Saturday, February 6, 2010

'berdebat' di FB....

 


alif ba ta:
gambar di atas adalah status aku di FB yang mendapat komen2 yg hangat jugak...so aku nak kongsi sedikit 'perdebatan' antara aku dengan rakan aku iaitu classmet aq time di SASER....

aku: Can I **** you today? kata Anwar kepada Saiful... Pelikkan org muda seperti Saiful xboleh nak melawan Anwar dan hanya menurut sahaja....suspicious jap....huh!

F:  ko ni jumain, mmg la saiful 2 muda lg kuat.. tp kuat in strength je.. anwar 2 lak man in POWER.. ny wish die org x wat, die ley je dajal kn org 2.. influence n networkin anwar luas cam salur darah kot, 1 call smua org yg knal die, terpodol mse dpan si saiful.. xkire la keje ke, loan bank ke.. abis la.. 2 pasal la die x lawan, anwar has POWER, not just mere brute strength..

aku : ala sekuat mana pun networking Anwar...takkan ko sanggup buat kot klu ko kat tempat saiful....lari je la...mcm la sume benda dia control kat msia nie...undang2 ada apa....huh...

nie la mentaliti org msia...bila org tue ada networking sikit...cable sana sini...terus hormat giler babi...dan rasa takut...sedangkan boleh je hidup tanpa ada 'cable' segala...

biar hidup dengan hasil titik peluh yang halal...berbanding terlalu bergantung dgn org2 yang punya kuasa utk dapatkan sesuatu....

F: ha2,ko skang brani la ckp cmni.. cube ko berada kat tmpat die at da same tym ko kne tengking dgn anwar smua.. cuba ko pikir tym 2 dgn degree pun kantoi,xde edu len n idup ko skang pkai gaji dr die je.. mulut nk ckp snang la weyh.. but wen ur lyf n future r dependin on higher authority, which is well-known,prominent figure, n he wants weird requests... See More, there is big fear n risk dat u might need 2 do it..
even now, de je gurls jual bdn kat prof pasal nk result gmpak (minoriti la,most of gurls baik k,no offence)
kalo die x kawal smua pun, die adalah once TPM msia,influence die bkan skit.. in fact hari yg sme kes berlaku ni, anwar bru meeting kul 12pm dgn prof Dr Mohamed Ariff, Pengarah Eksekutif MIER (institusi Kerajaan).. x jd tpm dh, tp meetin dgn salah 1 ketua bdn pnting government kot,power gile,PM pun xtaw org die meetin anwar,kire prof ariff ni dh de back up plan kalo BN kalah kui2.. lg la mamat saiful 2.. skali anwar sabotaj die, terpodol :P 


aku : watever la fazrul...setiap org pandangan dia berbeza...

kita tak perlu utk terlalu taksub dgn kuasa sesorang...kerana kita ada TUHAN iaitu ALLAH yang perlu di takuti...

andai sekalipun Anwar tue mampu utk menggelapkan kehidupan Saiful andai dia tidak mahu di LIWAT....ada byk jalan lain yang boleh dia lakukan....hidup nie bukan hanya ada satu jalan...Allah memberi kita byk jalan untuk kita pilih mana yang terbaik untuk kita...jangan kerana takutkan MANUSIA YANG KONON2 NYA PUNYA KUASA...kita membelakangkan akidah yang kita pegang...... See More

ALLAH itu memihak pada mereka YANG BENAR...so kenapa perlu tunduk pada KEMAHUAN manusia yang sememangnya amat di LAKHNAT oleh ALLAH....

dan...kata-kata ko nie seperti yang kau sanggup juga di LIWAT andai berada di tempat SAIFUL...kerana ko sangat tahu pengaruh yang besar yg ada pada Anwar...

aku tak nafikan Anwar adalah antara org HEBAT...aku sangat mengagumi beliau....mungkin betul kata kau...klu aq berada di tempatnya pasti apa yang cakap nie belum tentu sama seperti yang aku kata skrg...

sebab itulah gunanya IMAN sbg PENDINDING DIRI daripada melakukan sesuatu yang di MURKAI olehNYA....

aku bukanlah nak cari gadoh ke apa...aku pun IMAN bkn byk mana pun...turun naik jugak...

tapi aku tak berapa setuju andai masyarakt skrg terlalu taksub dgn 'kuasa' yang ada pada seseorg...ya...aku tidak nafikan...zaman skrg siapa yang berpengaruhla yang akan berada di atas.....dan byk la 'kroni' yang mendapat manfaat...dan yang HAK tak mendapat apa yang sepatutnya mereka miliki....ZALIM!

