  3. kalis rindu
  4. yang pernah
  5. bukan di sini
bagi kategori balada, kategori yang begitu sengit pada tahun ini.dan pastinya faizal tahir boleh senyum dengan bangga kerana 2 lagunya dapat masuk ajl23 dan seterusnya menebus kekecewaan beliau semasa ajl22 yg lepas. jika di tengok pada komposer hanya di mercu mempunyai peluang yang cerah utk menjadi juara dan seterusnya menjadi juara lagu ke 23, namun kita tidak boleh melihat pada komposer yg besar2 sahaja...tak semestinya komposer yang baru ini tak layak utk menang...cuba pastinya antara lagu yang cukup hebat dengan lirik ciptaan faizal tahir di tambah dgn komposer audi mok pastinya akan memuakau setiap penonton serta juri...bila nak saksi jugak tak boleh di pandang ke tepi kerana penulis lirik lagu ini sangat hebat walaupun sudah tiada...lagu kita..sebuah lagu yang segar ciptaan aizat sendiri juga mampu utk menyaingi lagu2 balada yg lain...sampai syurga dan dingin juga bagi aku antara lagu yang kuat walaupun dingin di umumkan pada saat2 akhir...hu3

rank kategori balada

  1. coba ( layak utk menang)
  2. hanya di mercu (berpotensi tinggi)
  3. sampai syurga
  4. lagu kita
  5. bila nak saksi
  6. dingin
lagu sampai syurga,lagu kita,bila nak saksi dan dingin masing2 ada harapan....

juara lagu ke 23:kita nantikan malam kemuncak ajl23 he3

di atas hanya apa yang aku target...hanya pandangan seorang peminat industri muzik tanahair...tiada kena mengena dgn suka @ tidak lagu tersebut...tapi melihat pada karya agung setiap pencipta lagu...he3 (wah mcm hebat je kan pasal muzik2 nie hu3)

mampukah estranged & spider mengulangi kejayaan mereka? atau meet uncle hussin menggantikan tempat mereka? atau artis baru seperti ayu,stacy,aiman & aizat membawa pulang gelaran juara? ataupun ziana zain yang sudah 7 tahun tidak beraksi di pentas juara lagu dengan kedinginan beliau? ataupun faizal tahir mampu sampai syurga setelah mencuba sedaya upayanya? ataupun elyana dengan kalis rindu walaupun tanpa memakai kasut mampu menjadi juara?

jawapannya...
semuanya ada pada 18 januari ini...

ok lah...
sama2 kita nantikan AJL23 18 JANUARI 2009 ini...

genggam tanganku



andai bisa ku genggam tanganmu
akan ku bawa kau pergi

jauh dari bingitnya dunia
dengan kata dusta dan cerca

andai bisa ku genggam tanganmu
saat dan ketika ini

akan ku hadiahkan
sebuah permata untukmu
menjadi hiasan di jari manismu

agar kau sentiasa menjadi milikku
kini
esok
&
selamanya



Sunday, January 11, 2009

SELAMAT HARI JADI CT & abg sulungku




di kesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat hari jadi untuk datuk siti nurhaliza dan juga abang sulungku iaitu MUHD.ERAH BIN MAPPLATI

yang mana kedua2 mereka lahir pada 11 januari 1979..mungkin masa je kot yg berbeza...



selamat menyambut ulang tahun kelahiran ke 30....semoga panjang umur dan di murahkan rezeki...untuk datuk ct semoga dalam umur 30-an dapat menimang cahaya mata...abaikan saja gosip2 liar itu...ianya tidak membawa sebarang kebaikan kepada datuk ct...apa yang penting teruskan berjuang dalam industri hiburan...jangan kerana gosip bercerai, ada niat pulak nak berhenti nyanyi..itu satu tindakan yang bodoh...datuk ct kan seorang yg tegar dgn gosip murahan sebegini....

kepada abang aku....semoga cepat dapat jodoh he3 amin....


p/s: alah aku tak de lak gambar abg aku dalam laptop,so xdpt nak tgk gambar dia kat korg...hu3

salam sayang
dari alif ba ta duniaku

di wordpress



assalamualaikum semua
selamat berhujung minggu...

owh ya...
ini sekadar pemberitahuan
kepada anda semua

kini aku akan berblogging di wordpress
tapi jgn risau...
aku masih bergiat aktif di blogspot...
sebab blog ini adalah jiwa aku
aku tak kan pernah meng'anak tirikan' nya...he3

entri sebelum ini juga aku ada memberitahu
yang aku ada blog
di sebalik lam alif duniaku
iaitu blog blogspot aku yg lg satu...
yg aku rasa ramai yg tidak ketahuinya...
maka aku telah pun mengimport
blog tue ke blog wordpress aku...
yg kat blogspot aku dah delete

inilah org kt bila dah
terlalu gila memblogging he3

salam sayang dr alif ba ta duniaku...
welcome to my 'di sebalik lam alif duniaku'


ini yang termampu...


