Saturday, February 7, 2009

Let’s Read the Quran



Assalamualaiku...dan salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik dari hari semalam...

ketika aku tengah asyik membaca blog-blog yang wujud di malaysia ini...
aku terbuka blog marina mahathir...
agak lama gak aku tidak membuka blog beliau...
dan ketika aku membuka blog beliau....
aku tertarik dengan satu picture di tepi blog beliau....
iaitu...
maka...
aku pun dengan slumber...
copy and paste kat blog aku gak...
di benak fikiran aku...
mungkin in kempen mereka kot...
ada dua kempen yang mereka jalankan...
satu lagi kempen boikot lcct labu...
yang sehingga kini aku cuba memahami mengapa ianya tak di luluskan...
aku dengar sebab takut MAS tegugat ialah...
ianya adalah projek AIRASIA...
itu apa yang aku dengar la...
aku yang cuba mengkaji isu itu lagi...
tak nak berbicara panjang tentang LCCT LABU...

dan hari nie...
ketika aku buka semual blog2 yang popular dan ramai pengikut ini...
aku membuka semula blog marina mahathir...
dan aku pun baca entri beliau yang terbaru...
dan betullah...
ianya adalah satu kempen...
kempen let's read al-quran...

wow...
ianya satu kempen yang mulia bagi aku...
maka tanpa segan dan silu...
aku pun dengan bangganya menyahut kempen ini...

di mana...
kempen ini adalah untuk kita semua memahami apa isi kandungan di dalam al-quran itu sendiri....dan ianya bukanlah hanya untuk orang islam semata-mata...
tetapi juga untuk agama-agama yang lain..iaitu rakan-rakan kita yang beragama lain selain islam....

dan kempen ini amatlah bersesuian...kerana ketika ini banyak isu2 tentang islam....menghina islam dan al-quran sendri...serta penggunaan perkataan ALLAH itu sendiri yang berlaku di sabah....

so ini adalah sedikit penerangan tentang kempen ini...

What is the Campaign all about?

Read the Quran in the language that you are familiar with.

When will the campaign start and end?

January 15th to February 14th (Happy Valentine’s Day!)

Where?

Participating blogs in the blogospheres.

Why?

So more people know what the Quran says and what the Quran does not say and to match it to what is really said in our daily lives.

Who?

Everyone who wants to – the more the merrier! If you have a Blog, Facebook, etc carry the logo/icon.

How?

- To join the campaign, place the accompanying logo/icon at your blog.

- Write or share short articles based on the Quranic text.

- Share what you find in the Quran with family and friends.

- Ask questions about the Quranic message

- Read the Quran – eg click here http://www.islamicity.com/QuranSearch , www.altafsir.com

Peace and Thanks,

Marina Mahathir

Syed Akbar Ali

Walski, and,

Anas Zubedy


Participating Blogs

1. 3540 Jalan Sudin http://www.nursamad.blogspot.com/

2. Anas Zubedy: http://letusaddvalue.blogspot.com

3. ARTiculations: http://art-harun.blogspot.com/

4. Being Human in the World: http://www.peru.name/writing

5. Cowboy Malaysia: http://cowboymalaysia.wordpress.com

6. Disquiet: http://malikimtiaz.blogspot.com

7. Jebat Must Die: http://jebatmustdie.wordpress.com/

8. Lunch at the Lake Club: http://lunchatthelakeclub.blogspot.com

9. MACVAYSIA: http://macvaysia.com

10. myAsylum: http://asylum60.blogspot.com

11. O.B.E. http://shar101.wordpress.com/

12. OutSyed The Box: http://syedsoutsidethebox.blogspot.com

13. Poetic Justice: http://nizambashir.com/

14. Rantings by MM: http://rantingsbymm.blogspot.com

15. Rapera: http://jahaberdeen.blogspot.com/

16. Renovatio: http://stephendoss.blogspot.com

17. Rocky’s Bru: http://rockybru.com.my/

18. Write Away: http://elviza.wordpress.com/

19. Writing By Amir: http://amirmu.blogspot.com/

20. Alif ba ta duniaku: http://jumapx.blogspot.com/



ini adalah sedikit keratan daripada...surah al-baqara...

Al-Baqara (The Cow)

اللّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُواْ يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُرِ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ أَوْلِيَآؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُم مِّنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُمَاتِ أُوْلَـئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (2:257)


  • 2:257 (Asad) God is near unto those who have faith, taking them out of deep darkness into the light - whereas near unto those who are bent on denying the truth are the powers of evil that take them out of the light into darkness deep: it is they who are destined for the fire, therein to abide.


  • marilah kita sama-sama memartabatkan al-quran kita yang tercinta....sebar2kan di blog anda semua....jika tag korang leh buat...apatah lagi benda yang mulia ini...takkan ianya tak mampu kot...


    p/s: aku yang terkenang ketika aku belajar mengaji dengan bondaku yang tersayang~

    2 pengkritk ceritera duniaku:

    addyaholix said...

    aku sendiri dah lama tak "berquran". mungkin dah tiba masanya!

    jumapx said...

    betul3...
    sudah tiba masanya utk kita kembali padaNYA...HEHEHE

    Popular Posts

    Popular Posts since May 2010