AKU TAK BERPIHAK MANA2 PIHAK pun...aku hanya berkata berdasarkan PEMERHATIAN aku...

sekian,wasalam...: )


F: hee2,nonsense thinkin of lettin ny1 liwat urself kot..
pe yg cube dimaksudkan di cni is, de org yg hatinye x gentar walau pe pun, n de yg atinye bgai retak mnanti belah bile digertak..
yes, anwar is a POWERFUL guy,KALO btul die request bnde yg ngarut2 ni,means kite ley xpect de 2 jnis reaction.. 1 cam ko yg brani gile nk lwan blik, n 1 lg yg cuak dgr je arahan.. malangnye jumain,si saiful ni x setegar ko kui2 :P
ala cam keje sekolah la.. de org siapkn takut cikgu,de org wat dek je x kisah.. spe la kite nk judge btul ke x reaction org 2.. mayb kite jnis yg mampu n kuat mlawan, but kne ingt, Allah cipta makhluk dgn hati n pekerti yg berbeza kot,de org mmg xkuat mne nk lwan tentangan org len,kalo x,xde la word PENINDASAN :P

n ko kne taw, pendakwa raye amik 1 kes di mne ini adalah kali terakhir anwar dituduh liwat saiful.. ini bukan kes di mne anwar liwat saiful 4 1st tym.. pasal pe pendakwa raye amik event last tym ni,coz mereke kate de bkti CCTV n DNA pd specific tym (3.00pm-4,30pm) utk event liwat kali terakhir.. npe? coz kes liwat anwar 1st dulu, prosecutor amik time frame 3bulan tanpe bukti kukuh tmpat n waktu specific berlaku kjadian.. ni di admit sndiri zulkfili nordin (PKR MP,anwar's lawyer 4 1st sodomy kes).. he said,we win at appeal court 4 da 1st sodomy case coz there's a technical weakness in prosecutor's case(bley bce kat blog die).. kalo bc keputusan 2org frm 3 judge mahkamah rayuan (anwar mnang kes liwat 1st,die just msuk pnjara coz kalah kes rasuah) camni penghakiman diorg:

"Even though reading the appeal record, we find EVIDENCE TO CONFIRM that the appellants (Anwar dan Sukma) were involved in homosexual activities and we are more inclined to believe that the alleged incident at Tivoli Villa did happen sometime, this court, as a court of law, may only convict the appellants if the prosecution has successfully proved that the alleged offences as stated in the charge, beyond reasonable doubt". more info pasal judges nye result:
http://chedet.co.cc/chedetblog/2008/07/anwar.html

so,prosecution kes 2nd,blaja dr mistake dr kes 1st,n xnk ulang2 byk kejadian.. ringkas kate,b4 dis pernah sodomy antara saiful n anwar (same ade b4 dis dgn kerelaan saiful ke,itu kite x tahu,Allah n mereka je taw).. but last tym(event 4 kes ni) ni,anwar nk, tp bile die taw kali ni saiful cam lwan,die tengking saiful,mamat 2 lak (maybe die sikit sifat pnakut) cuak n dgr kate2 org yg bakal jd PM msia(kalo mnang PRU 13 la :P).
utk mnang kes ni,prosecutor hanye perlu setel 2 task je:
1. buktikn anawar de kat kondo no 1151 dr kul 3-4.30pm bersama saiful
2. anwar de wat seks luar tabii dgn pakse kat saiful x dlm tempoh 2.. even kalo saiful wat dgn rela pun(Allah n die je taw),kalo die kate xrela gak kat court nk wat cmne.. it just a proof anwar engage in homosexuality yg pnting.

pe2 pun jumain,ni just view aku, 4 me 10 org hakim mahkamah tinggi,rayuan n persekutuan admit anwar's homosexuality, says a lot, but just dibebaskn gak sbab technical glitch.. kalo nk kate mahkamah msia korupt,npe in da end anwar mnang 1st sodomy case? dis tym around mayb anwar falls guilty as charge? Terpulanglah kepada hakim untuk mendengar dan meghukum. Awal-awal lagi Datin Seri Wan Azizah Ismail ckp ketidakpercayaannya kepada mahkamah di Malaysia. Tetapi apabila Anwar dibebaskan dengan alasan yang sukar difaham oleh masyarakat umum, Wan Azizah tidak pula kate yang dia tak percaya kepada sistem pengadilan Msia :P

n len org len view.. but aku just xpress reasons of my view :P
sekian gak,last piece frm me :P


aku terdiam sekejap dengan fakta yang dia bagi...aku terbidas dgn ayat2 dia...yer la..aku nie pun baru jek nak mengetahui isu nie..kes2 mahkamah Anwar yang lepas aku tak tahu pun...tapi nie pun dia amik dari blog che det n zulkifli nordin..:P (tetap xnak kalah he3)

aku: wah hebat fakta ko.....lagi2 fakta dari blog che det n zulkifli nordin....he3

ehmm...thankz 4 da info..aku baru tahu rupanya2 saiful dah di liwat beberapa kali...

dan amat kelakar bila dah berkali-kali di liwat tapi laporan perubatan empat orang doktor memberikan laporan tiada sebarang unsur-unsur atau kesan kemasukan kedalam dubur Saiful....... See More

owh musykil aku sekejap...hu3

so skrg bergantung pada forensik dan DNA je la utk membuktikan betul or x...


