Thursday, April 30, 2009

april ending....

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin

hari ini UMP dah semakin sunyi...
dengan pelajar2 semuanya berpusu-pusu pulang ke rumah...
dah habis sem la katakan...

aku...
masih berada di ump...
sebab esok aku ada program...
JEJAK WARISAN katanya...
pergi N.9 belajar pasal adat perpatih...
melihat kepada program memang membuat aku rasa mcm...
erkkk...boleh tak aku tak nak pergi...
memang kali ini jejak warisan berbeza dgn jejak warisan yang pertama kali aku pergi...
tapi jejak warisan ke perak tue memang best...
enjoy giler....he3
teringat lak kenangan time pergi sana...

tapi dalam masa yang sama...
aku nak balik rumah...
jumpa family aku yg dah lama rasanya aku tak jumpa...
lama la jugak....
dah nak masuk 3 bulan...
tak pernah aku jarang blk mcm nie...
di sebabkan aku pelajat 'cemerlang' yang busy dengan aktiviti2 luaran yang bukan berunsur akademik...maka aku selalulah bermastautin di UMP nie...
lagi2 bila cuti semester mcm nie...

di sebabkan kali ini aku ada lagi short sem mcm sem lepas...
yang mana subject wajib di ambil utk short sem...
iaitu COMPUTER PROGRAMMING....
aku batch last yang belajar subjek nie dalam short sem...
junior2 aku dah amik dah subject nie sem nie...
bes je dorang...
lepas nie tak payah nak terperuk kat UMP time cuti sem...
boleh duk rumah berehat katanya...hu3

tapi aku nie...
tak de short sem ke...
ada ke...
aku tetap akan ada kat bumi UMP nie...
yer la...
mcm yg aku cakap di awal tadi...
ada aktiviti2 yang aku ikut...
tapi bukan aktiviti2 UMP yang memerlukan birokrasi segala...
tapi aktiviti2 yg buat aku apy...
mcm show tarian....pertandingan debat....

dan kali nie...
pertandingan debat memerlukan aku utk 4 pertandingan dpd 6 pertandingan...
tetiba je banyak pulak nama aku tersenarai dalam team debat kali nie...
rezeki la...tak mcm sem sebelum nie...
nama aku hanya untuk beberapa kerat je pertandingan...
tak pe la...tak de rezeki agaknya...
so kali nie tak boleh la tolak rezeki...
lagi pun dah lama aku tak ikut pertandingan debat MADUM...hu3
so aku harap kemunculan kali ini ada 'tuah'...amin..
show tarian lak ada gak...
banyak permintaan skrg...
bukan permintaan aku menari...
tapi team kencana pawana la...
show berbayar wei...
so..aku juz boleh ikut 1 show jek...
cari duit sikit...
utk joli kat UNIMAS bulan JUN nanti utk DEBAT PERPADUAN....yeah...
lepas tue azim ajak pergi ajar budak pengakap menari (motif kena ajar bdk2 pengakap?)
kat perak...
duit tiket di sponsor...lepas tue kena bayar...
tapi aku tak tau la nak pergi ke x...
sbb time tue aq ada latihan intensif debat perpaduan...hu3

tapi kan...
melihatkan jadual short sem aku yang agak padat giler babi..
babi punya jadual harian pun tak mcm tue agaknya...
jadi aku tak tau aku leh beri komitmen utk debat dan tarian nie...
memang rasa gian giler nak berdebat n menari...
tapi org kata...
study kena di utamakan...
lagi pun short sem kali nie...
aku amik 2 subjek...
subjek wajib: computer programming dan subjek baru nak amik: RC DESIGN 1...
dua2 subjek nie susah wei...lagi2 RC Design 1 tue...
sepatutnya aku amik sem nie...
tapi di sebabkan kena lulus subjek yg aku repeat tue ( theory of structure) ...
barulah leh amik subjek tue...
alkaedahnya...aku tak tau lulus lg ke tak subjek TOS nie...
tapi nama aku dah terdaftar utk subjek RC design 1 nie...
cuak gak nak amik subjek nie...
sbb aku tengok bdk2 batch aq yg amik sem nie mcm nak giler...
ptg td dorg br exam paper nie...respon dorg...senyum je la...hu3

ok lah....
back to april ending...
cepat je masa berlalu...
dah masuk bulan MEI...
bulan april kali nie tak terasa mungkin sebab ada final exam kot...
jadi duk baca buku jek...(yer la tue baca buku....he3)
tapi memang tention gak dis month...
tapi banyak benda yg aku buat endah dan anggap mudah...
akhirnya di permudahkan juga olehNYA....
nasib baik...terima kasih tuhan....i lov u...
dan episod MEI kini bermula...
aku harus menjadi lebih dewasa dan matang...
memandang sesuatu benda itu sbg suatu yg penting...
agar di kemudian hari aku tidak menyesal tak sudah...

sebelum aku mengakhiri entri ini...
aku nak wish bufday kat roomet aku & juga kawan aku...
iaitu daoz n bob senandika....he3
semoga pjg umur n murah rezki...



nama:daoz razak
roomet aku...
bufday:23 april

wish: semoga pjg umur n murah rezki....
jangan terlalu emo tak tentu pasal...(xnak2 emo2)
dan teruskan la study tue walaupun dah tak de hati kan...
biasala tue dugaan kehidupan...
bukan semua perkara senang...
mungkin Tuhan beri takdir ini suatu yang terbaik utk kita...
good luck tuk ko...


nama: BOB
budak senandika...
bufday:25 april
hari tue dia jadi pengarah utk Teater TERUK...
kalau bdk UMP ada pergi tgk la...

wish: semoga pjg umur n murah rezki (tipikal...mcm biasa la)
semoga berjaya pada masa hadapan...
terutama sekali ketika L.I nanti...
semoga dapat pengalaman baru...
god luck k...!


ok la...
dah agak pjg entri nie...he3
selamat datang bulan MEI....
kepad semua pekerja2 di malaysia dan dunia amnya...
SELAMAT HARI PEKERJA...
bekerja la dengan ikhlas...
rezeki pasti akan datang dgn mudah...amin...

til d end...
alif ba ta...




p/s: aku nak balik rumah....mis my family...episod bulan dan bintang berjauhan sudah bermula...hu3 mis DIA so much...

Wednesday, April 29, 2009

melalui hari-hari...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin

dalam kita melalui hari-hari ini...
terlalu banyak yang harus kita lalui...
kadang kita gembira...
kadang kita bersedih...
tapi itu semuanya sepatutnya sudah menjadi tegar dalam diri kita....
kerana bukan sekali dua kita melaluinya...
sudah berkali-kali rasanya kita melalui saat2 gembira dan berduka...
meskipun ianya berbeda...tapi rasanya tetap sama...
gembira dan sedih...

tapi...
mungkin tahap ujian itu yang berbeda...
ada ujiannya tahap rendah...
ada ujiannya tahap tinggi...
yang betul2 menguji keimanan di dalam hati...
sebagai manusia yang lemah...dikurniakan akal...
kita harus berfikir untuk memilih mana satu hala tuju dan jalan penyelesaian...
bukan mudah untuk berhenti di tengah jalan...
sedangkan orang lain sudah jauh ke depan...
kita masih termangu berdiri tanpa pernah ada anjakan walau sedarjah...
membuat kita kadang2 berfikir...
mengapa kita masih di situ...

sedar ataupun tidak...
jawapannya ada pada diri kita...
persoalan yang sepatutnya tidak perlu utk kita tanyakan...
anjakan itu tidak pernah akan berubah...
jika kita tidak mahu mengubahnya...

roda-roda kehidupan hari ini tidak sama dengan zaman tok nenek moyang kita...
tanpa pendidikan masih mampu untuk bekerja...
masih mampu untuk membesarkan anak-anak mereka hingga berjaya...
bukan seorang dua...tapi kadang2 ada yang sampai 10 orang anak...
kagum aku sekejap melihatkan bagaimana nenek aku membesarkan adik-beradik mak aku walaupun seorang ibu yang tunggal...
tapi mampu menjadikan pak cik2 dan mak cik aku somebody...
rindu pulak rasanya pada beliau...

kehidupan hari ini terlalu kejam...
yang terleka pasti tertinggal di belakang...
yang malas pasti akan merempat di tepi jalan...
hanya mereka yang berusaha gigih sahaja yang akan meraih tempat pada dunia era globalisasi ini...
kadang2 terasa kejam juga dunia hari ini...
terlalu menuntut materialistik...
yang tiada pangkat dan harta perlu duduk diam tanpa suara...
dan miskin la kau pada duniamu...
yang ada pangkat dan harta...
terus di puja-puja melangit...
bangga hidup di dunia yang hanya sementara...

hidup ini terlalu pantas...
hingga kadang2 kita terlupa...
kita sudah melalui saat2 muda yang begitu berharga...
yang harus kita gunakan kejalan agama...
tapi biasalah manusia...
sentiasa di uji sejauh mana tahap keimanan...
lagi2 dunia yang begitu banyak perkara2 yang bisa melalaikan kita...
dan bila sudah umur menghampiri mati...
barulah masjid di dekati...
al-quran tua di amati...
sebab sudah tahu...
ajal semakin menghampiri...
meskipun tahu...
mati itu bila2 saja bisa meragut diri...

kadang-kadang diri ini sentiasa memuhasabah diri...
menghitung dosa-dosa yang ada...
entah bila akan di ampunkan...
tapi diri sentiasa lupa dan alpa...
biarlah...
itu kerjaNYA...
aku tidak layak untuk mencampur adukkan hal dosa pahala...
hanya mampu berdoa...
agar dosa-dosa yang silam di hapuskan...
pahala-pahala yang mendatang di terima...
amin





p/s: kain putih itu bisa menjadi putih kembali...meskipun penuh dengan noktah2 hitam...kerana pintuNYA sentiasa terbuka...pada mereka yang sedar akan kebesaranNYA...

yang menarik: 2 week xupdate....

