Wednesday, November 25, 2009

rasa rindu bertamu...







alif ba ta;

di saat ini...aku terlalu rindukan DIA....agak lama juga tidak bertemu dan borak2 soal dunia....mungkin aku terlalu mengutamakan duniaku sendiri..hingga terlupa...untuk memberi kebahagian untuknya...

maafkan aku...

namun aku mau kamu tahu...aku rindu kamu :(

Saturday, November 21, 2009

selesai sudah~



Assalamualaikum & salam sejahtera...
semoga kebahagiaan sentiasa bersama kita...amin


Syukur alhamdulillah...sudah 2 hari aku rasa hari-hari aku kembali seperti biasa...seperti manusia biasa yang tidak perlu untuk menjadi 'pendrive' untuk terus berhadapan dengan segala fakta serta rumus yang perlu di simpan dan di keluarkan ketika berhadapan dengan sistem yang perlu untuk menilai sejauh mana kefahaman dan kepandaian untuk mengeluarkan segala apa yang di ingati di dalam minda...satu sistem yang perlu untuk di perbaiki...agar ianya menjadi satu sistem yang lebih berkualiti...

setelah tamatnya paper terakhir aku iaitu paper HYDROLOGY atau dalam bahasa melayunya....'kajian tentang air dan sumber air' maka secara rasmi aku sem ini sudah berakhir...maka selesai perjuangan aku untuk sem nie...sem 1 sesi 2009/2010...tamat...

namun sedikit terkilan dek kerana paper hydro nie tersangat lah susah...soalan 3,4 n 5 tu dapat la jawab dgn jayanya..kecuali soalan 1 dan 2...soalan yg ada teori aku tinggalkan terus....mmg cuak jugak paper nie...dah la masa kejadian..aku boleh terlupa bawa kat matrik aku..nasib baiklah ketua pengawas pn.roki yg baik hati tue....slamat aku tak di suruh balik ke rumah amik kad matrik...lagi pun time tue hujan kan...xkan la dia nak suru aku gigih amik kan...simpati la sikit...

dengan ini...aku hanya mampu berserah pada YANG MAHA ESA...agar sem ini aku dapat result yg memberangsangkan...insyallah...semuanya bergantung pada rezeki dan kehendaknya...sekurang2nya usaha aku untuk sem kali ini sangat gigih...(aku xkesah korg nak ckp pe...sbb aku tahu aku yang punya diri dan sejauh mana aku berusaha....)

selesai perjuangan yang satu ini...!

namun...aku ada lagi perjuangan kedua...perjuangan yang tersangatlah bermakna buat aku...kerana ini minat aku...minat yg sangat mendalam pada dunia ini...

dunia perdebatan...

dan awal bulan ini akan berlangsung DEBAT ROYAL 2009 bertempat di Bumi UM...

dan sekarang aku tengah gigih bertungkus lumus untuk memperbaiki diri...semoga debat kali ini ada sinar buat pasukan UMP...amin

aku tidak mahu bicara banyak tentang debat...kerana cerita debat harus di simpan dahulu...tunggu sehingga semuanya sudah selesai...barulah aku akan berkongsi bersama anda semua...

semoga anda semua mendoakan kejayaan perjuangan DEBAT ROYAL 2009 yang kali ke-3 aku lalui nanti...sudah masuk edisi ke-3...terasa diri ini macam baru semalam jek mengenali dunia debat...dan terlalu banyak lagi yang perlu untuk di perbaiki....serta ilmu yang belum di timba dan di aplikasi...huh...kerdilnya diri ini....

namun inilah debat yang tidak pernah sunyi dalam menjadi 'GURU' untuk mengajar tentang dunia...tentang dunia yang penuh dengan propaganda manusia...yang tidak pernah berhenti untuk memainkan watak masing2...sehingga ke plot terakhir kehidupan...

segalanya harus di teruskan...meskipun kadang2 ianya pahit untuk di telan....namun bukan itu menjadi persoalan...kerana PERJUANGAN ini menuntut pada mereka yang sudi untuk BERKORBAN...!

kerana menuju KEJAYAAN bukan semudah ABC mahupun semudah 123...kerana dalam mengenal ABC itu...kita perlu untuk menggabungkan huruf ini menjadi kata...dan menambah tolak 123....untuk mencari bilangan...itu belum lagi masuk kepada segala jenis rumus untuk mencari nilai penyelesaian...

