Saturday, November 13, 2010

The End



Prasasti Jiwa:

Syukur....Alhamdulillah..itu je yang termampu aku ucapkan tatkala ini...sebab derita aku selama ini mendera mental dan fizikal aku untuk belajar Civil Engineering ini akhirnya dah nak sampai ke penghujungnya....

111110 - 5.40pm

maka berakhirnya untuk aku menjawab kertas peperiksaan terakhir aku dalam Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam.

paper terakhir adalah paper killer iaitu Foundation Engineering. dan peperiksaan terakhir ini telah meninggalkan banyak kenangan dan pengalaman.

sebab apa...

sebab pertama sudah tentu ini adalah peperiksaan terakhir yang akan aku ambil sepanjang aku dari tadika hinggalah menginjak ke menara gading nie...terasa macam nak menjerit2 dan melompat2 bila ketua pengawas bagi tahu masa dah tamat...hahaha

kedua- time tengah jawab exam tue...tetiba hujan turun dengan lebatnya...biasalah di hujung2 tahun nie mmg musim tengkujuhkan..Utara dah banjir teruk dah pun...siap UUM pun tangguh peperiksaan....kesian...nak bt mcm mana..kuasa tuhan....tetiba tgh asyik menjawab tue....tiba2 blackout...maka gelaplah satu dewan peperiksaan tue....gila...tengah exam boleh blackout...gelap gelita la jadinya..budak2 ni bukan main lagi mengambil kesempatan selama 10 minit blackout tue...kesempatan apa? ha...tue xboleh cerita la...offrecord...he3

ketiga...kali ini aku sangat confident utk hanya menjawab 3 soalan sahaja...dpd 5 soalan yg wajib di jawab...sbb soalan dekan tu sgt susah..plus aku tak study langsung bab yg dekan aku ajar...so aku hanya menjawab dgn jayanya soalan mr.yoven sahaja....3 soalan terawal...dan yg memalukan...dlm kuliah aku...carrymark aku yg paling rendah...sbb aku tak amik test dari dekan....dah la 15%....so kosong mcm tu je la...aq xtau la samada dekan xnak bg aku amik...or dia terlupa...sbb aku dah bagi surat pun...surat rasmi lagi...hu3

keempat..aku rasa macam nak nangis pun ada jugak...sebab tak sangka aku dah berada sehingga ke peringkat terakhir bergelar mahasiswa..rasa mcm sekejap je 3 1/2 tahun berlalu...kalau anda pengikut setia blog aku...aku pernah beritahu yang aku belajar civil engineering ni bukanlah kerana kehendak ataupun cita2 aku...tapi sebab dah tak de pilihan dan di berikan pilihan ini..maka aku gagahkan juga melangkah...meskipun "jatuh" itu sudah menjadi teman dan sahabat aku sepanjang menuntut ilmu Allah ini...aku sangat berterima kasih pada Tuhan..kerana telah menggagahkan diri ini untuk terus berjuang....Thank You Allah ( tetiba nak nyanyi lagu Maher Zain lak..he3)

kelima...plan nak tangkap gambar batch terpaksa di tunda...sbb hujan...he3

serius...kalau boleh aku nak bagi tahu je satu dunia yang aku dah habis study...he3 eh belum lagi...tinggal satu perjuang belum selesai...iaitu Final Year Project aku...sbb 22,23 or 24 nie aku kena present lak FYP aku nie...skrg nie pun tinggal nak siapkan chapter 5...hu3 lepas dah siapkan baru balik rumah...owh lagi satu...hantar borang untuk latihan industri tahun depan...tentang LI ni nnt aku cerita di lain entri yer..he3

dan pagi tadi...Agensi pekerjaan call aku..dia offer aku kerja as sales engineer....tapi aku terpaksa tolak...sbb aku kena habiskan Latihan Industri aku dulu....then lecturer aku dah pesan...kalau LI jangan buat kerja yg berkaitan dgn sales or yg tiada kaitan dgn engineer...so dengan keterpaksaan aku terpaksa tolak...tapi org tu kata...kalau dah habis study boleh contact dia balik...owh Tuhan...baiknya diriMu memberikan aku peluang ini...rasa tak sabar lak nak habiskan Latihan Industri tahun depan then terus kerja...dan beli kereta Proton Inspira he3 (serius aku sgt teruja tgk kereta Proton terbaru tue...he3)

ooopsss...dah terlalu panjang lak entri nie...kalau dulu mmg aku suka tulis pjg2 dalam entri...tapi skrg aku pun tak suka sgt pjg2...sbb aku mengambil kira komen2 pembaca aku yg sesetengahnya tak suka aku tulis pjg2...sbb org skrg nie sumenya malas nak membaca...sbb tu susah nak maju..baca surat khabar Online pun malas...padahl bukannya susah pun...just klik2 jek...tp klu FB rajin pulak kan smpai tak ingat dunia...hu3

ok la...setakat ni sahaja utk kali ini...

sekian.


p/s: tak sabar nak balik rumah...tak pe...keluarga tersayang...tunggu kepulanganku Isnin nie yer...he3 tetiba mata ini ber'kaca' pulak...hu3 sedihnya nak meninggalkan bumi UMP yang meninggalkan 1001 kenangan...

2 pengkritk ceritera duniaku:

dayang_na said...

wa..da abes da..beshnye..tahniah2..
btw, time blackout 2 tak ley bla..haha

saye kerink said...

EH! I still read till the finish ape. depend la. kekadang kalau orang tu cerita benda tak menarik, so malas la nak baca panjang2. tapi kalau gini, okay je. coolio!

anyway, woahhhh dah habis? huh. me? long way to go. and and and, CE bukan kehendak/cita2, TAHNIAH sebab still berjaya bawak. eh eh, yang soalan tuh. jawab 3 je boleh ke?? just wondering. ;]

Popular Posts

Popular Posts since May 2010