Assalamulaikum & salam sejahtera...
semoga hari2 yang kita lalui di redhai olehNYA...amin

update lagi....
ambik ko...
baru je beberapa jam update entri baru...
terus update lagi...he3

saja je...
dah xde nak bt pape kan...
so dalam beberapa hari ini...
mungkin ada dalam 1 hari...ada 2 or 3 entri akan keluar...he3
yer la...
aku kena memanfaatkan masa2 yang ada nie sebelum aku start short sem yang jadualnya sangat padat...hu3 mcm mana la aku nak pg ptndgn debat nanti...?

baiklah...sekadar berkongsi apa yg menarik dalam masa aku tidak update blog...



1.isu pilihanraya kecil ADUN PENANTI....
apa2 je la...aku rasa baru je selesai 2 pilihanraya kecil...tetiba ada lagi...naik muak aku...menyampah pun ada...tak ke rasa rakyat mcm di perbodohkan...sesuka mak bapak dia je bila nak letak jawatan...kalau dah tau nak sambung belajar tue tak payah la nak jadi wakil rakyat...so tak de lah menyusahkan rakyat utk mengundi lagi....aku pun tak faham la situasi politik malaysia yang makin hari makin rasa macam xnak duk kat malaysia jek...(mcm negara lain aman je kan...) aku rasa alasan je tue nak sambung study...padahal ada agenda politik lain...aku sokong BN xpayah letak calon kat ADUN PENANTI...sebab aku rasa pakatan rakyat saja je nak bagi tengok kat rakyat....yang BN dah tak di sokong oleh rakyat....yer la..sepanjang pilihanraya kecil yang telah berlangsung selama nie...kebanyakan adalah kubu kuta pakatan rakyat...so tak heran la kalau PR boleh menang kan....no point la...ingat rakyat bodoh ke...hu3 apa2 pun selamat mengundi buat rakyat di adun penanti 30 mei nie k...

2.isu hadi dan tok guru nik aziz tak sekepala...
ambik ko...aku ingat UMNO je yang bergolak...rupa2nya PAS pun sama...pe nak jadi lah...lepas isu nie kecoh...mula la buat statement yg tak de pa pe yg berlaku...aiyoo...pokok tak kan bergoyang kalau tak de angin yang goncang..melainkan ada monyet yg duk bergayut...he3 ala mcm isu fairuz tue...tue pun menunjukkan masalah politik pakatan rakyat...tetiba je nak letak jawatan...skrg br muncul nak jelaskan....kononnya beliau di fitnah la apa lah...alasan...apa yang penting...rakyat di perbodohkan...nampak sangat politik di malaysia nie berada pada tahap yang sangat genting...tak kesah la kerajaan ke...pembangkang ke...sama je...sebab asasnya sama...terlalu gilakan kuasa...!

3.isu artis bukan muhrim peluk-memeluk...
ini lagi satu isu yang bt aku nak gelak....pe ke jadahnya wartawan nie nak kecoh2kan benda nie....mcm la sebelum nie isu seperti ini tak pernah berlaku...isu artis lelaki peluk artis perempuan...aku bukannya nak menghalalkan peluk memeluk nie...tapi yang peliknya...wartawan tetiba lak buat tunjuk pandai agama...apa yang buat aku kelakar....sebelum ini pun ramai je artis2 yg tak sedar diri peluk sana sini...time berlakon lagi la...lagi banyak adegan peluk memeluk...tak pun kecoh...hu3 nabil pun satu sengal...leh pulak dia bagi kenyataan yang ekonomi negara tak terjejas pun bila dia peluk irma...hello...boleh tak ko bagi jawapan yang bernas sikit...jangan menampakkan ko tue cetek agama...sedih betul...memang la tak menjejaskan ekonomi negara...tapi perlakuan ko memeluk irma di khalayak ramai tue secara langsung adalah perbuatan yg tidak baik...ko dah kawin ke dgn irma tue...? selain itu, bila aril af7 keluar...dia ada peluk tenaga pengajar dia...itu pun jadi bahan wartawan nak hentam aril...(aku bukan peminat aril k) bukan sebelum nie pun ada pelajar2 af yg senior2 bila keluar pun peluk tenaga pengajar ke?kenapa bila student af nie salam cikgu2 bukan muhrim dorang tak jadi isu lak...sedangkan bukan muhrim pun....tak jadi isu pun...sama gak haram di sisi agama menyentuh sesama bukan muhrim...? entah pa pe la wartawan skrg...suka bawa isu2 yg entah pa pe...takde isu la tue....

4.tahniah selangor...
aku nak ucapkan tahniah buat selangor kerana berjaya menjadi juara piala FA setelah menewaskan kelantan dengan penalti 4-1. perlawanan yang aku rasa sangat bermakna buat kelantan utk menaikkan maruah mereka yang sudah tercalar akibat adegan yang berlaku semasa perlawanan menentang N.9...namun akibat terlalu ghairah mereka kecundang dengan gergasi merah kuning yang aku kira lebih byk pengalaman final....hu3 teringat saat2 perlawanan sabah menentang selangor 2 tahun berturut2 gak....kat bukit jalil...sedih...sebab sabah kalah kedua2 perlawana...aku tak ingat piala pe...hu3

5.takziah buat ketua menteri sarawak...
takziah aku ucapkan buat ketua menteri sarawak dengan pemergian isteri beliau iaitu Puan Sri Laila Taib pada petang tadi...semoga roh beliau di cucuri rahmat...al-fateha..

6. isu di perak tak selesai2....
aku tak faham isu di perak...sampai sekarang tak selesai2...walaupun mahkamah dah mengesahkan adun BN yang di gantung oleh si sivakumar tue tak sah...dan speker dun perak tak de kuasa utk menggantung sape2 pun....hu3 buat malu jek...berangan kuasa melebihi sultan...he3 skrg nie...BN nak buat usul undi tidak percaya kat sivakumar berangan berkuasa sangat nie...ambik ko...! lepas tue kan...DAP nak buat perasmian kat pokok demokrasi yang dorang pernah bersidang dulu...he3 kelakar lak aku rasa...

7. isu selesama babi...
memang kalau dah nama dia binatang haram...tetap jugak menyusahkan sampai ke mati....kini selepas isu selesama burung hampir senyap...selesama babi pulak datang....matilah....kena bersiap2 sedia nie....tak tau la lepas nie selesema apa pulak...nie la petanda dunia dah na kiamat...macam2 penyakit2 pelik datang...hu3

8.perlantikan pengerusi perhubungan negeri umno...
ya...sangat menarik buat aku...bila selangor di ketuai najib,kedah diketuai shafie,penang di ketuai ahmad zahidi,terengganu diketuai hishamuddin,wilayak persekutuan muhyidin...mungkin ni adalah satu rombakan yang cukup besar bila ada bukan nak jati negeri tersebut mengetuai...ye benda nie sebenarnya tak payah jadi isu pun...tapi sah2 la anak2 jati negeri tersebut akan terasa...mcm la dorang tak leh memimpin umno bahagian negeri dorang kan...bagi aku adalah sewajarnya pemimpin dalam negeri itu sendri yg mengetuai dan bukannya pemimpin dari negeri lain...ini menunjukkan bahawa ada pergolakan yang berlaku di setiap negeri2 nie...yang najib rasa lebih baik memilih pemimpin2 ini kerana mungkin dapat meredakan isu yg berlaku skrg...tapi bukankah ini seperti memberitahu pembangkang bahawa ada sesuatu yg berlaku ke tas negeri tersebut sehinggakan pemimpin dari negeri lain yang menjadi ketua UMNO...cthnya isu shafiee mengetuai umno kedah....tak ke terkilan orang kedah...hu3 apa2 pun...aku rasa tindakan najib nie ada baiknya juga...