KEJAYAAN itu juga tidak datang dengan hanya memetik jari...atau memejam mata kemudian celikkan...terus di hadapan kita...

KEJAYAAN itu hanya milik mereka yang BERUSAHA & BERANI untuk menghadapi TAKDIR yang perlu di lalui...sebelum bertemu dengan KEJAYAAN yang di idam2kan.....

kerana aku percaya...DUNIA INI ADA ADILNYA...kerana tuhanku itu MAHA ADIL...

semoga perjuangan ini menjadi memori yang terindah untuk aku kenang sehingga akhir hayat ku nanti...amin






p/s: maaf..entri ini terlalu berkias dengan bahasa yang berbelit2...

Monday, November 16, 2009

3rd paper selesai~





alif ba ta;

sykur alhamdulillah..dengan izinNYA...maka selesai sudah paper ke-3 aku iaitu subject STEEL & TIMBER DESIGN....agak azab jugak la subject nie nak di u/kaji...namun aku mcm biasa...mengambil pendekatan NO TENSION semasa study LAST MINUTE....!

berbekalkan usaha yang last minute itu...aku masuk ke dewan peperiksaan dengan hati yang cukup cuak dan gementar...sbb aku rasakan ilmu di dada tak cukup lagi untuk menduduki paper nie hari nie...namun aku gagahkan jua...kerana aku harus tingkatkan KEYAKINAN aku pada tahap seLIMIT yang aku boleh untuk menduduki paper nie...

time aku tgh jwb paper nie...tak de perasaan langsung...aku buat je apa yang aku study dan ingat...keluarkan semampu yang boleh...dan bila kuar je dewan periksa...terus aku menarik nafas yang panjang...sbb paper nie sudah berakhir...yeah...

walaupun tak menjawab dgn sebaik mana...tapi aku bersyukur...kerana Tuhan mempermudahkan perjalanan exam aku utk paper nie...itu sudah memadai...semoga yang di usaha membuahkan hasil kan...

selesai cerita tentang paper ke-3 aku nie...tak byk benda pun nak cite...

cuma aku ada satu cerita yang menyentapkan aku...

tgh happy dah habis paper ke-3 nie...aku pun bk la e-comm/STD...nak cek memo la katanya...then aku terbaca 1 pengemuman...

Announcement
Category Student Activity 
Title KEPUTUSAN LAWATAN AKADEMIK KE LUAR NEGARA 2009
Message
ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA
SUKACITA DIMAKLUMKAN, SEBANYAK 5 PROGRAM LAWATAN AKADEMIK USAHASAMA ANTARA UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG DAN UNIVERSITI RAKAN KERJASAMA LUAR NEGARA TELAH DIRANCANG SEBAGAIMANA KETETAPAN BERIKUT:
  • AMERIKA SYARIKAT
  • IRELAND
  • MESIR
  • AUSTRALIA
  • KOREA
  • (MASA DAN TEMPAT AKAN DIMAKLUMKAN )
SEHUBUNGAN DENGAN ITU, SERAMAI 50 ORANG PELAJAR TELAH DIPILIH UNTUK MENYERTAI PROGRAM TERSEBUT BERDASARKAN KEPADA KEPUTUSAN DUA SESI TEMUDUGA YANG TELAH DILAKSANAKAN.
BERIKUT ADALAH KEPUTUSAN SESI TEMUDUGA LAWATAN AKADEMIK KE LUAR NEGARA BAGI TAHUN 2009:
TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA SEMUA PELAJAR YANG TERPILIH UNTUK PROGRAM INI.KEPADA YANG TIDAK BERJAYA TERIMA KASIH DIATAS KERJASAMA YANG TELAH DIBERIKAN.
TERIMA KASIH
URL http://
Posted by NUR SHAHIDATUL AMIRAH BINTI RAMLI


