Tuesday, August 25, 2009

4 & 5 ramadhan 1430..


Assalamualaikum & salam sejahtera...

salam ramadhan buat semua...;)



4 & 5 ramadhan...aku di uji di petang hari...dengan buat lab nie...lab highway...marshall test yang memenatkan dan memerlukan 4 hari utk menyelesaikannya....tension juga buat benda nie...tapi nak buat mcm mana...kena juga la buat...

penat tu jangan ckp la...aku balik ruma je lpas lab..terus membuta...berehat katanya...sambil menunggu utk berbuka puasa...he3

ok lah...aku malas nak bercerita panjang...so aku kongsi sdikit gambar2 yg aku amik...sebab aku rasa lab nie menarik juga...sbb ada sesi masak memasak...aku bukanlah pandai masak pun...nak kata kat rumah masuk kedapur tu boleh di bilang dgn jari bantu mak aku masak...hu3

gambar2 bawah nie nak buat sample je...nie pun amik masa 3 jam...hu3


1. utk step pertama
kita perlu menyediakan 3 size agregate...
namun
di sebabkan aggregate dah kurang...maka kitorang kenalah
buat sesi mengayak batu2...
bukan tepung ok...


2. ni lah mesin ayaknya...
menarikkan....


3. hasil setelah batu2 itu di ayak...
di asingkan mengikut size ok puan2...


4. lepas tue kita timbang mengikut
berapa gram yang di perlukan...


5. then, masukkan dalam acuan kek asphalt coklet
yg berbentuk silinder...


6. nie nak amik asphalt iaitu bahan utama...
dalam membuat kek asphalt coklet ok...
mmg hitam tgn main benda nie...hu3


7. ini tempat nak masak bahan2 tadi...
nak satukan semua bahan2...


8. jom masakkkk...


9. masak sehingga sebati ya puan2...
ko mampu goreng batu2...ha3


10. lepas dah masak dan ssebati...
terus masuk dalam acuan semula...
pastikan suhu lebih kurang 130c ke atas k...
sbb tak nak kek nie terus mengeras sebelum di compreskan...


11. inilah mesin utk compresskan...
kek asphalt coklet tadi...


12. inilah dia rupa setelah di compreskan...
biarkan dalam suhu bilik buat seketika...he3


13. lepas dah rasa...
kek tue sesuai utk di keluarkan...
maka keluarkanlah...ha3


14. ha...inilah rupa kek asphalt coklet...
menarikkan...
kalau nak rasa bolehlah...
tapi lepas tue jgn lupa pg klinik gigi ok...


15. dan yang tak boleh blah...
punyalah buat lab nie sampai ambil masa 4 hari....
rupa2nya...
nak test benda alah nie...
tak sampai pun 10 minit...aduh...
tension2...





tapi...aku bersyukur sangat lab nie akhirnya selamat juga di selesaikan...punyalah payah nak buat...hu3 skrg nie nak fikir buat lab report pulak...payah jugak nak kira result lab nie...hu3

ok lah...
til d end guys...

salam ramadhan 6~





alif ba ta: lab yang betul menguji kesabaran....lagi2 di bulan ramadhan yang mulia...hu3

3 ramadhan 1430

Assalamualaikum & salam sejahtera...
salam ramadhan buat semua umat islam....


3 sudah berlalu...aku sudah mula merasa keletihan berpuasa...
namun itu tidak menjadi penghalang untuk aku meneruskan ibadat ini...kerana ini suruhan dan perintahNYA...sbg umatNYA yang lemah...aku harus kuatkan diri...

hari ini aku tidak pergi ke kelas langsung..ingatkan pagi tadi tak da class writing....tapi rupanya ada...aku tak pergi sbb budak2 class aq kat depan rumah aq nie...tak gerak2 pun ke class...bila aku pergi rumah dorang...semuanya tgh membuta...so aku pun assume tak de class...walhal...class ada jek...hu3

ptgnya...ingatkan nak pergi buat lab Marshall test kat lab highway...gigih la dtg kul 3 dgn aiman...tp sbenarnya group aku yang lain dah sampai kul 2.30pm...hu3 maka group kumpulan lagi satu dah buat dahulu dpd kitorg...punyala 'cepat' dorang buat test tue...sampai boleh 'anyam ketupat' lagi aku dgn hajar dan aiman...ha3 cerita kisah cinta MR.B dgn hajar he3....tapi nasib baiklah puasa kan..malas nak kecoh2...lagi pun...buat test tu bukannya senang...so masa ptg ku di bazirkan begitu sahaja....group aku terpaksa buat esoklak...