9.pertandingan cipta lagu 1 malaysia...
wah hebat...NGO telah menganjurkan satu pertandingan utk mencipta lagu 1 malaysia...gigih menyahut seruan najib....he3 mcm mana la bunyi lagu tu nanti ek...

10.proton exora...
proton telah pun melancarkan proton terbaru mereka iaitu proton exora iaitu proton mpv.....boleh tahan gak la...sedap mata memandang...satu usaha yang bagus...dari proton walaupun suasana ekonomi di msia tak berapa bagus....semoga terus cemerlang...sape penasihat proton ek...he3

11.oiam3 sampai kemuncaknya...
yeah...oiam3 sudah sampai kemuncaknya....adakah 3 atau 2 finalis...itu kita tak tau...apa yang ptg 3 finalis tersebut ialah esther,tomok dan juga aweera....semoga mereka berjaya menggengam 1juta....harap2 esther menang he3 terkilan gak amylea tak ke final...hu3

12.KEMUNCAK AIM 16 ...
KEMUNCAK AIM 16 akan berlangsung pada 2 mei pada pukul 8.30mlm...siapakan yang terbaik di kalangan terbaik...kita nantikan...





ok...tue je berita2 yang menarik aku...katanya....he3 gigih update kan...hahaha lepas gian bloging....

til d end...

tamat: Tahun 2

Assalamulaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin

apa khabar?
semoga anda semua sihat2 hendaknya...
syukur kehadrat ilahi...
dengan limpah kurnianya...
kita masih berdiri dan menghirup udara segar di buminya....

seperti yang telah aku janjikan...
aku telahpun tamat pengajian secara langsung setelah habis menduduki peperiksaan kertas teakhir pada petang tadi...alhamdulillah...
aku dapat juga menempuhi kelima-lima paper exam aku dengan tenang...(tenang la sgt hu3)
maka dengan berakhirnya paper ptg td...
aku boleh lah menymbung sesi blogging aku...
yeah...
rindu banget sama alif ba ta DUNIAKU...hu3
rasa gatal sgt tangan nak menaip...

semasa aku dalam pantang nie la...
byk giler idea2 yg kuat utk aku update blog...
tention jek...
buat aku tak sabar nak update blog...
tapi bila dah start bloging nie...
penatlah aku nak perah otak cari cerita2 nak update...
yer la...
kita nie kalau berbloging tak leh main tulis jek...
tak pasal2 ada yg kena ISA gak kan...hu3

sepanjang minggu peperiksaan ini...
banyak mengajar aku akan erti berusaha....
berusaha dari awal bukannya berusaha pada saat2 akhir...
kali ini aku memang menggunakan teknik belajar 'last minute'
entah la...tetiba lak aku mcm mls nak study bila ada masa2 senggang...
bila esok nak exam...
barulah aku study sampai ke pagi....
gila memang gila...

tapi syukur gak...
sebab sepanjang peperiksaan nie..
tak de lagi yang aku rasa jawap paper entah apa2...
yang penting kebanyakan paper aku jawab dengan penuh...
especially paper TOS...
tapi tak tau betul ke tak kan...he3
tapi memang cuak gak paper tue...
yer la...paper repeat...
mau taknya kena repeat skali lagi klu fail...
sumpah tak nak aku repeat bt kali ke-3...hu3
sebenarnya...
cuak gak nak tgk result sem nie....
yer la...
sem nie aku sangat malas...
di tambah dengan rasa nak berhenti belajarkan....
semuanya di pengaharui oleh romet aku (oppss...fire jap...) he3
nasib baiklah aku ingat family aku...
semangat tue datang balik la...

dan korang nak tau....
paper last tadi aku jawab dengan sangat bahagia...
walaupun aku tak de la jawab dengan betul dan tepat....
tapi aku baru sedar...
yang otak aku nie...
lebih sesuai utk subjek2 yg hanya perlukan pembacaan semata2...
berbanding subjek2 kira...
bayangkan...paper td aku study last minute...
tapi nasib baik leh jawab gak...
apa lagi...sesi goreng mengoreng la...
memang sedap~ he3

ehmmm...
aku tak tau nak tulis pe nie...
nie pun br bgn dr tidor ptg...
tgh mamai2...terus capai laptop aku...
update blog katanya....he3
memang adicted giler aku nie dgn bloging...
lagi pun mesti ada antara korang yang selalu bertanya...
bila la aku nak update blog nie kan...
ok2...
sebab tue aku pun gigih gak utk update walaupun entri nie aku rasa aku merapu je...
at least ada gak la yg aku update kan...
dpd tak de...

ok la...
sampai sini jek...
jap lagi update lagi k...he3




p/s: bahagia giler exam dah habis...god luck utk bdk2 batch aku yang amik subjek RC 1....he3 aku amik time short nanti...hu3

Saturday, April 18, 2009

final exam.



Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin



untuk pengetahuan anda semua...
nex week adalah hari penting untuk alif ba ta...
kerana nex week bermulanya peperiksaan akhir untuk tahun 2 sem 2...
maka untuk pengetahuan anda semua...
dengan rasa berat hati...
mungkin alif ba ta akan berehat selama 2 week...
sepanjang waktu alif ba ta dalam peperiksaan...
supaya waktu2 aku tidak terganggu dengan blogging...
memandangkan study week nie aku rajin giler update blog...hu3
ok...
good luck utk semua rakan2 d luar sana...
semoga kejayaan sentiasa berada di sisi kita...

buat budak2 UMP...
sabor je la walaupun keadaan tiada air di saat2 nak exam nie...
biasa la tue...
sumpahan KUKTEM masih membelenggu...
bagi yg dah senior...(aku tak senior sgt la)
mesti dah biasa keadaan mcm nie...
buat junior...anggap ianya suatu cabaran...
aku pun tak faham dgn dgn jabatan air pahang nie...
teruk sgt sistem perpaipan dorang...
hari tue kata dah tambah & baiki pam apa la segala...
tgk2...masalah tiada air tetap berlaku...
aku pun xfaham...
nak kata punca air kat pahang nie sikit...
menipu la kan..
lain la kalau melaka ke...
N.9 ke...
perlis ke...
boleh la di maafkan sikit...
nie negeri pahang yang besar...
pun ada masalah air...
nie la masalahnya bila ada yang bekerja makan gaji rakyat je...
sudah2 la tue berada di atas...
bukannya negeri pahang nie maju pun...
terengganu yang org kata antara negeri termiskin tue pun leh dapat title bandaraya...
kuantan? tak dapat lagi sampai sekarang...buat malu jek...
sory kalau terkutuk lebih2...
yer..negeri kelahiran aku pun tak maju...tersenarai dalam negeri termiskin...
tapi memalukan la sebuah negeri besar di semenanjung nie...
sepatutnya boleh jadi negeri yang terkaya...
dan termaju...

dan lagi satu...
pihak UMP nie punn satu...
macam tiada inisiatif lain supaya masalah2 begini tak akan menggangu pelajar lagi2 ketika waktu2 genting nak exam nie...
selalu bagi alasan klise kata 'Oleh kerana UMP terletak di kawasan yang paling hujung sekali dalam sistem retikulasi bekalan air Loji Air Felda Lepar Hilir, UMP adalah lokasi terakhir menerima bekalan air. Diharap semua warga UMP supaya dapat bersabar dan berjimat cermat dalam menggunakan air yang ada. .."

ayat yg selalu di guna bila ketiadaan air...
naik menyampah aku...hu3
sepatutnya pihak pengurusan melakukan sesuatu agar bila masalah ni timbul...ianya tidak akan menyebabkan pelajar2 UMP terasa tidak selesa...
inisiatif apa? itu yang kita tidak tahu...anda fikir la sendiri...he3
mmg la ada tangki2 yg di sediakan...mencukupi ke kaedahnya?
ehmmm....apa kata suruh bdk civil ke reka something yang boleh recycle air2 yg telah di bazirkan oleh student2 UMP nie...at least bila tiada air...boleh la guna teknologi nie...ala2 singapore...kata bdk engineering...hu3 pe dah...

ok...titik...
kembali kepada tajuk entri aku...


ini adalah jadual exam alif ba ta...

