Wednesday, September 8, 2010

baby arnab







Prasasti Jiwa:

Family aku ada bela 2 ekor Arnab....color bulu arnab tu mcm dalam gambar pertama di atas...coklet & hitam/putih.

dan pagi Ahad aku bangun awal sikit...yer la Ahad ni family aku semua akan bangun awal...walaupun bukan hari berkerja...

so aku pun pergi la tgk Rabbit nie...konon nak bg makan...tapi rupanya dah ada makanan...mungkin my mum dah bagi kot...

then aku tenung dekat bawah 'sangkar' arnab tu ada ketulan darah...aq sangkakan arnab ni mcm ada penyakit ke apa...so aku pun biarkan...

bila petang menjelma...aku pun pergi lagi melawat arnab2 nie...time nie mmg 2 ekor ni dah kelaparan...mmg kuat makan...

so, aku pun bukalah sangkar arnab nie...punyalah aku terkejut..bila tengok ada baby arnab dah mati jatuh ke tempat najis2 arnab nie...sekor mati dah ke bawah..sekor lagi tersangkut mati...hu3 la..rupa2 nya arnab  ni 'bersalin'...tak de sape pun tau...hu3

sedih je tgk...semuanya sbb aku tak cek pagi tadi...mesti arnab2 ni pijak2 baby arnab nie...sampai leh jatuh ke tempat najis dorang...hu3

then tgk ada seketul lagi kat hujung...rupanya anak arnab ni ada 3 ekor...sekor lagi masih bernyawa...terus abang aku amik dan asingkan dari parents mereka...

family aku semua terkejut...sbb tak tau pun yang arnab betina tu 'bunting'...tapi tahu la yang arnab sekor ni nampak besar...

cek punya cek..ingatkan yg color coklet tu betina sebab selama ni kitorg ingat yg coklet tue betina...rupanya yg hitam putih tu betina...sbb ada darah kat tempat kemaluan dia...kitorg ni pun mana nak tau jantina arnab...he3

happy je tgk ada baby arnab...tapi kecik lak tue...kitorang semua xtahu mcm mn nak susukan baby arnab nie...sbb letak kat mak dia...tak di hiraukan jek...siap kn pijak lagi...xfaham aku...

then adik kakak ipar aku yg tangkap mak arnab tu..then letak arnab tu kat puting mak dia...then malam tu aku pun susukan dgn cara begitu...he3

then aku baca kat internet pun mcm tu jugak...mmg cara manual dia mcm tue...so aq pun rajin la susukan baby arnab tue....

seronok jugak...tak sabar rasanya nak tgk baby arnab tu membesar dan berbulu...he3

tapi sayang, umur baby arnab tu tak panjang...hu3 sedih...ptg td nak susukan dia xbermaya...mungkin sebab dah lama xde org bg susu kat baby tue...sbb semalam aku tak de kat rumah....aku lepak kat rumah kawan aku yg study kat India...dia balik Msia cuti raya...iaitu saudara Badd....kawan sekolah time kat SASER...sbb ptg tu kitorang buka puasa ramai2...buka puasa la sgt sbb aq dtg lambat...dorang dah buka br aq sampai sebab jalan sesak giler ptg tu...hujan lg...mmg la sesak...hu3

nak buat mcm mn..xde rezki nak tgk baby arnab tu membesar...baru berangan nak tgk baby arnab tu buka mata dan berbulu...sbb baby arnab akan membuka mata dalam 10-14 hari...

xpe la...2 ekor tu pun dah cukup..mana tau esok lusa yg betina tu ber'salin' lagi...he3

ok la..

tu je nak kongsi utk kali ini...

sekian.



p/s: hari ni aku bantu mak aku amik daun pisang utk bt 'Burasak' (type kat google klu nk tau)...dan pasang langsir kat rumah...he3 rajin x aku...: )

4 pengkritk ceritera duniaku:

six.september =_= said...

arnab!! suka2
dulu bela jugak tapi sekarang dah mati

baru2 ni dengar jugak kueh nama burasak tu dr sorang blogger ni
mkanan sabah kan?

skid soil said...

dah sah2 yg jantan tu bertestis.

Mr Final said...

oh!.. berbuka nyer pasal nyawa jd taruhan.. huhuhu~

jumapx said...

to 6sept:
he3 yer2...mmg makanan sabah pun bila time raya..ktorg tak bt lemang...tp Burasak..sedap...nak rasa meh dtg rumah...

to skidsoil:
hahaha...arnab punya testis lain skit...sbb tu mcm pelik...he3

to mr.final:
hahaha...xde maknanya...sumenya terlupa nak bg susu...hu3

Popular Posts

Popular Posts since May 2010