lepas dari lab tue...aku nak pergi amik slip result short sem aku...sampai pejabat jek...pejabat dah tutup...br pukul 4.30pm...dah tutup...laha sgt...office tutup kul 5 pm pun kan...tension aku...then aku terus blk...sampai ruma jek...che am dan rani nak g tunas mart..beli brg dapur katanya...hu3

tapi seronok gak hari ni berbuka dgn masakan che am buat...walaupun hanya ikan sardin dan telor dadar jek...yg ptg dapat isi perut yang kosong dan lapar...

ok lah...
aq pun nak tidor...
takut tak terbangun lak nak pergi class sok... he3

salam ramadhan ke-4~

Monday, August 24, 2009

2 ramadhan 1430



masih seperti semalam

masih mencari keimanan dalam hati
adakah sudah bercambah
atau masih layu kaku di sudut hati

aku yang masih mencari
sinar cahaya dariMU
agar hati hati ini
terus dekat denganMU

tuhan
bukakan pintu itu
agar aku bisa
mencari
apa yang hilang dalam diri...
apa yang kurang dalam hati...
agar
laluan yang aku lalui ini
menjadi yang terbaik dari sebelumnya...



amin





alif ba ta: kelakar sahur pagi td (2 ramadhan)..yusry suruh beli makanan...dia pesan nasi + ikan goreng...yang tak leh blah...aku betul2 belikan 2 benda tue...tanpa kuah atau sedikit kicap...he3 sebabnya...kat cafe tue mmg dah tak de apa2 kuah pun...hu3 licin...

Saturday, August 22, 2009

1 ramadhan 1430


hari ini kita melangkah
pada satu bulan mulia
untuk mencari sinar keredhaan
serta kerahmatan dariNYA

hari ini kita menjadi
umat yang patuh padaNYA
menahan segala yang bisa melemahkan jiwa
mengurangkan ganjaran dariNYA

hari ini kita bernafas
pada zarah udara yang suci
tanpa pendengki yang keji
yang sering menghasuti

hari ini
1 ramadhan
pembukaan yang menguji
siapa kita di mata tuhan
mampukah kita menjadi umat terbaik
dalam menempuhi fakulti ramadhan
yang mana akhirnya
ijazah ganjaran pahala menjadi genggaman
lantas menjadi amalan
pada hari-hari mendatang

tuhan
hari ini aku memohon
berikan aku kekuatan
menghadapi hari hari mulia ini

kuatkan hatiku
teguhkan imanku
gagahkan jiwaku
sucikan mindaku
agar aku bisa menjadi
umat terbaik...
amin








alif ba ta: salam 1 ramadhan buat semua...:)

Friday, August 21, 2009

salam ramadhan~



*gambar ini aku ambil ketika jalan2 di kuala kangsar...
time nie pergi debat alam sekitar kat UTP...
ashraf ums yg bw kitorang sbb
dia bdk MCKK dulu...he3





alif ba ta: tuhan...beri aku kekuatan agar ramadhan ini memberi seribu kerahmatan & keberkhatan pada diri ini...amin

Thursday, August 20, 2009

kali ini...


kali ini
aku mau memonolog lagi
namun
bukan masanya

mungkin kali ini
cuma mau berkongsi rasa
yang ada dalam hati

kali ini
bukan juga mau berkata-kata
atau berbicara tentang cinta
cuma mau menulis
dan berkongsi
apa ada dalam isi hati

kali ini
minda ku buntu
hilang arah
apa sebenarnya hatiku mau bicara

argghhh...
mungkin puisi belum ke temu tuan agaknya...

ada
ada yang ku ingin kongsi bersama
"alangkah indahnya jika saat-saat waktu bisa terus di isi bersama insan yang di sayang...setiap waktu di kongsi bersama...dia tersenyum dan aku tersenyum...oh...baru ku tahu...begitu rupanya orang bercinta....hahaha"

titik







alif ba ta: aku tidak tahu mau tulis apa....tuhan berikan aku idea...hu3

Sunday, August 16, 2009

weekend bersama nurkasih...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari kita sentiasa dalam keadaan sehat hendaknya....amin


wekend nie segala perancangan aku tak menjadi...kecewa pun ada juga...namun apa yang kita terdaya...kita hanya mampu merancang....dan nyatanya...kita hanya mampu berserah pada yang kuasa...



ingatkan hari sabtu nak pergi tengok teater KoKEN volume 2 kat stor teater DBP,KL...lepas tgk teater tue terus pergi Usim untuk tgk debat kemerdekaan...

namun...di sebabkan student UMP wekend nie terlalu banyak perkara dan aktiviti yang perlu di lakukan...maka 15 org yang kononnya nak pergi tgk teater tue...hanya 7 org dpdnya dtg...maka dengan bilangan yang kurang dpd 10 org itu...bus UMP pun xleh nak gerak...sbb bus hanya akan gerak klu ada 10 org ke atas...

kecewa...