TRAFFIC ENGINEERING
DATE: 20 APRIL 2009
TIME: 2.30-4.30PM

ENGINEERING ECONOMICS
DATE:21 APRIL 2009
TIME: 9.00-11.00AM

THEORY OF STRUCTURE
DATE: 24APRIL 2009
TIME:9.00AM-12.00PM

HYDARULICS
DATE: 27 APRIL 2009
TIME : 9.00AM-12.00PM

LAW OF CONTRACT & ESTIMATION
DATE: 29 APRIL 2009
TIME : 2.30-4.30PM


wish me god luck k...expecially paper T.O.S yang aku amik bt kali ke-2 he3 harap2 kali nie lulus....amin...

memandang ini entri terakhir utk 2 week yg mendatang...sebelum tue aku nak wish apy bufday to my brother n my frend...he3

semoga panjang umur n murah rezeki....semoga bahagia hendaknya...


abg aku...mhd.taufik bin mapplati




amiruddin fadzli...my frends..


til d end...
alif ba ta






alif ba ta: USAHA + DOA = KEJAYAAN
gambar di atas jangan di kutuk k...gambar seorang mahasiswa yang cute banget....hahahaha kalau aku berisi sikit lagi mesti ramai yg gila kat aku...lalalala~

Friday, April 17, 2009

b.a.r.a...



tuhan....
barakan hatiku yang kian suram...

tanpa nyala mencari erti kehidupan..

usah biar jalan jalan ini kelam...

hingga ku buta dalam terang...


tuhan...

barakan hatiku yang kian debu...

kerana aku semakin lemah...

tanpa obor penyuluh kehidupan...

usah biarkan jalan jalan ini pincang...

terpesong dari simpang...


tuhan...

hanya padamu aku meminta...

beriku kekuatan...

dalam menjalani perjuangan yang semakin hampir...

agar aku tidak tewas dalam pertempuran itu nanti...


tuhan...

perjuangan itu sungguh bermakna...


buat diriku...
darinya
penentu siapa aku
detik yang mendatang...





alif ba ta: persiapan aku masih belum cukup kuat...untuk aku menempuh perjuangan itu...hu3 tuhan...berikan aku kekuatan...hari ini,esok & selamanya...

Thursday, April 16, 2009

aku seorang jurutera?


wajah seorang bakal jurutera terpaksa...ha3


Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari anda lebih baik daripada semalam...amin...



pasti ramai di antara kita terutamnya pelajar2 IPT tgh busy untuk menghadapi peperiksaan yang bakal menjelma dan akan tiba hanya beberapa hari saja lagi...

seperti biasa...aku juga tidak terkecuali....kerana aku seorang student...ya...aku seorang student IPTA...hu3 sekejap saja masa berlalu...ingatan berada di sekolah masih segar dalam ingatan aku..rupa2nya aku berada di fasa terkahir dalam pelajaran aku (meskipun aku tahu belajar itu sepanjang hayat)...kerana selepas ini aku akan melalui fasa sebagai seorang pekerja...hu3

tahun depan aku dah masuk tahun 3...dan sehingga sekarang aku rasa entah apa yang aku sudah pelajari...inilah masalahnya jika kita belajar sesuatu yang tidak kita sukai...bahananya diri kita yang merana...lagi2 insan2 yg seperti aku...belajar mengenai engineering yang tidak pernah terlintas dalam fikiran untuk pelajari bidang ini...hu3 aku ingat aku seorang saja yang merungut belajar dalam bidang nie...rupanya aku ada juga kawan sama batch dgn aku yang merungut kerana terpaksa belajar bidang civil engineering nie...(kan cekodok pisang & gracyiena)..walaupun orang kata civil engineering nie lagi senang berbanding bidang2 engineering yang lain...tapi orang kata kalau tak minat tue..memang susah la...hu3 sekarang nie pun aku belajar kerana parents aku yang memberi harapan tinggi terhadap aku...

skarang nie kat UMP tgh study week...aku mcm biasa la..sehingga ke hari khamis nie pun...aku masih boleh membuang masa dgn blogging...tak mula lagi study sedangkan minggu depan paper first aku hari isnin....hu3 slumber jek...tak pe paper isnin traffic engineering....boleh la jugak paper tue nanti...harap2 leh jawab....tapi yg ku cuaknya ialah paper esoknya iaitu eng.economic yg merepek...benci btol subject nie...pasrah je aku...ehmmm...kena study nie subject nie skrg jugak...

tapi kan...bila aku fikir balik...sebenarnya bukannya aku tak boleh belajar bidang nie...cuma kadang2 aku nie sengaja je memalaskan diri aku...kakak aku selalu nasihatkan aku..supaya semangat belajar...tapi aku selalu lupa...entahlah...mungkin aku terlalu kecewa kot sebab tak dapat belajar bidang yang aku minat...or bidang yang memang ngam dengan hati aku...terkdang tue...aku rasa mcm menyiksa diri je belajar pasal engineering nie...

statement yang paling aku tak leh blah kawan sekelas aku bagi kan...bila dorang kata "pe ke lembab nya ko nie jumain"...lepas tue aku apa lagi bagi statement balik..."aku bukannya nak jadi engineer pun..." terus member aku tue senyap...hu3 aku tahu dia bergurau dgn aku...aku pun bknnya nak amik hati pun...tapi bila aku tengok kawan2 aku nie yg pandai2...jeles gak dalam hati...tapi nak buat mcm mn kan...minat tue tak de...dan sehingga skrg aku tak pernah nak putus asa utk menaikkan minat aku terhadap bidang nie...walaupun semangat tue datang sekejap je...at least ada la juga kan...hu3

so...baru2 nie aku kena buat project building supervision 2...jadi kitorang kena cari project mana2 construction...so group aku pun pilih construction site kat depan UMP...project tue nak buat kedai pejabat...tapi UMP akan sewa utk di jadikan KEDIAMAN KE 4 UMP...so contractor tue pun dah ubah suai jadi kediaman dah pun...tapi memang tak bes la kalau kitorang kena pindah sana...hu3 tak bes pun...kat KK2 nie lagi heaven...harap2 junior yg pergi sana...untuk pengetahuan budak UMP...bilik kat kk4 tue besar..so sah2 la mungkin ada 6 or 8 org dlm satu bilik...ko nak? sah2 la tak nak kan...hu3 tapi itu just pemerhatian aku...sebab bilik dia memang besar...tak kan la dia nak letak 4 org je kan...bapak selesa....

aku dengan aizat pun pergi la construction site tue...aku yg ajak aizat..sebab part aku dalam projek tue kena buat FINISHING...time awal2 tue dia tak buat lagi part finishing tue..so selagi ada masa sebelum hantar project nie keseokannya (waktu study week ok...sabar je membusy kan kitorg tiem study week hu3)...aku dgn aizat pun pergi site construction tue utk tangkap gambar apa2 yg patut...dan kitorg sgt bertuah sebab org yg bawa kitorg round tempat tue adalah bekas student UMP gak..kiranya senior aku lah...nama dia abg fakhruddin...abang nie mmg suporting giler...byk gak la dia bagi nasihat dan tips....dia keje kat situ sbg project engineer...

tapi kan...aku tengok suasana kerja kat site tue mmg tak sesuai dgn aku....tak dapat nak bayangkan bila aku betul2 jadi engineer nanti....hu3 korang pun tau la kan sape yg ada kat construction site...mat indonnya,mat bangla...myanmar...dan sewaktu dgnnya...lepas tue kerja dgn org2 yg ptgkan diri sendiri dan wang tak ckp lagi...mesti aku boleh jadi giler...khua3

abang tue kata...yang penting minat...betul gak..minat boleh mengatasi segalanya...betul x?

ehmmm...lepas balik daripada site construction tue..tetiba je semangat tue datang balik...rasa semangat tue nak belajar melonjak2...he3 (yerla tue..tapi tetap membazirkan masa dgn blog...he3)

sebab aku selalu nasihatkan diri sendiri...apa yang di takdirkan ke atas kita tue sebenarnya itulah yg terbaik untuk kita...dan ALLAH tak kan tururnkan sesuatu kepada kita jika kita tak mampu utk menghadapinya....

so kat bawah nie la sedikit gambar...




ada rupa2 engineer x? he3
berlatar belakangkan bakal KK4...


aku dgn abg fakhruddin...ko tgk betapa setianya dgn UMP...
still guna jaket fakulti lagi...he3


nie la mamat bernama aizat yg byk berjasa kat aku...
tq aizat coz sudi jadi 'driver' aku ke kuliah...he3



ok la semua...aku rasa sudah masanya aku pergi study...lagi pun aku tak siapkan lagi assgmnet THEORY OF STRUCTURE yang lecture aku suru bt...5% tue.....hu3

til d end...
alif ba ta...






alif ba ta: biarkan masa menentukan aku menjadi apa? apa yg penting aku menjadi someone yang berguna pada family dan insan yang aku sayang....he3

akan tiba...

Alif oiam-Akan Tiba

Hey hati ku..
Selalu
mendambakan cinta namun tak kunjung tiba

Hatimu itu
Seperti apa yg ku mahu selama ini

Am Em
Ertikanlah pagi ku yg kaku tanpa kamu

C/o
Kau ku cinta
Engkaulah yg ku puja
Tertunggu selama ini takku jumpa
Dgn mu ku di lamun indah
Ku harap cinta akan tiba di hati kita..