ORANG ramai di Masjid Negara, Kuala Lumpur melaung kata-kata anti-Israel selepas solat Hajat memohon kedamaian di Palestin.


zPENUNJUK perasaan berarak ke Kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur, membantah kekejaman Zionis di Gaza.


MENTERI Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyaksikan upacara membakar bendera dan patung Presiden Amerika Syarikat dan Israel ketika majlis pelancaran Tabung Derma Palestin, di Kota Bharu.



ORANG ramai membakar bendera Israel ketika tunjuk perasaan membantah keganasan di Gaza, di hadapan Kedutaan Amerika Syarikat, di ibu negara


JEMAAH menunaikan solat Hajat memohon kedamaian di Gaza, Palestin, di Masjid Bandaraya Kuching, Sarawak




hanya ini yang termampu dan terbaik yang dapat kita lakukan...sesungguhnya hanya ALLAH yang tahu semuanya...kerana ini kehendaknya..untuk menguji hambaNYA yang hina...

p/s: perhimpuan airmatamu palestin di UMP pun berjalan dgn lancar...amin

Saturday, January 10, 2009

kau hadir lagi...



dulu...
mulut ini pernah berkata...
antara kita sudah tiada

dulu...
kau pernah membuat aku terluka
sakit hati ini
hanya aku yang tahu

dulu...
aku sudah berjanji
antara kita sampai di sini noktahnya
titik

kini
kau hadir lagi...
dalam mimpi atau realiti
pada minda ataupun hati

kini
malam ku mula tak lena
siang ku mula tak kena
apa saja yang aku bikin serba tak kena
aku di buai cerita lama
yang tak ingin aku ingati semula...

cukup sudah luka
parut sudah ada
ku tak mahu berulang sejarah
biar tinggal kenangan
yang tak ingin aku kenang

biar cerita ini berbeza
walau pelakonnya sama
biar lagu ini berbeza
walau rentaknya sama

kau dan aku
pada pentas yang sama
mencari cinta adam & hawa

Thursday, January 8, 2009

sweet 22 to arif



MyHotComments.com




semoga panjang umur n murah rezeki...ini je yg termampu aku beri...sekdar ucapan apy bufday...kek ko xde budget la nak beli...ekonomi meleset...he3



sweet 22...

dari
alif ba ta duniaku

hari gembira warga UMP...

Assalamualaikum semua...
salam sejahtera...semoga hari ini lebih baik dari hari semalam...amin

ehmmm...ari nie kelas petang aku hanya ada satu kelas jek...iaitu kelas law of contract & estimation...subjek nie tahun 3 punya tapi aku amik utk cukupkan jam kredit...

kali nie aku lambat msuk sikit...kuliah dah penuh dah....then lecture tue pun mls nak mengajar lagi sebab sangat penuh...di tambah dgn bdk2 batch aq yg amik subjek nie...then bdk2 direct entri poli....memang sesak...giler nak belajar dlm keadaan mcm tue...hu3

tengah duk asyik en.syamsul tue cerita pasal intro & tetiba masuk pasal cara belajar la...terasa mcm kelas motivasi jek...hu3

lepas tue...ummi bg tau berita gembira...yeah berita yang mmg sudah lama aku tunggu2...kerana dalam masa ini aku tersangat memerlukannya...kerana di dalam poketku semakin kering...mujur aku sempat minta sedikit duit dr abangku...hu3

apa berita gembira tue? apa lagi PTPTN la...wah...aku terus tersenyum riang...dah la ptg nie ada pasar malam...he3

en.syamsul pun bg keluar awal...apa lagi lepas kelas jek aku terus gigih pergi ke ATM...ingatkan ramai org...rupanya tak...mayb dorg xtau lg kot...aku pun gigih gak menyebarkan berita yg gembira ini...he3 bahagianya....banyak benda sudah bermain di minda...hu3

apa yg pasti...riak wajah2 gembira di setiap wajah pelajar ump terserlah....he3 walaupun hanya separuh sahaja yg masuk...pelik sekejap? apa semua ini? tapi aku buang ke tepi sebab apa yg ptg duit dah masuk walaupun separuh...bersyukur je la...nnt masuk lg la tue...klu tak masuk gak...itu mmg cr pasal la...rupa2nya...ump telah menggunakan duit ump utk di berikan kpd pelajar nie sbg inisiatif kepada pelajar di sebabkan PTPTN lewat memasukkan duit iaitu pada 21 januari atas sebab2 yg telah pun di selesaikan...maknanya pada 21 januari nnt 50% lagi akan masuk...hu3




oh ya...
perhatian kepada semua pelajar ump...

sama2 lah kita berkumpul 9 januari ini di perkarangan masjid ump utk mengadakan PERHIMPUANAN AIRMATAMU PALESTIN selepas solat jumaat...

marilah kita sama2 berkumpul dan berdoa agar sinar keamanan muncul di bumi palestin...usah biarkan bumi palestin terus di simbahi darah anak palestin...

sesungguhnya hanya berdoa yang kita termampu lakukan untuk saudara seislam kita...amin

salam sayang...
alif ba ta duniaku


Wednesday, January 7, 2009

tahniah wakili malaysia...


