Saturday, October 31, 2009

22° halo












alif ba ta : gambar di atas berlaku pada 31 oktober 2009...dan dapat jelas kelihatan dengan mata kasar....aku melihatnya setelah roomet aku suru pergi tengok bulan pada pukul 10 lebih mcm tue...klu tak silap aku...dan aku tersangat kagum...dan setahu aku...mmg kejadia seperti ini pernah berlaku...

maka aku gigih search kat MR.GOOGLE....yer..mmg pernah berlaku...ianya di kenali sbg 22° halo...kalau nak tahu lebih lanjut search la kat MR.G sendiri ek...mls aq nak terangkan...nak baca kat sini...MR.WIKIPEDIA akan cite kat korang...klik

tapi...serius..mmg lawa...terasa mcm cite heroes lak bila starting cite tue ada bulan keluar...he3

Aku bukan SUPERMAN!



Aku bukanlah superman
Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku
Pergi meninggalkan aku

Ayahku selalu berkata padaku
Laki-laki tak boleh nangis
Harus slalu kuat
Harus slalu tangguh
Harus bisa jadi tahan banting
Tapi ternyata sakitnya cinta
Buat aku menangis

Ayahku selalu memarahi aku
Jika jatuh air mataku
Kata ayah slalu air mata itu
Adalah tanda kelemahan
Tapi ternyata air mataku
Ternyata jatuh juga








Alif ba ta : Andai aku bisa terbang seperti SUPERMEN yang pakai spender di luar nie...alangkah seronoknya punya kuasa bisa terbang ke sana sini...kalau tension jek...terbang...mencari tempat yang tenang...lagi2 kalau bawa kekasih hati terbang bersama...sambil melihat terbitnya  mentari hingga terbenamnya  mentari...owh indahnya...lepas tu cari pelangi..main gelongsor2 kat pelangi tue...then pergi ke awan...owh aku mula merepek...sudah....titik!

Friday, October 30, 2009

class tamat!










alif ba ta: dengan berakhirnya hari khamis semalam maka secara rasmi untuk sem nie aku sudah tidak ada class untuk aku hadari...setelah class terakhir utk sem nie iaitu class HYDROLOGY...pada petang khamis semalam...seronok sgt...sebab lepas nie budak rumah aku tak de lah selalu tanya aku dengan soalan2 nie...

1. Eh! ada class ke?
2. Eh! ada class lagi ke?
3. La...pergi class ke? apa barang class2 nie...
4. Eh! jumain nak pergi mana? class ke?
5. Banyak nyer class ko..?
6. Rajinnya ko pergi class?

buat pengetahuan anda...sem nie aku memang rajin pergi class...jarang ponteng class kecuali aku ada pertandingan DEBAT di luar Universiti...mmg kalau ada calon pelajar yang rajin datang class mcm time sekolah rendah dan tadika mesti aku antara calonnya...bangga mak bapak aku kejap...

tapi aku mmg seronok sgt dah habis dah kuliah aku dengan berakhirnya minggu nie...cuma masih ada project steel and timber yang kena buat...

maka dengan ini minggu depan adalah STUDY WEEK....yeah...!

Wednesday, October 28, 2009



*ayat ini aku ambil dari bilik lecture BI aku
mis leana...thankz mis..









alif ba ta : dalam saat2 terakhir untuk menduduki final exam nie...terlalu banyak tekanan jiwa dan perasaan melanda diri kita....aku juga merasakannya...banyak perkara2 yang boleh mematahkan semangat kita untuk terus berjaya...namun kita adalah penentu untuk apa yang terjadi (dalam membuat keputusan lah...takdir semua di tangan tuhan)...pada masa depan...semuanya yang berlaku akan berbalik kepada kita juga akhirnya...kerana kita punca kepada semua yang berlaku dalam hidup kita...atas kehendakNYA...ingatlah KEJAYAAN itu garis pemulanya ada pada kita!

Monday, October 26, 2009

UPDATE: separuh akhir & finalis AJL24

Lagu yang layak ke separuh akhir

update!

* berwarna hijau adalah finalis AJL24




6 Nov
1. Mirage (Pesawat)
2. Kau Aku (Aizat)
3. Dia, Aku dan Kamu (Nadia & Red Peanut)
4. Oh Anok Anok (Reshmonu)
5. Tak Mungkin Kerna Sayang (Alyah)
6. Aku Scandal (Hujan)
7. Enjut (Noraniza Idris)
8. Gila (Mila)
9. Dan Sebenarnya (Yuna)
10. Raja Gelek (One Nation Emcees)
11. Bertamu Di Kalbu (Jaclyn Victor)


13 Nov
1. Aurora (Estranged)
2. Seadanya Aku (Nubhan)
3. Tahu Tak Tau Joget (Jinbara)
4. Ku Pinjam Satu Bintang (Alyah & Riz)
5. Fikirlah (Aizat)
6. Khatimah Cinta (6ixth Sense)
7. Bengang (Akim)
8. Aku Rindu Sayang Kamu (Black)
9. grey sky morning-cinta gila
10. Benar-Benar (Adam)
11.Pakai Buang (Stacy)