Lihat kamu
Tak ku sedari
Waktu dh mulai tinggalkan ku

Kau kau kau
Buatku lupa mengapa ku disini pada mulanya..

Ertikanlah malam ku yg sayu dingin tanpamu

Setiap hari bersama mu
Ku ingin selalu dekatmu
Ku hitung saat dan waktu
Hingga hari esok kembali lagi


salam...
aku suka gila lagu nie...
tetiba aku minat lagu nie...
padahal awal2 dgr xde la sgt...
bila dengar balik...
mmg best...
di tambah dgn feling2 'perasan cinta' aku kan...
mmg angau aku di buatnya...he3
lagu nie music dia mmg 'seksi'....
buat aku dgr byk kali pun tak muak...
lagu ni aku tujukan utk DIA...
: )

klik sini kalau nak download....




alif ba ta: amylea bt kan satu lagi mcm nie utk aku...he3

Wednesday, April 15, 2009

penyu oh penyu...!



Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin


sejak kebelakangan ini aku tertarik dengan apa yang berlaku ke atas politik malaysia...
entah mengapa...
tapi aku sekadar ambil tahu sedikit...
tak nak ambil tahu banyak sangat...
buat pening kepala aku jek...
sekadar ambil tahu utk mengupdatekan fakta2 politik di kepala...
so klu berdebat pasal usul politik nanti senang la sikit...he3

entah mengapa...
aku sangat tertarik situasi politik di terengganu skrg...
Perak pun tak selesai2 lagi isunya...
timbul pula isu terbaru di terengganu...
iaitu isu undi tidak percaya terhadap MB
dan juga ugutan bunuh kepada 3 adun...

rentetan daripada itu...
10 adun tidak menghadari sidang persidangan dewan undangan negeri yang masuk hari kedua ketika itu...
mereka semua di katakan tidak hadir di percayai akibat daripada ugutan sms keatas 3 adun terbabit....

respon dato najib cukup mudah...
"ini bukan krisis besar"

pitam kejap aku dengar statment dato najib...
kes ugut bunuh dan undi tak percaya bukan krisis besar...
aiyoo...
krisis nie boleh jadi isu besar mcm perak gak kang klu tak di selesaikan awal2...
statement jahat aku pulak: ke najib anggap benda2 bunuh nie perkara biasa bagi beliau? hu3

tapi kan...
perasan atau tak...
time MB trganu nie jadi MB
kecoh gak tak setuju beliau jadi MB...
so bila naik PM baru...
timbul balik isu tak nak beliau jadi MB...
apa semua nie...?
apa ada dalang di sebalik semua ini...
adakah dari luar atau ada gunting dalam lipatan...?
atau...
datuk ahmad nie...
tak bagus jadi MB?
oppsss sory...bukan memfitnah...
Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Terengganu, Datuk Rosol Wahid berkata,yang MB ahmad...tidak begitu mesra dgn rakyat berbanding MB sebelumnya iaitu iaitu idris jusoh...
tapi orang kata jangan cepat percaya cakap org...
selagi kesahihan belum di depan mata...hu3


ehmmm...
walau apa pun yang terjadi...
sebagai orang yg bijak pandai dan di beri kepercayaan oleh rakyat...
maka selesaikanlah masalah ini dengan cepat jika betul ianya hanya krisis yang kecil...
jangan sampai melarat baru duk sibuk nak masuk campur...
tak pasal2...
sekejap je la merasa duk kat kerusi tue...
tak sempat nak panas buntut...he3

tapi sidang ketiga persidangan semalam sudah kembali penuh...
bagusla...

ok la...
aku berdoa agar politik malaysia kembali aman...
xtau la mcm mana nak capai Wawasan 2020 jika perkara sebegini jadi tumpuan utama...sedangkan banyak lagi agenda lain yang harus di lakukan demi rakyat yang tercinta...

till d end...
alif ba ta...





alif ba ta:
dengar cite...perlis pun ada masalah gak dalam kalangan umno...hu3 pe nak jadi lah....

SUARA...


sesungguhnya suara itu tak bisa diredam
mulut bisa dibungkam
namun siapa mampu menghentikan nyanyian bimbang
dan pertanyaan-pertanyaan dari lidah jiwaku

suara-suara itu tak bisa dipenjarakan
di sana bersemayam kemerdekaan
apabila engkau memaksa diam
aku siapkan untukmu: pemberontakan!

sesungguhnya suara itu bukan perampok
yang ingin merayah hartamu
ia ingin bicara
mengapa kau kokang senjata
dan gemetar ketika suara-suara itu
menuntut keadilan?

sesungguhnya suara itu akan menjadi kata
ialah yang mengajari aku bertanya
dan pada akhirnya tidak bisa tidak
engkau harus menjawabnya
apabila engkau tetap bertahan
aku akan memburumu seperti kutukan


by

Wiji Thukul




alif ba ta: terima kasih buat wahyudimy yang memperkenalkan aku pencipta sajak ini meski aku tidak bertemu dengannya...tapi apa yang paling penting aku menemui sajak beliau...indah..buat aku terpukau...sajak ini aku tujukan buat pencinta 'demokrasi'...terutama sekali blogger2 di luar sana...teruslah bersuara...jika itu mahumu....siapa kata kata2 tidak setajam pisau...ia mampu buat kau jatuh tersungkur...awas....!!!

Tuesday, April 14, 2009

bebaskan aku terbang...




buat apa ada sayap
jika aku tidak bisa terbang

bebas di udara...

apa yang kau mahu?


hanya duduk diam

di bawah tempurung

ah! tidak...
aku bukan begitu...

kita bukan di zaman hamba abdi

menurut saja...

apa yang kau mahu...

jahilnya kau...
menidakkan sesuatu yang sudah ada...


bebaskan aku terbang...
seperti mereka...


kerna
aku punya hak!
untuk terbang...




alif ba ta: mengapa harus ada 'penjara' ciptaan manusia....hu3

L.O.V.E CARAMEL


aku suka makan caramel....
sebab dia sangat sedap...
dan paling sedap...
bila ada orang yang bagi kat kita...he3

bestnya kalau dapat maka setiap hari...
mesti aku tersenyum je memanjang ha3...

i love caramel...
anyone nak bagi kat aku...?
tapi tak nak yang beli...
kalau boleh orang yang nak bagi tue..
kena buat sendiri...
merasa la gak 'air tangan' korang kan..
patung cendana ada hajat nak bg kat i ke?
or P.M.J yang ganas lagi brutal nak buat special utk aq?
ataupun vidadari dr kayangan yg berhajat nak botakkan kepalanya ke...he3

apa2 pun...
thankz tuk orang yg bagi aku caramel br2 nie...
sedap sgt...
tapi letak telor byk sgt...hu3
tapi still sedap...
sebab org tu yg buat sendiri...he3





alif ba ta: tq so much...i l.o.v.e caramel ...he3 habis aq makan sendiri...lalalala

penari wanita UMP....

Assalamualaikum & salam sejahtera....
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin


untuk pengetahuan anda semua...
kali ini aku nak memperkenalkan kat korang...
barisan2 penari UMP...

buat pertama kalinya...
UMP telah membuat dasar terbuka di bawah kepimpinan...
dato' NC yang baru....
iaitu.. YH DATO' PROFESOR DR. DAING MOHD NASIR BIN DAING IBRAHIM
untuk membenarkan pelajar wanita menari....hu3

so untuk persembahan pertama mereka...
dorang kena buat persembahan...
untuk MAJLIS ANUGERAH MASUM 2008...
kat MS GARDEN HOTEL,KUANTAN
2 week lepas....
tak ingat tarikh dia...he3

kat bawah nie adalah gambar2...
malas nak cite byk...





penari-penari lelaki yg buat persembahan malam tue...



nie la dia barisan2 penari2 wanita UMP....

tgh duk lepak kat bilik sambil tgk Majalah 3
cite pasal sg.lembing...he3


aq n tito...
mcm mat saleh pakai baju pahlawan melayu...he3
kembang semerbak the cactus...


aza...senyum... : )


nie nurul....aq paling suka gambar nie...
sebab aku yg tangkap...he3


tgh menunggu V.I.P


nurul,aq n nadia..


siapa kata student2 engineering tak lawa...
lawa pe dorg nie...he3


untuk persembahan kali nie...
aku tak buat persembahan pun...hu3
just jadi photografer n jurucamera jek...
sabor je la...
mmg letih gak...
penat ok nak tangkap video...
lenguh tangan aku...
lepas nie aku lebih rela...
menari daripada jadi tangkap video dorg...

tapi kan...
aku sangat kagum dengan bdk2 pompuan nie...
cantik sgt dorang kat atas pentas....
menari pun tak ketara salah step...
tak mcm bdk laki...(oppps fire jap)
cuma bdk pompuan nie kena lebih lembut lagi la nak menari lain kali...
wah..tetiba bg komen he3

ok lah...
semoga kumpulan tarian kencana pawana UMP akan terus berkembang...
dan maju lagi....


tilll de end...
alif ba ta...





alif ba ta: ehmmm..lepas nie mesti kuota makin sikit utk bdk laki menari time ada pertandingan kelak...sebab bdk pompuan dah ada...hu3

Monday, April 13, 2009

TAHNIAH PEMENANG ABPBH 2008!!!


Assalamualikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam..amin...

semua sudah pun terjawab...bintang paling popular utk tahun 2008 telah di sandang oleh NABIL LU PIKIR LA SENDIRI...

TAHNIAH aku ucapkan...dan sememangnya nabil selayaknya utk menang...kerana hasil usahanya yang keras dan gigih dalam industri hiburan kita pada tahun lepas...

tak lupa juga buat semua pemenang yang lain...semoga anugerah ini dapat memberi semangat lagi utk anda semua berkarya...tahniah...

di bawah adalah senarai nama pemenang....




Bintang Paling Popular

Nabil

Pengacara TV Lelaki Popular
Aznil Hj Nawawi

Pengacara TV Wanita Popular
Fara Fauzana

Penyampai Radio Lelaki Popular
Faizal Ismail

Penyampai Radio Wanita Popular
Fara Fauzana

Penyanyi Artis Nasyid Popular
Rabbani

Artis Komedi Lelaki Popular
Nabil

Artis Komedi Wanita Popular
Noorkhiriah

Artis Baru Lelaki Popular
Nabil

Artis Baru Wanita Popular
Stacy

Pelakon TV Lelaki Popular
Rosyam Nor

Pelakon TV Wanita Popular
Dynas

Penyanyi Berkumpulan/Duo Popular
Meet Uncle Hussein

Penyanyi Lelaki Popular
Mawi

Penyanyi Wanita Popular
Datuk Siti Nurhaliza

Pelakon Filem Lelaki Popular
Que Haidar

Pelakon Filem Wanita Popular
Maya Karin

Pencapaian Sepanjang Hayat
Jamal Abdillah



dan apa yang pasti...pemenang2 pada tahun ini tiada banyak perubahan...tahniah buat mereka yang masih kekal dalam senarai pemenang....!

tahniah buat Que haidar yang berjaya memenangi artis pelakon lelaki popular...tahniah juga buat MUH yang berjaya menang dalam artis duo/berkumpulan popular...kerana saingan2 sangat sengit....

dan tak lupa buat penerima pencapaian sepanjang hayat iaitu jamal abdillah....tahniah...




alif ba ta: popular tak semestinya hebat dan bagus...tapi aku rasa statement tue utk pemenang2 pada tahun 2008 tak sesuai...sebab kesemua pemenang yang menang pada tahun 2008 ini adalah mereka2 yg selayaknya dapat...kerana mereka sangat gigih dalam mewarnai dunia seni malaysia kini...teruskan usaha anda semua....!

Sunday, April 12, 2009

PPSMI di mansuhkan???!!

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin



MENTERI PELAJARAN MALAYSIA

Tan Sri Muhyiddin Yassin



+

TIMBALAN MENTERI PELAJARAN


Dr Mohd Puad Zarkashi



dengar cerita...mereka2 ini adalah salah seorang yang menyuruh agar PPSMI di kaji semula....
aku dengar cerita la...aku tak tahu la ianya fitnah ataupun sekadar cerita2 palsu sahaja...aku bukannya bergosip walaupun aku suka bergosip...lalalala~

jika benar apa yang di kata...
harap-harap...
akan adalah perubahan yang akan berlaku,...
akan ada sinar cahaya untuk mereka yang memperjuangkan bahasa ibunda tercinta...
setidak2nya...
tak sia2 'memenatkan' diri berhimpun di jalanan...
demi bahasa ibunda tercinta...
demi masa depan anak bangsa...

dan
tan sri muhyiddin harus mengambil tindakan segera...
keatas PPSMI ini...
aku rasa...
tak perlu kaji sampai bertahun2 PPSMI ini...
tengok je samada ianya berkesan ataupun tidak...
jika nak teruskan untuk beberapa tahun...
cakap awal2...
jangan buat 'delay' keputusan PPSMI ini...
kerana ianya penting...
untuk ANAK BANGSA kita...

jangan ambil mudah perkara ILMU...
jangan kerana mengejar sesuatu yang tak pasti lagi dapat...
tengok2...yang di kendong pula berciciran...
akhirnya...
beranak pinak lah ANAk2 BANGSA kebodohan...
'merempit' mencari kehidupan..
pada bumi tumpah darah tercinta...

apa yang pasti...
jika benar najib akan menjadikan TUN DR.M sbg penasihat dia...
maknanya...
sudah pasti...
PPSMI akan tetap di teruskan...
sudah tentulah Tun M akan menasihatkan beliau agar tidak memansuhkan PPSMI nie...
meskipun bukan di bawah kementerian beliau...
tetapi Najib adalah PM...
jika kerajaan Najib di bayangi Tun M...
maka sudah pasti apabila beliau kata YA...
maka YA la jawabnya....
tiada bantahan...!

dan apa yang memelikkan aku...
mengapa najib meletakkan kementerian Pelajaran
di bawah Tan sri muhyiddin...
alangkah baiknya...
jika beliau memilih mereka2
yang lebih layak dan berpendidikan tinggi..
bukan merendahkan Muhyiddin..
tapi itu lebih molek org kata...
memandangkan situasi pendidikan di Malaysia yang agak 'genting' ketika ini...
tapi jika anda semua perasan...
kesemua mereka2 yg pernah menjadi PM...
kesemua mereka pernah menjaga kementerian pelajaran ini...
so...
mungkin ini juga salah satu sebab mengapa Muhyiddin di pilih menjadi menteri pelajaran...
sepertinya kementerian ini yang 'mengajar' utk jadi PM...
agaknya...
tapi melihat kepada kelulusan Tan Sri Muhyiddin...
boleh tahan gak..
Lulusan Sarjana Muda Ekonomi dan Pengajian Melayu UM...
yang menariknya...kelulusan pengajian melayu tue...
sepertinya aku yakin apa yang beliau harus lakukan...
terhadap PPSMI ini...
jika benar beliau mengaplikasikan apa yang beliau pernah belajar...

ehmmm...
apapun...
sama-samalah kita berdoa...
agar PPSMI ini akan ada jalan penyelesaiannya...
agar semua pihak selesa dan bersetuju dengan apa jua keputusan yang akan mendatang...




alif ba ta: PPSMI harus di kaji dengan mengambil kira semua pihak...bukan hanya sekadar pemikiran dan wawasan seseorang semata2...ini tentang ANAK BANGSA...dan bukan semua mentaliti ANAK BANGSA sama..itu yang harus kita fikirkan...

Saturday, April 11, 2009

najib di bayangi mahathir


gambar ini aku ambil dari blog anti-mahathir...
PERINGATAN: aku bukan anti-mahathir
gambar ini saja aku selitkan...
harap maklum...!



Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin


sudah genap seminggu najib jadi PM ke-6 MALAYSIA...
dan beliau pun telah menyenaraikan KABINET RAKYAT beliau...
ramai yang menganggap ianya positif
namun ada juga yang tidak menyetujuinya...
biasalah...
bak kata najib...
bukan senang nak memuaskan hati orang...
betul juga....
tak semua yang kita buat orang akan suka 100%
normal la tue...

dan apa yang menarik perhatian aku ialah...
ramai di kalangan penganalisis politik mengatakan...
kepimpinan najib akan di bayangi tun. dr.M...
ini bermakna zaman 'kezaliman' tun dr.M akan berulang lagi...
apabila najib akan melantik tun dr.M menjadi penasihat secara rasmi dan tidak rasmi

bagi aku pulak...
tak kesah la di bayangi ataupun tidak...
apa yang paling penting rakyat di utamakan...
seperti apa yang di janjikan oleh dato' najib...

tapi yang peliknya...
kesian tun pak lah...
seperti di lupakan oleh dato' najib sendiri...
yang mana dato' najib lebih banyak di lihat 'bersama' dengan tun dr.M berbanding tun pak lah...
jika dulu ketika jadi TPM...
bukan main lagi...
ikut je tun pak lah cakap apa...
yer la...
mesti la ketika dia jd TPM..
kena ikut je apa tun pak lah buat...
sebab kalau dia lebih2...
tak pasal jadi mcm TPM di bawah Tun dr.M dulu...
xsempat nak merasa jadi PM....hu3

dan apa yang menariknya...
ketika pengumuman 'kabinet rakyat' (aku tak tau la apa yg rakyatnya)
anak tun dr.M tersenarai dalam kabinet...
tetapi ketua pemuda UMNO
iaitu menantu tun pak lah...
tidak pula tersenarai....
keadaan ini menyebabkan...
ada suara2 sumbang & jahat...mengatakan seperti ada 'kontrak' yang terjalin di antara tun. dr M dengan dato' najib...
tapi bagi aku...ala biasalah tue...
yang layak dan 'bersih' akan di pilih...
yang 'tak bersih' & tak layak...
nasiblah...

