Wednesday, March 11, 2009

PABM 2009: Tahniah buat semua peserta

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hidup kita sentiasa di rahmati dan di berkati olehNYA...amin

pada 6 mac 2009 bersamaan hari jumaat...
pertandingan final PIDATO ANTARABANGSA BAHASA MELAYU telah pun berlangsung di PICC,putrajaya...
rombongan orator ump pun pergi ke sana...aku apa lagi join la sekali..nasib baik test mlm jumaat tue cancel...maka aku boleh la join dan terus balik rumah time tue...isnin kan cuti maulidur rasul...he3

rombongan kali ni memang best sgt...aku pun tak tahu nape...he3 walaupun tgh hari tue sbenarnya aku ada class TOS tapi slumber jek ponteng hu3

kitorang pun selamat sampai ke PICC tue...alhamdulillah..memang awal gak la kitorg sampai berbanding pelajar2 yang lain...gigih katanya...

actually memang dah lama sgt aku berhajat utk pergi tengok pertandingan pidato nie...nasib baik akhirnya tercapai gak aku pergi utk edisi ke-3 nie...memang meriah la...ramai gak la kawan2 sekolah aku yang aku jumpa ( 2 orang jek sebenarnya).....dan tak sangka leh jumpa napez kat dewan tue...sekarang dah jadi MPP uitm s.alam...sentap sangat...tapi tahniah la kat dia...sebenarnya aku jeles gak....meriah la kalau jadi MPP universiti besar nie...baru mencabar...hu3

actually utk entri nie aku malas nak taip panjang2 walaupun sebenarnya banyak aku nak tulis...tapi tak pe lah...

komen untuk semua peserta yang terlibat iaitu 3 wakil utk kategori NUSANTARA & 5 wakil untuk kategori ANTARABANGSA...

memang memukau aku dan sangat kagum dengan mereka semua yang berpidato malam tue....yang betul2 membuat aku kagum dan terharu ialah peserta daripada cina...sangat mengharukan aku dengan pidatonya...sangat comel dengan berbahasa melayu...he3

selain itu, aku kagum dengan peserta daripada kemboja dan juga belanda...memang hebat....tapi bagi kategori NUSANTARA bagi aku memang tak fight pun...sebab kehebatan abg syamsul....bagi aku beliau sangat hebat dan memukaukan....denga susunan bahasa yang cukup bagus dan juga intonasi yang membuat orang ingin dengar apa yang beliau cuba untuk pidatokan...memang selayaknya beliau menang malam itu....bila tengok je cek bernilai rm10800 yang di menangi abg syamsul...terus terdeti di hati 'nak jugak'....ehmmm...aku kena berusaha keras jika mahu bermimpi untuk menggapainya...sedangkan abg. syamsul tue pun gigih berusaha bukan sehari dua aku rasa...banyak yang aku rasa beliau korbankan...dan akhirnya tercapai jugak impian beliau...inilah orang kata kalau usaha..pasti di balas kejayaan...

ok lah...
ni adalah keputusan pertandingan pidato tersebut...

KATEGORI NUSANTARA
1. Shamsul bin Salleh (Malaysia)
2. Margaretha Chrisna Sari (Indonesia)
3. Kamaruzaman bin Abd Jalil

KATEGORI ANTARABANGSA
1. Novavy Sleh
2. Ayleen O'Honlon
3. Shavira Alaydrus

tahniah aku ucapkan...
dan di bawah ini adalah sedikit kenangan sepanjang berada di sana...he3



post2 time kat dlm bus sambil gosiping he3




sume duk post2 depan PICC berlatarkan putrajaya...he3



dalam dewan pe ntah nama dia...hu3



empat jejaka malaya...hahahaha




nawawi (kemboja) & syamsul (upm)
tahniah aku ucapkan...!!!

dalam banyak2 gambar...gambar ini yang paling aku suka...he3


malam tue aku terus balik rumah tanpa sempat nak beramah mesra dengan dorang sume...hu3 mana la tau dapat jumpa sape2 ke lagi kawan2 aku kan...nie sume sebab ayah aku yang nak cepat....korang nak tau...ayah aku kata dah sampai..so aku pun gigih la...turun kat pak guard PICC tue...dah la kat bawah...tgk2 rupanya ayah aku still odw lagi...terpaksa la aku duk tercangak kat tempat pak guard tue utk beberapa minit....pasrah jek...

memang rugi utk sape2 bdk orator yg tak pergi...he3 lagi2 fahimie yang duk kata nak pergi...tengok2 batang hidung pun tak de...propa je lebih...hahahaha

ok lah...
jam dah pukul 3.04am...
aku harus merehatkan minda dan badanku...hu3
sok aku ada test THEORY OF STRUCTURE....
wish me luck k...

salam sayang
alif ba ta duniaku


4 pengkritk ceritera duniaku:

maoh said...

hmmm.. pidato bahasa melayu.... i wonder jenis bahasa apa yang dipakai... klasik..??

law said...

hmm,nmpknya yg berhormat tggl byk agenda menarik x diceritakan..atupun yg berhormat nk menyembunyiknnya??
hahaha..
jwb..jwb..jgn xjwb...

Mimi Hamdan said...

ye,.. rugi sape x tgk petandingan nie...sgt besH
tp sya tgk di rumaH je... ^^
mungkin x semeriah di pIcC.. tp x pe....
n tgh syOk2 menghayatI...
skali nampak muke kamu adam n kak mas... ceh... kontrol rupenye kamu semua...
mesTi taO muke masUk tv kan??

jumapx said...

to maoh...
bahasa baku indonesia...hu3

to law...
ada agenda lain ke kaedahnya? hu3

to mimi hamdan...
memang rugi anak muda melayu yang tak tengok pidato nie...sekurang2 nya mereka sedar...dan malu..kerana bangsa lain sedaya upaya untuk belajar BM...tapi kita semakin melupakan...hu3

owh..kamu nampak kami ek...he3 bangga jap...hahahaha

Popular Posts

Popular Posts since May 2010