20 Nov
1. Situasi (Bunkface)
2. Rindu Terhenti (Tomok)
3. Patri (Jinbara)

4. Pergi (Aizat)
5. Ketika Ini (Estranged)
6. Bencinta (Faizal Tahir)
7. Cinta Adam & Hawa (Misha Omar)

8. Masih Jelas (Hafiz)





alif ba ta: senarai di atas adalah senarai lagu2 yang layak ke separuh akhir AJL 24...kali ini tiada kategori kategori seperti biasa (pop rock,balada dan etnik) atas sebab kekurangan lagu2 yang berkualiti utk di pertandingkan ke dalam AJL24...maka pihak penerbit memutuskan utk memansuhkan kategori2 yg ada yg  mana di perkenalkan sejak 1992....separuh akhir AJL 24 akan berlangsung di
Sri Pentas 2, Shah Alam, pada 6, 13 dan 20 November....tak sabar nak tgk siapa yang layak ke AJL 24....

p/s: yang pasti utk tahun nie CT xde lagi...hampeh...pesal CT tak calonkan lagu dia ek? hu3

p/s: dah update senarai finalis AJL24 k..AJL24 akan berlansung pada 10january 2010 bertempat di Stadium Putra Bukit Jalil...

bajet 2010










alif ba ta: budget 2010 baru je lepas di bentangkan oleh PM kita...ada yang sambut baik...dan ada jugak yang aku rasa kurang senang...tapi aku yakin...ramai yang senang...lagi2 perokok2 tegar...sbb cukai rokok tak naik tahun depan...aku juga menyambut baik BUDGET 2010 kali nie...sebab ianya berteraskan kepada golongan muda..jarang budget 2010 memfokuskan kepada golongan muda...tapi bagi aku PM Najib sgt bijak...sebab golongan2 muda terutamanya pelajar2 yang masih menuntut di universitilah yang bakal penentu...siapa yang akan memerintah dalam PRU13 nanti...byk yang telah beliau lakukan utk menarik golongan muda utk terus menyokong kerajaan...cth mudah saham RM1 utk semua pelajar kemasukan ke universiti 09/10...semoga strategi beliau tercapai utk meraih sokongan golongan muda dalam PRU13...GOOD LUCK utk PM Najib...aku juga sudah layak mengundi PRU13 nanti...:)

Sunday, October 25, 2009

apy bufday to U!!!










alif ba ta: 25 oktober....bufday DIA...so i juz want to wish apy bufday utk DIA....semoga pjg umur dan murah rezeki...semoga cita-cita yang di kejar tercapai dan senyum n apy selalu...k....a simple wish 4 u...tapi ianya bermakna buat aku....:)

Thursday, October 22, 2009

jalan oh jalan...











alif ba ta: gambar di atas adalah gambar salah satu projek jalan...maka...lecture highway 'kesayangan' aku...suruh kitorang propose jalan utk kitorang design...nie kira assignment utk kitorang la...10% markah nya...sehingga skrg...aku masih tengah bengong utk buat benda nie...sampai aku tak de mood nak buat benda lain...kiranya asgmnt dgn projek2 yg lain la...sbb aku tertekan buat benda nie...sepatutnya hantar isnin lepas....tapi semua buat tak tahu then konon2nya hantar jumaat nie...tapi bdk2 nie suka2 hati jek nak hantar hari isnin depan...sedangkan dia dah kata hantar jumaat..sbb kuliah aku kena hantar jumaat nie...maka aku pun buat2 tak tahu jugak...hantar hari isnin...yeah! smoga aku berjaya utk menyiapkannya...GOOD LUCK!!!

Wednesday, October 21, 2009









Alif ba ta: dalam kehidupan ini jangan pernah untuk mengatakan TIDAK pada sesuatu yang belum pernah kita cuba...dan jangan mudah untuk mengatakan GAGAL pada sesuatu yang belum pun kita lalui atau lakukan....kerana percaya pada diri BOLEH untuk melakukan adalah permulaan untuk menuju kejayaan...berjaya ataupun tidak di pengakhirnya...bukanlah perhitungan utama...namun sejauh mana kita berusaha ke arah kejayaan adalah lebih penting...kerana penentu untuk semua kejadian adalah ALLAH yang Maha Esa...satu perkara yang harus kita semua sedar...perjalanan menuju kejayaan yang kita impikan adalah suatu pengajaran kehidupan yang mana akhirnya mengajar kita menjadi MANUSIA....dan apabila kejayaan menjadi milik kita seperti apa yang kita impikan...itu adalah kredit yang tuhan anugerahkan pada hambaNYA....:)

p/s: kepalaku mcm nak pecah buat assigment n projek yg berlambak di saat2 nak final exam nie...hu3 Tuhan bantu hambaMU ini...

Monday, October 19, 2009

SEMPIT



ruang dan detik ini
semakin menjerut aku
hingga terkadang aku mau rebah
menyembah bumi

himpitannya semakin kepit
sempit
hingga menghimpit jiwa

sampai tak tersedut
udara dunia

TUHAN
bantu aku
untuk terus bernafas
aku lelah dengan semua







alif ba ta: ujianMU sudah bermula...terima kasih TUHAN...aku tahu semua kerna DIKAU sayang hambaMU ini...