maka...aku pun gigih klik KEPUTUSAN itu...nak tgk la sape2 yg berjaya pg kan..mana tau ada org2 yg aku kenal...leh la kirim ole2 dr sana kan...Law kok sin mmg ada cite kat aku pasal benda nie...dia minta gak benda nie...ADAM laha pun minta gak..propa jek...member aku sorg tue (Amir) mmg dah confirm pg Australia...dia dah kecohkan awal dah..sbb fakulti dia kuarkan snarai nama awal lagi...

tup..tup..tup..baca senarai nama...LAW KOK SIN berjaya dapat tempat untuk pergi MESIR...meriah jek...itu aku tak kesah lagi..tapi mmg makan hati jugak la...

then aku terus gigih membaca senarai 50 org yg terpilih...yang sentapnya...fakulti aku sume bdk final year...motif sgt..bacth aq xde...

lepas tue...aq scroll bawah skali...dah mmg aq agak..mamat nie confirm dpt punya...ADAM laha (mamat nie tak de blog...entah bila nak bt...so aq xleh nak link apa2 ha3)   tu berjaya terpilih jugak akhirnya...pergi USA...!

aku apa lagi...terus makan hati ayam berulam jantung pisang...

aku makan hati bkn sbb pe...dorg bertiga nie adalah bdk debater batch aq..(kecuali AMIR yang retire awal sbb terlalu diva...matilah..sorry amir = ) so..mcm ralat la...aku xsnarai kat dalam tue kan...sbb motip aq jek debater batch aq yg xtersenarai...kan...xglamour ke aq?

then aku berfikir2...motip aq xsnarai...so faktor utamanya...aku rasa fakulti aku hanya membuka peluang kepada Final Year jek kot...klu xsilap aq...tu pertama...

dan faktor yg aku rasa paling UTAMA ialah...aku tak kuat menCAPUB mcm dorang bertiga nie...dorang bertiga nie sangat fofular di kalangan staff dan jugak student..(ya ke? ) boleh la tahan (klu buat kiraan undian mcm ABPBH ..sah2 aq di tangga terakhir populariti aq..)...lagi2 si law kok sin tue...dah jd mcm S/U SULIT Dato' NC dah....opsss...terlebih sudah...he3

ehmmm...apa2 pun...aq wish korang dapat pergi sana dan pulang dgn selamat ek...dan apa yang penting harus bawakan aku ole2 k...tu yg ptg...jgn lupa...aq tuntut tau...klu korang rasa aku kwn baik korg...kena tunaikan...ha3 over sgt..mengugut...hu3

owh..aq sudah mengarut...nampak sgt aq keJELESAN yg teramat kan...lantak la..itu apa yg aku rasa..yg ptg aq sedar diri ha3

ok la..aq tidak mau rasa kejelesan aq semakin menular hingga ke jantung...cukup setakat di sini...sbb aq yakin...suatu hari nanti...rezeki itu ada jugak buat aku...sbb aq percaya pada rezeki yang ALLAH bagi akan ada jugak nanti...bila? itu urusanNYA...;)

till d end...

p/s: untung dpt pergi jln2 dgn FREE kan...hu3 nampak sgt niat aq ke lain...ha3

Friday, November 13, 2009

2nd Paper selesai...





alif ba ta:

alhamdulillah...syukur kepadaNYA aku panjatkan...atas mempermudahkan urusan aku untuk menjawab paper ke dua aku pagi tadi (jumaat,13 nov 09)...

terasa cuak jugak nak menduduki paper nie...sbb semakin byk baca...smakin byk yg aku rasa tak baca lagi...mmg terasa tertekan jugak smalam...yer la study last mint katanya...

tapi...aku syukur sbb aku boleh jwb semua soalan...time jwp tue takut jugak ada yg sangkut...namun jwb semua tak bermakna confident aku untuk betul semua tu tinggi...