tapi aku, syidek, dan wahida terus menunggu dgn penuh harapan...kot2 la kan...ada cara lain...rani lak dah pergi kl dgn bdk orchestra...sbb bdk orchestra ada class kat damansara...maka rani sorang je la antara 7 org tue yang dapat sampaikan diri ke KL...

tengah hari...

aku masih berada di UMP...tetap tak dapat cara lain utk pergi ke KL....

aku?

dah rasa mengantok time tue....yer la gigih bangun pagi...tgk2 sia2....huh...sengal betol....! aku terus msg azim...suruh amik aku coz aq dah malas...nak balik rumah...lagi pun azim time tue tgh rehat dari class "soft skill 2" yang entah apa2 tue....merepek jer...

then aku pun menghabiskan petang ku yang bermanfaat itu dengan 'beradu'....ah...besnya dapat tidur....dan merehatkan badan dan minda yang bercelaru dis week...

malamnya...lak aku pg tgk bdk2 tarian latihan utk kali terkahir b4 show besoknya...terasa menyesal tak join ada gak...then malam tue adam n junior tgh berlatih utk pidato merdeka next week...aku tak dpt nak bantu sgt...aku juz menyebokkan diri je kat situ...sbb pidato nie dah lama aku tinggalkan...katanya...



AHAD,16 OGOS 2009



aku bangun pagi tak de la awal sgt...then aku terus pergi ke laptop badd...sbb laptop aku masih lagi tidak dalam keadaan normal...xleh nak on9...hu3


then aku ternampak cd teater KoKEN volume 1....ni mesti rani yg beli nie...aku pun terus tgk...bes giler...sgt bermakna teater nie walaupun di bawa secara simple dan mudah...tapi aku sgt suka...menyesal aku tak pergi tgk teater tue time dorang pergi last year....sbb tue la aku gigih nak tgk volume 2 nie...hu3

xpe...benda dah jadi...bak kata org yang sudah tu sudah...ptg tue lak...aku bosan kat rumah...sbb sume org pg ke bukit gambang resort nak uruskan show bdk kencana pawana kat sana...

maka aku pun menggunakan laptop badd lagi...sbb badd pun pergi ke sana utk jadi teknikal...gigih badd...ingatkan ptg tue aku nak tgk cite Ayat2 Cinta...sbb aku tak tgk lagi...sedih btol...


tapi duk cari2 guna netscan...aku jumpa cerita NurKasih...aku pun apa lagi...duk layan la cerita nie...sbb org kata best...lagi pun episod 1st aku tgk time kat rumah...lepas tue dah tak tgk dah....

1st - 12 episod...

sumenya aku tgk hari nie...bes giler cite nie...mmg feeling habis aku tgk....khabir bahtia mmg pandai mengarah....aku suka view dalam cerita nie...sgt menarik...menyebabkan aku rasa aku pun masuk dalam cerita tue ha3 poyo jek...

tapi serius...cerita nie mmg betol2 bt aku feel habis...tak de la sedih mana...tapi mungkin sbb lakonan dan juga skrip serta plot cerita dia yang menarik...menyebabkan aku terover feeling lak tgk cerita nie hahaha...

rasanya tak sabar nak tgk episod nex week....

sampai ke malam ok aq tgk cite nurkasih nie...gigih giler...

bagi mereka yang punya jiwa2 sensitif....tgk la cerita nie...he3 tak rugi pun....

ok lah...aku nak letak lirik lagu tema cite nie...bes gak...boleh tahan la...tapi full song tak dpt cari lagi...hu3

,


NURKASIH
YASIN
lewat ini kurasakan
kasih kian ku dambarkan
resah hati yang ku pendam
pada takdir dan harapan

nur...kasih(3x)

detik waktu dan suratan
siapa tahu ketentuan
ku mencari cahayanya
dalam bayang kegelapan

nur...kasih(3x)

nasib hidup dan pilihan
lain hukum setiap insan
mengharakan perjalanan
dalam maya kesamaran

nur...kasih(3x)

aku kembali kerana masih
mencari yang hakiki
sinar pasti
janji sci yang abadi

nur..nur ya kasih
ya nur..ya nur kasih



ha...ptg tadi aku dapat perkhabaran yang membuat aku gembira...team debat merdeka UMP...utk setakat pusingan ke lima telah menang 3 match...dan last match ptg td...lawan dengan Usim....dan keputusan hanya akan di ketahui pada esok hari....dan kalau rezeki UMP menang...maka layaklah ke suku akhir....tapi klu kalah...maka utk sekian kalinya...UMP masih gagal ke suku akhir...

tak mengapa...kerana bagi aku...ianya dah cukup baik...dengan masalah yang berlambak dtg menimpa...bagi aku...ianya sudah cukup terbaik...god job utk team debat merdeka 2009...

apa yang penting....team alam sekitar 2009 pun mcm tue juga (aku la yang wakil ) sbb last match penentu utk samada masuk suku ke tak...jumpa Usim gak...tapi kalah...hu3 sedih giler time tue...namun apa nak di kata...seperti di awal entri aku...kuasa penentu bukan di tangan kita...kita hanya mampu memulakan...yang akhirnya...hanya tuhan yang tahu...

ok lah...setakat nie saja yang aku boleh kongsi cerita...apa yang ptg...wekend ni aku belajar satu perkara...yang mendewasakan aku...:)

noktah




alif ba ta: setiap yang berlaku itu ada hikmahnya...tuhan terima kasih kerana memberi aku ruang utk mengerti...;)

Saturday, August 15, 2009

Ketika ini...