Friday, October 16, 2009

GOOD LUCK to KENCANA PAWANA



*gambar ehsan daripada blog yusry. 








aku nak wish GOOD LUCK
untuk semua kerabat KENCANA PAWANA
yang akan berjuang di UKM sempena FESTARI 09
semoga anda semua dapat buat yang terbaik
jangan terlalu harapkan kemenangan
tapi yang penting
buat yang terbaik untuk diri,kumpulan dan UMP k...
sayang korang semua~

p/s: kepada penari perempuan yg pertama kali mewakili UMP
semoga dapat buat sehabis baik
ini perjuangan pertama UMP mewakilkan perempuan
dalam mana2 pertandingan tarian...











               










alif ba ta: Untuk tiga tahun berturut2...aku masih tidak pernah mewakili UMP dalam tarian...kerana tiada kesempatan dan rezeki...terkilan ada juga...sedih utk kali ini tidak dapat join bersama dengan mereka semua...apatah lagi..utk edisi FESTARI 09...yang mana edisi ini menghimpunkan 3 diva(daoz,yusry & tito) + azim & maoh...buat kali terkahir dalam pertandingan mana-mana tarian yang akan mendatang...kalau ada pun lagi hanya azim,maoh,aku n farid je la yang senior selepas nie...yang lain semua junior di tambah dgn bdk perempuan..tak mengapalah...mungkin tiada rezeki...hanya doa aku sentiasa ada bersama korang semua...dan kalau sempat...aku akan kesana juga utk bersama anda semua...sayang KENCANA PAWANA...muaaahhhh....*tetiba emo..motif sgt...ha3






Wednesday, October 14, 2009

menatap matamu





ARIL AF7- MENATAP MATAMU

sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya ka jadi milikku
Selalu ku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Kuingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Kuingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkan ku lepas walau sedetik pun













alif ba ta:  owh jom layan lagu nie....bes je aku dgr...lagu nie adalah lagu OST utk drama kau dan aku...tak silap aku la...aku suka lirik dan muzik dia yang agak catchy....dgr byk kali pun tak pe...kiranya lagu nie lagu bonus untuk aril sbb lagu single pertama time konsert AF7 tu tak laku mana...org tak berapa suka nak dgr...tapi aku yakin dengan lagu nie...mesti ramai yang suka...

p/s: kat atas tue aku ok...aku tak kesah korg nak kata muka aku mcm apa...yg ptg...itulah muka aku bila di edit sdikit...tetiba aku perasn cute...hahahaha

*aq dah tambah aimini tue...so leh la dgr skrg...enjoy...he3

penyesalan...















alif ba ta: penyesalan juga adalah satu kerugiaan...bagi mereka yang masih mengulangi kesilapan yang sama......

p/s: thankz to ashraf debater ums yang ada dalam gambar tue...he3
tempat: sg.kuala kangsar

Tuesday, October 13, 2009

snapy snapy kejap...



























alif ba ta: sekadar ingin berkongsi gambar....time nie kitorang pergi rumah terbuka remy dan ainul...hari ahad lepas...kitorang lepak jap kat taman tasik gelora...yeah!

Monday, October 12, 2009

isu MALAYSIA & INDONESIA










Jika isu-isu ini menjadi penyebab hubungan MALAYSIA & INDONESIA menjadi renggang....aku rasa...adalah lebih baik kita mencari jalan penyelesaian yang mudah...kerana isu-isu yang berbangkit...tidak perlu pun untuk kita kecoh2 kan...sebab semuanya boleh di selesaikan dengan mudah...jika kedua2 pemimpin negara pandai untuk mengatasi masalah ini....

dan jangan pula...rakyat kedua-dua negara mengambil tindakan yang menyebabkan....API yang membara di siram dengan minyak lagi.....jangan cepat melatah...kerana itu bukan jalan penyelesaian...!!!

kita warga NUSANTARA....perlu untuk bersatu seiya sekata...tinggalkan semua cubaan mereka2 yang cuba untuk membuat dua negara ini berperang....kerana mereka dengki dengan apa yang kita ada...

MALAYSIA & INDONESIA...dua negara yang punya keistimewaan tersendiri...yang tidak ada pada negara lain...kita punya budaya dan adat yang unggul...penuh dengan kesantunan dan adat ketimuran....

usah biarkan....kerana isu yang di bangkitkan itu...menjadi punca apa yang kita ada musnah....sama2 lah kita berdoa...agar dua buah negara ini terus aman dan damai...amin









alif ba ta: sampai bila mahu iri hati? percaya pada kelebihan sendiri...indonesia boleh maju seperti china dan india...kerana indonesia punya rakyat yang ramai...persis dua buah negara ini...

