Saturday, October 31, 2009

22° halo












alif ba ta : gambar di atas berlaku pada 31 oktober 2009...dan dapat jelas kelihatan dengan mata kasar....aku melihatnya setelah roomet aku suru pergi tengok bulan pada pukul 10 lebih mcm tue...klu tak silap aku...dan aku tersangat kagum...dan setahu aku...mmg kejadia seperti ini pernah berlaku...

maka aku gigih search kat MR.GOOGLE....yer..mmg pernah berlaku...ianya di kenali sbg 22° halo...kalau nak tahu lebih lanjut search la kat MR.G sendiri ek...mls aq nak terangkan...nak baca kat sini...MR.WIKIPEDIA akan cite kat korang...klik

tapi...serius..mmg lawa...terasa mcm cite heroes lak bila starting cite tue ada bulan keluar...he3

6 pengkritk ceritera duniaku:

AHMADSUFI6177 said...

igtkan menda nie terjadi area kemaman jer.. rupanya kat kuantan pon nampak yer.. hehehe...

erm... agak2 nya fenomena nie seluruh malaysia ke x arr???

arwah ayat aku pernah pesan... kalo nampak fenomena ajaib, kena sebut subhanallah... pastu berdoa kat allah agar kita dapat kebaikan.. amin...

♥chentaMAYA™ said...

bawu bberape jam tdi la ea?
fuhh~
cnie ujan!
xnmpk bulan!

AHMADSUFI6177 said...

aiya... nmpaknya cintamaya kerugian...
xpe2.. satu masa nanti akan nmpak juga.. hehe

masturah idrus said...

waaaaa...smalam abg F da suh g tgk,tp lupe....rugi2....

amer @ ijjad said...

sentiasa ada sebab musabab apabila berlaku sesuatu fenomena..
Alhamdulillah,berpeluang kita nikmati pemandangan indah ini..
Maha suci Allah yang menjadikannya..

Namun, minda Melayu tetap berfikir dari sudut sakti..
Contohnya, aku pernah dengar kata orang tua kalau matahari berpayung(22 halo) maka pasti ada orang meninggal dunia..

dan secara kebetulan, waktu aku form 2, betul2 ade orang mati daaaaaaa....

hadddoooiiii..dalam kesesatan skejap aku tym tu..dah besar dan pandai berfikir sekarang baru laa dapat counter balik kepercayaan tu..

Yang penting, x perlu tunggu bende aneh. Sntiasalah kita hayati ciptaan Allah ini. Walaupun dengan melihat deretan semut..atau mendengar kicau unggas sekalipun..semuanya di bawah kehendak dan pentadbiranNya..

Wallahualam..

jumapx said...

to sufi:
rasanya 1 malaysia kot leh nampak...kecuali time tu hujan...

to chentaMAYA...
xpe la...xde rezeki kot nak tgk fenomena nie..

to mas...
hu3 xpe...lain kali klu org suru tgk..terus pg tau...nnt nyesal xsudah...he3

to ijad...
hu3 btol2...

Popular Posts

Popular Posts since May 2010