Tuesday, August 3, 2010

Silver Medal for IID KEDAH 2010

dari kiri atas: Bong, Din, amy, atiqa, en.syukor, safura, akma, dah lit, thilagawati
bawah: hajar & aku



Prasasti Jiwa:

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya...maka aku berjaya merangkul SILVER MEDAL untuk IID KEDAH 2010...

akhirnya...usaha kali kedua menyertai pertandingan research ini membuahkan hasil setelah gagal membawa sebarang medal untuk NRIC USM 2010 pada mei lepas.

kali ini UMP berjaya membawa pulang 2 GOLD, 3 SILVER & 1 BRONZE...yang mana ke enam-enam group yang UMP hantar berjaya membawa pulang medal.

satu pencapaian yang membanggakan berbanding NRIC USM 2010 yang hanya berjaya membawa 1 Gold & Green Technolgy Award.

hanya kesyukuran yang aku panjatkan kepadaNYA, akhirnya dapat juga buktikan dekat en.syukor iaitu supervisor Final Year Project aku yang aku dan aizuddin iaitu team project aku yang kitorang pun boleh : )

dan tidak sia-sia aku meninggalkan class selama 1 week semata-mata untuk menghadiri pertandingan ini. kerana aku percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.

sebenarnya, harapan hanyalah setakat dapat Bronze medal je, tapi mungkin dah rezki tertulis untuk dapat Silver.

yang lagi aku down tu bila salah seorang panel aku dari Unimap, dia nak bagi kitorg Gold tapi di sebabkan aku tak dapat nak tunjukkan perbandingan result dan menunjukkan keunikan project kitorang hu3

tapi nasib baik 2 orang panel seterusnya kitorang berjaya meyakinkan mereka. fuhhhh...

sebenarnya alkisah semasa pengumuman pemenang2 iaitu acara kemuncak, MC tak sebut nama kumpulan aku berjaya dapat Silver medal.

time tue memang down giler la, apa tak nya tengok 3 group dapat medal kecuali group aku/din jerung & group bong/hajar je yang tak dapat medal.

tapi bila cek dekat kaunter penyerahan sijil dan medal, rupa-rupanya aku dapat Silver medal dan bong/hajar dapat bronze hu3

mmg time tu aku terus salam en.syukor ucap terima kasih kat dia. aku apa lagi tersenyum lebar la...hahaha

puas sangat bila dapat Silver medal tue...he3 sebab terasa terbalas semua penat lelah (yer2 je penat lelah ha3).

ok la...itu je nak kongsi, nantikan entri yang seterusnya untuk cerita2 di sebalik IID KEDAH 2010 : )

berikut merupakan senarai tajuk project:


  • The development of fungus sp. to enhance the performance of artificial bait for attract termites from empty fruit bunch (EFB) as environment friendly pesticide - En.Syukor - Kategori Professional - Gold Medal
  • The integrated use of fish and vegetable waste to generate alternative energy from fresh market - atiqa, amy & safura - Kategori student - Gold Medal
  • The potential of rainwater harvesting and groundwater system for water supply via WASRA system - Jumain & Din - Silver Medal
  • Investigation on the usage of Allium Cepa (Onion) as natural corrosion inhibitor in industrial chill wastewater system - Thilagawati - Silver Medal
  • Swine farm wastewater treatment using phytoremediation process via water hyacinth, water lettuce and cat tail - dah lit & akma - Silver Medal
  • Aquaculture effluent reused as a sustainable alternative water supply for landscape irrigation using drip irrigation - Bong & Hajar - Bronze Medal





p/s: penganjuran sangat teruk dan tak teratur lagi-lagi bila penyampaian hadiah. tapi yang penting kitorang mmg seronok giler kali ni sebab dapat jalan-jalan dan berdestinasi budget di Langkawi...mmg seronok giler....

korang tau tak...tetiba aku rasa nak sambung Master : )

4 pengkritk ceritera duniaku:

Oong-ong said...

tahniah2~~~~~

HANIFF BIN LAMI said...

congratez myfren

jumapx said...

to oong-ong & anip:
thankz guys : )

Mr Final said...

congrats! =)

Popular Posts

Popular Posts since May 2010