Ketika Ini
Estranged

Sedih mulanya
Jikalau kamu tiada lagi di sisi
Wujud bezanya
Keadaan itu bertukar akhirnya
Sunyinya rasa
Yang sebenarnya di sini engkau tiada
Senangnya rasa
Mengingati masa dia ada bersama

Cerminkan aku ketika ini
Yang kaku setelah pecah

Ketika ini kurasa kehilanganmu
Ku mahu imbasi keadaan itu
Ketika ini ku rasa kehilanganmu
Ku mahu ingati keadaan itu lagi

Senangkah engkau
Sekiranya tiada aku jelma
Kuatkah kamu
Kalau tiada menunjukkan arah
Berdirilah kau
Agar yang disebelah kamu bantu
Sedihnya rasa
Hatiku mengundang masa kau masih ada

Cerminkan aku ketika ini
Yang kaku setelah pecah

Ketika ini kurasa kehilanganmu
Ku mahu imbasi keadaan itu
Ketika ini ku rasa kehilanganmu
Ku mahu ingati keadaan itu

Kelip terakhir
Buat mataku
Kita layari
Cakerawalamu

Hanya sunyi disisiku
Sehingga kita bertemu
Hanya suci ditanganku
Hingga kita bertemu

Ketika ini kurasa kehilanganmu
Ku mahu imbasi keadaan itu
Ketika ini ku rasa kehilanganmu
Ku mahu ingati keadaan itu lagi







jom sama2 layan lagu nie...sbb lagu nie tetiba lak kena dgn aku skrg nie...entahlah...tetiba je rasa seperti apa yang ada dalam lagu nie...tetiba terasa kehilangan sedangkan DIA ada...

mungkin juga salah aku...entah la...inilah masalahnya manusia...bila sudah ada di sisi...kita mula untuk mencari alasan untuk lari dari DIA....

mungkin juga aku perlu masa...masa untuk diri ini kembali...seperti apa yang DIA mahu...jadi seperti dulu...

rasa bersalah kat dia ada juga....tapi apa yang mampu aku buat...? hanya berserah pada saat-saat yang mendatang...apakah ceritanya lagi nanti...

secara mudahnya...bak kata lirik lagu ni...


Cerminkan aku ketika ini
Yang kaku setelah pecah


andai ada cermin kehidupan...aku mau melihat...apa yang sudah berubah pada diri...andai benar apa yang di kata...aku tak seperti yang kau kenali dulu...akan aku cuba untuk kembalikan...perbetulkan apa yang kurang...agar di kau terus mampu tersenyum melihat dunia yang penuh kepalsuan....:)

noktah




alif ba ta: tuhan kembalikan rasa itu semula...andai itu kurang padaku...

Friday, August 14, 2009

6 bulan....

6 bulan mengenalimu...
cukup bagi aku...
satu rahmat dariNYA...
buat aku mengerti...
apa itu namanya CINTA...

6 bulan mengenalimu...
tidak pernah terdetik...
perkenalan ini sejauh ini...
kau dan aku...
tetap punya rasa yang sama...

6 bulan...
mungkin bagi mereka...
satu tempoh yang sekejap...
untuk mengenali hati budi...
tidak pernah aku nafikan...

dan dalam tempoh ini...
aku cuba mengerti...
apa ertinya...
menyayangi dan di sayangi...
senyum
tawa
sedih
pilu
benci
sakit hati
tension
geram
sayang
semua rasa kita cuba kongsi bersama...

6 bulan...
bagi aku satu tempoh yang lama...
untuk aku yang tidak pernah merasai rasa ini...

maaf andai selama ini...
aku tidak menjadi terbaik untuk kamu...
aku coba...
namun tak semuanya sempurna...

terima kasih...
juga buat kamu...
kerana memberi ruang dan peluang...
untuk duduk di sudut itu...
untuk diri ini mengenali...
siapa kamu dan siapa aku...

untuk kamu...
hanya satu pesanku...
andai takdir kau untukku...
apa pun yg terjadi
kau dan aku tetap bersatu

teruslah berdoa...
agar perkenalan ini...
bukan hanya 6 bulan...
namun
setiap detik hela nafas di bumi ini
hingga tamat tempoh pinjaman nyawa kita
berakhir...

