Thursday, January 21, 2010

Senarai finalis ABPBH2009




berikut merupakan senarai TOP 5 finalis ABPBH 2009 yang telah di umumkan semalam....TAHNIAH buat yang tersenarai antara 5 artis yang popular bagi setiap kategori....



Senarai finalis ABPBH2009

1) Penyanyi Lelaki Popular

- Adam
- Akim
- Aizat
- Faizal Tahir
- Mawi

alif ba ta : hebat kategori ini....tahniah buat Akim yang tersenarai antara  5 artis penyanyi lelaki populat walaupun tidak mempunyai album penuh....ini menunjukkan beliau lagi popular berbanding Juara AF7 iaitu Hafiz...namun bagi aku saingan sengit utk kategori ini sudah tertentu 3 penjuru iaitu Aizat,Faizal Tahir & Mawi....jika di lihatkan daripada kerjaya artis pada tahun 2009...Aizat melebihi antara mereka bertiga...dan tidak mustahil jika Aizat yg di nobatkan sbg Penyanyi lelaki popular utk tahun 2009....dan Tahniah juga bt FT kerana akhirnya tersenarai selepas thn lepas gagal utk menjadi Top 5...sememangnya FT layak utk tersenarai dan juga calon yang boleh memenangi anugerah ini....

2) Penyanyi Wanita Popular

- Jaclyn Victor
- Mila
- Siti Nurhaliza
- Stacy
- Yuna

alif ba ta: Melihat kepada senarai Top 5 membuat aku terus meneka anugerah ini akan di pegang lagi oleh Dato CT bt kali ke-14...kerana saingan beliau kali ini adalah dari kalangan artis2 muda belaka....mungkin yg akan memberi saingan kuat adalah Yuna,Stacy dan juga Jac....melihat kepada kerjaya seni pada tahun 2009...Yuna dan Stacy antara artis yang popular yg selalu di sebut2 oleh wartawan...dan tidak mustahil utk mereka berdua memecahkan tradisi Dato CT...namun aku tetap menyokong Dato CT utk menang....sememangnya anugerah ini masih wajar utk beliau...!


3) Penyanyi Duo/Kumpulan Popular

- Adam & Stacy
- Bunkface
- Hujan
- Meet Uncle Hussain & Black
- 6th Sense

alif ba ta: utk kategori ini...3 saingan kuat akan bersaing...iaitu 3 kumpulan indie yg aku rasa antara yg terbaik di malaysia...iaitu Bunkface,Hujan & MUH/Black.....namun aku sedikit terkilan mengapa Estranged x tersenarai...aku rasa mereka lg layak dpd 6th Sense...namun kuasa di tangan pengundi...lagi pun mungkin lagu 6th Sense lg popular dpd Estranged...Adam & Stacy jugak tidak hebatnya...dua artis yg punya populariti yg cukup tinggi juga...dan kali ini utk kategori ini mereka bergabung hasil dpd lagu Menggegar Dunia...sama seperti MUH & Black.dua artis yg baru bergabung dan juga mempunyai populariti yg tinggi....xmustahil jika anugerah ini milik mereka.....

4) Penyanyi Nasyid Popular

- Hijjaz
- In-Team
- Rabbani
- Raihan
- Saujana

 alif ba ta : utk kategori ini tidak perlu ulas lbh...sebab aku rasa sememangnya anugerah ini layak utk Rabbani menang...dek kerana isu kematian vocalis utama kumpulan ini iaitu Allahyarham ust Asri dan juga kegigihan mereka berdakwah melalui nasyid pada tahun lepas mungkin melayakkan mereka utk menang dn di undi peminat....

5) Pelakon Filem Lelaki Popular

- Aaron Aziz
- Afdlin Shauki
- Farid Kamil
- Que Haidar
- Zul Huzaimy

alif ba ta: kategori pelakon filem lelaki popular ini aku rasa akan di menangi oleh Afdlin Shauki...kerana antara finalis di atas hanya lakonan beliau yang betul2 out standing berbanding yg lain....iaitu Papadom,Setem dan Pisau Cukur....di tambah pula dgn anugerah pelakon lelaki terbaik FFM KE 22 serta berjaya memenangi filem terbaik melalui arahan beliau....saingan sengit beliau mungkin Que haidar ataupun Farid kamil....Aaron Aziz dan Zul Huzaimy aku rasa tak cukup kot nak menandingi mereka bertiga...mungkin setakat memenuhkan tempat..tapi tahniah juga...kerana berjaya tersenari...itu sudah cukup hebat....

6) Pelakon Filem Wanita Popular

- Diana Danielle
- Lisa Surihani
- Liyana Jasmay
- Maya Karin
- Sharifah Amani


alif ba ta;kategori ini aku meramalkan ianya di menangi oleh Liyana Jasmay...melihatkan kepada lakonan beliau dalam ke semua filem yg di tayangkan pada tahun 2009 membuat aku memilih beliau...filem2 beliau pada tahun 2009 ialah Papadom,Maut,Pisau Cukur & Duhai Si Pari2....di tambah pulak dgn Anugerah pelakon wanita terbaik di 2 Anugerah berprestij iaitu FFM 22 & Anugreha Skrin 2009....saingan sengit beliau mungkin daripada Sharifah Amani (Sayang dan Muallaf) dan Lisa Surihani (Jangan Pandang Belakang Congkak)...Maya Karin(Pisau Cukur) aku rasa kurang menyengat sikit pada tahun 2009...namun siapa tahu..beliau mampu mengulangi kejayan pada tahun lepas....utk Diana Danielle...aku rasa masih tak layak utk merangkul anugerah ini...tp klu rezeki dia...apa yg kita boleh katakan...