Saturday, October 10, 2009

GAMPANGNYA INDONESIA


Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga MALAYSIA senantiasa di jauhi daripada hukuman ALLAH YANG ESA...Amin...



kalau di indonesia...'GAMPANG' bermaksud 'senang' atau 'mudah'...namun di malaysia...perkataan gampang jugak di gunakan oleh sesetengah remaja2...yang membawa maksud sesuatu perkataan untuk mengeji seseorang...kalau tak silap aku la...sebab aku pernah dengar perkataan ini di gunakan oleh remaja2 yang suka lepak2 tepi longkang dan shopping mall...

namun itu bukan isu utama untuk aku menulis entri ini...isu utamanya ialah isu berkaitan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) yang mana mahu menyerang MALAYSIA TERCINTA pada 8 oktober 2009 yang lepas menggunakan buluh runcing...mereka terdiri daripada lebih kurang 50 orang....yang konon2nya mahu berjihad...dan telah pun mengadakan sekatan jalan di Diponegoro dengan memaksa mereka-mereka yang melalui jalan tersebut untuk mempamerkan identiti card...jika malaysia...maka di tahan...selain itu...dengar cerita...seramai 360 pengamal ilmu di sana sudah bersiap sedia untuk menyerang malaysia...tak pe..kalau indon bersedia dengan ilmu2 hitam dorang...mari kita semua bersiap sedia dengan membaca ayat2 al-quran...biar setan2 yang dorang puja tu pulak makan dorang balik...




alhamdulillah....perkara ini tidak menjadi kenyataan ataupun realiti...kenyataannya...mereka sedar ianyanya bukan seGAMPANG yang mereka sangka...yer la...dengan bilangan mereka yang sedikit mustahil la mampu untuk melakukannya...bukan memperkecilkan...tapi tuhan itu MAHA ADIL kan...

sedangkan rakyat indonesia yang mahu berhijrah ke Malaysia untuk mencari sesuap nasi untuk anak dan bini di indonesia pun terpaksa berhimpit2 naik tongkang ataupun perahu meredah ombak badai yang besar....itupun ada juga yang terkantoi ataupun lemas akibat perahu atau bot mereka karam....maka berakhirlah cerita hidup mereka...gigih..

isu ini timbul akibat daripada isu2 berbangkit sebelum ini seperti isu Manohara yang budget mis universe tue,isu tarian pandet yang aku tak berkenan pun nak tau, isu batik jawa yang sudah pun di wartakan menjadi milik indonesia...tahniah..siap suru rakyatnya pakai batik lagi time hari kemenangan...nak sangat ambik la...aku tak kesah...yang penting batik malaysia dan indonesia tidak serupa...isu ambalat...isu orang gaji dari indonesia di tindas....dan...aku rasa esok lusa pasti ada lagi isu2 berbangkit...yang aku kira tidak perlu untuk kita semua berbalah atau bertekak...buang masa...

aku masih tidak faham dengan segelintir rakyat indonesia yang tidak berfikir secara intelektual ini...kerana bertindak tanpa pernah berfikir akan kesan baik antara kedua-dua negara...mungkin juga rakyat2 indonesia yang melakukan tindakan membakar bendera malaysia serta melakukan rusuhan ini...tidak mempunyai pekerjaan agaknya...maka ada sesetengah orang mengupah untuk mereka melakukan perkara sebegitu...itu sekadar andaian aku...kerana jika benar ingin memperjuangkan kebudayaan negara ataupun negara itu sendiri...bukan begitu caranya...ada cara2 baik yang boleh di lakukan...seperti isu berbangkit hak milik batik itu sendiri...malaysia tak bising pun walaupun kemenangan berpihak kepada indonesia...kita memerima seadanya...kerana batik malaysia dan indonesia suatu yang berbeda...

dan lagi satu yang aku rasa kelakar ialah...konon2nya Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) 'berjihad' untuk mempertahankan negara mereka...persoalannya sekarang...mereka berjihad bukan kerana di serang musuh...ataupun tentera malaysia menyerang indonesia...kenapa boleh di jadikan perkataan 'jihad' itu wujud...lagi pun...anda berjuang bukan kerana AGAMA ISLAM...jangan sesekali menggunakan perkataan JIHAD....

Firman Allah S.W.T. dalam Surah al-Baqarah, ayat 190 yang bermaksud;


“Dan perangilah kerana (menegakkan dan mempertahankan) agama Allah akan orang-orang yang memerangi kamu, dan janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan), kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang menceroboh”.



ayat inilah yang selayaknya untuk mereka yang konon2nya mahu menyerang malaysia ntuk mereka sama2 hayati...atau mungkin aku terlupa...org indonesia mengamalkan agama yang campur...suka hati dorang je nak berpegang pada mana2 agama...ini kenyataan...jangan cuba untuk berdalih atau menuduh aku untuk berkata tidak (sebab sinentron indon pun sudah cukup mengambarkan mereka itu bagaimana walaupun tidak semua)...bukan nak berkata aku nie kuat agama...tapi sekadar untuk sama2 beringat...

dan betul kata mazidul dalam blog beliau...bukan isu perang yang ingin di lakukan oleh BENDERA ini yang di takutkan...tetapi rakyat indonesia yang berjumlah 1.9juta di malaysia ini yang harus kita berhati2...takut2...kalau mereka yang ramai ini berpakat untuk melakukan sesuatu di luar batasan sebagai pendatang yang mencari kerja...dan melakukan rusuhan atau perang ke atas malaysia...

isu2 berbangkit ini tidak perlu di jadikan isu besar...kerana kita berada dalam satu rumpun NUSANTARA...yang mana...ada sesetengah adat dan budaya....kita serupa...mengapa harus timbul isu claim budaya...satu tindakan yang tidak rasional...!