titik

Thursday, August 13, 2009

teruskanlah...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin



aku tak tau nak tulis apa...tapi aku tetap nak menulis entri ini...he3 mungkin ini caranya aku melepaskan rasa yang ada dalam diri skrg nie...

dan hari ini...aku cuba utk senyum kepada dunia...agar dunia bisa turut ceria bersama aku...

kelat...rasanya bila kita cuba untuk senyum pada dunia...walhal dalam diri ini penuh dengan seribu satu masalah...

biarlah...yang sudah terjadi tu biar terus berlalu...kerana hidup ini masih jauh lagi perjalanannya...kita harus terus melangkah ke depan...mencari 'bekal' buat cerita kita di akhir sana...

ha...aku sebenarnya nak kongsi lagu ni kat korang semua...lagu nie dulu time dengar tak best pun...entah kenapa skrg nie bila dgr lagu nie...mcm ada perasaan pulak...he3 mungkin ini apa yang DIA rasa skrg...hu3 aku harap DIA faham situasi aku skrg...i need time utk mengembalikan fikiran aku yang tgh ting tong skrg nie...mungkin sbb penangan H1N1 agaknya...hu3

ehmm...sama2 lah kita dgr lagu nie k...klik klu nak dgr...










AGNES MONICA-TERUSKANLAH




Pernahkah kau bicara
Tapi tak didengar
Tak dianggap sama sekali…

Pernahkah kau tak salah
Tapi disalahkan
Tak diberi Kesempatan

reff:

Kuhidup dengan siapa
Ku tak tau kau siapa
Kau kekasihku tapi
Orang lain bagiku

Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja

Teruskanlah…
teruskanlah
Kau begitu

Kau tak butuh diriku
Aku patung bagimu
Cinta buta
Kebutuhan mu

Back to reff:

Hoo.. hooo

Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja


Teruskanlah… Teruskanlah


Kau.. kau begitu
Teruskanlah… teruskanlah..








ALIF BA TA: sedih gak dgr lagu nie...hu3

Wednesday, August 12, 2009

monolog diri...


hari ini aku pening memikirkan dunia...
terlalu banyak pancaroba...
satu persatu datang menimpa diri...

kadang2...
mcm nak pergi bunuh diri jek...

tapi...
hidup ini memang begitu rupanya...

penuh dengan cabaran dan dugaan...

sebagai manusia yang bernama KHALIFAH...
kita harus laluinya dengan TABAH...

TUHAN...
bantu aku melalui saat-saatku di dunia ini....

titik






alif ba ta: sabar yer...hu3

Monday, August 10, 2009

aku tetap kembali ke UMP...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga anda semua senantiasa dalam keadaan sehat hendaknya...amin


aku kembali ke UMP minggu nie tanpa pernah aku rancang...ingatkan nak sambung cuti memandangkan UMP mmg bagi pun kepada mereka yang masih tidak berapa sehat seperti aku...batuk2 masih melanda diri...tension ada gak...ntah nape la tak baik2 hingga skrg...

maka semalam...tanpa di rancang...aku balik dgn aizat dan faliq menaiki kereta 'ferari' merah aizat....aizat amik aku kat rumah...then dalam kul 5 kitorang bertolak ke UMP...

tgh odw tue...leh lak singgah OU jap...saja cuci mata tgk jualan murah yang boleh buat aku giler...serta duit aku boleh melayang mcm tue jek...nasib baik aku masih boleh kawal diri..beringat utk masa depan bila xde duit kang...naya aku...hu3

lama gak la kitorg lepak kat OU tue...ingat nak tgk wayang jap...cite G.I.Joe...tapi tak jadi...sbb memikirkan masa yang suntuk...sbb byk kerja nak kena buat konon...

so lebih kurang 7 lbh kitorang baru gerak ke UMP dari OU...so dalam kul 10.30pm br sampai UMP...letih gak lah...walaupun bkn aku yg drive kan...he3

konon2...nak sampai awal...nak bt kerja...tak de maknanya...sume org mcm xblk lg jek...so...aq pun borak2 dan merehatkan diri..sbb class kul 8 am lak sok...

namun...di pendekkan cerita...class aku hari isnin semua cancel...alangkah ruginya aku balik awal...plan nak balik isnin...tapi nak buat mcm mn...maka...gigihla aku buat semua kerja yg ada...serta membasuh baju yg di tinggalkan seminggu sebelum cuti H1N1 tue...he3 penat gak basuh baju nie...aku basuh tangan jek...mls nak angkat bj pg mchine basuh...hu3 gigihkan....mcm suri rumah yg berjaya aku tadi...siap kemas bilik sikit...then aku terus melelapkan mata di petang yang panas dan berjerebu...huh...

