Sunday, September 12, 2010

Baju Raya




Prasasti Jiwa:

hari ni dah masuk 3 Syawal (actually entri ni utk semalam punya..cuma xde masa nak post he3)...so macam  mana raya korang semua..meriah??

raya aku macam biasa jek....duduk rumah dan tengok rancangan2 yang menarik untuk aku tengok...macam semalam seronok je dpt tgk Geng Aizat, Stylistika CT & Fenomena FT...tiga2 artis fav aq...dan hari ni pulak tak sabar nak tgk Semuanya Untukmu...Anuar Zain...

mmg tue je la kerja aku...kuih kat rumah pun habis sebab kitorang adik-beradik yang habiskan...bukan sebab tetamu ramai yang datang....tapi awal2 raya ni ramai la orang yang datang rumah pun...sampai tak menang tangan mak aku melayan...yer la..semuanya family2 yang datang....

nak tunggu member semuanya balik kampung...next week baru ada plan dengan member2 sekolah SASER untuk bt reunion kat PD...sambil bersuka ria...rindu sangat2...dan nak tahu perkembangan terkini...he3

untuk raya kali ni...adalah 1st time aku beli baju melayu sendiri dgn duit sendiri (PTPTN)....aku beli kat kuantan...mahal jugak la...sepatutnya leh dapat lagi murah...sebab aku  beli bukan time waktu peak pun....aku rasa kalau time nak dekat raya confirm harga jatuh giler kot...tapi tak mengapalah...aku malas nak keluar time dekat2 nak raya...lagi2 bila nak beli kat area KL nie...sah2 la ramai orang...hu3

teringat bila time kecik2 dulu...susahnya la nak dapat baju melayu baru nie...kadang2 sampai bertahun2 pakai barulah dapat tukar baju melayu baru...itupun sebab ada pak cik yang belikan...yer la...family aku bukannya mampu sangat..lagi2 dengan adik-beradik lelaki aku lagi yg ramai...sah2 la susah nak belikan sekali semua..lagipun dulu ekonomi tak berapa bagus...kakak aku je lah yang untung sebab mak aku tukang jahit...nak buat baju kurung lagi senang berbanding baju melayu..payah...

ada satu masa tu...tukar2 baju melayu...bila abang2 aku dah tak muat...maka di turunkan kepada yang muat....dan abang aku la yang untung sebab dapat baju melayu baru....ha3

owh ya..kalau dekat sabah...kitorang tak panggil Baju Melayu...tapi Baju Selangor...pelik kan...aku pun tak tahu macam mana asal usul Baju Melayu boleh di panggil Baju Selangor...ha3 macam la Baju Melayu tu pakaian rasmi orang2 Selangor...hahaha 

tapi kan...sekarang pun susah jugak...Baju Melayu pulak yang semakin mahal...nak suruh mak aku jahitkan...mak aku pulak yang susah nak menjahit sebab tahap kerabunan dia dah tinggi...kalau baju kurung tu senang la untuk dia...sbb dah biasa buat kan...hari tu pun aku nak masukkan benang kat mesin jahit tepi my mum..punyalah susah...siap aku leh kutuk lagi yang designer mechine jahit tu salah design...he3 sebab susah sgt nak masukkan benang...dah la benang jahit tepi tu lain sikit...tak macam benang biasa...hu3 sabor je lah...

apa yang penting tahun ni aku berjaya memakai baju melayu baru...hahaha tahun depan kalau ada duit lebih nak beli lagi Baju Melayu buat koleksi...hahaha

ok la...itu je nak kongsi bersama...

sekian.



p/s: terasa kacak pulak pakai Baju Melayu warna Merah...he3

4 pengkritk ceritera duniaku:

chentaMAYA said...

meriah! xhenti2 lagi owg dtg~

jumapx said...

ha3 ya ke...bestnya...selamat ari raya cik chentaMaya : )

apik pehe said...

selamat hari raya bohhh

six.september =_= said...

anak sulung memang untung
semua serba baru
adik2 recycle je..huhu

Popular Posts

Popular Posts since May 2010