dan aku harap...rakyat malaysia tidak mengambil sebarang tindakan di luar batasan undang2...ataupun menimbulkan lagi kemarahan antara kedua2 negara...kerana apa yang penting ialah bukan siapa yang mula...titik akhir harus di cari....agar akhirnya nanti.,..tiada siapa yang rugi....kerana hidup berjiran/bertetangga harus ada kerjasama...barulah hidup aman sentosa..

titik







alif ba ta: darah daging ku juga mengalir darah keturunan indonesia....cuma aku di besarkan di MALAYSIA yang aku cintai....

aku sudah kering
di sedut dunia yang kejam
yang terus menerus
menikam hati dan fikiran

aku sudah penat
di tarik graviti bumi
yang tiada henti
mencari mental
agar aku realistik pada dunia

apakah hati aku sudah batu
atau jantung sudah tidak mahu berdenyut
hingga akalku beku
mencari jawapan kepada persoalan


namun
menyoal tanpa mencari punca
bukan jawapan kepada semua yang kosong
tetapi sejauh mana kita cuba
untuk memenuhi ruang kosong itu

mungkin
biar hanya masa
yang memenuhinya
agar yang bersirat
terlerai
yang kabur
menjadi jelas







alif ba ta: aku hanya mampu hadiahkan kata2 ini...kerana aku sudah buntu mencari bahan untuk entri2 yang baru...

Wednesday, October 7, 2009

PEREMPUAN BERKALUNG SORBAN



Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari kita lebih baik daripada semalam...amin


aku baru saja tengok cerita 'PEREMPUAN BERKALUNG SORBAN'....lama aku tunggu filem indonesia arahan Hanung Bramantyo ini untuk di tayangkan di Malaysia...

aku mengetahui cerita ini ketika dato' siti nurhaliza merakam OST utk filem ini iaitu Ketika Cinta dan juga Batasku Asaku...yang mana kedua2 lagu ini turut di masukkan ke dalam album terbaru siti sendiri iaitu tahajjud cinta...

aku dapat cerita ini daripada ftp...aku download sendiri...gigih...sebab nak sgt tengok cerita ini...mcm best...sebab pengarahnya sama dengan filem Ayat-ayat cinta...

aku mmg suka tgk cerita Ayat-ayat cinta tue...so b4 aku tengok filem perempuan berkalung sorban...aku meletakkan sesuatu yang tinggi terhadap cerita ini...kerana pengarahnya yang sama...

filem ini nampaknya berjaya membuat aku begitu teruja dan sangat bangga (meski ianya bukan filem malaysia)...kerana masih ada pengarah filem yang berani untuk mengangkat cerita berunsurkan agama seperti ini...hebat mmg hebat...walaupun ending cerita ini hanya biasa2 saja...namun tema dan mesej yang ingin di sampaikan aku kira sudah cukup bagus...dan aku harap ianya sampai ke hati merek2 yang menontonya...

mungkin ada di antara kita yang melihat cerita ini terutamanya org malaysia akan tidak faham cerita ini bagaimana...kerana tidak memahami bahasa indonesia dgn baik...nasib baik aku lahir di negeri sabah yang terchenta...maka tidak perlulah sarikata BM...(berlagak la pulak...)

dalam hati aku...filem sebegini harus banyak di hasilkan di malaysia...jika pengarah indonesia boleh buat...mengapa tidak pengarah kita...ini tidak...asyik2 jalan cerita berkisar cinta,seram dan lawak bodoh yang entah apa2....aku malas nak senaraikan filem2 bodoh yang di hasilkan oleh pengarah2 malaysia yang aku kira tidak begitu kreatif dan juga penerbit2 filem yang terlalu mengejar keuntungan berbanding menghasilkan filem yang bermutu tinggi dan boleh di angkat ke antarabangsa...yang ada pun sudah kembali ke Rahmatullah....AL-fatihah buat yasmin ahmad...

dan masih ada seorang pengarah yang boleh menghasilkan filem hebat yang mengangkat unsur2 keislaman...iaitu khabir bahtia...aku cabar beliau utk menghasilkan filem yang mengangkat unsur2 keislaman (walaupun dia tak baca blog aku kan)...kerana aku rasakan drama NURKASIH arahan beliau sudah cukup bermutu dan baik...kenapa tidak membuat filem yang sebegitu temanya...pasti menjadi suatu masterpiece yang boleh di agungkan nnt...

ehmmm...entahlah...aku pun tak tau nak ckp dgn industri filem malaysia skrg nie...dah la kekurangan pelakon yang berbakat...di tambah pulak dgn cerita2 filem yang skripnya...budak sekolah menenagh pun boleh buat...

aku ckp nie aku sedar diri...aku bukan ambil jurusan seni persembahan atau perfileman...aku hanya seorang pelajar jurutera yang begitu cintakan seni...aku juga mahu industri seni malaysia bangkit menjadi industri yang terhebat di rantau ini...sehebat Bollywood...mahupun Hollywood....

impian dan cita2 yang besar mampu di capai...andai usaha juga melebihi impian dan cita2 itu...kan...

ok la...
ini sinopsis filem PEREMPUAN BERKALUNG SORBAN dalam bahasa indonesia...aku rasa korang faham kot...