7) Pelakon TV Lelaki Popular

- Aaron Aziz
- Fahrin Ahmad
- Fizz Fairuzz
- Fizo Omar
- Remy Ishak

alif ba ta: utk kategori ini aku rasa sangat sengit...memandangkan kelima2nya layak utk anugerah ini melihatkan kepada drama2 mereka yang di tayangkan pada tahun 2009...namun kelebihan buat Remy Ishak & Fizz Fairuz....yang aku rasa layak utk memenangi anugerah ini...ikutkan hati aku kalau boleh nak kan Fizz Fairuz menang...namun mengikutkan kepada corak undian..aku rasakan Remy Ishak yg akan menang di tambah dgn gosip2 hangat yg timbul pada tahun 2009...


8) Pelakon TV Wanita Popular

- Fasha Sandha
- Noorkhiriah
- Rozita Che Wan
- Scha Al yahya
- Tiz Zaqyah

alif ba ta: utk kategori ini sudah tentu aku memilih Tiz Zaqyah...di sebabkan lakonan beliau yang telah meninggalkan kesan kpd masyarakat malaysia melalui drama NURKASIH....tiada siapa lagi yg layak menang...namun lakonan Scha Al yahya juga tidak kurang hebatnya melalui drama Awan Dania 2 yg masih di tayangkan di Astro...Rozita dan juga khiriah juga sememangnya antara pelakon yg hebat namun mereka perlu utk mengatasi kehebatan lakonan dan populariti Tiz dan juga Scha...Fasha sandha aku tak tau kenapa masih tercalon...siapa la yg minat sgt dgn dia tue...hu3

9) Pengacara TV Lelaki Popular

- AC Mizal
- Ally Iskandar
- Aznil Nawawi
- Faizal Ismail
- Nabil

alif ba ta; tiada pengacara yang layak selain Aznil...namun jangan di pandang rendah dgn populiriti Nabil dalam mengacara...byk juga rancangan yg di acara oleh beliau pada tahun 2009....dan jangan terkejut jika anugerah ini hak milik Nabil pula...he3

10) Pengacara TV Wanita Popular

- Cheryl Samad
- Fara Fauzana
- Nurul Shuhada
- Raja Azura
- Sarimah Ibrahim

alif ba ta; sama mcm aznil...fara fauzana masih layak utk memenangi anugerah ini melalui rancangan Melodi..namun Sarimah juga boleh di katakan antara pengacara yg popular juga pada thn lepas di tambah dgn peluang beliau menjadi pengacara utk The Biggest Loser Asia...namun jangan dipandang rendah dgn populiti Raja azura yang kembali bersaing dlm anugerah ini,Cheryl Samad dan juga Nurul Syuhada...

11) Penyampai Radio Lelaki Popular

- AG (Hot fm)
- Aznil Nawawi (Era fm)
- Din Beramboi (Era fm)
- Faizal Ismail (Hot fm)

- Kieran (Hot fm)

alif ba ta; anugerah ini aku ramalkan masih layak utk Faizal Ismail walaupun saingan sengit daripada Aznil dan Din beramboi....

12) Pengacara Radio Wanita Popular

- Abby Fana (Sinar fm)
- Fara Fauzana (Hot fm)
- Nana (Era fm)
- Linda Onn (Sinar fm)
- Sharifah Aleya (Hot fm)

alif ba ta: tiada yg layak selain Fara Fauzana..yeah! tapi Tahniah utk Linda Onn yg masih tersenarai walaupun tercalon melalui radio Sinar fm yg beliau katakan ketinggalan...duh...

13) Artis Komedi Lelaki Popular

- AC Mizal
- Afdlin Shauki
- Nabil
- Saiful Apek
- Zizan

alif ba ta; of cos la Nabil masil layak utk anugerah ini...populariti beliau masih tinggi...



14) Artis Komedi Wanita Popular

- Aliza Abdullah
- Didie Alias
- Kenchana Dewi
- Noorkhiriah
- Nik Sayyidah

alif ba ta: anugerah yg samar2 bagi aku...entahlah...kalau aku...aku ramalkan noorkhiriah yg mengulangi kejayaan tahun lepas ataupun kenchana dewi...namun sama2 kita nantikan...tapi populariti didie juga semakin meningkat...mana tau tahun nie rezeki beliau...

 
15) Artis Baru Lelaki Popular

- Akim
- Aril
- Black
- Gambit
- Hafiz

alif ba ta: ikutkan ramalan sudah tentulah Hafiz...namun memandangkan Akim antara yg layak tersenarai dalam Anugerah Penyanyi Lelaki Popular....aku rasakan Akim berpeluang besar utk menang...


16) Artis Baru Wanita Popular

- Dira Abu Zahar
- Isma AF7
- Putri Mardiana
- Tiz Zaqyah
- Yuna

alif ba ta : yes...Yuna yg paling layak...Tiz juga berpeluang...he3 





di atas cuma ramalan...andai tak seperti yg di takdirkan...i'm sorry...he3


3 pengkritk ceritera duniaku:

ini blog wirdah said...

15) Artis Baru Lelaki Popular
- Gambit?sape ni eh.er,tak penah dengar.

WanHidayat said...

Wah...cepat sungguh buat ramalan ya...
hehehehe...

Moga2 ada kejayaan buat mereka yang telah berada dalam sesi ramalan tersebut...

Hehehehe....

qamar said...

cita rasa malaysia.....xde beza....tapi jgn terkejut kalau ade name yg laen mng.....

Popular Posts

Popular Posts since May 2010