Wednesday, June 16, 2010

Wavin' Flag



K'naan - Wavin' Flag

Give me freedom, give me fire, give me reason, take me higher
See the champions, take the field now, you define us, make us feel proud
In the streets are, exaliftin , as we lose our inhabition,
Celebration its around us, every nation, all around us
Singin forever young, singin songs underneath that sun
Lets rejoice in the beautiful game.
And together at the end of the day.
WE ALL SAY
When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom Just like a wavin’ flag
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes
Oooooooooooooh woooooooooohh hohoho
Give you freedom, give you fire, give you reason, take you higher
See the champions, take the field now, you define us, make us feel proud
In the streets are, exaliftin, every loser in ambition,
Celebration, its around us, every nations, all around us
Singin forever young, singin songs underneath that sun
Lets rejoice in the beautiful game.
And together at the end of the day.
WE ALL SAY
When I get older, I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes
Wooooooooo Ohohohoooooooo ! OOOoooooh Wooooooooo
WE ALL SAY !
When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes
Wooo hooooo hohohohoooooo
And everybody will be singinit
Wooooooooo ohohohooooo
And we are all singinit






Prasasti Jiwa:


lagu di atas adalah salah satu lagu untuk Piala Dunia 2010.
lirik dan lagu yang menarik serta di nyanyikan oleh seorang penggiat seni yang juga bukan calang-calang orang. kalau nak kenal sila search di Mr,Wiki.

sebenarnya entri ini panjang dengan ulasan aku tentang 'DEMAM BOLA' namun di sebabkan oleh connection yang sedikit sengal serta Mr.Mozila yang tak habis2 dengan updatenya membuatkan entri aku tadi hilang macam itu sahaja.tetiba dia close tanpa aku nak close. arggghhhh.....

sakit hati.

namun aku bukanlah segigih dulu yang boleh retype balik segala apa yang aku tulis di awalnya. aku pun pelik biasanya blogspot ni secara automatic save. tapi bila search balik kat edit post tak di save pun. hampeh....

sekarang sudah pukul 3am lebih. dan Brazil Vs Korea Utara tengah berlangsung sekarang. tapi sayang aku perlu untuk tidur sekarang kerana esok aku kena gigih untuk membuat lab FYP aku. itu lagi penting. dahulukan yang penting terlebih dahulu berbanding yang tak perlu itu lebih baik.( aku bukanlah tergolong dalam mereka yang terkena jangkitan 'Demam Bola' titik) sekadar ambil tahu menang kalah sudah cukup buat aku daripada membazir masa yang sangat penting : )

ha...jangan lupa untuk melayari blog ini. ianya mengenai ulasan setiap perlawanan bola sepak Piala Dunia 2010. klik sini

sekian.



p/s; aku tak nak sokong Korea Utara meskipun aku menyokong wakil-wakil Asia yang lain. semuanya kerana Korea Utara adalah sebuah negara yang Komunis!

http://jumapx.blogspot.com/

3 pengkritk ceritera duniaku:

Sengal Ubi said...

Itulah salahnya kita bersikap prejudis terhadap pasukan bola sepak. di Piala Dunia. Menyokong dengan melihat kepada apa yang dilakukan oleh negara tersebut, bukan pada pasukan yang bermain (strategi, taktik, pertahanan, serangan). Kalau macam itu, banyak juga negara yang tidak disokong atas dasar kerajaan mereka melakukan itu dan ini.

You support a team by judging how good the team is. Not based on the popularity, not based on how powerful their country is. To get 11 players to play together as team on pitch isn't as easy as you think it is. Look at England for example, they stuggled to build chemistry among players, because most of them are rivals in the Premiere League. And same goes for other teams- Italy and Spain (just to name a few).

Football is a symbol of peace by bringing people all over the world to put their eyes on 22 players chasing after a ball, and it symbolizes their nations' pride. It's not just 90 minutes of time wasting with the crowd cheering and boring routine with kicks, tackles and goal scores.

Imagine if USA plays against North Korea, you think they will fight with atomic and nuclear bombs or they will play with all the energy they have to attack the opponent's goal post and defend their own, by just kicking ball with their legs? I leave that for you to decide.

jumapx said...

to amir yg sengal ubi:

setiap org ada pendapat dan pandang mereka sendiri.

dan terpulang untuk seseorg itu menilai pasukan bola sepak dari mana yang dia inginkan...

dan minat seseorg itu berbeza...dan setiap org juga mempunyai sebab mengapa dia meminati atau menyokong sesuatu pasaukan...

ada yang minat kerana skill bermain...dan org mcm aku minat berdasarkan sensitiviti negara...maknanya terpulang pada akulah nak sokong ke tak...

aku bukanlah mereka2 yang tak sedar diri menyokong negara-negara lain.menyokong negara tersebut bagai nak rak...namun apakah kita akan dapat di sebabkan oleh kemenangan negara tersebut? kepuasan???

dan aku bukanlah mereka-mereka yang tergolong dalam golongan yang 'demam bola'. gigih bangun pagi...tapi untuk agama adakah kita segigih itu? (aku ckp utk ingatkan diri sendiri juga)dan aku tak malu utk mengatakan aku 'kaki bangku'...

dan lagi satu...bodohlah aku nak cakap bila US vs North Korea...dorg nak bermain guna nuklear pulak kan...mustahil la...aku pun masih boleh berfikir rasional lagi...sah2 la guna tenaga dan kudrat mereka...sebab ianya adalah sukan.

ya...ianya memang tentang bola sepak...dan isu sesebuah negara tidak perlu untuk di masukkan ke dalam sokongan terhadap negara tersebut...

namun aku ingatkan sekali lagi...setiap org ada sebab mengapa dia suka ataupun tidak terhadap sesuatu...

analogi mudah...kalau rosnah mat aris yang pernah mengutuk nabi itu berlakon sehebat mana pun...dan dapat anugerah berduyun2 pun...aku tetap tak kan minat....walaupun mungkin dari segi lakonan dia hebat...namun aku mengambil kira segala aspek utk meminati sesuatu...untuk sesetengah perkara...mudah

mungkin ada di antara kita akan menolak ke tepi isu sensitiviti pada individu tersebut dan meminati atas dasar kreatviti ataupun usahanya terhadap sesuatu bidang...

namun aku lain. utk isu bola sepak ini...aku punya pendapat yg berbeza...tak kesahlah hebat mana pun negara tersebut bermain dalam arena bola sepak...namun jika negara tersebut tidak baik...maka aku tidak akan sokong...!

aku tambah lagi satu analogi...kalau Israel lah masuk piala dunia...ko nak sokong ke Israel? kalau mereka bertemu dgn pasukan yang ko tak suka?

sebab bagi aku...boikot biar boikot semuanya...dan jangan munafik!

sekian....

terima kasih atas pandangan anda...aku terima sbg satu pendapat bersama : ) thankz

patungcendana said...

tak minat bola.

Popular Posts

Popular Posts since May 2010