Monday, January 11, 2010

AJL 24 milik Aizat~




Assalamualaikum & salam sejahtera...
salam pencinta muzik tempatan...



semalam telah pun selesainya AJL24 yang mana menjadi milik Aizat melalui lagu beliau iaitu Pergi....lagu hasil ciptaan pete teo dan lirik oleh Amran Omar ini telah berjaya menambat hati juri profesional pada malam tadi lantas menjadi Johan untuk AJL 24 dengan membawa pulang hadiah sebanyak RM 35,000....

persembahan Aizat pada malam tadi sangat memukau...di tambah dengan element 1 malaysia iaitu apabila penyanyi wanita india memulakan persembahan dengan alunan vocal yang sangat merdu dan juga alat musik china menyebabkan aku rasa lagu ini sememangnya layak untuk bergelar juara AJL24 seperti mana ramalan aku sebelum ini...

Selain itu Aizat juga merangkul persembahan terbaik melalui lagu Kau dan Aku....mmg tak di nafikan persembahan Aizat melalui lagu ini sangat comel dan menarik....dengan membawa segerombolan budak2 sekolah menari di atas pentas...sangat kena dengan muzik yg ala2 kechi....mmg sweet.....;)

di tempat kedua pula, seperti yang kita sedia maklum di menangi oleh Yuna melalui lagu popularnya iaitu Dan Sebenarnya....berjaya membawa pulang wang sebanyak RM 15,000 dengan lagu hasil ciptaan beliau sendiri....persembahan Yuna pada malam ini sangat hebat..namun aku sedikit terkilan bila Yuna terlalu mengubah susunan muzik pada malam tadi....kerana pendapat aku adalah lebih baik jika dia mengekalkan muzik slow asal dan hanya menambah sedikit jika ingin membuat kelainan...seperti mana yang Aizat buat terhadap lagu Pergi...kerana bagi aku lagu Pergi dan Dan Sebenarnya mempunyai level kekuatan yang sama....dan aku yakin jika Yuna mengekalkan melodi seperti rakaman pastinya Yuna akan menjadi Juara lagu AJL24...kerana ramai yang meramalkan Yuna akan menjuarai AJL24....namun persembahan Yuna tetap mantap!

manakala Faizal Tahir (FT)...berjaya mendapat tempat ke-3 dengan lagu Bencinta hasil ciptaan Audi Mok dan FT sendiri...walaupun tidak sehat pada malam itu...namun persembahan FT sudah cukup membuat peminat beliau terasa bangga....agak kesian jugak la tgk FT bt persembahan semalam...sbb suara FT smalam mmg menunjukkan yang dia tidak berapa sehat...kalau FT sehat...aku rasa Vocal dan persembahan mesti dia dapat punya lah...lagi pun lagu nie mmmg kuat dna bagus....tahniah bt FT...yang pasti tahun depan masuk lagi AJL25 dgn lagu Selamat Malam...he3

Black yang berjaya merangkul vocal terbaik pada malam tadi telah berjaya membawa pulang wang sebanyak RM 10 000.....dan bagi aku persembahan finalis semalam kebanyakan tidak menyanyikan lagu mereka dengan vocal yang baik....Misha Omar sendiri pun tidak nyanyi dengan betul..kerana bagi aku Misha tak all out malam tadi...beza sgt persembahan vocal dia semasa lagu Bunga2 cinta dan Pulangkan...Stacy pun sama...vocal stacy seperti sedikit terganggu dgn step tariannya sendiri...dan bagi aku vocal yang aku rasa bagus pada malam itu ialah Aizat dan juga Alya....dan Black mungkin menang kerana pengawalan serta lemparan vocalnya yang bagus menyebabkan dia boleh menang anugerah tersebut....

