Saturday, December 4, 2010

Perodua Bezza (Concept Car)


Prasasti Jiwa:


selepas PROTON menghasilkan PROTON EMAS yang berkonsepkan teknologi hijau kini PERODUA pula tampil dengan concept car mereka yang juga berteknologi hijau iaitu PROTON BEZZA.

reka bentuk Bezza dibangunkan sepenuhnya kakitangan PERODUA iaitu Muhamad Zamuren Musa, manakala enjin hijau dimajukan di bawah Pelan Induk Pembangunan Enjin Hijau syarikat itu dengan kerjasama Daihatsu Motor Corporation, Jepun.

Pengarah Urusannya, Datuk Aminar Rashid Salleh, berkata  Pelan Induk Pembangunan Enjin Hijau PERODUA itu masih pada fasa pertama, bermatlamat menghasilkan enjin yang menggunakan Sistem Bahan Api Cecair Bebas Logam Berharga (PMLFC) iaitu yang pertama seumpamanya di Malaysia.


Sistem PMLFC tidak menggunakan petrol atau diesel sebagai bahan bakar, sebaliknya bahan api alternatif yang tidak mengandungi logam berharga, sekali gus menjadikannya lebih mesra alam dan menjimatkan. 

PERODUA berpendapat kos menghasilkan kenderaan elektrik atau hibrid sangat tinggi dan harganya juga mahal. 


walauapapun, aku sangat menyambut baik kelahiran kereta hibrid bagi mengurangkan kebergantungan kepada minyak petrol yang semakin hari semakin meningkat pula...dan juga dapat mengurangkan pencemaran kepada alam sekitar.

semoga usaha baik PERODUA ini akan berjaya menghasilkan PERODUA BEZZA yang dapat di gunakan oleh rakyat Malaysia mahupun dunia.

maka betullah, perkongsian teknologi sesama syarikat kereta sebenarnya mendatangkan kebaikan kepada kedua-dua pihak. Usaha yang di lakukan oleh PERODUA mahupun PROTON dapat memberi impak yang baik kepada mereka juga : ).

sekian.
p/s: kalaulah PROTON & PERODUA jadi bergabung dalam satu pentadbiran. agak2nya...apalah penjenamaan nama baru bagi penggabungan ini. atau tetap kekal dengan nama PROTON & PERODUA? 

1 pengkritk ceritera duniaku:

saye kerink said...

wuyooo giler la. cantik kut! pintu dia. haishhh. mampu berangan je la untuk memilikinya. a'a kan kalau bergabung, comel je! ;]

Popular Posts

Popular Posts since May 2010