Film ini berkisah mengenai pengorbanan seorang wanita Muslim, Anissa (diperankan oleh Revalina S. Temat), seorang wanita berpendirian kuat, cantik, dan cerdas. Anissa hidup dalam lingkungan keluarga Kyai di sebuah pesantren Salafiah putri al-Huda, di Jawa Timur, Indonesia, yang konservatif. Baginya ilmu sejati dan benar hanyalah al-Qur’an, Hadist dan Sunnah. Buku modern dianggap menyimpang

Dalam pesantren Salafiah putri Al Huda diajarkan bagaimana menjadi seorang perempuan muslim dimana pelajaran itu membuat Anissa beranggapan bahwa Islam membela laki-laki, perempuan sangat lemah dan tidak seimbang. Tapi protes Anissa selalu dianggap rengekan anak kecil. Hanya Khudori (diperankan oleh Oka Antara), paman dari pihak Ibu, yang selalu menemani Anissa. Menghiburnya sekaligus menyajikan ‘dunia’ yang lain bagi Anissa. Diam-diam Anissa menaruh hati pada Khudori. Tapi cinta itu tidak terbalas karena Khudori menyadari dirinya masih ada hubungan dekat dengan keluarga Kyai Hanan (diperankan oleh Joshua Pandelaky), sekalipun bukan sedarah. Hal itu membuat Khudori selalu mencoba membunuh cintanya. Sampai akhirnya Khudori melanjutkan sekolah ke Kairo, Mesir. Secara diam-diam Anissa mendaftarkan kuliah ke Yogyakarta, Indonesia, dan diterima. Namun Kyai Hanan tidak mengizinkannya dengan alasan bisa menimbulkan fitnah, ketika seorang perempuan belum menikah berada sendirian jauh dari orang tua. Namun Anissa bersikeras dan protes kepada ayahnya.

Akhirnya Anissa malah dinikahkan dengan Samsudin (diperankan oleh Reza Rahadian), seorang anak Kyai dari pesantren Salaf terbesar di Jawa Timur. Sekalipun hati Anissa berontak, tapi pernikahan itu dilangsungkan juga. Kenyataannya Samsudin menikah lagi dengan Kalsum (diperankan oleh Francine Roosenda). Harapan untuk menjadi perempuan muslimah yang mandiri bagi Anissa seketika runtuh. Dalam kiprahnya itu, Anissa dipertemukan lagi dengan Khudori. Keduanya masih sama-sama mencintai.....

nak tau jalan cerita seterusnya...pergilah cari sendiri he3....

sejujurnya...cerita ini bagi aku mmg bagus....mengangkat permasalahan2 mengapa wanita tidak di angkat setinggi lelaki di dalam agama islam...

setidak2nya...filem ini menunjukkan yang berkarya dalam filem itu tidaklah terlalu jijik...malah ianya mampu untuk mendidik manusia menjadi manusia sebenar...

bak kata Dato' Siti Nurhaliza dalam album terbaru beliau iaitu tahajjud cinta..."seni tidak sejelik yang di sangka malah mampu menjadi karya yang terus kedalam jiwa"

sekian...







alif ba ta: 4/5 utk filem ini...:)

keputusan hati...

Assalamualaikum & salam sejahtera
semoga hidup kita sentiasa di rahmati Allah...amin


pertama2nya...thankz utk law sbb bg info yang betul pasal konvokesyen UMP...al-kisah yang lagi betul ialah...student biasa juga masih boleh masuk tetapi hanya di benarkan masuk sekiranya ada kad jemputan...kerana UMP mmg ada menyediakan beberapa tempat untuk kepimpinan/wakil persatuan dan kelab yang ada di UMP...untuk sama2 melihat Majlis Konvokesyen UMP kali ke-4 ini....

selesai...

sebenarnya...sejujurnya...aku sudah tidak mahu mengupdate blog ini...kerana aku sudah tidak ada mood untuk mengupdatenya...di sebabkan laptop aku sehingga sekarang masih tidak boleh dapat internet...sebab kediaman ke-2 ini tidak ada wireles...hanya guna cable smata2...laptop aku pulak...ttp berdegil xnak detect internet walaupun aku dah beli usb cable untuk connect internet dengan harga RM33 (aku beli kat mid dgn aizat)....aku hanya mampu untuk pasrah atas semua yang berlaku (sangat ayat2 sedih katanya....)....tapi aku bersyukur sebab aku dah format laptop aku balik...so volume laptop aku pun dah ok blk...he3 maka gigihla telinga aku mendengar lagu dan mataku melihat filem2 yang best2...he3

fyi...selama sem nie...aku update blog menggunakan laptop badd dan kadang2...guna laptop azim....nasib baik badd tu ok orgnya (kembang kejap badd...:p) dan utk entri ini aku guna laptop daoz...perlu la aku utk mention benda nie...sekurang2nya...aku berterima kasih atas jasa anda...he3 tiba je kan...

dalam otak aku sekarang...mcm nak stop je utk sementara blog ini daripada bacaan org lain...dan buka blog lain yang tiada siapa tahu itu adalah blog aku...namun...semuanya bergantung kepada masa dan 'mood' aku yang gila nie....kadang2 aku pun tak faham dgn diri sendiri...'mood' berubah2...tak tentu masa...nak kata period tak jugak...huh..tension kadang2...