dan yang menarik perhatian aku ialah...
tindakan najib yang di lihat lebih mengutamakan tun dr.m seperti menunjukkan yang ketika bersama pak lah dulu...beliau sebenarnya tidak berapa suka akan kepimpinan pak lah...
ialah...sepatutnya...najib tidak terlalu mengutamakan tun dr.m...
sebagai seorang pemimpin yang adil...
beliau perlu utk meminta pandangan pak lah juga(walaupun pandangannya tak boleh pakai)
sekurang2nya...najib tidak di lihat terlalu menyisihkan tun pak lah...
kesian dia....hu3

dan jika benarlah najib akan melantik tun dr.M sebagai penasihat secara rasmi ataupun tidak
apa yang paling penting ialah...
najib hanya perlu mengambil apa yang di nasihatkan sebagai suatu pandangan dan tidak terlalu mengikut 100% apa yang di berikan oleh tun dr.M..
bukan apa...
segala apa yang di lakukan oleh dato' najib selepas ini adalah di bawah t/jawab beliau...
dan apabila berlaku sesuatu yang tidak di ingini...
pasti beliau yang akan di salahkan...
bukan tun dr.M....
bukan setakat itu sahaja...
takut2 nanti...
dato' najib di katakan PM yang tidak pandai untuk membuat keputusan dengan sendiri seperti apa yang telah di lakukan oleh Tun Pak Lah sebelum ini...hu3
nanti nama dato' najib juga yang buruk...
walaupun nama beliau skrg dah pun buruk akibat kes yang beliau sendiri cuba lari2 anak dan tidak mahu menyelesaikannya dan membersihkan nama beliau daripada terus di kaitkan...
dan dato' najib harus sedar akan situasi beliau sekarang...
seluruh dunia sudah mengeji beliau dan masih mengaitkan beliau dengan al-tantuya...
dan bagaimana...negara2 di luar sana..
mahu mengagumi beliau sebagai seorang pemimpin?
jika beliau sendiri tidak mahu membersihkan nama beliau...
sebagai rakyat malaysia...

aku juga turut malu jika di katakan...
PERDANA MENTERI MALAYSIA PEMBUNUH!!!...
ini bukan memfitnah...!
masalahnya sekarang...dato najib harus membersihkan diri beliau daripada masalah ini walaupun jika benar2 beliau tidak ada kaitan dengan isu ini...
jika BENAR...tunjukkan yang beliau benar...!

dan perkara ini juga lah...
yang menyebabkan keyakinan rakyat masih kurang terhadap kerajaan BN...
dan takutkan nanti...
PRU13...
ada semboyan "selamat tinggal BN" berkumandang...
pasti aku antara yang mendendangkannya...

tapi...
aku sangat berharap...
dato' najib akan menjalankan tugas beliau dengan penuh dedikasi...
agar rakyat akan merasa setiap inci kemajuan yang kerajaan lakukan...
biarlah apa yang orang kata...
apa yang penting tugas di jalankan sebagai PM...

dan tugas beliau sangat berat ketika ini...
mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap BN...
projek wilayah Tun Pak lah harus di teruskan...
WAWASAN 2020 harus di realisasikan...
dalam keadaan ekonomi yang tak stabil nie...
tiada bulan madu untuk dato' najib dan timbalannya...
kerja harus di mulakan dari sekarang...
hanya tinggal 4 tahun sahaja lagi utk PRU13...
apa yang penting...
aku adalah salah seorang pengundi ketika itu...he3


GOOD LUCK utk dato' Najib...!!!





alif ba ta: apa salahnya jika di bayangi sekali pun...sekurang2nya ada kemajuan...jika di bandingkan dengan PM yang tidak mahu mendengar nasihat...keluarga lebih di utamakan...mcm la menantu beliau tue pernah jadi PM....hu3 suka ataupun tidak terhadap dato' najib...beliau tetap PM MALYSIA yang ke-6!!!

Friday, April 10, 2009

aku.lelah.bosan



aku lelah dengan semuanya
mahu lari lari
namun tiada bertepi

penat aku dengan dunia
bukan kerna aku lemah

tapi aku bosan menyiksa diri

andai hidup bisa memilih
lantas jadi nyata
akan aku tinggalkan semuanya
apa yang aku ada

namun itu bukan namanya hidup
kerana kita bukan di syurga





alif ba ta: Tuhan...berikan aku kekuatan...agar bisa kodratku bangkit...meneruskan perjuangan hidup...

Thursday, April 9, 2009

pasukan baru!!!



Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin

hari nie...dato najib telah pun menyenaraikan 'Pasukan Baru' di bawah kepimpinan beliau....dan ini adalah senarai menteri2 baru yang mana membariskan 28 Menteri & 40 timb. menteri....


PERDANA MENTERI:

Datuk Seri Najib Razak

TIMBALAN PERDANA MENTERI:

Tan Sri Muhyiddin Yassin


MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI

1. Tan Sri Dr Koh Tsu Koon (Hal Ehwal Perpaduan & Pengurusan Prestasi)

2. Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Hal Ehwal Perundangan dan Parlimen)

3. Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (Unit Perancang Ekonomi)

4. Mej-Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom (Hal Ehwal Agama Islam)


Timbalan-timbalan Menteri:

1. Datuk Liew Vui Keong

2. Datuk Dr Mashitah Ibrahim

3. Datuk S.K. Devamany

4. Ahmad Maslan

5. T.Murugiah



MENTERI KEWANGAN:

Datuk Seri Najib Razak


MENTERI KEWANGAN II:

DATUK AHMAD HUSNI MOHAMAD HANADZLAH


Timbalan:

1. Datuk Chor Chee Heung
2. Datuk Dr Awang Adek Hussin

MENTERI PELAJARAN:

Tan Sri Muhyiddin Yassin


Timbalan:

1. Datuk Dr Wee Ka Siong

2. Dr Mohd Puad Zarkashi


MENTERI PENGANGKUTAN:

Datuk Ong Tee Keat


Timbalan:

1. Datuk Abdul Rahim Bakri

2. Datuk Robert Lau Hoi Chew


MENTERI PERUSAHAAN, PERLADANGAN DAN KOMODITI:

Tan Sri Bernard Dompok


Timbalan:

1. Datuk Hamzah Zainudin


MENTERI DALAM NEGERI:

Datuk Seri Hishammuddin Hussein


Timbalan:

1. Datuk Wira Abu Seman Yusop

2. Jelaing anak Mersat


MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN KEBUDAYAAN:

Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim


Timbalan:

1. Datuk Joseph Salang Gandum

2. Senator Heng Seai Kie


MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:

Datuk Peter Chin Fah Kui

Timbalan:

Noriah Kasnon



MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:

Datuk Seri Shafie Apdal


Timbalan:

1. Datuk Hassan Malek

2. Datuk Joseph Entulu anak Belaun


MENTERI PENGAJIAN TINGGI:

Datuk Seri Mohd Khaled Nordin


Timbalan:

1. Datuk Dr Hou Kok Chung

2. Datuk Saifuddin Abdullah


MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:

Datuk Mustapa Mohamed


Timbalan:

1. Datuk Mukhriz Mahathir

2. Datuk Jacob Dungau Sagan


MENTERI SAINS, TEKNOLOGI DAN INNOVASI:

Datuk Dr Maximus Ongkili


Timbalan:

Fadillah Yusof


MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:

Datuk Douglas Uggah Embas


Timbalan:

Tan Sri Joseph Kurup


MENTERI PELANCONGAN:

Datuk Ng Yen Yen


Timbalan:

Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib



MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:

Datuk Noh Omar


Timbalan:

1. Datuk Johari Baharum

2. Datuk Rohani Abdul Karim


MENTERI PERTAHANAN:

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi


Timbalan:

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad


MENTERI KERJA RAYA:

Datuk Shaziman Abu Mansor


Timbalan:

Datuk Yong Khoon Seng


MENTERI KESIHATAN:

Datuk Liow Tiong Lai


Timbalan:

Datuk Rosnah Rashid Shirlin


MENTERI BELIA DAN SUKAN:

Datuk Ahmad Shabery Cheek


Timbalan:

1. Datuk Razali Ibrahim

2. Wee Jeck Seng


MENTERI SUMBER MANUSIA:

Datuk Dr S.Subramaniam


Timbalan:

Datuk Maznah Mazlan


MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA:

Datuk Ismail Sabri Yaakob


Timbalan:

Datuk Tan Lian Hoe


MENTERI PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN:

Datuk Kong Cho Ha

Timbalan:

