Thursday, September 16, 2010

mulakan dengan yang paling susah....



Prasasti Jiwa:


malam semalam ( 15 sept )....Astro Ria tayangkan cerita Spidermen 3...aku dah tgk dah pun cerita nie...1st day time tayangkan kat cinema aq & adik beradik aku pg tgk...sanggup tu beratur...tgk2 dpt seat depan...nasib baik aksi dia pun boleh tahan...

dan...aku tunggu2 sgt ada TV mana2 yg akan tayangkan...kalau ada pun..yg cerita Spidermen 1 & 2 jer...yang ke-3 ni susah sikit nak tayang...padahal cerita dah lama pun...walaupun kat internet boleh download...tapi feel dia beza jugak kalau tgk kat TV...he3 

sebab dah lama tak tgk..so mcm 1st je rasanya tgk semalam...ha3 serius...yang paling tak leh blah...malam tu aku siap terpakai baju spidermen lagi...hahaha mmg semangat giler...aku pun tak sengaja sebenarnya....mungkin aura Spidermen ada dalam diri kot...berangan la pulak...

tapi bagi aku...Spidermen 3 adalah cerita yang terbaik dgn aksi yang menarik...berbanding dgn Spidermen 1 & 2....

actually bukan cerita aku tgk Spidermen yang aku nak higlite kat sini...apa yang membuat aku tertarik ialah bila ada satu babak tu...mak cik Peter Paker dtg ke rumah apartment buruk dia...then Peter Paker cerita yang dia ada problem dgn MJ...kekasih hati Pete...

then mak cik dia ada cakap...."mulakan dengan perkara yang paling susah..iaitu meMAAFkan..."

ayat ni terus masuk ke hati dan minda aku...ya...mmg betul....memaafkan adalah suatu perkara yang paling susah...bukan senang untuk seseorang memaafan dan melupakan....

andai kita sedari...segala masalah yang berlaku...terutamanya apabila kita ada masalah dengan sesiapa pun...maaf adalah kunci kepada jalan penyelesaian....tak tipu...namun ianya bukanlah semudah yang kita sangkakan...

tapi bagi aku....aku sangat setuju...

meskipun dalam hati ini terasa sangat sakit dan kecewa terhadap Dia...tapi semakin aku menanam benci & marah...serta cuba menjauhkan dan melupakan...semakin ianya menghantui jiwa...

namun bila aku meletakkan MAAF dalam hati....secara automatik...aku boleh melupakan semuanya yang berlaku...walaupun ianya masih berbekas dalam hati...tapi tak mengapa..yang penting ianya tidak menghantui hari-hari ku lagi...

kadang2 biarlah kita mengalah....dan menghulurkan Maaf...kerana itu lebih mulia di sisiNya...kita hanya perlu berserah padaNya....

aku tak menanam dendam pun pada Dia...kerana aku tahu...aku juga ada salahnya...dan yang penting...aku sudahpun meminta Maaf atas kesalahan aku itu...tapi...semuanya sudah terlambat....tak mengapalah...hatinya sudah di miliki...kalau ada jodoh tak kan ke mana pun...kan.

sepanjang cuti hari tue...puasa ke berapa entah...aku ada sms dia...borak2 mcm biasa...then sampai ke raya...aku dah tak sms Dia...sbb aku rasa antara kami dah tak mcm dulu...lagi pun aku tak nak lah Dia rasa aku ni mcm penyebok pulak...dan merimaskan Dia...

so aku pun saja senyapkan diri...bila raya pun..aku just hantarkan sms ringkas nak ucapkan Selamat Hari Raya...then Dia pun balas dgn ucapan yg ringkas...then sms itu mati begitu sahaja...tiada balasan dari aku...saja je nak buat senyap....nak uji Dia...

then setelah beberapa Syawal berlalu...akhirnya Dia yang sms aku balik...rindu agaknya...perasan pulak aku...ha3 aku saja xnak sms Dia...sbb aku nak tgk sejauh mana ingatan Dia terhadap aku walaupun skrg hanyalah sekadar kawan biasa... : (

entah la...aku tak tahu sebenarnya apa perasaan dalam hati aku...kejap nak teruskan berharap...kejap mcm dah putus harapan...dan go on with my new life...susah nak tafsirkan...aku sendiri pun kadang2 tak faham...hu3

kuatnya penangan cinta Dia terhadap aku....tapi aku berpijak pada bumi yang nyata...kini Dia bukan milik ku lagi...walaupun aku cukup yakin...di hatinya aku masih ada...he3 sebab bagi aku...terputusnya hubungan aku dgn Dia hanyalah kerana salah faham...tapi rasanya mcm tak perlu nak perjelaskan lagi...kerana aku berpegang pada prinsip...kalau ada jodoh ada la...kalau mmg dah tak de jodoh..perjelaskan macam mana pun tak gunakan...

giler...banyak pulak aku merepek...hahaha kalau bicara tentang hati & perasaan ini..mmg sampai kesudah tak kan habis...he3

tapi aku dah ok dah pun...dah tak de dah layan perasaan sgt pun...sbb bagi aku banyak lagi benda yang perlu aku fikirkan...daripada terus menerus layan perasaan...bukannya dapat apa pun...kan.

ok la...tangan aku macam dah penat nak menaip nie...

setakat nie sajor...

sekian.





p/s: bermaafanlah kita di hari raya ni yer : )
p/t: baru lepas tgk cite Resident Evil : Afterlife...giler best wooo...he3

1 pengkritk ceritera duniaku:

six.september =_= said...

jgn putus asa..sabar saja..kalau ada jodoh tak ke mana kan? :)

Popular Posts

Popular Posts since May 2010