terasa terlalu banyak yang aku nak kongsi dengan anda semua...terasa jauh aku dgn blogger2 yang selalu aku contact dulu...blog2 yang selalu aku baca...semuanya sebab laptop aku buat hal...xpe2...mungkin ada hikmahnya...sebab sem nie...aku rajin sikit berbanding sem2 sebelumnya...semuanya sebab internet tak de di depan mata...kalau tak 24 hour internet jek memanjang...

minggu2 terkahir nie pulak sebelum final exam adalah antara minggu2 yang aku paling tak suka...sbb minggu2 nie lah lecturer akan beri asgment n projek utk di buat dalam group...dan aku adalah antara org yang paling tak suka buat kerja dalam kumpulan....sbb aku tak suka dgn karenah2 org nie...dan aku rasa siapa yang pernah group dgn aku akan tahu yang aku akan beri komitmen sedikit...sbb aku mmg dari bangku sekolah lagi mmg tak suka buat kerja kumpulan...itulah kelemahan dan kekurangan aku...hu3 tapi semuanya harus di sesuaikan dari skrg...sbb di alam perkerjaan nnt...pasti lagi teruk daripada apa yang aku rasa skrg...(wah motivasi diri sgt..)

ok lah...
doakan la aku rajin utk update blog k...







alif ba ta: aku tak suka dgn org yang budget pandai tidak bertempat~

Tuesday, October 6, 2009

pembetulan info convo...

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hari-hari kita sentiasa di rahmati olehNYA...amin


sebelum aku meneruskan entri ini aku nak mengucapkan jutaan TAHNIAH buat semua senior2 aku yang telah konvo pada weekend lepas...seronok dapat berjumpa anda semua...terkenang segala kenangan bersama-sama dulu...hu3

gembira dan teruja tue mmg ada...tak sabar rasanya untuk graduate jugak...tapi aku yakin...masa aku juga akan tiba seperti mereka...dan tak sabar nak melihat parents gembira dengan segulung ijazah yang aku dapat...semuanya untuk mereka...hu3 dan yang paling aku tak sabar...insyallah...aku akan grad sama2 dgn DIA...he3

actually..entri ini adalah untuk membetulkan info entri yang sebelum nie...sebenarnya...konvokesyen baru-baru ini...mmg student tidak di benarkan masuk...hanya yang di benarkan masuk ialah semasa sesi penganugerahan doktor falsafah kejuruteraan awam kepada Sultan Pahang....maafkan kerana kesilapan info...biasalah...aku punya cerita over da diva...cerita nak gempak je kan...he3

ehmm...ok lah...aku xde mood nak tulis blog skrg...
tapi aku nak kongsi dgn korang lagu nie...



ACHA SEPTRIASA-KEPUTUSAN HATI


Ku tak tahu mengapa aku
Begitu sulit melepasmu pergi
Ku tak tahu mengapa aku
Begitu sakit melepas dirinya

#Mungkinkah aku terlalu memaksa
Jika ku ingin ada keduanya

Reff:
Yang aku tahuAku mencintai dia
Yang aku tahu
Begitu pula dirinya
Tak habis habis
Kucurahkan isi hatiku ‘tuk keduanya
Tapi mustahil bila ku terima semua
Biarkan ini jadi keputusanku
Ku rasa sekarang ku coba sendiri
Karena tak bisa ku memilih

Back to #, Reff
(Aku coba sendiri)
Aku tak tahu mengapa
Aku sulit memilih










alif ba ta: nanti aku update sdikit gambar sekitar convo k...:)

Saturday, October 3, 2009

MAJLIS KONVOKESYEN UMP kali ke-4.....

Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga hidup kita sentiasa di rahmati olehNYA...amin


hari nie adalah hari bersejarah buat semua bakal graduan UMP...kerana hari ini akan berlangsungnya MAJLIS KONVOKESYEN KOMEMORATIF kali ke-4 2009....

buat pertama kalinya....konvokesyen kali ke-4 ini akan di adakan di bumi Kampus Gambang,UMP setelah 3 konvo sebelum ini berlangsing di DEWAN JUBLI PERAK di kuantan...

dan buat julung2 kalinya jugak...Dewan Kompleks Sukan,UMP yang baru sahaja siap...yang mana boleh memuatkan lebih kurang 5000 orang....kalau tak silap aku la...berdasarkan sumber2 yg boleh di percayai...bakal menjadi saksi kepada hari bersejarah ini

maka...dengan itu...UMP membenarkan pelajar2 UMP untuk hadir ke Majlis bersejarah ini...kebiasaannya...hanya parents sahaja yang di benarkan masuk...namun UMP membuat sejarah tersendiri dgn membenarkan undergraduate student utk masuk sendiri menyaksikan hari bersejarah nie....

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera,



Saudara/I yang dihormati,



Perkara di atas dan surat dari Pejabat Pendaftar bertarikh 30 September 2009 adalah dirujuk.