malam nie baru nak selesaikan semua kerja yg ada....aku perlu lebih productive skrg nie...kena siapkan semua kerja yang tertangguh...aku perlu berubah....katanya...he3

ok lah...nak pg sambung bt asggment....apa yang ptg...aku tetap balik UMP walaupun still batuk2 lagi...rugilah aku klu terus cuti 1 week lagi...byk class tinggal...giler pe...huh...

sekian...






alif ba ta: aku yang gigih kembali ke UMP...tapi aku cuak jugak dgn kes H1N1 yg semakin teruk nie....kes meningkat hari demi hari...tak nak mati sia2 kerana MR.Babyi....hu3

Filem Malaysia Ke Persada Dunia

Berikut adalah senarai pemenang keseluruhan FFM22:

Anugerah Perdana (14 anugerah)
Filem Terbaik - Papadom
Pengarah Terbaik - Yasmin Ahmad (Talentime)
Pelakon Lelaki Terbaik - Afdlin Shauki (Papadom)
Pelakon Wanita Terbaik - Liyana Jasmay (Papadom)
Lakon Layar Terbaik - Yasmin Ahmad (Talentime)
Cerita Asal Terbaik - Afdlin Shauki (Papadom)
Sinematografi Terbaik - Mohd Nor Kasim (Setem)
Penyunting Terbaik - Faizul Mohd Noh (Setem)
Skor Muzik Asal Terbaik - Syed Ahmad Faizal (Papadom)
Filem Komedi Terbaik - Los dan Faun
Filem Animasi Terbaik - My Telatori (The One Academy of Communication Design)
Filem Pendek Terbaik - Permata Bonda (Universiti Sains Islam Malaysia)
Filem Digital Terbaik - Aathma (Demaz Entertainment)
Filem Dokumentari Terbaik - Bumi Pribumi (Finas & Q-Plez Communication)

Anugerah Cipta (11 anugerah)
Pengarah Harapan - James Lee (Histeria)
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik - Mohd Shafie Naswip (Talentime)
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik - Salina Saibi (Bohsia:Jangan Pilih Jalan Hitam)
Penataan Seni Terbaik - Nazrul Asraff Mahzan (Setem)
Penataan Bunyi Terbaik - Mohd Mohsin Osman (Cicakman 2)
Pelakon Kanak-Kanak Terbaik - Mohd Hadziq (Syurga Cinta)
Pelakon Harapan Lelaki - Zahiril Adzim (Kami The Movie)
Pelakon Harapan Wanita - Jaclyn Victor (Talentime)
Pereka Kostum Terbaik - Shen Imagineering (Cicakman 2)
Lagu Tema Asal Terbaik - Sayangku Di Sisimu (Jin Hutan)
Poster Terbaik - Histeria

Filem Box-Office - Geng Pengembaraan Bermula
Anugerah Penggiat Belakang Tabir - Omar Man
Anugerah Pelakon Veteran Wanita - Mariani Ismail
Anugerah Pelakon Veteran Lelaki - S.Shamsudin

Penerima Anugerah Khas Juri
Talentime
Kami The Movie
Histeria
Geng Pengembaraan Bermula



tahniah buat semua pemenang FFM ke-22...walaupun penganjuran yang agak slow dan lembab...tapi aku sudah meletakkan harapan aku utk penganjuran sebegini tidak terlalu tinggi...kerana aku tahu tiap2 tahun penganjuran FFM mesti tak meriah dan membosankan....itu semua aku tolak ke tepi...

apa yang paling penting...2 orang pelakon yang aku minat...iaitu...


liyana jasmay menang anugerah PELAKON WANITA TERBAIK

&

Zahiril Adzim menang anugerah PELAKON HARAPAN LELAKI


bangga giler aku tgk dorang dpt anugerah...walaupun aku bukan dorang...tapi aku suka dengan lakonan dorang berdua...dan sememangnya mereka layak untuk menerima anugerah tersebut...cayalah...korang mmg hebat...sayang dorang dah clash kan...hu3

tahniah juga buat FILEM TERBAIK iaitu FILEM PAPADOM...walaupun belum di tayangkan lagi...tapi dah menang besar dalam FFM kali nie...confirm ramai yang berduyun2 ke pawagam bila dah keluar nnt...sbb semua nak tgk best sgt ke filem nie sampai boleh menang filem terbaik...untung afdlin...tapi berbaloilah dgn kerja keras dia kan...

