Friday, March 13, 2009

tahniah SPM 2008...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hidup kita lebih baik daripada sebelumnya...

minggu nie terasa malas sangat nak update blog...mungkin sebab banyak kerja kot....hu3
tapi aku gigih gak utk update blog...
sebab aku kena menulis supaya pembaca blog aku tidak tertunggu2 (ya ke???) hu3

sebelum aku meneruskan apa yang aku nak cakap hari ini...
terlebih dahulu nak wish apy bufday utk YUSRY....
yang ke-22....
semoga panjang umur n murah rezeki...
bufday dia 11 mac ari tue...
sempat la juga kitorang buat surprise kat dia...he3


inilah dia insan bergelar yusry@zakryee....he3
pemilik blog organik....


cheese cake dr secrete recipe yg sgt sedap...nyamie...he3

p/s: pesanan untuk ko...semoga dapat mengempiskan perut anda hahahha

ehmmm...
selesai sudah sesi selingan...
back to my main cerita...hu3

pada hari khamis lepas bersamaan dengan 12 mac 2009
result SPM 2008 pun keluar...
tahun nie...
aku memang ternanti-nanti keputusan SPM keluar...
bukan di sebaban ada adik beradik aku yang amik result SPM nie...
tapi nak tengok samada...
junior2 aku iaitu SASERIAN berjaya atau tidak mengekalkan kejayaan cemerlang senior2 sebelum ini....

tapi...
kali nie memang agak sentap gak la...
ramai giler budak2 lepasan spm nie dapat sume A...
10,080 orang...
meriah giler...
confirm competition nak ke overC tinggi....
ambik ko...
ada yang result cemerlang study kat malaysia jek...hu3

tapi
aku agak musykil la dengan kepandaian budak2 sekarang...
ada 2 kebarangkalian....
samada budak2 sekarang nie memang betul2 pandai...
ataupun...
soalan dan silibus pelajaran yang senang...
tapi aku sokong yg ke-2 tue...he3
ntah la...
aku rasa soalan SPM dah makin senang..
di tambah dengan banyak silibus2 yang dah di kurangkan...
aku masih ingat lagi cikgu2 aku cakap...
budak sekarang bukannya pandai sgt pun...
nasib je bab2 yang susah dah di buang daripada sukatan pelajaran sekarang...
sebab dulu dorang belajar lebih mendalam walaupun pada tahap sekolah menengah...
ehmmm...
setiap orang lain pendapat dia kan...

dan
aku pun gigih menunggu GPK ( GRAD PURATA KESELURUHAN)
sekolah aku...
bukan blog saser dendron...
abg pjoyz siap dah update dah keputusan terkini...

Gred Purata Keseluruhan
1.61


Straight 1A = 30 orang
Straight A = 66 orang
Total Straight A = 96 orang


By Subject

BM = 1.07
English = 1.62
EST = 2.30
Math = 1.02
Add Math = 1.56
Fizik = 1.91
Kimia = 1.56
Biology = 2.77
Sejarah = 1.30
PAI = 1.25
Moral = 1.25

sentap....
sebab pe...
GPK turun daripada sebelumnya...
SPM 2007 dapat 1.56
tapi spm 2008 just dapat 1.61...
lepas tue...
gpk untuk subjek2 pun menurun
kecuali untuk BM & EST ( subjek yang harus di mansuhkan...menyusahkan!!!)
dan yang paling sentap...
math mod....selama 3 tahun berturut2...daripada batch aku sampai batch 5...
sume pelajar dapat A1
tapi tetiba sorang dapat B4...hu3
tak pe lah..mungkin semua tak de rezeki...
hidup ada turun naiknya...
dan dalam pada itu..
aku hanya berharap agar SASER masih teratas...
di negeri 9 dan juga SBP...
apa yang penting...
bilangan mendapat semua A meningkat daripada 87 tahun lepas kepada 96 orang...
satu peningkatan yang bagus...
tahniah...time batch aku berapa puluh jek...
sumenya di sebakan EST yang sengal...

dan melalui update daripada SBP EXCELLENT...
(aku akan update dari semasa ke semasa)


  1. SASER 1.612
  2. KISAS 1.68
  3. ASIS 1.754
  4. SAMURA 1.83
  5. SESTER 1.841
  6. INTEGOMB 1.883
  7. SAINS JOHOR 1.906
  8. TKC 1.930
  9. SEPINTAR 1.951
  10. SESERI 1.979
  11. KUSESS 1.99
  12. BRAINS 2.004
  13. SEMASHUR 2.014
  14. SMSSI 2.005
  15. SEMESTA 2.059
  16. MCKK 2.073
  17. MOZAC 2.084
  18. SBPI SELANDAR 2.075
  19. SMAPK 2.11
  20. SAS 2.108
  21. FARIS PETRA 2.135
  22. SESMA 2.142
  23. ITEM 2.143
  24. STJ 2.171
  25. SAINA 2.171
  26. SMAPL 2.198
  27. INTERSABER 2.193
  28. STF 2.221
  29. SBPI JEMPOL 2.248
  30. SYTRA 2.266
  31. SMACH 2.269
  32. SMSS 2.289
  33. IGOP 2.277
  34. SMSAH 2.305
  35. SMESH 2.321
  36. SBPI PEKAN 2.355
  37. INTEK 2.382
  38. SERATAS 2.409
  39. SEMSAS 2.406
  40. SDAR 2.419
  41. SCIPP 2.437
  42. SAINS KUCHING 2.438
  43. SHAH PEKAN 2.434
  44. SAINS MIRI 2.44
  45. SEMESTI 2.447
  46. SAKTI 2.444
  47. STAR 2.456
  48. SOKSEK 2.604
  49. SAINS LAHAD DATU 2.621
  50. SAINS DUNGUN 2.637
  51. SAINS LABUAN 2.822