mcm biasa...KESILAPAN di sana sini masih membelenggu diri...satu perkara yg teramat aku takuti...tatkalah sudah menjawab dgn baik...di sebaliknya KESILAPAN pula yang menghalang untuk menjadi yang terbaik....

namun..apa yg aku mampu buat...semua ke hendakNYA...apa yg penting aku sudah buat yg terbaik...dan seterusnya adalah hak NYA untuk menentukan aku berjaya ataupun tidak...

inilah salah satu masalah sistem pendidikan yang terlalu berorientasikan peperiksaan....kadang2 bukannya kita bodoh atau tidak tahu jawab...namun ada satu perkataan yang di gelar KESILAPAN yang menghalang kita untuk di katakan antara golongan2 PANDAI...yang mana masyarakat terlalu taksub dan berfikiran stereotype terhadap mereka2 yang berjaya semata-mata....yang biasa di tolak ke tepi sbb tak mencapai standard mereka...

aku cakap mcm nie bukan bermakna aku tak nak KEJAYAAN...manusia mana yang nak hidup dia di penuhi dgn kegagalan setiap hari....tapi kadang2 aku naik benci dengan mereka2 yg terlalu taksub untuk berjaya hingga lupa untuk bersama2 menuju kejayaan...nak berjaya bukan kerana niat nak belajar ilmu yg ALLAH turunkan kat muka bumi nie...tapi sebab nak tunjuk2 kat orang serta nak jadi bahan mulut masyarakat yg otak dorang dah di sistem dgn fikiran stereotype...bahawa dia tu pandai...wat da F!

ya...aku mmg emo skrg...emo dgn org2 yg bersikap seperti ini...lantaklah apa korang nak ckp...dan jgn pernah tanya aku siapa yg aku tujukan...? sbb aku tiada jawapan yg 'concrete'...!

apa yg ptg....aku sudah mencuba untuk menjadi yang terbaik atas segala usaha yg aku lakukan...tak perlu nak banding2 siapa yg lagi hebat...sbb semua ketentuan ALLAH...yg markah rendah bukan bermaksud dia bodoh...dan yang markah tinggi bukan bermaksud dia selamanya berjaya...kerana tuhan cipta kita dgn otak yg sama...cuma yg membezakan sejauh mana kita berfikir untuk memanfaatkannya...

ok lah...god luck utk kawan2 utk next paper seterusnya....hari isnin nie paper killer bg aku...STEEL & TIMBER DESIGN...

sekian...


Tuesday, November 10, 2009

selamaT u/tahun PN NORMALA









alif ba ta:


9 november adalah tarikh lahir bagi PATUNG CENDANA atau nama manusianya PN.NORMALA BINTI SAMSUDIN...bukan Datin Normala personaliti TV tu ek...ini PN.Normala ok...

di kesempatan ini sy nak mengucapkan SELAMAT ULANG TAHUN buat mdm mala...semoag pjg umur n murah rezeki k...semoga terus tersenyum pada dunia yang kadang2 membuat kita sendiri kaku seperti patung....melihat gelagat manusia yang bermacam ragam...

selamat ulang tahun yg ke berapa..biar kita tanya dgn tuan dia sendiri he3 sbb aku malas nak kira2 guna kalkulator....mencengok pun aq mls...sbb aku tau mdm ttp jiwa muda walaupun dah berusia opppss...ha3 katanya...