Dengan sukacitanya dimaklumkan bahawa kehadiran pelajar ke Majlis Konvokesyen UMP kali ke-4 adalah di WAJIBKAN kepada semua pelajar. Butiran majlis tersebut adalah seperti berikut:-



Tarikh : 03 Oktober 2009 (Sabtu)


Masa : 8.30 pagi


Tempat : Dewan Kompleks Sukan, UMP


Pakaian : Pakaian Kuliah/Long Suite


Semua pelajar adalah diminta untuk mendaftarkan kehadiran di kaunter pendaftaran di pintu masuk dewan. Kerjasama pelajar amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.



Sekian untuk makluman dan tindakan.



Pn. Noraini Binti Hamzah
Kolej Kediaman Pelajar 1
Universiti Malaysia Pahang (UMP)
E-mail: norainihamzah@ump.edu.my
Ext:1128


sabar je la...tapi yang pasti aku tak kan masuk ke dalam dewan tue...sbb aku xnak tercangak je dlm tue lama2....hu3 baru ingat nak pergi lepas dah beri scroll...so xde la tercangak awal kat sana...tapi nak buat mcm mana...ada jugak terasa teringin nak masuk...lagi2 dewan baru UMP tu mcm vouge je dgr cite...

apa2 pun...aku nak wish tahniah utk semua senior yang aku kenali...semoga anda semua terus berjaya hendaknya...amin



sekian...







alif ba ta: korang tau tak apa maksud KOMEMORATIF?

Thursday, October 1, 2009

teremo jap...katanya~


Assalamualaikum & salam sejahtera...

semoga hari-hari kita di berkati olehNYA...amin



hari ni dah masuk 1 oktober....tinggal sebulan je lagi b4 final exam...hari nie aku tersikit moody....entah...aku pun tak tau nape...tp aku gagahkan juga melangkah ke class....

semalam aku tidor lambat...lepas tgk cite blogger boy...aku gigih online sampai kul 4 pagi...sedangkan class kul 8 pagi....tapi aku yakin boleh bangun...namun keyakinan tak semestinya mengatasi kenyataan kan...akhirnya aku lambat jugak la bangun...xde la lambat mana...dah smayang subuh...aku leh tido balik...then dlm kul 7.30 br bgn...dah la aq nie jenis lmbt bersiap....

bila dah kul 8.15 mcm tue...aku ingat bdk rumah depan blom gerak lagi...rupa2nya dorg gerak awal...hu3 aq pulak terpinga2...sbb xtau nak naik apa...basikal entah ke mana...so aku pun gigih la jalan kaki...ala2 1st year ke class...gigihkan aku menuntut ilmu...patut dapat calon pelajar gigih ke class...ha3

sampai class dalam kul 8.35...cepat jugak la aq jalan kaki...nasib baik lah lecture writing aku tue baik...slumber je masuk class...online facebook jap...then baru dia start mengajar...sbb 1 jam awal tue dia suru buat TELL ME MORE....

then class steel design...keemoaan aku hari tue bermula time class nie la...terus moody sampai ke petang....aku baru sedar satu perkara...yang aku nie bila tak faham apa yg lecture ajar...aku mesti moody n emo...aku pun xtau nape...hu3

petang lak ada class Project management....ada quiz...aku tak baca langsung nota....plus aku tak faham apa yang lecture tu ajar....aku dgn yakin datang ke class dgn minda yang kosong...bertawakal je la...tengok2...soalan banyak giler...ko bayangkan Quiz je pun...tapi markah penuh 200mark...ko mampu? sedangkan peratusan bila masuk markah nanti...5 % je pun...over betul...namun semuanya menggunakan "minda ke-2"...menyeru semangat utk jawapan muncul sendiri...he3

then lepas quiz jek...ada masa beberapa minit b4 class hydro...kitorg jalan2 kat expoconvo ump kali ke-4....bosan giler...seperti yg aku ckp dlm entri b4 nie la...sedih je tgk...

lepas je dari sana terus ke class....masuk2 je kuliah...dorg bg paper mid sem environment yg lepas....aku pitam jap tgk markah aku...aku apa lagi tambah la moody....lecturer mengajar pun aku mcm xdgr...sbb aku xsangka lak markah aku seteruk itu...padahal study bagai nak rak...semuanya sbb kesilapan yang tak sepatutnya aku buat...hu3 then aku dgr paper mid sem project managemnt lak...bdk2 ni semua tinggi2...hebat betol...tp tinggi2 pun bknnya jujur pun...at least aku buat sendiri....markah aku pun boleh tahan gak...bersyukur apa yang ada kan...he3

apa yang aku belajar ialah...tak semestinya kita dah study bagai nak rak...kita sudah confirm berjaya...sbb kefahaman itu amat penting....utk berjaya ketika menjawab peperiksaan....yeah!

ok lah...
til d end...







alif ba ta: try utk memperbaiki keadaan hati....

menjaga hati~




dulu aku ingat senang jek...
rupanya susah jugak...
banyak yang perlu di korbankan...
everything...
tapi
aku tetap berpegang dgn lagu nie...
'terlanjur cinta' by rossa ft pasha ungu tue...




"kerna sekali cinta aku tetap cinta"







alif ba ta: maafkan aku..jika tidak menjadi terbaik utk dirimu~

Popular Posts

Popular Posts since May 2010