Wednesday, March 3, 2010

Proton EMAS~

 

  

  

  

  

   

  

  

  

  

  

 



Alif ba ta:
gambar2 di atas  adalah salah satu daripada kereta Proton terbaru yang dinamakan Proton EMAS...yang mana akan di lancarkan pada tahun 2012...

Proton EMAS ini telah di lancarkan di Geneva International Motor Show semalam oleh Proton adviser Tun Dr Mahathir Mohamad....

ini adalah kereta Global pertama Proton yang mempunyai ciri2 alam sekitar....yang mana Proton EMAS hadir dengan 3 types....

Emas hatchback lima pintu empat tempat duduk untuk keselesaan pemanduan, 
Emas Country hatchback dengan tiga pintu lima tempat duduk serta 
Emas3 dengan tiga pintu 3+1 tempat duduk, untuk pemanduan di bandar.

the cars are powered by a hybrid plug-in developed by Lotus Engineering, a Proton Group company, and includes a 1.2 liter engine that develops 38 kW (51 hp) and can run on petrol, ethanol or methanol. This engine is coupled to a generator and is meant to recharge the 11.5 kWh capacity lithium ion batteries.


Tun Dr.M berkata kejayaan Proton EMAS ini adalah sempena ulang tahun ke 25 PROTON dalam menghasilkan kereta buatan Malaysia dan memberitahu kepada dunia bahawa Proton sudah bersedia untuk bersaing dalam pasaran kereta Global....

Proton EMAS ini di beri nama EMAS adalah dpd singkatan kepada Eco Mobility Advanced Solutions.

kereta Proton EMAS ini telah di design oleh Italian design house Italdesign Guigiaro...


sekian.





p/s; aku bangga dengan kejayaan Proton kali ini...dari segi design dan kapasiti kereta sangat membuat aku kagum..sememangnya kita perlu utk menghasilkan kereta yang berkonsepkan hybrid demi alam yang kita cintai....tetiba teringat DEBAT ALAM SEKITAR lawan UTM dengan usul pasal Kereta Hybrid....hu3 memori paling manis bg aku time tue...: )

3 pengkritk ceritera duniaku:

**coben** said...

mcm style je weh kete nie..
tpi nape left hand drive...
tok malaysia leh pakai gak kn

Raja Azrul said...

proton EMAS??? Macam menarik...

jumapx said...

to coben:
mmg style pun kete nie...nie br pelancaran la....kat msia 2012 br ada...

to abg raja:
mmg menarik~

Popular Posts

Popular Posts since May 2010