Saturday, May 1, 2010

the end of 3rd year...



Assalamualaikum & salam sejahtera...

syukur...kerana sehingga ke saat ini...tuhan masih memberi kekuatan kepada aku untuk terus meneruskan perjuangan aku dalam menuntut ilmuNYA....

dengan berakhirnya paper final exam aku semalam (Information System In Civil Engineering)...maka dengan rasminya tamatlah sudah sesi pembelajaran aku untuk tahun 3 kejuruteraan awam UMP....

dan sem depan aku akan berada pada satu fasa baru buat aku...dan juga fasa terakhir dalam sesi pengajian aku dalam  mengejar segulung ijazah sarjana muda civil engineering....

sudah pastinya segala perkara yang aku lalui semasa berada dalam pengajian tahun 3 nie banyak mengajar dan mendewasakan aku....banyak perkara yang aku belajar sbg persediaan untuk berada di dunia luar sana...pastinya menjanjikan suasana yang lagi mencabar....

ya...bergelar pelajar final year adalah satu perkara yg amat2 aku tunggu....dan tak kurang juga ada sedikit rasa takut...kerana sudah pastinya cabaran yang besar di saat2 akhir pasti akan menduga kita....untuk bersedia akan apa yang bakal mendatang...

persediaan mental dan fizikal sudah pasti perlu di kuatkan...agar dapat menghadapi atmosfera final year itu....oh...tak sabar rasanya menjejakkan kaki di sem hadapan...pastinya menjanjikan sesuatu yang baru...

dan di saat dan ketika ini juga...ada sesetengah rakan seperjuangan aku ketika berada di SASER (sains seremban) sudah pun dan bakal mengakhir perjuangan mereka bergelar mahasiswa...especially to 2 my best frends...arechap (degree in static, ukm) & faiz (degree in biotek, unisel)....tak sabar rasanya untuk menghadiri konvokesyen korang tahun nie...he3 (konvo abg sendiri tak pergi pun hu3 masa yg tak mengizinkan...nak sgt pergi nun jauh di UUM tue)...semoga kamu berdua berjaya menggenggam segulung ijazah dan berjaya dalam bidang korang ek....rindu sama kamu berdua...hu3

esok bersamaan hari sabtu aku akan pulang ke pangkuan keluarga aku yang terchenta...rindu sgt tak blk ruma...lbh kurang 2 months aku tak balik ruma...hu3 dan tak sabar nak jumpa dgn anak buah aku iaitu akhil...tapi dis wekend dia blk sabah...sbb untie dia kahwin...so kn la pergi blk sabah....bersama dgn parents dia...xpe...nex week leh jumpa kan...he3

apa yang pasti...final exam kali nie banyak mengajar aku tentang betapa pentingnya berusaha dari awal dan juga memandang serius terhadap semua tugasan yang di berikan oleh lecturer...dan jangan pernah mengeluh andai usaha yang kita lakukan tidak seberap...dan menyalahkan soalan final exam susah dan sebagainya...org kata kalau selalu buat latihan..sudah pasti boleh menjawab dengan baik...praktis make perfect katanya...; ) kan..

dan yang menariknyer peperiksaan akhir aku tadi ialah:

  • ketua pengawas boleh kata kitorang hanya tinggal 15 mint..sedangkan kitorg baru je mnjwab paper tue dalam 45 mint...dan durasi paper last aku tue adalah 2 jam...di sebabkan smangat sgt nak jadi ketua pengawas dan bercakap kat dewan besar tue menyebabkan kesilapan yang tak sepatutnya di lakukan oleh ketua pengawas tersebut...aku mmg tergelak je lah bila dia ckp mcm tue...he3 sian ketua pengawas tue...pasti kenangan ini akan di simpan sampai bila2 oleh ketua pengawas tersebut...; )
  • dan ketika tengah menjawab kertas last tersebut..tiba2 terdengar jeritan ala2 org menjerit nak pengsan...then terdengar barang2 jatuh dari meja...aku pun memanjangkan kepala nak usha apa yg terjadi...biasa la aku paparazai...gaga o lala....al kisahnyer...seorg pelajar perempuan dari fakulti FIST jatuh sakit ketika menjawab exam...sakit apa belum di kenal pasti...dan dia tetap jawap final exam tue kat klinik UMP...sgt drama bdk tue....boleh menang anugerah Festival Filem Malaysia 2010 nie...xbaik la aku nie..mungkin sakit dia dtg tanpa di duga kot...biasa la tue cuak nak jawab exam kot...
  • paper last adalah paper yg plg tak boleh jawab...hahaha tapi nasib baik aku ada baca sikit2 pasal IS in CE nie..boleh la goreng2 separuh masak...he3
  • dis week aku ada 2 paper killer giler...iaitu STRUCTURE ANALYSIS & RC 2...dah la carry mark rendah...jwb final pun ala2 suam2 kuku jek...harap2 akan ada miracle...amin
  • dan yang menariknyer final exam kali nie...kitorang dapat merasai suasana final exam yg sebenar sbb kitorg final exam kat Dewan Besar UMP @ Kompleks Sukan UMP yg bertaraf antarabangsa tue (katanya...)....so ramai2 la final exam dalam tue...
  • dan hari jumaat juga adalah paper terakhir utk aq,maoh dan azim (rakan baik aku di UMP)...dan kitorg bertiga final exam kat dewan tue...tp aku merdeka dulu la...sbb aku final juz 2 hours...he3
  • Actually, bdk2 sama batch aq iaitu bdk2 awam yg lain...xhabis final exam lagi...dorg hbis 5 mei nie...dorg ada 2 paper lagi iaitu subject law n economy...tp aku dah amik subject tue thn lepas bersama senior...hu3

ehmmm...begitulah serba sedikit pengalaman aku dalam tahun 3 nie...harap2 final year akan lebih baik daripada apa yg telah aku lalui sepanjang tahun 3 nie...

hidup ini akan indah kalau kita ikhlas dalam melakukannya



PJ : tak suka assignment berkumpulan...dan kerananya juga carry mark aku bertambah rendah...hu3 hanya mampu berserah pada YANG ESA....

3 pengkritk ceritera duniaku:

skid soil said...

aku pn dah hbs,bru je pg td.tggal lg 5sem.haha.

jumapx said...

to skid soil:
la awal gak ko hbis...he3 ala 5 sem tue kjap jek tu...

Diriku.... said...

UMP...penuh drama..!! hahahah..

Popular Posts

Popular Posts since May 2010