Sunday, November 1, 2009

sekolah 1 aliran?SEKOLAH SATU ALIRANalif ba ta :

isu ini mula timbul apabila disuarakan oleh Ahli parlimen dan di cadangkan oleh tokoh sejarah dan akademik, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, minggu lalu. yang mana ianya selaras dengan kewujudan 1 Malaysia.

namun

apa kata PM?

"Kalau masyarakat bersedia untuk membuat perubahan, kita (kerajaan) akan ubah, selagi masyarakat tidak bersedia kita akan kekalkan seperti sedia ada. Tidak ada gunanya kerajaan mengubah dasar kepada sekolah satu aliran jika keputusan itu boleh menyebabkan perbalahan dan ketegangan dalam politik, masyarakat dan sosial.

"Kalau kita nak ubah dasar kepada sekolah satu aliran, tujuan kita hanyalah untuk perpaduan semua kaum. Kita tidak mahu keputusan itu menyebabkan perbalahan dan ketegangan. Tujuan kita untuk membawa perpaduan selaras semangat 1Malaysia tetapi jika keputusan itu sendiri membawa ketegangan antara kaum, apa maknanya," katanya.bagi aku:

ok jek...ianya pun baik untuk semua...isu jaga hak kaum bukan jadi persoalan...namun kita perlu untuk menerima yang negara MALAYSIA berbilang kaum ini...perlu untuk bergerak dalam satu arah yang sama...yang mana akhirnya...BAHASA & BUDAYA bukan menjadi persoalan...kerana kita BANGSA MALAYSIA....


2 pengkritk ceritera duniaku:

AyanaAsham said...

erm baru selesai menjawab paper CTU a.k.a hubungan etnik....
sesungguhnya hub sosial di ant semua kaum dn menghormati bhs dn budaya kaum len amat pntg.

jumapx said...

to ayanasham...
betul tue...:)

Popular Posts

Popular Posts since May 2010