'CINTA ITU BUKAN PERASAAN,TAPI IANYA KEBOLEHAN'



ayat ini aku amik dr status mdm kat FACEBOOK....apakah? aku cuba memahami..tapi ada betulnya jugak..cinta itu satu kebolehan sejauh mana kita mampu untuk melahirkan perasaan cinta...

betul x mdm? :)


p/s: rindu mau jln2 ke sg.lembing n lunch together2 kan...:)
owh ya...selamat ulang tahun juga buat abg dayat (10 nov )..semoga pjg umur dan murah rezki...semoga senantiasa bahagia dan tersenyum k...:)



Monday, November 9, 2009

1st paper exam 09/10....








alif ba ta ;

owh esok aku sudah mula final exam...subjectnya seperti tertera di atas...aku sudah penat study...tapi terasa banyak lagi yang belum di study...bosan pun ada jugak....tapi ilmu tetap tak penuh2...tension menyebabkan aku update entri nie...rest sekejap katanya...

owh ya..kepada rakan2 di UMP dan di luar sana...yang turut menduduki peperiksaan pada esok hari...aku nak wish good luck buat kamu semua...semoga dapat buat yang terbaik ya... ;)

huh!...mmg penat kan belajar ilmu yang bersistemkan peperiksaan semata-mata....sampai sekarang aku masih tak faham2 kenapa sistem pendidikan di malaysia tetap mengamalkan sistem ini...lihat saja di negara barat...sistem pendidikan mereka tersangat la bagus...sebab itu golongan2 pandai terlahir dari sana tatkala zaman globalisasi yang menuntut ilmu yang menjadi tunjang kehidupan...

walauapapun...inilah yang harus kita lalui dan hadapi selaku pelajar Malaysia...


p/s: antara byk2 kabinet menteri...aku mau jadi menteri pelajaran...sbb aku mau ubah sistem pendidikan yang sedia ada...aku tahu ianya bukan mudah...tapi tak mustahil kan...kita ubah sistem yg sedia ada...;)

Saturday, November 7, 2009

selamay u/tahun Azim


 Azim :
  • HOUSEMET (since 2nd year)
  • ketua tarian kencana pawana UMP (merangkap kareografer kadang2)
  • kenal since 1st year lagi..
  • penyanyi UMP jugak
  • pelajar degree in computer eng.
  • seronok kawan dgn dia :)





alif ba ta;

Hari ini 7 nov 2009, tanpa aku sedari...hari ini adalah bufday housemet aku...Raja Azim (nama depan tu dia saje letak..berangan ada tittle raja kat depan...ha3)...

bila dah pukul 12 am semalam...aku tak tau pun bufday dia (tak macam badd...gigih promote bufday..mcm la cuti time bufday dia...ha3)...bila aku buka facebook...nak tgk sape lah yang bertuah bufday hari nie kan...(aku mmg rajin wish bufday org kat facebook klu aku kenal la...) tak sangka pulak...nama azim ada kat senarai org2 yg bufday tue...dah la aku guna laptop badd dan berada sebelah azim je time tue...aku terus gelak..

apa lagi..teruslah la wish bufday kat dia...patutlah..hanset tak reti nak senyap...sbb org gigih nak wish bufday kat dia...

ok lah...di kesempatan ini aku nak wish selamat ulang tahun buat kamu...semoga terus panjang umur dan murah rezeki dalam apa jua bidang yang kau ceburi...teruslah yakin dengan apa yang kau buat...kerana biar diri rasa puas di kemudian hari dengan apa yang kita lakukan sekarang...jangan pernah mengalah dengan KEHIDUPAN...kerana hidup itu sebenarnya indah...

sweet 21 buat kamu... ;)

p/s: budak usim tue wish tak utk kau...he3












alif ba ta:

owh aku suka ayat ini,...di kala aku tgh study tak berapa...dan keputusan test dan mid sem aku yang suam2 kuku...aku rasa ayat ini cukup membuat aku motivasi....lalalala~

kerana setiap orang punya kejayaan yang akan di anugerahkan olehNYA...bila? kita hanya perlu untuk menunggu...kerana percayalah ALLAH itu MAHA ADIL...DIA tak kan membiarkan umatNYA yang berusaha tanpa sebarang kejayaan yang di berikanNYA...kerana apa yang penting...niat hanya untuk ALLAH...semoga setiap yang kita lakukan...sentiasa di berkati olehNYA...Insyaallah...



