Monday, March 23, 2009

kunci hati

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hidup kita hari ini bahagia di samping insan2 yg kita sayangi...amin



semalam...
ada bengkel asas debat untuk budak2 orator a.k.a kelab debat ump la..
aku di amanahkan untuk menjadi mentor
untuk dua org junior iaitu
suria dan ke

bagus jugak bengkel asas nie di adakan...
kredit utk kak mas yg sentiasa prihatin utk melihat junior2 nie hebat dalam debat.

selesai jek sesi bengkel bersama mentor n mentee
kitorang pun kumpul la balik dalam bilik kuliah
coz kitorg nak main satu game
iaitu 'jual barang'
semua bdk2 junior yg belum pernah buat kena buat benda nie...
kitorang yang dah buat hanya duduk mendengar utk membeli barang mereka..

sebagai demo...
sah2 la aku kena buat kan...
so..
aku pun buat je la...

nak tau barang pe yang aku jual...
idea nie memang spontan je aku keluarkan..
apa yang ada dalam poket aku aku keluarkan...he3
tapi memang kelakar gak la...
kalau 1st time aku main benda nie...
aku jual tisu special...
yang gosok2 kat badan leh kurus
tapi kali kedua nie...
aku jual...



"kunci hati"

kunci nie bukan sebarang kunci...
tapi kunci nie boleh mengetahui isi hati setiap orang....
mcm mn dia berfungsi...
adalah...
klu nak...
order dgn aku....
sebab aku dah berjaya bukan hati seseorang ha3 (poyo giler...)

sebenarnya game nie adalah untuk melihat
sejauh mana kita berkomunikasi dgn org ramai
dan bagaimana cara kita utk menarik minat orang utk mendengar kita bercakap
bagaimana untuk memahamkan orang
dan bagaimana cara kita untuk meyakinkan orang kepada kita
dan perkara2 inilah
yang seharusnya di gunakan ketika kita berdebat
untuk menjadikan kita yang bagus ketika berdebat
dan perkara2 ini juga la ramai di antara pendebat yg terlupa
dan tidak mengaplikasikan ketika berdebat termasuk aku juga...

aku harap junior dapat mengambil sedikit input dpd game ini
dan mengenal pasti apa kelemahan masing2...
tapi memang best giler game nie...
mcm2 barang...
sampai jual org pun ada...hu3

tapi...
kalau betullah ada kunci hati
mesti bestkan
bolehla kita membuka dan mengetahui hati2 setiap orang
terutamanya insan2 yg kita admire...
so senang la...
klu kita berminat dgn org tue...
terus je kita guna kunci hati ini utk tahu samada org tue suka kat kita ke tak gak...
so tak de la frasa 'kena reject'kan...he3

apa2 je la aku nie...
merepek betul...

tapi semua tue mustahillah kan...
hidup nie tak de satu benda yang kita boleh tahu tanpa kita berusaha...
hidup ini bukan di alam fantasi
yang boleh kita gunakan kuasa2 magis utk melakukan sesuatu
hidup ini adalah realiti
kita di hidupkan sebagai insan biasa
yang hanya di kurniakan akal untuk berfikir
dan mencari siapa kita
dan apa tujuan kita
di campak kebumi yang nyata ini...
anda jawab!




alif ba ta: sekeping hati..tidak bisa di paksa untuk menerima...kerana hati punya perasaan...

2 pengkritk ceritera duniaku:

MASITA MD SHAH said...

ada yang jual orang?
spe yek??
huhuhu

jumapx said...

ada la kak mas...
entah sape la yg menjual n di jual tue kan...hu3

Popular Posts

Popular Posts since May 2010