Datuk Lajim Ukin


MENTERI PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:

Datuk Seri Sharizat Jalil


Timbalan:

Datin Paduka Chew Mei Fun



MENTERI LUAR:

Datuk Anifah Aman


Timbalan:

1. A.Kohilan Pillay

2. Datuk Lee Chee Leong


MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN:



Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin


Timbalan:

Datuk M.Saravanan


tahniah buat semua yang telah di beri kepercayaan untuk mentadbir negara....semoga dapat menjalankan segala tanggungjawab dengan amanah dan adil....

aku dapat rasakan 'pasukan baru' ini mampu membawa malaysia mencapai Wawasan 2020...kerana melihat kepada bilangan pecahan menteri-menteri dapat di lihat dato' najib telah memberi semua kaum mempunyai wakil untuk memegang jawatan samada menteri ataupun timbalan menteri....so lepas nie harap2 jangan ada lagi yang mengungkit kaum mereka tak dapat pun jadi menteri or timbalan menteri...

apa yang menariknya....khairy xde dalam senarai kabinet tapi mukhriz ada la pulak...menarik percaturan ini...tapi apa yang penting...mereka2 yang telah di lantik ini bersih daripada sebarang masalah rasuah dan juga disiplin....untuk menjadi menteri ataupun timbalan perkara itu perlu untuk di titik beratkan oleh semua pemimpin...kerana mereka adalah roll model untuk rakyat...

tahniah...dan selamat menjalankan tugas....



alif ba ta: menarik kabinet baru kali ini...membariskan muka2 baru dan segar...harap2 dapat la menjalankn tugas dengan baik ya...he3 alif ba ta nak jadi menteri pelajaran...boleh tak? hu3

Wednesday, April 8, 2009

2 bukit PR, 1 batang BN


Assalamulaikum & salam sejahtera...
semoga kita tergolong dalam golongan orang2 yang untung...amin

seperti yang sedia maklum
semalam adalah hari penting di tiga tempat iaitu batang air,bukit selambau & bukit gantang
kerana di ketiga2 tempat tersebut berlangsungnya pilihan raya kecil

dan ini adalah keputusannya...





tahniah buat PKR & PAS kerana telah berjaya di bukit selambau & juga bukit gantang....tahniah buat ir.nizar kerana berjaya membuktikan bahawa rakyat perak masih menerima beliau...lepas nie walaupun gagal dalam mahkamah menuntut keputusan sultan tidak sah dalam melantik BN, namun masih boleh bersuara di Dewan Rakyat kerana telah pun mendapat kerusi parlimen di Dewan Rakyat nanti....

buat BN di Batang Ai...seperti yang aku duga...memang milik BN...tahniah...sekurang2nya tak de la di sapu bersih oleh pakatan rakyat kan...hu3

dan apa yang menarik perhatian aku ialah...walaupun Tun dr.M turun utk berkempen...kaedahnya Tun dr.M sia2 je datang utk meraih undi...kerana hasil usahanya tidak berjaya pun...menunjukkan beliau sebenarnya masih tidak mampu utk mengubah pemikiran masyarakat utk menolak pakatan rakyat serta walaupun dato' najib baru je menjadi PM ke 6....rakyat di dua tempat ini masih belum menerima BN sebagai wakil mereka...walaupun sebelum ini rakyat menolak BN akibat di bawah pemerintahan Pak Lah...

so, dato' najib harus melakukan sesuatu utk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kerajaan beliau yang akan datang dengan sedaya upaya untuk membersihkan UMNO & BN serta yang paling utama membersihkan nama beliau daripada terus di kaitkan dengan Altantuya....

hari nie...najib akan memaklumkan senarai kabinet kerajaan beliau yang baru...semoga akan ada sesuatu yang boleh di lihat satu transformasi yang berlaku dalam mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kerajaan BN ini....

dan aku juga akan menunggu...kenyataan yang ingin di keluarkan oleh anwar ibrahim tentang dato' najib selepas pilihanraya kecil nie...apalah kenyataan yang mengejutkan ini...hu3

walauapapun yang berlaku terhadap atmosfera politik malaysia kini...aku harapkan ianya tidak menjadi jelebu yang menyusahkan rakyat...aku harapkan akan ada hujan yang dapat membersihkan semuanya....

semoga malaysia menjadi sebuah negara yang aman sentiasa di bawah kepimpinan PM kita yang baru....amin...






alif ba ta: sehebat mana pun seorang pemimpin itu...sebenarnya nasib mereka di tangan rakyat apabila berada dalam pilihan raya...maka usahla terlalu bangga bila berada di atas...hingga lupa t/jawab rakyat di bawah...

Tuesday, April 7, 2009

13 tahanan di bebaskan....

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin

PERHATIAN!!!
entri kali ini tiada unsur2 jiwang seperti sebelumnya..
harap maklum...

seperti yang kita semua sedia maklum...Malaysia negara tercinta telah pun menerima Perdana Menteri Malaysia yang baru...iaitu PM ke-6 setelah Tun Pak Lah melepaskan jawatan beliau dengan rela...

maka...setelah memegang jawatan sebagai PM Malaysia yang ke-6...
dato' najib telah pun memberi ucapan pertama beliau kepada rakyat malaysia...
dengan ucapan itu...
beliau telahpun membuat kenyataan untuk membebaskan 13 tahanan ISA...
dan 2 lagi tindakan awal beliau...

bagi aku melepaskan tahanan ISA ini bukan suatu yang membuat aku terkejut atau kagum dengan tindakan awal beliau...kerana bagi aku..ISA tetap masih wujud sehingga sekarang dan pembebasan ini tiada apa2 bagi aku...


dan ini adalah senarai 13 tahanan yang di bebaskan itu

Bil
Nama
Tuduhan
Ditahan pada
1.
Wan Amin Wan Hamat
Jemaah Islamiyah (JI)
2003
2.
Pakana Selama
Darul Islam (DI)
2006
3. Mohd Arasad Patangari
Darul Islam (DI)
2006

4.
Idris Lanama
Darul Islam (DI)
2006
5.
A Artas A Burhanuddin
Darul Islam (DI)
2006
6.
Binsali Omar
Darul Islam (DI)
2006
7. Mohd Nazri Dollah
Darul Islam (DI)

2006

8.
Francis Indanan
Darul Islam (DI)
2006
9.
Amir Hussain
Dokumen Palsu
2006
10.
Sundaraj Vijay
Dokumen Palsu
2006
11.
San Khaing
Dokumen Palsu
2006
12.
R.Kenghadharan
Hindraf
2007
13.
V.Ganabatirau
Hindraf
2007


namun setelah beberapa hari pembebasan mereka ini...aku mendapat message kat shoutbox blog aq...yang mana rakan aku ketika sekolah di sabah dulu memberitahu yang 2 org dpd tahanan ini adalah cikgu yang pernah mengajar aku...

pada awalnya aku tak faham...sejak bila pula cikgu yang pernah mengajar aku kena tahanan ISA kan...dan lepas di beri penjelasan oleh rakan aku nie...barulah aku ingat...hanya seorang saja iaitu ust nazri yang pernah mengajar aku...cikgu arasad tak sempat mengajar aku...

dan ingatan aku kembali kepada ust nazri...mana boleh aku lupakan guru yang pernah memberi ilmu kepada aku...beliau adalah guru bahasa arab aku ketika form 1...ya...bahasa arab...aku sempat mengambil subjek ini ketika form 1..ketika itu aku bersekolah di sabah...SMK KINABUTAN TAWAU...sebelum aku berpindah ke bumi semenanjung ini...

terkenang saat2 dia mengajar aku bahasa arab...beliau seorang yang sangat baik...beliau mengajar aku bahasa arab setelah guru bahasa arab aku ketika itu berpindah (kalau tak silap aku) ..maka di pertengahan persekolahan beliau datang untuk mengajar bahasa arab...mungkin tidak banyak yang aku boleh cerita mengenai beliau..kerana kenangan aku dengan beliau tidak banyak...tapi aku masih dapat rasakan ketika beliau mengajar kami semua...sangat seronok...hu3

ehmmm...aku hanya mampu berdoa agar dengan pembebasan ini,..membolehkan beliau menjalani aktiviti harian seperti biasa....dan berharap masyarakat tidak memandang serong ataupun menyisihkan beliau...kerana bagi aku...semua orang melakukan kesilapan...dan melalui kesilapan itulah yang memanusiakan kita semua...

semoga juga ustaz nazri sihat dan bahagia hendaknya di samping keluarga yang sudah agak lama tidak berjumpa...serta menjalani hari2 ini dengan tabah....amin

till d end...




alif ba ta: tetiba rasa nak jumpa ustaz nazri dan cikgu2 aku yang pernah mengajar aku kat sabah dulu...hu3

Popular Posts

Popular Posts since May 2010