sama2 la kita nantikan... ; )




ehmmm......macam nie la yang aku suka...bila ada org yang komen dan membidas aku semula...sekurang2nya membantu aku untuk memahami lagi sesuatu isu tue...bagus juga kawan aku tue....ingatkan duk kat overC tak amik peduli isu politik di malaysia...sbb Mahasiswa tempatan pun ada yang xtahu apa2 pasal politik msia....sedih btol...sekurang2nya kita jadilah Mahasiswa yang Peduli seperti apa yang di sarankan oleh MPPUMP 08/09....

jangan jadi mahasiswa yang tak tahu menahu isu semasa...itu tak intelektual namanya...jgn ingat ko 4.00 setiap sem ko la paling pandai...bila tanya sikit pasal isu semasa tak tahu....macam mn nak maju...sbb ianya adalah salah satu 'add value' dalam diri kita...seperti saranan KPT sendiri... ; )

sekian...



p/s: ada sesetengah manusia yang cakap je lebih@lebat...tapi sebenarnya tak buat pun apa yang dia katakan....

8 pengkritk ceritera duniaku:

Mr Final said...

Saye.. membaca bahawa si Saiful ini adelah bekas pemimpin pelajar di Uniten dahulunya...

bagi kebiasaan bg saye yg bergaul2 skit ngan pemimpin2 pelajar suatu ketika dahulu... adalah perkara biasa mereka ini punya 'ego' yg agak tinggi.. bile di katakan.. yg si Saiful ini adelah seorang yg penakut, dgn anwar.. adelah rase seperti pelik...

seorang pemimpin sedikit sebanyak mcm pendebat bukan.. kalo dah berdebat tetap x mahu kalah.. hanya diakhir nanti bile dah dikatekan juri kalah.. tetap juge kite.. cari.. laa pesal kalah nih.. haha.. tapi terima shjlah.. make.. bile melihatkan karekter saiful itu sbgi penakut... saye adelah sedikit was2...

pun begitu... melihat kepada karakter saiful yg sekarang.. yg berani mati mendedah hal2 seperti KY dan underwear pemberian anwar.. hurm.. xlaa rase die ni takot2.. dan penakot...

kinda split personality.. atau ade 2 perkara berbeza.. dlm hal ini... satu ialah saiful yg bak superhero yg cube menjatuhkan kuasa jahat satu lagi saiful yang ala2 mak hayem yg bersiram utk memenuhi tuntutan berahi bosnya...

bile mengatakan.. begini.. rase seperti teruk... tetapi.. hurm.. ntah laa kita sama2 lihat2.. dan perhati...

Terigt dalam berdebat.. adelah perkara mustahak bukan sahaja menafikan pihak lawan.. tetapi lebih penting kalo kite berjaya meragukan kesemua bukti dan fakta2 pihak lawan... :) jika kite mengikut teori ini.. kite perlahan2.. boleh memahami situasi yg berlaku...



adalah sgt setuju dgn tuan empunya blog.. mahasiswa perlu PEDULI dgn segala yg berlaku disekelilingnya ambil tahu isu semasa... lebih penting.. bersifat non-partisan dan memberi input merujuk kepada keintelektualannya...

maaf beri ulasan2 5 sen ni... :)

aie said...

Jumaen..aq sokong kew at the moment..berdasarkan perbicaraan skrg niyh..bg la alasan pjg lebar maner pown..ayat2 blog2 mane2 pown..ape yg kiter kene takut sebagai hamba ALLAH s.w.t. adalah ALLAH s.w.t. YANG MAHA AGUNG..bukan TERPODOL..TERPODOL..TERPODOL..oleh hamba ALLAH s.w.t. yg laen.. ALLAH s.w.t. akan membantu hambanye yg teraniaya.. ;)

milymir4e said...

aippp~sasser ek dule..huuu~berjiran la kiter yer..

ini blog wirdah said...

oh oh.aku tak pyh beli paper dah,kalau nk tau kes ni,aku baca blog ko je la.hahaha

Mookies said...

geli aku lihat saiful tue macam 'redha' ajer kena sodok oleh anwar....klakar rase nyer...

jumapx said...

to mrfinal:
a'ah..dia mmg bekas MPP Uniten...dia xhbis blajar pun...sbb dia tergedik2 nak jadi org suruhan politik...ha3

btol kata mr.final...motif sgt penakut time nak kena sondol...

tp skrg gigih pulak kan nak menegakkan kebenaran katanya...

xfhm btol...hu3

p/s: xpe...bg pjg lagi pun ok...kata BANK FAKTA...haruslah byk bg komen.he3

jumapx said...

to aie:
thankz sbb sokong aq...he3

to milymir4e:
a'ah...SASER dulu...jiran mana 1? byk jiran SASER...he3

to mookies:
hahaha...xnak tapi mahu...ha3 or paksa rela...hahaha

milymir4e said...

jiran STAD...huuu~

Popular Posts

Popular Posts since May 2010