Assalamualaikum...
salam sejahtera...semoga anda semua sentiasa di rahmati dan di berkati olehNYA...

untuk pengetahuan anda semua...pada hari ahad lepas iaitu 4 JANUARI 2009 telah berlangsung pemilihan pidato untuk ke peringkat antarabangsa yang telah pun berlangsung di uitm,shah alam...

maka pada hari ahad lepas aku pun dengan gigih pergi ke uitm s.alam pada pukul 4.30pagi....gigih tunggu sampai pukul 4.30 pg tak tidor pun....korang nak tau di sebabkan aku tak tidur...sempat aku update blog...2 3 entri...boleh...he3

setelah jam menunjukkan 4.30 pagi maka aku pun gigih di hantar oleh daoz ke pondok bus...boleh...aku org pertama sampai di ikuti oleh law dengan perutnya yang semakin membuncit...(mungkin orang asli banyak bagi dia makan kot...ha3)..then diikuti oleh shahrul,shary,arni,kak nad,suria dan iqa...tapi peserta yang nak bertanding tak datang2 gak...kitorang dah risau dah...nape la bdk nie tak sampai2 lg...

lebih kurang bukan lebih kurang tapi dalam pukul 5 mcm tue barulah kelibat mohd.adam bin salam...rupa2nya dia tipu kitorg...sepatutnya gerak pukul 5 pagi pun...dia saje suru kitorg dtg awal...tak nak kitorg lewat..laha sgt...

then dlm kul 5.30 tue kitorg pun gerak...driver baru yg drive kitorg utk pg uitm s.alam...hu3 bdk lelaki xnak duk depan...sume x gentlemen...so arnie la yg gigih duk depan dgn driver tue...aq,law.shahrul n adam duk blakang he3

tetiba bila dah kuar kat pak guard tue...tetiba pak cik tue patah balik...kitorg dah pelik...then xpe la...kitorg tak amik kesah sgt pun...apk cik driver tue mcm tercari2...benda yg hilang...then bila dia tak jumpa...dia gerak balik...lepas tue...bila sampai kat depan pintu pagar jek...dia patah balik lagi...aku dah mula pelik dah pak cik nie...then bukannya dia nak bg tau kitorg pe benda yg hilang...laha sgt...duk asyik tercari2...tapi tak jugak jumpa benda yg hilang tue...lepas tue dia buat utk kali ketiga...patah balik lagi...kitorg pun tanya pe benda yg hilang...rupa2nya kad touch n' go hilang...sentap...mcm mn nak bayar tol...


pose kat dlm bus...
senyum smua...

tapi akhirnya pak cik tetap terus pergi bertolak gak tanpa kad touch n' go tue....giler ko kad touch n' go hilang...dah la beratus dlm tue...tak pasal2 gaji kena potong kang...hu3 sian pak cik tue...so dia pun guna duit dia sendiri bayar tol...

dalm perjalanan lak...dah la aku mengatuk...adam n law berborak bkn main...cerita 'politik' dorang..hu3 dengar je la...walaupun kadang2 aku meyampuk gak kan...hu3 aku skrg nie xminat nak ikut kepimpinan dlm ump nie...klu dulu yerla aku gigih..sejak masuk U nie...mcm mls lak...di sebabkan birokrasi ump yg bg aq sgt xmenarik aq utk bergiat aktif...hu3


tgh nak bfast..sempat lg take photo...he3

then lepas berhenti solat subuh aku terus tertido sehingga la sampai kat s.alam...then dalam kul 8.40 pagi mcm tue..kitorg tiba di uitm s.alam...kitorg pun terus pergi ke dewan seminar HEA...ingatkan meriah la kan dengan penyertaan yang ramai...tengok2...juz ada 8 org peserta...pitam kejap aku....so b4 start tue breakfast dulu..then dlm kul 9 pagi pertandingan start...


farhana uitm tgh berpidato
1. UITM-FARHANA (kalau tak silap aku la nama dia farhana)
2. UMP- ADAM

3. UTHM- wakil dia pompuan...tak tau nama...tak kenal pun

4.USM-ZAKIAH


rehat...