Belum Update :

SBPI KUBANG PASU, SSP & SAINS MAT JIWA


Alhamdulillah...setakat nie masih teratas..di harapkan tiada SBP yang akan memintas lagi....melalui amatan aku...seingat aku SASER akan jatuh dengan GPK hanya 1.61...namun bila melihat KISAS,ASIS,SBI GOMBAK & SESERI di belakang SASER...yang tiap2 tahun menjadi saingan SASER...menyebabkan aku terfikir sejenak...

apabila kerajaan mengumumkan keputusan SPM 2008 meningkat dan cemerlang.....aku agak pelik sikit dengan statement tue...jika benar meningkat..mengapa GPK sekolah2 terbaik seperti SBP ini GPK mereka semua menurun dan aku rasa tidak banyak peningkatan....ini jelas menunjukkan SPM 2008 ada something wrong....jika benar cemerlang...maka GPK sume sekolah SBP nie tidak seperti ini...bayangkan KISAS pada tahun 2007 dapat 1.665...jatuh 0.02...ASIS SPM 2007 dapat 1.688 tapi spm 2008 turun 0.066..manakala SESERI pada spm 2007 dapat 1.709 tapi spm 2008 1.979...jatuh 0.27...jelas membuktikan....sebenarnya SPM 2008 tak secemerlang SPM 2007....tapi orang kata...tak adil la untuk membandingkan sesuatu yang sebenarnya nampak sama tapi tidak...yer la...soalan pun tak sama...kalau sama tadi bolehla bandingkan kan...masalahnya sekarang soalan SPM tue lebih kurang je kan...hu3 recycle je tiap2 tahun...

dan juga..kerajaan memeberitahu...PPSMI tidak pun menghalang kejayaan pelajar2 untuk menguasai sains dan matematik...

Seramai 45,662 calon menjawab kertas soalan Matematik 1 dalam BI sepenuhnya, berbanding 44,207 dalam Bahasa Melayu (BM) dan 55,550 menggunakan kedua-dua bahasa, manakala bagi Matematik 2, 227,720 menjawab soalan dalam BI sepenuhnya berbanding 86,463 dalam BM dan 41, 630 dalam dwibahasa.

Bagi Sains Kertas 1, 41,078 calon menjawab dalam BI, 16,557 (BM), 47,156 (dwibahasa); Sains Kertas 2, 36,855 (BI), 130,725 (BM), 36,041 (dwibahasa); Kimia Kertas 1 (4,347 (BI), 29,833 (BM), 25,367 (dwibahasa); Kimia Kertas 2, 90,669 (BI), 12,589 (BM), 23,907 (dwibahasa) dan Kimia Kertas 3, 79,920 (BI), 12,592 (BM), 11,551 (dwibahasa). BIOLOGI & FIZIK tak bagi tau pun...hu3 dan yang peliknya...keputusan BI semakin menurun...hu3

korang tafsir la sendiri..samada PPSMI nie berjaya atau tidak...bagi aku...untuk menilai sesuatu perkara bukan sekali or dua kali...kita perlu untuk memberi masa....untuk melihat hasilnya...sedangkan thomas edison mencipta lampu pun berapa ratus kali dia gagal baru menemui kejayaan...bagi aku...perlaksanaa PPSMI itu perlu di perkasakan lagi jika mahu PPSMI ini berjaya....renung2kan...

walauapapun..aku nak ucapakan tahniah buat semua lepasn spm 2008...ini baru permulaan untuk mengejar cita-cita..jangan cepat berasa bangga dan selesa...dan jangan pula cepat berputus asa...masih banyak liku-liku kehidupan yang perlu untuk di lalui....

TAHNIAH aku ucapakan juga buat semua junior aku...yang telah meneruskan legasi kecemerlangan SASER tercinta...

ok la...
till d end...

salam...
alif ba ta


p/s: rasa kesal tak study betul2 time SPM..kalau tak aku dah ada kat oversea study medic..khua2

3 pengkritk ceritera duniaku:

penjenayah.merah.jambu. said...

wah...
smgt budak saser kuat gile ye!
hikhik.
tp budk sbp mmg cemtuhlah..
ada legacy yg kne dipertahankan..
btw,samura no 4,ok lah tu kan..
tbe2 tingat kat skul dulu,lau ade pape competition,mmg kecoh org tnye pasal saser..
wek!




***yg penting,stf bwh dri kiterang! :P

jumapx said...

hehehe...
biasala...
bdk laki...
kena la smgat...
lagi2 nak pertahankan prestasi kecemerlangan yg senior2 dah bt kan...tak kan nak biarkan jatuh...hu3

penjenayah.merah.jambu..
kamu budak samura ke?

shamel said...

Phewhiiitt..SASER has always been so cool since I left.

Popular Posts

Popular Posts since May 2010