Friday, November 6, 2009

GOOD LUCK FINAL EXAM 09/10 SEM 1





jadual final exam alif ba ta


9 nov : highway engineering
13 nov : environmental engineering
16 nov : steel & timber design
19 nov : hydrology






alif ba ta ;

esok bermulanya final exam bagi pelajar2 UMP yang ada subjek final esok hari ( 6 november 2009)...ala...subjek universiti pun...subjek engineering sume start next week...nasib baik aku bukan golongan yang amik subjek2 final esok...sbb sume subjek nie (TITAS, II & Hub. Etnik ) aq dah amik...time aku amik dulu tak wujud lagi final exam selaras sume...Test mcm biasa jek...

apa2 pun...aku nak wish GOOD LUCK untuk semua rakan2 di UMP...semoga dapat buat yang terbaik...tiada yang mustahil andai usaha sudah di lakukan....Tuhan pasti mempermudahkan kerja jika usaha sudah di buat dengan gigih...

semoga kejayaan sentiasa menjadi milik kita k...GOOD LUCK!

p/s: jgn cuba2 bawa Mr. T dalam dewan peksa tau...BAHAYA!!!

Thursday, November 5, 2009

dekat tapi jauh...







Alif ba ta:

pernah tak sekali dalam hidup korang merasakan...perasaan dekat tapi jauh...tak kesah la...dengan siapa pun...dengan parents ke...sahabat sejati ke...or kekasih hati...? nie bukan istilah jauh tapi dekat...tapi aku nak cakap 'dekat tapi jauh'....

entahlah...skrg nie aku dah lama tak jumpa DIA...nak kata busy pun...boleh jek nak jumpa...mungkin aku sendiri ada masalah untuk memahami hati sendiri..hu3 sian kat DIA...aku dapat rasakan tahap rindunya sudah berada pada tahap maksimum...dan dah nak sampai tahap elastic dah...he3 poyo jek ayat...aku juga rindu sama kamu...:)

dan hari tue ada main sms2 dgn dia...tetiba dia cakap pasal rindu...

DIA : dah lama tak jumpa kan.
Alif ba ta : a'ah...dekat tapi jauh hu3
DIA : Tue la...kalau jauh nanti xtau la mcm mana kan...mesti dah tak terus contact...


* aku sentap sekejap dengar statement yg cukup menyentapkan aku...terkedu seketika...


Alif ba ta : ish...xkan la mcm tue...minta di jauhkan...hu3 ( seperti biasa aku membuat ayat selamat...)


itulah serba sedikit perbualan aku...yg aku dah tak ingat dah apa yg aku sms2 lepas tue...mungkin isu ini masih bermain di fikiran ku sehingga skrg.,..sentap agaknya..he3 tp aku faham...perasaan DIA...

pesanan aku pada DIA...xpe xselalu jumpa...apa yang penting kamu selalu di hati....chewah xleh blah...ok lah...aku nak sambung study di kala hujan mencurah ke bumi dengan lebatnya....sedap tidur nie...tapi kena study dulu...

ok bye...

p/s: utk kamu..jgn fikir pasal benda yg boleh menghalang kamu utk berjaya...teruskan berusaha...masalah lain simpan ke tepi dulu k...god luck...!!!

Wednesday, November 4, 2009

aduhai Dr.Asri...










alif ba ta : isu mengenai Dr. Asri yang aku rasa semakin hangat & panas menarik perhatian aku...bertubi2 fitnah yang di lemparkan ke atas beliau...mungkin ada di antara kita tidak mengenali siapa dia Dr.Asri ini...tetiba je jadi fomous kan...beliau adalah bekas mufti perlis dan sekarang menjadi penceramah bebas serta pernah mengajar dan sedang mengajar di UIA dan USM (klu xsilap aku)

beliau di tuduh
  • memalsukan kelayakannya dalam bidang syariah di peringkat Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Bahasa Arab
  •  memberi ceramah tanpa tauliah dan menyebarkan fahaman wahabi


tuduhan ini datang daripada penolong Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Zamihan Mat Zain Alghari...