tak lupa juga buat arwah YASMIN AHMAD sebab telah memenangi anugerah pengarah dan lakon layar terbaik...ehmmm...nie la org kata...bila dah tak de...barulah berduyun2 anugerah si mati dapat...tapi...kita kena berfikiran positif....hu3

apa yang ptg di sini...tema FFM kali nie sgt hebat....bukan calang2 tema...Filem Malaysia Ke Persada Dunia...aku rasa dengan penganjuran FFM yang sebegitu....rasanya....50 tahun lagi kot baru filem malaysia boleh ke persada dunia...di tambah dgn penerbit2 yang kedekut nak keluar budget...serta pengarah dan penulis skrip yang tak berapa kreatif lg....mungkin menjadi penyebab mengapa filem malaysia masih tidak mampu untuk pergi jauh...entahlah...malas nak ckp....tapi aku doakan agar filem malaysia...suatu hari nanti...mampu utk pergi ke persada dunia...biar dunia tahu...malaysia juga ada industri perfileman...tak gitu.,.?

namun...apa yang penting...tahniah sekali lagi buat filem PAPADOM...




sekian...






alif ba ta: mmg dari dulu lagi tak sabar nak tgk cite nie....he3

Thursday, August 6, 2009

kuarantin di rumah...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga kita sentiasa dalam keadaan sehat hendaknya..amin



hampir seminggu aku berada di rumah...di sebabkan U aku pun gigih nak bagi cuti kat student dia...so aku pun merehatkan diri kat rumah selama cuti nie...

lagi pun...aku baru je baik dari demam....skrg nie sakit tekak n batuk2....teruk gak demam aku kali nie...mmg lemah satu badan...dan yang paling berani nya aku...aku tak pergi pun klinik utk cek kesihatan aku...

hanya ubat2 demam dan batuk yang ada kat rumah jadi pengubat diri...he3 dan syukur ke hadrat ilahi sebab bagi aku peluang untuk merasai sehat balik...

sumpah aku tak sanggup demam lagi...sbb mmg tak larat...dan aku berani cakap aku mmg kn simptom2 H1N1 cuma aku je yg beranikan diri buat2 mcm demam biasa dgn kuarantin diri sendiri kat rumah...ada aku kesah?

bila tgk iklan kat tv je...asyik2 duk ckp pasal H1N1...aku yg demam time tue cuka gak dlm hati...apa lagi...memanjatkan doa pada yang ESA je la aku sepanjang aku sakit tue...supaya di pulihkan semula dan tidak di jangkiti selesam SIAL nie...

dan skrg nie...ketika aku update blog nie aq lepak kat KFC KL sental...duk online...gigihkan...mentang2 dan sehat (tp sakit tekak n batuk2 ada lagi ok...) ....dengan suasana org duk seronok makan ayam KFC aq gigih online sorg2....mampuslah...yg penting aku boleh surf internet siap update entri terbaru...hahahaha...

biasalah...kat rumah xde internet...broadband pun tak mampu nak beli...so aku pun gigih la cr tempat boleh online...berbekalkan wang rm 2 menaiki rapid KL...maka aku pun sampai...he3

seronok sgt dpt online....kat UMP internet dia 'hanjeng' sgt...tention je nak online...dah la FACEBOOK susah nak bk kat UMP...pagi suboh br leh bk...hu3

dan untuk pengetahua korang...buat kali ketiga...aku tunjukkan korang pengumuman yg UMP buat utk student dia...he3 membuat aku tersenyum gembira...

Announcement
Category Others
TitleAMARAN H1N1: MAHASISWA/I UMP DILARANG BERADA DI UMP SEHINGGA 9 OGOS 2009!
Message

Mahasiswa/i sekalian;

Kepada para pelajar yang akan kembali ke kampus pada hari Ahad ini (9 Ogos 2009), anda DILARANG untuk kembali ke kampus, KECUALI anda berada dalam keadaan sihat.

Bagi para pelajar yang masih demam, batuk dan selsema diminta untuk terus bercuti dan tinggal di rumah masing-masing sehinggalah para pelajar sekalian kembali sihat sepenuhnya.

WALAUBAGAIMANA PUN, PARA PELAJAR ADALAH DILARANG SAMA SEKALI UNTUK KEMBALI KE KAMPUS SEBELUM TARIKH 9 OGOS 2009.

SILA PULANG KE KAMPUNG/RUMAH MASING-MASING SEGERA, SEKIRANYA ANDA MASIH DI UMP!

--------------------------------------------------------------------

Pernyataan dibawah adalah arahan dari Kementerian Kesihatan Malaysia:

Bagi melaksanakan arahan Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah Perenggan 18 (1) (d), Akta Pencegahan dan Pengawal Penyakit Berjangkit 1988, Universiti Malaysia Pahang telah diminta untuk mengisytiharkan sebahagian kawasan di universiti ini sebagai kawasan larangan berkuatkuasa dari 2 Ogos 2009 hingga 08 Ogos 2009. Sehubungan dengan itu, kawasan asrama, bilik-bilik kuliah, makmal dan Perpustakaan akan ditutup keseluruhannya sepanjang tempoh berkenaan dan semua aktiviti berkumpulan dibatalkan.