Persembahan keseluruhan pada malam tadi sangat best...semua cuba menunjukkan persembahan yang bagus....cuma ada juga beberapa persembahan yang seperti tak perlu lakukan dan sepertinya tidak ada idea nak persembahkan kepada penonton...seperti Hafiz...persembahan beliau membosankan...Akim dengan persembahan konsep yang entah apa2...adalah lebih baik jika dia bawa konsep video klip Bengang masuk ke pentas...lagi best....kemudian persembahan Tomok yang biasa2 saje....dan ada banyak part yang Tomok bermain selamat apabila nada tinggi dia tak buat dgn baik...beza malam tadi dengan persembahan final OIAM 3...rasanya OIAM 3 punya final Tomok nyanyi lagi bagus...Estranged pada AJL kali nie sedikit suram berbanding AJL sebelum nie yang aku rasa lagi bagus....mungkin giliran persembahan pertama yang menyebabkan persembahan mereka biasa2 aja...mmg susah untuk menjadi opening utk sesuatu majlis yang besar apatah lagi pertandingan...

namun TAHNIAH buat Stacy kerana berjaya membuat persembahan yang sangat mantap pada malam tadi...mmg stacy seorang penghibur yang bagus kerana setiap persembahan beliau tidak pernah mengecewakan.....persembahan Hujan juga tidak kurang bagusnya...membawa kelainan apabila membuat konsert ala2 gig dengan mengajak beberapa org ke bawah pentas dan menari.....persembahan Alya juga bagus....kerana berjaya membawa lagu tue dgn baik serta konsep persembahan yang ala2 diva...it's nice...dan persembahan Buckface juga tak mengecewakan....

secara keseluruhannya AJL 24 yang bertemakan MUSIC UNFOLD kali ini bagus namun kemeriahan tidak seperti AJL23....mana silapnya tak tahu la....itu hanya pendapat aku la...dan dengar cerita utk AJL24 nie sahaja...TV3 membelanjakan sebanyak RM2 juta,,,wow..pelaburan yang cukup tinggi....namun yang sedikit terkilan apabila tgh asyik tgk lagu selingan terakhir sebelum pengumuman Anugerah....boleh pulak siaran tergendalan beberapa minit...sentap sekejap....alamatnya tak dapat la lagi Anugerah Rancangan Muzikal Terbaik pada tahun nie...

AJL24 yang di acarakan oleh Faizal Ismail,Cheryl Samad dan Ally Iskandar bagi aku tak berapa berjaya membuat AJL24 pada malam tadi untuk lebih meriah...kerana skrip mereka biasa jek dan meleret....isu pergaduhan pendek dan gelap aku rasa AJL sebelum nie pun dah ada..jadi lepas nie tolonglah cari bahan yang lain supaya nampak sedikit bezanya....k

apa yang pasti....PEMBUKAAN AJL24 kali ni sgt BEST!!! Gandingan Lan dan Dato' Siti mendendangkan lagu LAGU UNTUKMU sgt memukau dan membuat aku kagum sekejap....persembahan akhir...biasa2 je....tapi persembahan Amy Search sgt best...!

oklah...cukup setakat ini...komen lebih2 kan org kata apa pulak kan...nak kata amik course muzik or mass comm xjugak...tgk2 bdk enginnering rupanya....hu3 ala nie semua apa yang aku rasa dan berkongsi dgn korang semua....nak terima amik...klu xnak sudah...pergi baca blog lain...hu3

semoga industri hiburan tempatan akan terus maju dengan karya2 yang lebih bagus dan boleh di pasarkan sehingga ke luar negara...nie tak...nak pasarkan ke indonesia pun susah...hu3

sama2 la kita nantikan kemeriahan AJL 25 pada tahun depan pulak ek....:)





titik

2 pengkritk ceritera duniaku:

Frodo Baggins said...

ulasan yang baik ~
hahahhaha, wa pown ada wat ulasan gak
tapi cincai jer x detail cam lu ..


>>_______<<


memorable perfmnce 4 me
Stacy, aizat, ft, hujan yg lain dah x ingat dowh

Raja Azrul said...

lepas kita tengok jumain berdebat dengan tajuk:

AJL: hanya sekadar popular...

Hehehe....

Popular Posts

Popular Posts since May 2010