5. USIM-ZAINI
6.UIAM-IZAT JONID
7.UPM-SYAMSUL
8.UNIMAS


sebelum start pertandingan tue napez dtg...so aku pun berborak2 la dgn dia sambil mengumpat2 org kat dlm kuliah ha3 lama gak tak jumpa dia...last jumpa time perkampungan debat di raja 2008 lepas...napez pun ada bawa aku melwat2 fakulti dia...

fakulti napez

selepas selesai pusingan kedua....maka hanya 4 peserta yang layak ke peringkat kedua...iaitu

1. UPM-SYAMSUL
2.UIAM-IZAT
3.UITM-FARHANA

4.USIM-ZAINI


dalam pusingan kedua memang sengit...tapi target aku memang tepat...abg syamsul dan ijat jonid yg berjaya mewakili malaysia....markah pun gak mantap gak la..kedua2nya mencecah 80 markah...tak ingt berapa...hu3

aku sangat kagum tengok abg syamsul n ijat jonid berpidato...kagum memang kagum...teringin sangat nak berpidato mcm dorg gak...mungkin suatu hari nnt he3


dr atas faizal n kak nad
bawah napez,aq n adam

tahniah aku ucapkan...semoga dpt mewakili malaysia...dan berjaya meraih tempat dan mengekalkan kejuaraan peringkat nusantara k...

untuk performens adam...walaupun hanya berada pada tempat ke-6...aku rasa ok la persembahan dia..cuma yang menjadi masalah ialah kekurangan isi dan aku xnampak pembahagian isi dengan baik untuk tajuk yg aku kira susah gak...dan perlu di kupas dgn baik...tak mengapalah mungkin kesempitan waktu membuatkan persediaan yg xckup kan...xpe cuba lagi lain kali k...yg ptg aku tau ko dah bt yg terbaik...tahniah...jgn pernah putus asa k...

lepas kitorg hbis je terus pergi one utama jalan2 setelah dewan dengan juri 5-2 menetapkan untuk pergi ke OU walaupun aku dan adam menyuru utk balik ump...memandangkan undian majoriti maka aku hanya membontoti mereka...yer la..byk keje nak kn bt kat ump tue..hu3 aku hanya ikut jek...sebab aku tau kak nadia mesti nak dating dgn faizal kan...he3

so kitorg pun ronda2 kat OU tue...letih kaki aku jalan...hu3 kak nad,faizal,shahrul n nurza...pergi tgk wayang...kitorg yg lain jalan2...then kitorg nak g MC'D...punyalah jauh dan susah nak cr...hu3 akhirnya jumpa gak...bdk2 nie beli la KFC n MC'D tp aku n law juz beli ice cream MC'D jek...tapi di sebabkan dorg nie baik hati...sume menghulurkan makanan dorg..siap adam beli pie epal McD kat aq n law...bukan xnak beli tapi mmg dah kenyang...tp org nak bg so kitorg mkn lah...hahaha...then kitorg jalan2 g kedai buku MPH...adalah 2 3 buku bdk2 nie beli...gigih...



lepas tue dlm kul 6 kitrg bertolak blk...shahrul n nurza leh lak lmbtkan...hu3 dalam odw blk ump tue...pak cik tue guna jln lama...sebb xnak kena tol...hu3 aku dah la cuka klu ikut jln lama nie..hu3 namun di sebbkn aku mengantuk aku tidor jek...klu d ikutkan aku mmg jaga jek...yer la dah la pak cik tue bawa laju kat jln2 lama tue...ko berani? hu3

walaupun terasa lama sgt perjalanan pulang tue...akhirnya selamat gak kitorg sampai...ump...alhamdulillah...aku terus pergi lat. tarian...walaupun dalam keadaan penat kan...hu3 sebab aku nak tumpang dgn maoh blk...he3

bil penonton yg begitu 'ramai'
hakim kat tgh tue...nampak tak...
siap ada judge org putih...he3

owh ya...sedikti kritikan tentang penyertaan...teruk sgt penyertaan yg sedikit sedangkan kita mahu menghantar wakil malaysia ke peringkat antarabangsa....nampak sangat bahasa melayu nie mcm xmndpt smbutan remaja kini...selain itu,cara penghakiman yang tidak seimbang...walaupun purata markah di ambil...namun bilangan hakim itu juga mampu memberi kesan kepada markah...tak gituw...

walauapapun...aku nak ucapkan tahniah sekali lagi kepada abg syam n ijat jonid..korang sememangnya layak....semoga dapat membuat persiapan yg secukupnya utk ke pertandingan pidato antarabangsa nnt k....god luck...


sebelum aku balik dr uitm s.alam tue
aku nampak sebuah kereta yg ada stiker nie...
sentappp....
perluke statement sebegini???
lu fikirla sendiri...hu3

ok la sampai sini jek...nak g tido...sok class kul 8 pagi...khua3


team junior A ump vs team junior B ump...
ehmm...terkenang debat royal 2007

salam sayang
dari alif ba ta duniaku...


Popular Posts

Popular Posts since May 2010