- BILIK GERAKAN & INFOLINE H1N1 09-5492545 -

(8.00AM - 11:59PM DAILY)

URL http://
Posted by AHMAD REDUAN BIN MOHD YUSOF



wah...aku happy giler bila bc memo nie...aku pun dengan tanpa was2....extendkan cuti aku yang sedia ada selama seminggu...ke beberapa hari...sebab dia kata kalau selagi tak baik...selagi tu jgn balik UMP...haruslah aku lambat balik sbb batuk n tekak aku masih tak baik lagi...nnt xpasal2 sampai UMP kn kuarantin lak kat UMP...lagi teruk...hu3

korang nak tau jugak....time aku nak ke KL sentral nie...aku tgk org2 KL masih tak de kesedaran tentang H1N1 nie...sbb tak ramai pun yang pakai topeng mask tue...cubalah semua org pakai mesti isu penularan H1N1 nie akan sentiasa terjaga...

tak ramailah kena jangkit H1N1...dorag tak rasa mcm mn klu dah kena demam dan simptom2 H1N1 nie...merana wei...aku pun tak sanggup nak kena buat kali ke-2...hu3 tapi aku sendiri pun tak pakai topeng mask tue...ha3

ok lah...dan ptg dah...aku rasa baik aku balik rumah...sbb time skrg time org blk kerja...sah2 bus penuh balik puchong nnt...hu3

ok...
sampai di sini saja...




sekian..


alif ba ta: jagalah kesihatan anda!!!..





Saturday, August 1, 2009

UMP tutup pula...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari ini lebih baik daripada semalam...amin


akhirnya...
UMP mengambil tindakan untuk menutup dan memberhentikan segala aktiviti pembelajaran dan pengajaran selama seminggu...

sentap juga UMP ambil tindakan seperti ini sebab aku yakin UMP tak kan bagi cuti...namun segala andaian aku akhirnya tersasar...UMP pun mengikut jejak universiti2 lain yang turut memberhentikan sesi pembelajaran dan pengajaran selama seminggu...

ini adalah pengumuman yang di umumkan kepada student...

Announcement
Category Others
Title UMP Umum Cuti Khas Kepada Pelajar
Message

UMP beri cuti khas kepada pelajar

Selaras dengan peningkatan mendadak bilangan mereka yang menghidap demam dan yang mempunyai simptom yang boleh dikaitkan dengan H1N1 dan sebagai langkah kawalan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah memutuskan untuk memberi cuti khas kepada pelajar bermula 1hb Ogos hingga 9hb Ogos 2009. Pemberian cuti khas ini tidak mengurangkan tempoh pengajian Semester 1 Sesi 2009/2010. Penangguhan ini melibatkan semua aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Sebarang maklumat lanjut boleh menghubungi talian Hotline 09-5492545.

Sekian, terima kasih

URL http://
Posted by ABD RAHMAN BIN HJ SAFIE


aku tau pun time aku beli makanan kat cafe KK2...aku terserempak dgn sharul...aku yang tengah lemah dan panas badan time tue...sentap gak bila dpt tau...tapi habut la...

tgh duk tunggu makanan yang aku tempah tak siap2 lagi...jumpa faliq...dia call aku tak dapat2...yer la...aku lupa lak bawa handphone...hu3 dia tanya aku nak balik ke tak...time tue aku tak leh nak berfikir sgt...sbb badan aku panas giler....aku kata aku tak berapa sehat...

then lepas makanan yang aku tempah siap...aku balik rumah....mengisi perut yang kosong....bayangkan dari semalam aku tak makan nasi....2 hari ok...! dah la setiap petang aku membuta...apa tak nya...makan ubat batuk tgh hari...sah2 la aku tertidor tak sedarkan diri (lepas solat jumaat aku telan panadol dgn ubat batok...ptg tu DIA nak temankan aku pg klinik tapi aku tak larat hu3)....

lepas aku makan nasi goreng ikan masin tue separuh jek...sbb aku tak de selera...aku terus pergi telan panadol activfast 2 biji...(sbb yusry suruh telan 2 biji hu3)....time nak telan tue boleh lak nak termuntah...tention betol...ptg tue actually dah nak muntah tapi tak leh nak muntah sbb perut aku dah mmg ksong....hu3

skrg nie dah ok skit...just selesema jek skrg nie...tetiba lak selesema dtg..padahal dah xde dah b4 nie....hu3 aku terus msg member aku faliq...sbb aku nak balik KL sok gak....aku tak nak kena kuarantin....aku tetap nak balik rumah...hu3 rugi klu tak cuti seminggu wei...he3

so...conclusionnya....kul 9 pagi sok...aku akan bertolak balik KL...aku nak berehat puas2 kat rumah.... :)

ok lah...
sekian...






alif ba ta: aku harap aku akan bertambah sehat hendaknya....amin

Popular Posts

Popular Posts since May 2010