dr.Azri mendakwa yang semua tuduhan keatas beliau adalah fitnah semata-mata...wah kalau benarlah ianya satu fitnah...ini sudah menyebabkan orang ramai akan memandang rendah terhadap kredibiliti JAKIM dan juga ILIM selaku antara institusi yang menguruskan hal-ehwal agama di dalam negara...

yang memelikkan ialah jika benar Dr. Asri tidak ada sijil yang di tauliahkan...mcm mana beliau pernah di terima untuk mengajar di UIAM dan juga USM...? dan juga beliau adalah pengacara bagi salah satu program di Astro Oasis iaitu Bahtera Perubahan (dari situlah aku kenal dr.asri nie...he3)

kemudian, Perdana Menteri sendiri tidak tahu menahu isu ini berkaitan dengan Kerajaan Pusat...pelik memang pelik...adakah...ada insan2 yang konon2nya di luar berhati suci memperjuangkan agama...tetapi dalam hati...punya hati dengki melihat insan2 lain..yang memperjuangkan agama islam...owh aku sungguh tidak faham tentang ini...tolong jelaskan...hu3

inilah masalahnya bila agama dan pejuang agama mula di politikkan dan di permainkan...ehmmm..sedikit tanda2 kiamat nak dekat agaknya...hu3

walauapa pun yg terjadi...aku harap akan ada sinar kebenaran yang akan muncul...kerana aku yakin dunia ini ada keadilannya...

dan aku suka utk memetik kata2 Dr.Asri nie...

"Jangan guna terlalu banyak akta dan kuasa untuk menghalang masyarakat mendapat ilmu yang baik. Jika mana-mana pandangan, pendapat atau ilmu saya tidak sama dengan pendapat serta kehendak sesetengah pihak, janganlah saya dengan sewenang-wenangnya dituduh menyesatkan,"

sekian.

Tuesday, November 3, 2009

study week...















alif ba ta: minggu ini adalah minggu untuk mentelaah buku2 rujukan dan nota2 yang ada bg menduduki final exam yg bakal mendatang minggu depan...lama jugak aku mencari signal utk rajin membaca nota serta membuat soalan2 past year yg membuat aku tertekan..sbb xtau nak buat....terasa banyak yang perlu di study...lagi2 dalam masa yang tidak banyak nie...hu3 Ya Tuhan...permudahkan hambaMU ini untuk mengulang kaji...semoga apa yang di pelajari masuk terus ke dalam otak...amin..

Sunday, November 1, 2009

sekolah 1 aliran?







SEKOLAH SATU ALIRAN







alif ba ta :

isu ini mula timbul apabila disuarakan oleh Ahli parlimen dan di cadangkan oleh tokoh sejarah dan akademik, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, minggu lalu. yang mana ianya selaras dengan kewujudan 1 Malaysia.

namun

apa kata PM?

"Kalau masyarakat bersedia untuk membuat perubahan, kita (kerajaan) akan ubah, selagi masyarakat tidak bersedia kita akan kekalkan seperti sedia ada. Tidak ada gunanya kerajaan mengubah dasar kepada sekolah satu aliran jika keputusan itu boleh menyebabkan perbalahan dan ketegangan dalam politik, masyarakat dan sosial.

"Kalau kita nak ubah dasar kepada sekolah satu aliran, tujuan kita hanyalah untuk perpaduan semua kaum. Kita tidak mahu keputusan itu menyebabkan perbalahan dan ketegangan. Tujuan kita untuk membawa perpaduan selaras semangat 1Malaysia tetapi jika keputusan itu sendiri membawa ketegangan antara kaum, apa maknanya," katanya.



bagi aku:

ok jek...ianya pun baik untuk semua...isu jaga hak kaum bukan jadi persoalan...namun kita perlu untuk menerima yang negara MALAYSIA berbilang kaum ini...perlu untuk bergerak dalam satu arah yang sama...yang mana akhirnya...BAHASA & BUDAYA bukan menjadi persoalan...kerana kita BANGSA MALAYSIA....


Popular Posts

Popular Posts since May 2010